Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (479)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 > >>

13-07-2012

5. rođendan Općinske narodne knjižnice Babina Greda


Babina Greda, danas središte istoimene općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji s oko 4262 stanovnika, spominje se prvi put pod imenom Babagerenda 1506. godine u popisu kostromanskih posjeda. Kulturni uspon doživljava u 20. stoljeću kada se osnivaju prva štedionica, čitaonice, dobrovoljno vatrogasno društvo, nogometni klub, kulturno pjevačko društvo... Otvaranju knjižnice u Babinoj Gredi, 15. studenog 2007., prethodila je duga tradicija čitanja i sastajanja u čitaonicama koje su osnovane u središtu velikih babogredskih ulica u prvoj polovici 20. stoljeća. Prva čitaonica osnovana je u Ulici Čevatovo 1907., a pet godina kasnije osnovana je i Hrvatska seljačka čitaonica u Ulici Jelas te 1920. Poljodjelska čitaonica u Ulici Vladimira Nazora (poznatija kao Donja mala). 1935. osnovano je čitaoničko društvo Seljačka sloga, a nakon toga Babina Greda postaje bogatija za još dvije čitaonice, čitaonicu Ritić i Sava. Čitaonica Sava tako postaje najmlađa čitaonica u Babinoj Gredi. Čitaonice su postale središte kulturnog života Babine Grede gdje su posjetitelji kratili duge zimske noći informirajući se kroz skupljene knjige, dnevni tisk, radio i televiziju. I danas se u njima održavaju sastanci, večernja okupljanja uz glazbu (ponekad se i kolo zapleše), posuđuju se knjige, natječe u šahu ili kartanju, održavaju se likovne i druge izložbe članova, okupljanja tijekom poklada i svetaca...

Upravo su čitaonice svojim gotovo stogodišnjim postojanjem odigrale veliku ulogu na kulturnom i socijalnom polju u Babinoj Gredi, a slobodni smo reći da je zahvaljujući čitaonicama osnovana i naša Knjižnica. Općinska narodna knjižnica Babina Greda, osnovana 2007. od strane Općine Babina Greda, nastavlja tradiciju čitaonica kao kulturno i informacijsko središte, ali i kao mjesto okupljanja. Jedna je od mlađih knjižnica na području Republike Hrvatske. Knjižnica radi u adaptiranom prostoru, dijelu stare osnovne škole koji je prenamijenjen za potrebe narodne knjižnice. Prostor je opremljen suvremenom knjižničnom i ostalom opremom ukupne površine 343 m². U zgradi knjižnice, točnije u potkrovlju, nalazi se i višenamjenska dvorana sa sedamdeset mjesta koja se koristi po potrebi za različite književne večeri, organiziranje tribina, predavanja i edukativnih radionica, sastanke i sl. Dvorana je opremljena projektorom, platnom i razglasom. U potkrovlju knjižnice nalaze se još tri prostorije: depo knjiga, izložbena dvorana i čajna kuhinja. Izložbena dvorana opremljena je s deset panoa. U svibnju smo imali postavljenu izložbu filmskih plakata Gregory Peck kolekcionara Ilije Matića iz Županje.

Knjižnica posjeduje fond od 7000 jedinica knjižne građe i 320 jedinica audiovizualne i elektroničke građe, kao i moderno opremljene odjele: Odjel za odrasle, Čitaonicu dnevnog i periodičnog tiska, Odjel za djecu i mlade s igraonicom, Odjel audiovizualne i elektroničke građe. Iako je u tijeku intezivna nabava građe, prema standardima za narodne knjižnice broj knjižnične građe je još uvijek premalen. Prilikom otvorenja Knjižnice darovano je više stotina primjeraka knjižne građe, ali još uvijek primamo donacije pa smo nedavno, zahvaljujući učenicima osnovne škole, obogatili Odjel AV-građe s pedesetak crtanih i dokumentarnih filmova. Knjižnica svojim korisnicima nudi uslugu pristupa internetu putem šest računala koji je za članove knjižnice besplatan (do sat vremena), a ostalim se korisnicima naplaćuje po pristupačnoj cijeni. Trenutno je 790 članova upisano u knjižnicu, a građa se posuđuje (i obrađuje) preko knjižničnog programa MetelWin. Od listopada 2011. u Knjižnici je zaposlena jedna osoba u svojstvu ravnateljice, Tea Kompar, mag. knjižničarstva i mag. edukacije hrvatskoga jezika i književnosti. Kraj 2011. godine simbolično smo obilježili programom Božić u knjižnici u sklopu kojeg smo održali kreativne radionice s učenicima osnovne škole te glazbeno-dramskim programom u sklopu kojeg smo izabrali i nagradili najčitače Knjižnice (od predškolske do umirovljeničke dobi). Prvu polovicu 2012. godine obilježili su glazbeno-poetski program za Valentinovo, književni susret s Nadom Mihoković-Kumrić, natječaj za najsnjegovića, glazbeno-književna večer u suradnji s Udrugom građana Hrast iz Gunje, multimedijalni program s različitim radionicama za Noć knjige, izložba filmskih plakata... Kako se kaže – „svašta nešta“, ali to nije sve: kako naslov govori, pripremamo pravi „tulum“ za naš rođendan kojim ćemo obilježiti i zatvaranje ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, pravi šećer na kraju!
IZVOR

11-07-2012

Babina Greda: Trgovačkom društvu, priskrbio nelegalno više od milijun kuna


Temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima, Stalne službe u Županji, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjim Babogređaninom.

Provedenim istraživanjem, utvrđeno je da je 56-godišnjak, kao odgovorna osoba društva s ograničenom odgovornošću iz Babine Grede, od mjeseca kolovoza 2008. godine do siječnja 2012. godine, neizvršavanjem obaveza prema mirovinskim i zdravstvenim fondovima, uskratio ili ograničio prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja uposlenicima trgovačkog društva, čime je stvorio dugovanje od više stotina tisuća kuna.

Također, uvidom u dokumentaciju, utvrđeno je da je 56-godišnjak, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoje društvo s ograničenom odgovornošću, pri izvršavanju obaveza prema fondovima i proračunima, uskratio im sredstva koja im pripadaju, čime je fondove i proračun oštetio za više stotina tisuća kuna.
Ovakvim kaznenim djelima, počinjenim od strane 56-godišnjaka, Babogredsko društvo s ograničenom odgovornošću, pribavilo je sebi protupravnu imovinsku korist veću od milijun kuna.

56-godišnjak iz Babine Grede, kazneno je prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima, Stalnoj službi u Županji radi počinjenih kaznenih djela povrede prava na rada i drugih prava iz rada i kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, dok je Babogredsko trgovačko društvo prijavljeno za kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.
IZVOR

05-07-2012

Dva 16-godišnjaka i 18-godišnjak krali po Babinoj Gredi


Policijski službenici Policijske postaje Županja, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 16-godišnjaka i jednim 18-godišnjakom, svi iz Babine Grede i utvrdili da su počini niz teških krađa u svome mjestu.


Provedenim istraživanjem, utvrđeno je da su jedan od dvojice 16-godišnjaka i 18-godišnjak, 24. lipnja, u Babinoj Gredi ukrali parkirani teretni automobil marke VW, županjskih oznaka, nakon čega su se odvezli na područje susjednih Gundinaca, gdje su skrivili prometnu nesreću, a potom se udaljili u nepoznatom smjeru. Ovim kaznenim djelom, 51-godišnjem vlasniku pričinjena je materijalna šteta od više tisuća kuna.


Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su sva trojica Babogređana, počinili i još tri kaznena djela teške krađe od 13. do 26. lipnja kada su provalili u tri obiteljske kuće, iz kojih su ukrali televizor, ručne satove, parfeme, pivo i zlatni nakit, čime su oštećenoj 43-godišnjakinji, 52-godišnjakinji i 49-godišnjaku pričinili ukupnu materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna.


Jedan 16-godišnjak i 18-godišnjak, jučer su predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske radi počinjena tri kaznena djela teške krađe i jednog kaznenog djela oduzimanja vozila na motorni pogon, dok je protiv drugog 16-godišnjaka prijava dostavljena redovnim putem.


IZVOR

03-07-2012

Pas ugušio domaće zečeve


Jučer, 2. srpnja, u 10 sati, u Babinoj Gredi, u ulici Matije Gupca, 39-godišnji Babogređanin nije držao svoga psa pod nadzorom, uslijed čega je pas otišao u susjedno dvorište u kojem je ugušio sedam zečeva, čime je oštećenom 43-godišnjaku iz Babine Grede pričinjena manja materijalna šteta.

39-godišnjem Babogređaninu uručen je prekršajni nalog, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
IZVOR

10-06-2012

Adam Stojanović sveukupni pobjednik 32. manifestacije Konji bijelci


U nedjelju, 10.lipnja, u Babinoj Gredi održana je 32. tradicionalna manifestacija Konji bijelci u organizaciji Konjogojske udruge iz Babine Grede, a u nazočnosti Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Tihomira Jakovine, dožupana Mate Golubičića, saborskih zastupnika Tonina Picule, Igora Dragovana, Damira Rimca, gradonačelnika Vukovara Željka Saboa, gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića , Ivana Pavelića, ravnatelja Uprave Hrvatskih šuma, Davorina Pezerovića predsjednika HDSSB Vukovarsko-srijemske županije , Zlatka Cegledija, ravnatelja Uprave šuma Podružnica Vinkovci i Josipa Krnića, načelnika Općine Babina Greda , te mnogih drugih uzvanika koji su došli uveličati ovu manifestaciju.


Manifestacija Konji bijelci započela je tradicionalnim mimohodom ulicama Babine Grede, da bi se nakon toga sve preselilo na hipodrom gdje održana završna svečanost.Ministar Tihomir Jakovina, izaslanik predsjednika dr. Ive Josipovića svečano je otvorio 32.manifestaciju Konji bijelci, gdje je u pozdravnom govoru istaknuo važnost održavanja ove manifestacije.


Nakon svečanog otvorenja održano je natjecanje za najljepša svatovska kola, a nastupila 25 svečano ukrašenih konjskih zaprega te natjecanja u vezanju repa konju, sklapanju kola, uprezanju konja, vožnji kola na "paliji" bez jednog kotača i u tekličkom jahanju.Na kraju je održano natjecanje u preponskom jahanju, gdje smo mogli vidjeti sedam natjecatelja iz tri konjička kluba.


Program su uveličali padobranci Aero kluba iz Osijeka, održana je pokazna vježba DVD Babina Greda, te su nastupili Bač Roka i Did Tunja, kao i KUD Mijat Stojanović Babina Greda.


Rezultati natjecanja:


Najbolji svatovska kola: 1.Krešimir Gregorović (Babina Greda ), 2.Krešimir Petričević (Babina Greda), 3.Josip Zaluški ( Vinkovci), 4.Karlo Blumenšajn (Županja), 5.Nikola Kajzer ( Široko Polje)


Vezanje repa: 1.Domagoj Oršolić (15,47), 2.Adam Stojanović (17,09), 3.Željko Gregorović (21,82)


Sklapanje kola: 1.Krešimir Petričević –Đuro Majić (45,25), 2. Adam Stojanović –Igor Terzić (72,35), 3. Goran Babić –Ivo Stivaničević (78,30)


Uprezanje konja: 1.Mirko i Adam Stojanović (81,69), 2.Antun Vuković-Davor Zantić (92,75), 3. Ivica Radić-Antun Pavić (98,83)


Vožnja na paliji: 1.Krešimir Petričević-Đuro Majić (20,13), 2. Karlo Blumenšajn-Vlatko Hajbert (27,14), 3. Ivo Radić-Antun Pavić (29,33)


Teklićko jahanje : 1. Vedran Bučević (Čepin), 2 Ilija Berečić (Koška), 3. Nedjeljko Petričević ( Babina Greda)


Preponsko jahanje: 1.Katarina Ćorić ( Maestoso Mara , KK Đakovo), 2. Danijela Žuljević


( Riki, KK Osijek), 3.Ivna Ćorić (Tiho, KK Đakovo)


Sveukupni pobjednik 32. manifestacije Konji bijelci je Adam Stojanović iz Babine Grede.


IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 > >>