Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (484)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 > >>

30-04-2021

Belamionix proizvodit će grickalice u Babinoj Gredi


Općinu Babina Greda, koja se prostire uz autocestu A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, bosanski gospodarstvenici sve više prepoznaju kao idealnu lokaciju za ulaganje svoga kapitala i širenje posla.


Prije svega zato što je Hrvatska članica EU-a, prvi je susjed BiH, pa je samim tim i logičan odabir zbog smanjenja troškova poslovanja i potrebnog ishođenja certifikata prema EU standardima. Babina Greda interesantna im je zbog svog geostrateškog položaja koji im osigurava dobru prometnu i komunikacijsku povezanost s drugim zemljama i otvara vrata velikoga tržišta.


Među investitorima koji su odlučili tvrtku registrirati u Babinoj Gredi je i kompanija Belamionix, sa sjedištem u Brčkom. Osnovana je 1996., i s 26 trgovačkih centara i 16 benzinskih crpki danas je među vodećim trgovačkim lancima na području BiH s više od 1500 zaposlenih. U Babinoj Gredi namjeravaju sagraditi tvornicu grackalica površine 15.000 četvornih metara, a u drugoj fazi trgovački centar na 3200 kvadrata i benzinsku postaju. Ukupna je vrijednost gradnje ovoga poslovnog kompleksa 18 milijuna eura. Završetak radova predviđen je do kraja sljedeće godine, a trebao bi otvoriti oko 120 novih radnih mjesta.


- Belamionix će prije svega pokrenuti tvornicu grickalica, kao osnovnu djelatnost, a zatim će svojim kupcima veleprodaje i maloprodaje nuditi širok asortiman kvalitetnih proizvoda najboljeg omjera cijene i kvalitete. Važno je istaknuti i da će u asortimanu biti zastupljeni svi veći domaći i lokalni proizvođači, kao i nova tvornica grickalica u Babinoj Gredi, gdje smo analizama tržišta prepoznali potencijale za proširenjem poslovanja - ističe direktor Sejfudin Suljić.


Načelnik Babine Grede Josip Krnić napominje da pojedini kolege načelnici, čije se općine nalaze uz granicu, nisu prepoznali potencijal investitora iz BiH koji svoj kapital žele uložiti u Hrvatskoj i otvoriti si vrata europskog tržišta.


- Kompanija Belamionix odlučila je dio proizvodnje preseliti u Hrvatsku. Prošle godine kupili su 35.000 kvadrata zemljišta u blizini naplatnih kućica Babina Greda, na samom izlazu s autoceste A3 - ističe Krnić. To je već četvrti investitor iz susjedne države koji je stigao u Babinu Gredu kako bi pokrenuo proizvodnju, a uglavnom dolaze s područja Gradačca. Svi su oni, napominje, prepoznali prednosti i mogućnosti koje im se u toj općini nude. Granični prijelaz Slavonski Šamac-Bosanski Šamac udaljen je samo nekoliko kilometara od Babine Grede. Uz tvornicu autodijelova, koja uskoro treba početi raditi, u pripremi je i otvaranje velike šljunčare, a jedan će investitor proizvodit će ukrasne elemente za fasade.


- Općina Babina Greda prije svega područje je od posebne državne skrbi, čime investitori stječu određene pogodnosti korištenja EU fondova prilikom povlačenja sredstava za nove tehnologije. Ako je investicija veća od deset milijuna kuna, može se ići direktno i na državne poticaje za kapitalne investicije. Kod nas su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i plaćaju doista mizeran komunalni doprinos na proizvodne objekte - pojašnjava.


Zemljište na kojem će graditi bilo je u privatnom vlasništvu, a općinskim prostornim planom nalazi se u gospodarskoj zoni. Svi su investitori za kvadrat zemljišta plaćali od 2,5 do tri eura, što je, prema njemu, dobra cijena, i vlasnici su zadovoljni. Riječ je o zemljištu lošije kvalitete za poljoprivrednu proizvodnju, ali strateški jako dobro pozicioniranom, uz autocestu, a rješava se i potrebna komunalna infrastruktura.
Krnić ističe veliko značenje i za OPG-ove, ne samo iz Babine Grede, nego i šire okolice, koji će proizvoditi za tvornicu grickalica i imati sigurnog otkupljivača svojih domaćih proizvoda.

Jedan od uvjeta ulagačima je, kaže načelnik Krnić, da sjedište tvrtke bude registrirano u Babinoj Gredi
IZVOR

24-04-2021

Babina Greda proslavila Dan općine, a selo dobilo i dječji vrtić


Povodom obilježavanja Dana općine Babina Greda, na svečanosti u Hrvatskom domu kulture „Franjo Delić” u Babinoj Gredi danas su zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama uručena priznanja, a potom je svečano otvoren i Dječji vrtić “Regoč”.

Zbog izuzetno velikog i nemjerljivog doprinosa u obrani suvereniteta Republike Hrvatske na području djelovanja u Istočnoj Slavoniji i Posavini, Plaketa Zlatni grb Općine Babina Greda dodijeljena je 3. satniji 3. bojne 131. brigade Hrvatske vojske Županja, Ivanu Matiću i Vodno-gospodarskoj ispostavi Biđ-Bosut Vinkovci. Plaketa Srebrni grb Općine Babina Greda dodijeljena je Petru Malbašiću, Zdenku Jukiću, Mati Vukoviću i Luki Damjanoviću, a Zahvalnice Općine Babina Greda Ivi Čiviću, Petru Grgiću. Franji Stojanoviću, Ivanu Vukoviću, Ivi Štiviću, Ljubici Damjanović, Mariji Malnar, Evici Vuković i Ivanki Jozinović.

“Babina Greda uspješna je općina što svjedoči i općinski proračun koji je danas 17 milijuna kuna dok je 2009. godine iznosio svega 2,5 milijuna kuna. Više od 20 milijuna kuna smo uložili u razvoj Babine Grede iz EU fondova, a posebice me raduje što su privatni investitori prepoznali Babinu Gredu kao općinu pogodnu za ulaganje, a od čega bi koristio osima Babogredaca trebali i mati i stanovnici okolnih mjesta”, poručio je načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić.

Kazao je kako je ga posebice raduje otvorenje prvog dječjeg vrtića u Babinoj Gredi u koji je uloženo 8,5 milijuna kuna od kojih 7,4 milijuna kuna iz EU fonda za ruralni razvoj. Također je najavio kako će u narednom četverogodišnjem razdoblju u Babinoj Gredi započeti i gradnja Doma za starije osobe.

Obilježavanju Dana Općine Babina Greda nazočio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.
IZVOR

19-04-2021

Francuski investitori preuzeli Uni Viridas za oko 45 milijuna eura


Pearl Infrastructure Capital, čiji je trenutačni investicijski potencijal veći od milijardu eura, a njegova vrijednost ulagačkog portfelja prelazi šest milijardi eura, upravo je zaključio preuzimanje tvrtke Uni Viridas koja upravlja kogeneracijskim postrojenjem Viridas biomass u Babinoj Gredi s instaliranom električnom snagom postrojenja od 10 MW.

Iz Pearl Infrastructure Capitala nisu htjeli otkriti vrijednost transakcije, ali se ona, prema procjenama stručnjaka, kreće između 40 i 45 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Tvrtka Uni Viridas bila je u vlasništvu Sunčice Lalić.
IZVOR

13-04-2021

Na mjestu starog mlina gradit će motel, šoping -centar i salu za svatove


Središte Babine Grede do kraja sljedeće godine poprimit će sasvim novu vizuru, nakon što se sagrade i u funkciju stave reprezentativni ugostiteljsko-turistički kompleksi koji će tu općinu, kao zanimljivu i atraktivnu destinaciju, zasigurno pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske.Uz "Mihićeve dvore" investiciju tvrtke Elaborat d.o.o. iz Babine Grede, vrijednu približno 5.000.000 kuna, koja će obuhvaćati pansion s deset dvokrevetnih soba, restoran, kušaonicu domaćih proizvoda i konferencijsku dvoranu, prema najavama općinskog načelnika Josipa Krnića, realizirat će se i drugi projekt čija je vrijednost oko tri milijuna eura. Na lokaciji starog mlina, nekada poznate babogredske obitelji Mihić, na zemljištu od oko 8000 četvornih metara investitor iz Zagreba namjerava sagraditi motel s 26 soba, multifunkcionalnu salu za svatove za do 500 osoba, trgovački centar na 1000 kvadrata, a razmišlja se i o gradnji moderne benzinske postaje.

- Napravljeno je idejno rješenje, radi se projektna dokumentacija, a ovih dana počinje rušenje starog mlina i priprema terena. Čim se ishode sve potrebne dozvole i suglasnosti, počinje gradnja, a ako sve bude prema planu, do kraja 2022. godine investicija će biti realizirana - otkriva Krnić.

Ukazuje na golemo značenje navedenih investicija za Babinu Gredu, jer će se pozitivno odraziti na sve sfere života u općini, prije svega na turistički razvoj koji bi trebao biti zamašnjak sveukupnog razvoja toga kraja te otvoriti brojne mogućnosti i u korištenju europskih fondova. Turizam je jedan od osnovnih prioriteta u toj općini koja u njega polaže velike nade. Babogredci vjeruju da imaju jako dobru turističku priču koju će upotpuniti novim i jedinstvenim sadržajima, a uskoro će imati i gdje smjestiti svoje goste, što je bitno, jer smještajnih kapaciteta u selu za sada nema.

Turistima koji su stalno u potrazi za nečim novim ponudit će autohtoni doživljaj Babine Grede, nekoliko dana provedenih na drukčiji način, bijeg od svakodnevice, priliku za stjecanje novih znanja i iskustava. Sve će to dati i dodatan poticaj razvoju gospodarstva, otvorit će nove mogućnosti za lokalne proizvođače i osmišljavanje novih sadržaja za privlačenje turista kojima će imati što ponuditi.

Načelnik Krnić napominje da je Babina Greda lokacijski jako dobro pozicionirana, ima izvrstan geoprometni položaj i komunikacijsku povezanost. Smještena je neposredno uz autocestu A3, koja od Bregane vodi do Bajakova, do granice sa Srbijom. Napominje da su na tom dijelu autoceste, koja je vrlo frekventna i njome godišnju prođu milijuni vozila, prenoćišta itekako potrebna. A rubnim dijelom općine prolazit će kanal Dunav-Sava. Sve su te komparativne prednosti prepoznali investitori koji su odlučili uložiti svoj novac.

U suradnji s Lučkom upravom Slavonski Brod gradit će se i pristanište na Savi, što je i predviđeno prostornim planom Babine Grede.
IZVOR

29-03-2021

“Mihićevi dvori” nudit će doživljajni turizam


Općina Babina Greda velike nade polaže u razvoj turizma, stavljanje u funkciju postojećih resursa i osmišljavanje novih sadržaja radi pozicioniranja na turističkoj karti Hrvatske i privlačenja što većeg broja gostiju.Do lipnja sljedeće godine dobit će reprezentativni kompleks u etnostilu koji će dati veliki doprinos turističkom otvaranju i biti dodatni vjetar u leđa gospodarskom razvoju toga sela. Tvrtka Elaborat d.o.o. iz Babine Grede odlučila je rekonstruirati i oživiti staru kuću i skladišne prostore koji su bili u vlasništvu obitelji Mihić, nekada poznatih seoskih gazda i vlasnika mlina.

– Sljedeći mjesec počet ćemo građevinske radove na rekonstrukciji postojećih objekata u pansion s deset dvokrevetnih soba, restoran, kušaonicu domaćih proizvoda i konferencijsku dvoranu – najavljuje vlasnik i direktor tvrtke, Mile Tomljenović.

Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 5.000.000 kuna, a osigurano je i sufinanciranje od približno 1.500.000 kuna iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz operaciju 6.4.1. Ističe da, s obzirom na veliki broj poznatih manifestacija i događanja koja se tijekom godine organiziraju u Babinoj Gredi, od nadaleko poznatih Konja bijelaca, Bećarfesta, Dana kulena, sira i vina do Stanarskih susreta, takav objekt i sadržaji selu nedostaju. To više što će se uskoro realizirati i velik broj privatnih investicija koje su sada u završnoj fazi. Napominje da postojeća ponuda ne prati potražnju i upravo se stoga i odlučio na ovaj projekt.

Smatra da u Babinoj Gredi postoji tržišni prostor za unaprjeđenje postojeće ponude u smislu osiguranja novih ugostiteljskih sadržaja, a poglavito smještajnih kapaciteta.

Zapošljavat će najmanje 12 radnika, a za potrebe pružanja ugostiteljskih usluga planiran je otkup proizvoda od lokalnih OPG-ova. Tomljenović napominje da su pripreme za početak realizacije trajale tri godine i zahvaljuje lokalnoj samoupravi, na čelu s općinskim načelnikom Josipom Krnićem, na velikoj potpori.

Krnić ističe veliko značenje uređenja toga kompleksa, nazvanoga "Mihićevi dvori", za Babinu Gredu, ne samo u turističkom nego i u gospodarskom smislu. Smatra da je velika stvar za lokalne OPG-ove što će svoju domaću proizvodnju moći plasirati kroz takav objekt – od kulena, sira, sezonskog povrća, voća, rakije...

Napominje da Babina Greda ima izvrstan geostrateški položaj i komunikacijsku povezanost. Nalazi se na koridoru autoceste A3 koja ide od Muenchena do Istanbula, i vjeruje da imaju potencijala da putnike bar na jedan dan privuku u Babinu Gredu. I zato se mora poraditi na otvaranju smještajnih kapaciteta kojih u selu trenutačno nema, a cilj je osigurati dovoljan broj ležajeva da mogu smjestiti autobus gostiju, putnika namjernika.

Općina će stoga snažno poticati ljude da se otvore, OPG-ove da urede i registriraju sobe za prihvat gostiju, iznosom do 25 tisuća kuna po smještajnoj jedinici.

Svinjokolja, pečenje rakije, tečajEVi kuhanja
Gostima će nuditi aktivan odmor i omogućiti im da sudjeluju u radovima. U sezoni svinjokolja moći će sami odrađivati posao, domaćin će im sve pripremiti, a tu je, primjerice, i pečenje rakije. “Ljudi su stalno u potrazi za novim iskustvima i doživljajima, i zato želimo poraditi na doživljajnom turizmu”, kaže načelnik Krnić. Ponudu autohtonih specijaliteta žele dići na višu razinu, a organizirat će i tečajeve kuhanja prema starinskim receptima naših baka, s mnogo originalnih okusa i s malo začina. Organizirat će i tradicijska vjenčanja.
IZVOR

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 > >>