Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (462)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 [58] 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 > >>

13-10-2010

Novac za dvoranu osiguran, zapelo na nekoliko kvadrata?!


Za 398 učenika Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi nastava tjelesne kulture odvija se u učionicama ili holu na ulazu u školsku zgradu! Jedno od najvećih sela na području županjske Posavine i općinsko središte jedino je koje nema sportsku dvoranu, a pitanje je kada će je i dobiti.
U skučenom i neprimjerenom prostoru babogredski učenici i učitelji prisiljeni su orijentirati se samo na one aktivnosti i sportove koje im dopuštaju uvjeti, primjerice stolni tenis, a prije sata tjelesnog moraju odmicati klupe i stolice te “pretumbati” cijelu učionicu. Ravnatelj Damir Gugić ne krije ogorčenje situacijom, za koju odgovornima drži općinske čelnike. “Osobno sam bio u ministarstvu, sastajao se s pročelnikom Županijskog ureda za školstvo, i svi su suglasni s tim da je dvorana Babinoj Gredi nužna. Dobio sam njihovu punu potporu i to je sve što ja kao ravnatelj škole mogu učiniti. Konkretne aktivnosti trebaju odraditi općinski čelnici, ali bojim se da je tu nešto jako, jako zapelo. O potrebi gradnje dvorane govori se već godinama, izmjenjivale su se lokalne vlasti, ali nitko od njih još nije ozbiljno zagrizao u taj projekt”, upozorava Gugić, koji smatra da lokalni čelnici zapravo ni sami još uvijek ne znaju što hoće.
Ministarstvo prosvjete spremno je financirati gradnju školske sportske dvorane površine 1.200 četvornih metara, a ako lokalne vlasti žele veći objekt, sami moraju snositi troškove. Osim toga, Ministarstvo uopće neće financirati dvoranu koja nije u sklopu škole, a proteklih su se godina u selu mogli čuti razni prijedlozi lokacija gdje bi se ona trebala sagraditi. Gugić tvrdi da u školskom dvorištu ima dovoljno prostora za gradnju dvorane, čak i one dvodijelne do 1.500 kvadrata. No, nekima očito ni to nije dovoljno jer u selu žele imati veliku trodijelnu dvoranu, ali za nju nema uvjeta, osim ako općina ne riješi vlasničke odnose i kupnjom susjednih nekretnina ne osigura prostor. “Mene kao ravnatelja škole zanima samo to da se našim učenicima što prije osiguraju primjereni uvjeti za nastavu tjelesne kulture i mislim da bi se oko ovog pitanja trebale usuglasiti sve stranke jer dvorana je u interesu svih nas, našega sela i, prije svega, naše djece”, ističe Gugić, apelirajući na lokalne čelnike da se zauzmu i napokon pokrenu njenu gradnju.

Zamjenik načelnika Babine Grede Željko Kopić priznaje da sve dosadašnje vlasti snose krivnju zbog toga što selo još nema sportsku dvoranu. Ističe da je Općina dobila suglasnost resornog ministarstva i da je Županija osigurala novac za izradu projekte dokumentacije. No, zapelo je, prema njegovim riječima, u urbanizmu, gdje nije prihvaćeno idejno rješenje jer ima nekoliko kvadrata viška koji se ne mogu uklopiti u školsko dvorište.
IZVOR

11-10-2010

Akcija “Sigurno kretanje biciklom u prometu”


U ponedjeljak, 11. listopada 2010. godine u vremenu od 13 do 14 sati, policijski službenici kontakt policije i prometne policije Policijske postaje Županja u suradnji s Vijećem za komunalnu prevenciju općine Babina Greda i ravnateljem osnovne škole "Mijat Stojanović" u Babinoj Gredi proveli su preventivno-edukacijsku akciju „Sigurno kretanje biciklom u prometu“ na igralištu osnovne škole. Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa imaju važnu ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, navedena akcija inicirana je s ciljem upoznavanja djece s osnovnim pravilima sigurnog upravljanja biciklom u cestovnom prometu. U provođenje akcije uključilo se oko stotinjak učenika predmetne osnovne škole, kojima je tom prilikom održano kratko edukativno predavanje o temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu a nakon čega je za učenike petih razreda  održano testiranje u vještini vožnje biciklom na poligonu, postavljenom na vanjskom igralištu škole a koji se sastojao od nekoliko elemenata: vožnja oko čunjeva, pravocrtna vožnja, vožnja preko prepreka i dr.Na kraju druženja, učenicima je  podijeljen promidžbeni materijal osiguran iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u vidu privjesaka za ključeve, edukativnih kružnica s osnovnim pravilima za vozače bicikla kao i zahvalnica za sudjelovanje koje je učenicima uručio pomoćnik načelnika za temeljnu policiju u Policijskoj postaji Županja gospodin Željko Marošević. Jednako tako za djecu su od strane Vijeća za komunalnu prevenciju općine Babina Greda osigurane i krijesnice – obasjavači za pješake, koje je učenicima uručio g. Željko Kopić. Za vrijeme trajanja akcije učenicima je prezentirana i službena oprema, uređaji i vozila kojima se koriste policijski službenici (uređaj za alkotestiranje „Drager“, uređaj za mjerenje brzine kretanja vozila „Star laser“ te specijalno vozilo za prijevoz osoba tzv  „marica“).Ovom prilikom Policijska postaja Županja zahvaljuje se ravnatelju osnovne škole  gospodinu Gugić Damiru, Vijeću za komunalnu prevenciju općine Babina Greda kao i svim učenicima na njihovom odazivu i sudjelovanju u navedenoj akciji.


IZVOR

06-10-2010

Vozač općinskog autobusa švercao 200 šteka cigareta


Babogredskim kuloarima ovih je dana pukla priča o tome kako je njihov sumještanin i vozač općinskog autobusa, koji je Babinoj Gredi početkom godine donirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uhvaćen u švercu čak 200 šteka cigareta. Selom krenule razne špekulacije o tome da je upravo općinski autobus zlorabio za ilegalno prevoženje robe jer teško je vjerovati da bi netko tolike cigarete prevozio u prtljažniku automobila. Postavljaju se i pitanja odakle mu novac za kupnju cigareta, jer je riječ o čak 30-ak tisuća kuna, kome su cigarete bile namijenjene, koliko ih je već prevezao, koliko je profitirao švercajući robu iz Bosne i s kime li je dijelio dobit. Neki se nadalje pitaju kako lokalni čelnici osobi s druge strane zakona uopće mogu povjeriti općinski autobus.
Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela potvrdio nam je da je spomenuti Babogredac sredinom rujna zatečen u prekršaju izbjegavanja carinskog nadzora na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu, ali ne s općinskim autobusom nego vlastitim automobilom, gdje je pronađeno 1.999 kutija cigareta. Nad njim je obavljeno kriminalističko istraživanje, a podnesena je i kaznena prijava zbog nezakonite trgovine nadležnom državnom odvjetništvu.

Zamjenik načelnika Babine Grede Željko Kopić pojašnjava da vozač nije zaposlenik Općine nego su ga angažirale lokalne udruge kako bi ih, prema potrebi, odvozio na gostovanja te da su one dužne osigurati i gorivo i platiti vozača za autobus koji je u općinskom vlasništvu. A upravo su njega izabrali zato što jedini ima prometnu dozvolu za upravljanje autobusom.
IZVOR

24-09-2010

Do stana i natrag


Brodskoj javnosti predstavljena je odlična knjiga ‘Do stana i natrag’, autora Ilije Babića iz Babine Grede. Promocija je održana u četvrtak, 23. rujna,  u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu.


Riječ je o knjizi koja opisuje nekadašnji život i rad seljaka na drevnim šokačkim stanovima u Slavoniji.


Knjigu je izdala Udruga za očuvanje kulturne baštine Šokadija iz Babine Grede, čiji je Ilija Babić predsjednik. On je kao dijete odrastao u šokačkom okruženju, 5 kilometara u školu pješačio i natrag do stana, a svoje uspomene na djetinjstvo i mladost stavio je u ovu knjigu koju je pisao isključivo na slavonskom dijalektu. O knjizi su uz autora među ostalima govorili urednica Đurđica Babić, te u ime priređivača promocije Matice Hrvatske Antun Bartek. Na svečanoj promociji knjige Do stana i natrag, negdašnji život na šokačkim stanovima kazivanjem i pjesmom prikazali su članovi pjevačke skupine Babogreci.


IZVOR

30-08-2010

Šokački divani i pjesma čuvaju sjećanje na Stanove


Na stanovima, daleko izvan sela, u blizini šume ili Berave, nekada se živjelo, radilo i stvaralo, znaju reći s uzdahom nostalgije mještani Babine Grede.
Ali, čini se, ne samo oni, jer i ovogodišnji, 8. stanarski susreti, na stan Ivana Kneževića Todorovog doveli su i natjecatelje iz nekoliko mjesta Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, pa su žal za prošlim vremenima, uz tamburaše te nadmetanja stanara i stanarica, zajednički podijelili mnogi.
I sve to zahvaljujući Iliji Babiću i Udruzi za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija iz Babine Grede.
- Kada smo u ovoj udruzi odlučili organizirati prve stanarske susrete, bilo je podosta onih koji su nam zamjerili i kazali kako želimo potisnuti druge manifestacije u Babinoj Gredi te da stvaramo nepotrebnu konkurenciju. Vrijeme je pokazalo da nismo imali cilj ništa uništiti ili obezvrijediti, već jednostavno prikazati kako se nekada živjelo na stanovima, što se radilo, što se kuhalo i jelo - ispričao nam je veliki zaljubljenik u Šokadiju Ilija Babić.
Udruga je željela svake godine organizirati stanarske susrete na nekom drugom stanu u Babinoj Gredi, no zbog raznih razloga to nisu uspijevali. Ali, uspjeli su ove godine ugostiti natjecatelje iz Kaniže, Oprisavaca, Podvinja i Gundinaca, naravno, uz domaće stanare i stanarice, a došli su im i Šokci iz Osijeka, Tkanica iz Vinkovaca i mnogi drugi.
Posljednji stan na izlazu iz Babine Grede u pravcu Cerne bio je mjesto oštre konkurencije čobana i čobanica, a kuharice okupljene iznad štednjaka nisu se štedjele ni ove godine.
Pokrovitelj 8. stanarskih susreta bio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, za kojega Babogredce veže mnogo toga.
- S gospodinom Mesićem imamo dobro suradnju još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, i to kada se u Babinoj Gredi gradila nova škola. Naime, njegova tvrtka je izradila projekt za našu školu i mi se od tada znamo i dobro surađujemo. Žao nam je samo što ni ove godine nije mogao doći k nama, jer je otišao u Kirgistan - pohvalio nam se, ali i istovremeno požalio Ilija Babić.
Organizaciju Stanarskih susreta pomogli su Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda.
- Ali i mnogo mnogo ljudi, bez kojih doista ne bismo uspjeli. Hvala im na tome - poručio je predsjednik babogredske Šokadije.
Koliko u toj slavonskoj općini ima zanimljivosti, koje se mogu čuti upravo na Stanarskim susretima, potvrđuje i to što su napokon uspjeli organizirati pravi jahački maraton u dužini od 22 kilometra, uz sudjelovanje 30 jahača, odnosno, deset skupina po tri jahača.
Projahali su oni prvom jahačkom crtom kanala Dunav-Sava, krenuvši s Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tihomira Babića i došavši u poslijepodnevnim satima na stan Ivana Kneževića-Todorovog. I sve to, saznajemo, uz potporu tvrtke GEOen d.o.o. Dragana i Željka Jurilja.
- A o lipicancima u Babinoj Gredi sve se zna, od toga da je davne 1936. godine u naše mjesto stigao prvi lipicanski pastuh, do činjenice da smo 1942. godine osnovali udrugu. I uvijek smo bili vezani uz lipicance, uz svoje konje bijelce - ističu mještani Babine Grede.
I upravo zbog takvih povijesnih priča, zbog druženja i zabave, na kojima je i ove godine kroz sjećanja i pjesmu Tamburaškog sastava “Arteški bunar” kanula i pokoja suza, Stanarski susreti nemaju se kome opravdavati zašto postoje. Možda ih ima zbog činjenice da je u Babinoj Gredi nekada bilo čak 349 stanova, najviše u Slavoniji, ali možda i zbog starih stihova koje je predsjednik Šokadije Ilija Babić i ove godine ponovio: “Zlatni rudnici stanovi su bili, marvu, čele i đecu ranili”.

Ovogodišnji stanarski susreti, održani u nedjelju, 29. kolovoza, imali su i jednu novost - otvorili su priču pod nazivom “Šokci pričaju o anglerima”.
- Mnogi uopće nemaju pojma što su i tko su angleri, a kada bi se trebalo prevesti na jezik današnjice, najjednostavnije bi bilo reći da su to šverceri, muljatori, prevaranti, ljudi koji su preprodavali, i to najviše konje. U Babinoj Gredi bilo ih je mnogo, ali živih više nema, no sjećanja onih koji su bili vezani uz njih ili su poslovali s njima vrlo su zanimljiva. Njih nekolicina, točnije, petorica, koja se mogu teškom mukom pronaći u Slavoniji, prave su legende. Jedan je čak uz konja jednom davno prodao i ženu - pričaju nam samo neke od detalja ovih babogredskih priča o anglerima.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 [58] 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 > >>