Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (479)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 > >>

09-06-2015

Šokadija iz Babine Grede ide u kvalifikacije


Pobjedom nad Diljem u posljednjem kolu Prve lige vukovarsko-srijemske nogometaši Šokadije iz Babine Grede osvojili su prvo mjesto i time stekli pravo igranja kvalifikacija protiv prvaka Prve ŽNL Osječko-baranjske županije za popunu Regionalne lige Slavonije i Baranje. O uspjehu Babogredaca u kvalifikacijama ovisit će koliko će klubova iz lige ispasti u nižu, Drugu županijsku ligu. Ako Šokadija prođe kvalifikacije, od ispadanja će se spasiti Radnički iz Vukovara, a ako Šokadija poklekne u kvalifikacijama samo prvih šest klubova ostaju i sljedeće sezone u Prvoj ŽNL vukovarsko-srijemskoj.
Već dosta sezona nije bila ovakva neizvjesnost oko prvaka lige kao ove, kada se prvak nije znao do posljednjeg sučevog zvižduka. Istini za volju, Babogredcima je trebala samo pobjeda protiv Dilja, dok su svi ostali pretendenti ovisili o toj utakmici. Spomenimo kako su jesenski dio sezone Babogredci završili na petom mjestu sa zaostatkom od pet bodova za tada prvoplasiranim Tomislavom iz Cerne. Nogometaši Šokadije u proljetnom dijelu sezone ostali su jedina neporažena momčad s devet pobjeda i četiri neodlučena ishoda, a u posljednjih sedam kola ostvarili su stopostotan učinak. Treba reći kako je Tomislav iz Cerne u susjedskom sudaru poražen u Šiškovcima, dok Hašk-Sokolu nije pomogla uvjerljiva pobjeda nad Slogom.
IZVOR

28-04-2015

Napisali himnu škole i otpjevali je u bećarcu


Osnovna škola “Mijat Stojanović” iz Babine Grede proslavila je Dan škole i 240 godina školstva u tome selu. Održan je Dan otvorenih vrata, neformalni oblik nastave kroz radionice koje su vodili učitelji uz pomoć vanjskih suradnika. Tematika radionica je bila 240 godina školstva kako bi se učenici upoznali s načinom života i školovanja njihovih djedova i baka, ali i povezali sa suvremenim načinom života. “Učenici su učili i prezentirali stare dječje igre koje je zapisao naš Mijat, istražili životni put Mijata Stojanovića kao učitelja i školskog nadzornika te izradili i tiskali karte, uz pomoć mama i baka izrađivali starinske frizure kakve su nosile djevojčice, izrađivali školske uniforme, pisali i crtali gusjim perom, slikali pijeskom, izrađivali sapune kao što su to radile naše bake, ušivali dukate, izrađivali i isprobavali jelovnike izgubljenog vremena, pekli slaninu na vatri, istraživali povijest gradnje crkve kroz stoljeća, tehnikom vezenja kreirali lik učitelja Mijata Stojanovića, napisali himnu škole i otpjevali je u bećarcu, sklapali računalo i dali odgovore na radionici 'Zašto idemo u školu', ističe ravnateljica babogredske osnovne škole Đurđica Babić.

Škola je taj dan bila otvorena za sve posjetitelje koji su obilazili učionice u kojima su se održavale radionice, a na hodnicima su uživali u izložbama učeničkih radova i starih fotografija učenika i nastavnika. Najzapaženije su bile izložbe fotografija “Babogredski pendžeri”, i one koje su proglašene najboljima na školskom fotonatječaju u povodu Dana planeta Zemlje. Posjetitelje su posebno oduševili učenici odjeveni u odore kakve su nosili serežani u Vojnoj krajini, o kojima je pisao i Mijat Stojanović. Nakon radionica u školskom je predvorju predstavljena knjiga “Mijat Stojanović: sgode i nesgode moga života”, koju su predstavili priređivači dr.sc. Dinko Župan i dr. Stanko Andrić, s Instituta za povijest.

“Obilježavanje velike godišnjice nastavljamo na jesen, za kada smo organizirali Dane Mijata Stojanovića koji će se prvi put održati ove godine u rujnu, a u sklopu kojih ćemo predstaviti monografiju 240 godina školstva u Babinoj Gredi”, najavljuje ravnateljica Babić.

OŠ Mijata Stojanovića dobitnik je i Povelje “Zlatni grb Općine Babina Greda”, za izuzetne rezultate postignute u kulturi i sportu od posebnog utjecaja za daljnji razvitak općine.


Predsjednici razrednih odjela zakopali su vremensku kapsulu u kojoj je pohranjeno 17 predmeta koji su odraz suvremenog načina života učenika. Svaki razredni odjel s razrednicima odabrao je predmet i pohranio s popratnim pismom, a među njima su se našli kalkulator, geometrijski pribor, fotografije, crteži, pisma i posljednji broj Školskih novina. Na mjestu gdje je pohranjena kapsula učenici su posadili stablo magnolije, s namjerom da se kapsula otvori 2075. godine, za 300. obljetnicu školstva.
IZVOR

24-04-2015

Babina Greda bit će kulturna seoska metropola


U nazočnosti brojnih uzvanika i dužnosnika, među kojima ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i europarlamentarke Biljana Borzan, Babina Greda proslavila je Dan općine. Otvoren je novi objekt DVD-a vrijedan milijun i pol kuna. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća goste je pozdravio dopredsjednik Tomo Đaković, a potom je prikazan videozapis o učinjenom u proteklom razdoblju na području općine.

- U proteklih šest godina Babina Greda se potpuno promijenila i nećemo stati na tome. Imamo puno projekata za budućnost. Trebamo još puno toga napraviti jer među nama osjetim jedinstvo, polako dišemo kao jedno i više se ne bavimo pričama, nego radimo. S punim pravom mogu reći da će Babina Greda biti kulturna seoska metropola Slavonije - ustvrdio je načelnik i saborski zastupnik Josip Krnić. Istaknuo je da je uz brojne projekte na kojima radi, Općina i socijalno osjetljiva, prvi su put uvedene naknade za novorođeno dijete. Radi se i na programu kojim Općina želi sufinancirati svako novorođenče i pomagati roditeljima većim iznosom tijekom tri godine. Babina Greda pomaže i umirovljenicima, a posebno su ponosni na studente koje stipendiraju.

- Sedamsto mladih otišlo je iz Babine Grede, ali zahvaljujući našim prijateljima i investitorima koji rade u gospodarskoj zoni Tečine, nadamo se da ćemo otvoriti 200 radnih mjesta i mlade zadržati u selu - zaključio je Krnić. Domaćinima su Dan općine čestitali pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo VSŽ-a Zdenko Podolar te ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

- Ovdje se ne smatram gostom, godinama sam prijatelj Babine Grede i pratim kako se razvija ova slavonska općina. Želim odati priznanje ne samo načelniku nego i svim mještanima što ste prepoznali priliku, pripremali projektnu dokumentaciju i pokazali da vam je važno da se što više napravi u izgradnji komunalne infrastrukture, ali i u razvoju gospodarstva, zone, privlačenju novih investicija i novih radnih mjesta - rekao je Jakovina.

Dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama. Povelja Općine i titula počasnog građanina dodijeljena je prof. dr. sc. Franji Veriću, članu Akademije tehničkih znanosti. Dobitnici Plakete „Zlatni grb Općine Babina Greda“ su Ana Verić, Ilija Babić, posthumno Jakob Galović, Hrvatske vode, KUD "Mijat Stojanović", Sunčica Lalić, Božo Galić, Martin Vuković, OŠ Mijata Stojanovića, Tihomir Jakovina i dr. Miroslav Kedačić. Plakete „Srebrni grb Općine Babina Greda“ dodijeljene su Antunu Omaziću, Mati Stojanoviću (Korin), NK "Šokadiji", Konjogojstvenoj udruzi, DVD-u, Mati Čiviću, Pavi Bariću, Željku Kneževiću, Ivici Džiniću, HRAST-u Strizivojna, Alkinu Yamanu, vlč. Ivi Tunjiću, Peri Barić, Udruzi Babogredaca Basel, Gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi Vinkovci. Podijeljeno je i 37 zahvalnica.
IZVOR

10-04-2015

Svih osam općina u županjskoj Posavini prima državnu novčanu potporu Najviše Babinoj Gredi – 1,25 milijuna kuna, najmanje Gradištu – 193.000 godišnje


Ključni pokazatelji govore da županjska Posavina prednjači po nerazvijenosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Svih osam općina u županjskom kraju, prema Zakonu o regionalnom razvoju, dobiva državnu novčanu potporu na koju pravo ostvaruju jedinice lokalne samouprave ispod 75 posto standarda prosjeka Europske unije. U skupini najnerazvijenijih u Vukovarsko-srijemskoj županiji ukupno je pet općina, a prve četiri su iz županjskog kraja. Također je indikativno i to da su od sedam novih općina u županiji koje su uvrštene među primatelje državnih subvencija čak četiri s područja županjske Posavine.

Najveću potporu dobiva Općina Babina Greda, kojoj prema odluci Vlade, pripada iznos veći od polovine njenog izvornog proračuna. Načelnik Josip Krnić pozdravlja usklađivanje zakona Ministarstva regionalnog razvoja s europskom direktivom i klasifikaciju potpomognutih područja na drugačiji i, prema njegovu mišljenju, na puno pravedniji način negoli je to bilo svih proteklih godina.

- Babina Greda je na indeksu razvijenosti od 44 posto prosjeka na razini EU-a, što znači da nam u ovoj godini samo od države, izravno od Ministarstva financija, na općinski račun svaki mjesec redovito sjedne 115 tisuća kuna. Ovakav hvalevrijedan potez države velika je pomoć jedinicama lokalne samouprave koje su u teškoj situaciji. Konkretno, Babinoj Gredi priljev od 1,25 milijuna kuna godišnje puno znači. Dovoljno je samo reći da realni općinski proračun u Babinoj Gredi iznosi 2,2 milijuna kuna - kaže Krnić.

Podsjeća da je u prošloj godini Babina Greda imala podosta financijskih poteškoća, započeti su brojni projekti, priljev sredstava u proračun bio je vrlo slab i Općina je morala od banke uzeti pozajmicu od 600 tisuća kuna kako bi izmirila dospjele obveze.

- Ove godine očekujemo puno bolju situaciju i veće prihode u proračunu samim tim što nakon dobivanja uporabne dozvole za elektranu na biomasu, koja je puštena u probni rad, investitor mora za 17 hektara zemljišta platiti oko tri milijuna kuna - ističe.

Babina Greda kreće u usklađivanje prostornih planova i izradu Programa ukupnog razvoja kako bi poljoprivrednicima i obrtnicima olakšala povlačenje novca iz fondova EU-a.

- Velik je broj mladih ljudi iz našeg sela otišao trbuhom za kruhom u Švedsku, Irsku, Njemačku, Austriju. Nezaposlenost je velika, na natječaj za 10 radnih mjesta u javnim radovima javile su nam se čak 104 osobe. Ako znamo da Babina Greda po stanovniku ima BDP od samo 1150 kuna, to dovoljno govori samo za sebe - kaže načelnik.

Napominje da Općina ulaže maksimalne napore u poticanje i pružanje potpora gospodarstvenicima i poljoprivrednicima.

- Pokušavamo im pomoći i kao općina razviti još jedan značajan projekt - subvencioniranje povratka simentalca u naša domaćinstva, koji je zbog masovnog uvoza drugih grla i mliječnih krava nestao s našeg područja. A u bivšoj Jugoslaviji Babina je Greda bila prva po proizvodnji mlijeka, a time i po proizvodnji mesa. Nadamo se da će se naši OPG-ovi i poljoprivrednici vratiti na tu pasminu, čiji ćemo uzgoj maksimalno poticati na sve načine - otkriva Krnić.
IZVOR

10-04-2015

NEZGODA NA AUTOCESTI A3 KOD BABINE GREDE Vozaču kamiona kabel s dalekovoda razbio “šajbu”


Čelična sajla s dalekovoda umalo je usmrtila vozača šlepera makedonskih registracija. Ta neobična nezgoda zbila se jučer na autocesti A3 kod Babine Grede. Makedonski vozač kretao se autocestom kada je u jednom trenutku čelična sajla razbila vjetrobransko staklo na kamionu. Vozač je ozlijedio ruku i prsa. Srećom, uspio je zaustaviti kamion.

Kako su izvijestile Hrvatske autoceste, nesreća se zbila jer su izvođači građevinskih radova na HEP-ovoj elektrani nenamjerno s dalekovoda srušili čeličnu sajlu na autocestu A3, preko koje dalekovod prelazi. Građevinski stroj je zapeo za betonski nosač, a od siline udarca kabel je pukao i pao. HEP je odmah počeo otklanjati štetu. Hrvatske autoceste zajedno s policijom osiguravale su izvođenje radova uz privremenu regulaciju prometa. Otklanjanje štete počelo je u 13 sati, s time što se promet, prema potrebi, zaustavljao u trajanju do 15 minuta.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 > >>