Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (458)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 > >>

16-10-2012

Bageri Uni Viridasa jučer se nisu pojavili


Mještani Babine Grede jučer su s nestrpljenjem iščekivali proteklih mjeseci pompozno najavljivani početak radova u gospodarskoj zoni Tečine, gdje tvrtka Uni Viridas bivše manekenke Sunčice Lalić s partnerima namjerava uložiti 50 milijuna eura. Umjesto gradilišta, oranica koja se prostire na 17 hektara, smještena tik uz autocestu Zagreb-Lipovac i dalje je pusta i infrastrukturno potpuno neopremljena, bez vode, struje, asfalta i plinskih instalacija.

Green field investicija koja bi, prema najavama općinskog načelnika Josipa Krnića, trebala niknuti na tome mjestu i dati snažan gospodarski impuls sastoji se od termoelektrane na biomasu, jačine 10 megawata, plastenika koji će se prostirati na više od 10 hektara i hladnjače kapaciteta 300.000 tona. Financijska konstrukcija navodno je zatvorena, isporuka postrojenja za termoelektranu već dogovorena, a osiguranje sirovine prošlog je mjeseca u javnosti diglo mnogo prašine. Naime, Uni Viridas je na natječaju Hrvatskih šuma po principu “tko će prvi njegova sirovina” dobila ugovor za drvnu sječku u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna na rok od 14 godina.

Iako se najviše spočitavalo to što je Sunčica Lalić do ugovora s Hrvatskim šumama došla samo na temelju lokacijske dozvole, njezin suprug Dragan Jurilj tvrdi da su oni poštovali uvjete i pojašnjava da je iza njih ulagač sa svjetskim referencijama i iskustvom s elektranama. Riječ je o belgijsko-turskom konzorciju Unit Investment u vlasništvu biznismena te predsjednika turskog Galatasaraya Unala Aysala koji u Hrvatsku planira uložiti 200 milijuna eura. Jurilj je pojasnio da su pripreme za otvaranje gradilišta u završnoj fazi i da se samo čeka potvrda glavnog projekta.

- Ako nema bagera, to ne znači da se ne radi. Naprotiv, radi se punom parom jer administracija i pripremni poslovi zahtijevaju vremena, a sama izgradnja je najlakši i najslađi dio posla - tvrdi Jurilj. Očekuje da će za mjesec dana radovi početi jer se moraju ispoštivati rokovi utvrđeni u ugovoru s Hrvatskim šumama u kojem je precizirano da se do 31. prosinca moraju završiti zemljani radovi.

Posla za 200 radnika

Jurilj najavljuje i skorašnje otvaranje ureda u Babinoj Gredi, a raspisan je i natječaj za prijam u radni odnos djelatnika raznih profila. Ovih se dana s kandidatima obavljaju razgovori, a uskoro će biti raspisan i natječaj za izvođače radova, nakon čega kreće građevinska mehanizacija. Vrijednost investicije je približno 370 milijuna kuna, a u roku od dvije godine očekuje se zapošljavanje više od 200 ljudi.
IZVOR

29-09-2012

73-godišnjak preminuo nakon prometne nesreće


Jučer, 28. rujna u 12.40 sati, u Babinoj Gredi u ulici Nožice, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 73-godišnji vozač mopeda zadobio teške tjelesne ozlijede, od kojih je kasnije preminuo.

73-godišnji Županjac, upravljao je mopedom marke „Superking“, županjskih registracijskih oznaka te se uključivao u promet sa kolnog ulaza na cestu kojom prilikom nije propustio osobni automobil, marke „Fiat“, županjskih registracijskih oznaka kojim je upravljala 39-godišnja žena iz Babine Grede pri čemu je došlo do udara i pada na kolnik 73-godišnjeg vozača mopeda. Uslijed pada 73-godišnjak je zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život od kojih je u poslijepodnevnim satima preminuo u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima.

O prometnoj nesreći, izvješteno je Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima.
IZVOR

27-09-2012

Strahuju da im zbog hajke oko Lalićke ne propadne posao od 50 mil. €


Žao mi je zbog negativne medijske kampanje pokrenute nakon što je objavljeno da bivša manekenka Sunčica Lalić može sklopiti ugovor s Hrvatskim šumama o isporuci drvne sječke u idućih 14 godina uz još dvadesetak kupaca. Tako je Poslovnom dnevniku rekao Josip Krnić, općinski načelnik Babine Grede.


Naime, tvrtka Uni Viridas u vlasništvu bračnog para Sunčice Lalić i Dragana Jurilja, kontroverznog poduzetnika i bivšeg partnera Vladimira Zagorca, doista u ovom nerazvijenom slavonskome mjestu namjerava graditi bioelektranu za proizvodnju električne i toplinske energije, vrijednu tridesetak milijuna eura. Uz popratne sadržaje, staklenike i hladnjaču ukupna investicija doseže i 50 milijuna eura. Glavni ulagač, koji stoji iza Uni Viridasa, zapravo je belgijsko-turski konzorcij Unit Investment, tvrdi načelnik.
Krnić dodaje da se gradnja elektrane priprema već tri godine. Prema prvobitnom planu trebali su se iskoristiti geotermalni potencijali, ali kako su izvori na privatnom zemljištu, projekt koji bi također vodio Uni Viridas s partnerima pomaknut je za kasnija vremena. Sunčica Lalić, direktorica Uni Viridasa, sklopila je s općinom prije godinu i pol ugovor o namjeri gradnje elektrane i kupnje 170.000 kvadrata zemljišta uz autocestu Zagreb - Lipovac. Mještanima Babine Grede je na prezentaciji investicije obećano da će se otvoriti najmanje 200 radnih mjesta, a ulagač će za zemlju bez infrastrukture platiti oko tri milijuna kuna.
Prvi zemljani radovi, obećano je tada, trebali bi početi već ovog listopada. Krnić vjeruje da se projekt polako bliži kraju iako zemljište još nije plaćeno. Lalić je uspjela ishodovati lokacijsku dozvolu i prema informaciji općine radi se na glavnom projektu. Zapravo, Lalić je ishodovala sve dokumente koje su Hrvatske šume tražile u natječaju za dodjelu sječke. S općinom je pak dogovoreno da će izlicitirani iznos za zemljište platiti čim elektrana dobije uporabnu dozvolu za rad.

Krnić bezrezervno vjeruje ulagačima i boji se da nešto ne krene po zlu. U Babinoj Gredi, kaže, ljudi nemaju gdje raditi. Postoje tek dva pogona s dvadesetak zaposlenih ? minimljekara Družba i proizvodnja parketa, koju u bivšem pogonu Đure Đakovića vodi Hrast Strizivojna.
IZVOR

15-09-2012

Novo dječje igralište


Zahvaljujući ideji mlade profesorice Đurđice Babić te zakladi Slagalica, djeca Babine Grede od jučer se mogu igrati na novome dječjem igralištu. - U travnju sam na natječaj Slagalice, u ime OŠ Mijat Stojanović aplicirala projekt uređenje igrališta Dudice. Bilo je stotinu projekata, a sredstva su odobrena za njih 15. Jedna jedina osnovna škola koja je imala projekt na tome natječaju i koja se javila bila je naša i dobili smo 12.857 kuna - pojasnila je Đurđica Babić.

Nastavnice škole obojile ogradu u parku, zaposleni na javnim radovima obnovili su stepenište oko crpke, popravili ogradu, vratili crpku koja godinama nije bila u funkciji i pripremili teren za postavljanje igrališta. - Dobiveni novac utrošili smo na nabavu opreme za igralište, dok je rad naša potpora za svu djecu Babine Grede - poručila je Đurđica Babić. “Donatori su nam pomogli i osigurali drvene stolove i klupe. Hvala svima” poručili su iz OŠ M.Stojanović.
IZVOR

31-08-2012

Da imam ikakav izbor, sigurno se ne bih više bavio poljoprivredom


Nedavni posjet premijera Zorana Milanovića, koji je za obilazak sušom sprženih slavonskih polja odabrao upravo Babinu Gredu, nije utješio tamošnje poljoprivrednike. Babogredci, kao i ostali poljoprivrednici u okruženju, žale se da nikada nije bilo teže, i sa strepnjom i velikom neizvjesnošću čekaju jesen. Svjesni su da rade u tvornici pod vedrim nebom i da ovise o višoj sili, ali nije im bilo ugodno čuti da na pomoć države ne računuju jer novca za odštetu nema.

I Ivo Vuković uzalud se ponadao da će premijer i resorni ministri u Babinu Gredu donijeti dobre vijesti i bar djelomično im ublažiti velike štete. Komentirajući najavljena ulaganja države u navodnjavanje, ustvrdio je da nije siguran da će to dočekati.

- Problemi su veliki - tržište je potpuno neuređeno, plasman robe vrlo težak, a naplata još teža. Prije dvije godine kroz njive smo se mogli voziti čamcem, koliko su plivale. Tek su tada počeli čistiti kanale, a kada su napokon to riješili, poharale su nas suše. Nikako da se krene naprijed - zabrinut je Vuković.

Na upit razmišlja li dići ruke od bavljenja poljoprivredom i uzgoja stoke, razočarano odmahuje glavom.

- Pa ja ne mogu dići ruke zato što imam 50 godina i nitko me više ne treba kao radnika, to je danas tako. Sve što smo postigli, postigli smo od zemlje i stoke, tako da ja drugog izbora nemam, a, vjerujte mi, da imam bilo kakvu alternativu, ni trenutka se ne bih premišljao - ustvrdio je Vuković.

- Premijer mi je u razgovoru, kao i svima što obećava, najavio neka buduća navodnjavanja. Rekao sam mu da ja to sigurno neću dočekati, pogotovo jer se nema odakle navodnjavati. Ta priča me nije ni najmanje utješila - iskren je Vuković.

Inače, kod Babine Grede, na trasi budućeg kanala Dunav - Sava, privode se kraju radovi na pilot-projektu koji će omogućiti navodnjavanje 510 hektara. Do sada je uloženo 270 milijuna kuna, a za spajanje kanala sa Savom, doznajemo je načelnika Josipa Krnića, nedostaje još 170 milijuna kuna. Seljaci su skeptični i pitaju se kada će se i odakle namaknuti taj novac kada je država, primjerice, u ovoj godini za navodnjavanje osigurala samo 30 milijuna kuna. U Vukovarsko-srijemskoj županiji od 115 tisuća hektara poljoprivrednih površina navodnjava se tek 2.500 PIK-a Vinkovci i VUPIK-a, a 5.500 je u fazi projektiranja.

Na području Babine Gede, koje je poznati stočarski kraj, štete na usjevima procijenjene su na devet milijuna kuna. Prijavilo ju je 290 proizvođača, a štete su 90 posto.

- Otkupljivači ovih dana nazivaju ratare i nude 1,60 kuna plus PDV za kukuruz, što će za nas stočare, koji ga zbog suše nećemo imati dovoljno za osobne potrebe, značiti propast - ogorčeni su seljaci.


IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 > >>