13/Stu/2013, 09:10 - Događaji
Sve moje ratarske kulture su skinute sa njiva i u tom smislu se može reći da je ova proizvodna sezona gotova. Stočarski dio završava zadnjim satom tekuće godine, dok se financijski segment neće moći podvući do duboku u iduću godinu, na žalost.

U ovom postu ću se osvrnuti samo na rentabilnost ratarskog dijela jer mi on na neki način pokazuje rezultat poslovanja gospodarstva.

Godina nije bila za pamćenje, sušnija nego inače, smanjene subvencije, prinosi ispod višegodišnjih prosjeka, dok su i tržišne cijene bile prilično niske.

Iz priloženog grafikona (pozitivna nula=1) vidljiv je gubitak na kukuruzu i stočnom grašku, dok su lucerka i sijeno tradicionalno polučile dobar rezultat. Kvaka kod ove dvije kulture je u tome što one zapravo ne idu na tržište po toj cijeni, nego ih koristim u hranidbi stoke gdje se dešava da umjesto da im tim putem dodatno povećam vrijednost, zahvaljujući niskoj profitabilnosti u sektoru mlijeka praktički obezvrijeđujem izvorni rezultat. Ali to je već neka druga priča.


Kad sam već na temi kalkulacija da spomenem kako ih radim.
Koristim vlastitu aplikaciju "Agrometar" koja je 12 mj. bila free i online dostupna svim zainteresiranim kolegama. Zbog slabe odziva nije mi se isplatilo produžiti zakupljenu domenu i kao takva nije više dostupna za korištenje.

Takav razvoj događaja osobno ne doživljavam kao neki pretjerani fijasko jer izrada iste mi je predstavljala veliko zadovoljstvo i izazov u informatičko-programerskom smislu, a nastavak korištenja aplikacije za vlastite potrebe je neopterećen dodatnom odgovornošću i obavezama prema eventualnim drugim korisnicima.

Komentari


Popunite formu ispod da bi ste dodali komentar.

Unesi specijalno:
:happyby mata