Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

18-04-2010

Vlasnik kafića pucao u pijane goste pa ranio mladića


Vlasnik caffe bara „Pandora“ u Babinoj Gredi Roman Lukić(59) iz pištolja je u trbuh ranio Darka Dominkovića(25) za kojega se tek treba utvrditi da li je bio gost ili je u taj lokal došao po brata. On je vozilom Hitne medicinske pomoći županjskog Doma zdravlja prevezen u Opću bolnicu Vinkovci gdje je operiran a liječnici se još ne usuđuju bilo što reći o njegovom zdravstvenom stanju.


Incident se, kako izvještava policija, dogodio u nedjelju navečer oko 22,30 sati nakon što je vlasnik lokala skupinu od šest mladića od kojih su trojica bila pod utjecajem alkohola istjerao van. Oni su prije toga vikom, pjevanjem i razbijanjem boca narušavali javni red i mir u ugostiteljskom objektu. Lukić je također izašao s mladićima iz caffe bara a sukobu koji je zatim uslijedilo na ljetnoj terasi ranjen je Darko Dominković.


- Darko je oženjen, obiteljski čovjek i rijetko izlazi u selo a kada i ode onda izbjegava „Pandoru“. U nedjelju je poslije utakmice s prijateljima otišao na piće a u tu je birtiju samo naišao po mlađeg brata Josipa pa da skupa pođu kući. I eto stradao na pravdi Boga. Ništa ne znam kako mu je, nitko neće ništa da mi kaže, nadam se da će mi dati da ga vidim jer se muž i ja upravo spremamo posjetiti ga u bolnici, kaže majka Anka Dominković.


Kao se neslužbeno doznaje od svjedoka ovoga događaja, sve je počelo tučnjavom dviju skupina mladića koji su se pri tome koristili i lancima. Nakon što su s Lukićem izašli van i njega su napali pa je on najprije u znak upozorenja dva metka ispalio u zrak a budući da to napadače među kojima su navodno bila i braća Dominković nije zaustavilo, pucao je u njih.


Ranjeni je Babogredac do nedavno radio u Osijeku, no dobio je otkaz i od tada sa suprugom i 3-godišnjem kćerkom živi u roditeljskoj kući. Nedaleko od nje izgradio je vlastitu kuću koja još nije useljiva. Istraga o ovome događaju je u tijeku a sve sudionike incidenta policija je privela na ispitivanje.


IZVOR

30-11-2009

Članice Školskog odbora umalo se fizički obračunale?


Izbor ravnatelja Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi, kako doznajemo, bio je vrlo buran, a među članovima Školskog odbora “frcalo” je na sve strane.
Na raspisani natječaj javila su se dva kandidata, i to aktualni ravnatelj Damir Gugić i prof. Ivo Petričević, inače rođeni Babogredac, zaposlen u školama u Gundincima i Velikoj Kopanici. S pet glasova "za", odnosno jednim više od svoga protukandidata, za ravnatelja je ponovno izabran Damir Gugić, čije imenovanje mora potvrditi resorni ministar. Pojedine članice odbora, kako doznajemo, bile su toliko revoltirane i verbalno su napale kolegicu koja je "presudila" u Gugićevu korist, što očito nisu očekivale. Optužbe su navodno pljuštale na sve strane i nisu se birale riječi kojima su joj dale do znanja što misle o njoj, a jedna se navodno čak i fizički htjela obračunati s “izdajicom”. Svoje ogorčenje nije skrivao ni nesuđeni ravnatelj Ivo Petričević, koji nam je rekao da čeka službeno očitovanje o Gugićevu izboru i da će potom poduzeti potrebne radnje u zaštiti svojih prava.
- Ravnatelj Gugić ne udovoljava zakonom propisanim uvjetima za obnašanje te dužnosti. Jedan od njih je pet godina radnog iskustva u nastavi i položen stručni ispit, za koji je potrebna jednogodišnja praksa. Gugić je nakon samo četiri mjeseca radnog staža postao ravnatelj. I ako posjeduje potvrdu o položenom stručnom ispitu, svakako je potrebno provjeriti vjerodostojnost te isprave. Osim toga, i njegov se otac hvalio po selu kako mu je kupovao ispite i pomogao da nakon deset, jedanaest godina napokon diplomira. Takva osoba, sklona nekim porocima kojih se ne libi ni tijekom radnog vremena, moralno ne zadovoljava profil prosvjetnog djelatnika, a kamoli ravnatelja takve ustanove - ustvrdio je Petričević poručivši da se članica odbora koja je presudila u izboru ravnatelja “prodala” Gugiću.
- Petričević očito ne može podnijeti poraz koji ne doživljava prvi put jer se i prije nekoliko godina također javljao na natječaj za ravnatelja škole. A nisu mu ovaj put pomogla ni lobiranja kod članova Školskog odbora koje je obilazio i nosio im darove - rekao je stari/novi ravnatelj Damir Gugić.

Damir Gugić ističe da je poštovana sva procedura za izbor ravnatelja te da su obojica kandidatata koja su se javila na natječaj zadovoljavala tražene uvjete. “Bio sam nazočan sjednici, jer kao ravnatelj imam na to pravo, no kada je na red došlo glasovanje, napustio sam prostoriju. Uopće se ne želim spuštati na tu razinu i komentirati navode moga protukandidata o tome kako ja ne ispunjavam zakonom propisane uvjete jer takve su stvari u nadležnosti prosvjetne inspekcije. Dužnost ravnatelja obnašam već dugi niz godina i valjda bi do sada netko reagirao. Iako moram priznati da sam već na rubu živaca zbog neutemeljenih optužbi i kleveta koje Petričević širi o meni, pa ću, ako tako nastavi, morati potražiti sudsku zaštitu", rekao je Guguć poručivši da je sve obavljeno u skladu sa zakonom i da se nema čega bojati.
IZVOR

04-09-2009

Mladi poljoprivrednici prodaju imanja i sele obitelji u gradove


Lokalne medije u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednje su vrijeme preplavili oglasi poljoprivrednika u kojima na prodaju nude muzne krave, junice, opremu za mužnju, traktore i priključne strojeve, ali i zemlju. S obzirom na to da su takvi oglasi donedavno bili prava rijetkost i da su poljoprivrednici preko oglasa uglavnom kupovali i nastojali doći do što više obradivih površina, zaključak se nameće sam po sebi. Sve je više onih koji odustaju od poljoprivredne proizvodnje, a pojedini i potpuno napuštaju sela odlazeći u gradove trbuhom za kruhom. Jedan od njih je i 37-godišnji Pero Lešić iz Babine Grede koji je sa suprugom i četvero djece ovih dana napustio rodno selo i odselio se u Rijeku. Svojih 30-ak krava uspio je teškom mukom prodati, i to ispod cijene, a suvremenu farmu, pripadajuću opremu, strojeve i kuću također je oglasio za prodaju. "Nije bilo nimalo lako napustiti Babinu Gredu i dignuti ruke od poljoprivrede. U tom sam poslu otkako znam za sebe, roditelji su mi se bavili poljoprivredom i zemlja mi je jednostavno pod noktom. Iako sam sve donedavno mislio da se to neće nikada dogoditi, prilike su me prisilile napraviti korak o kojem sam dugo razmišljao i vagao. Shvatio sam da se od bavljenja mljekarstvom više ne može živjeti. Sramotna cijena mlijeka doslovno me dotukla i ugrozila egzistenciju moje obitelji. Bačeni smo na koljena. Uložio sam u farmu muznih krava i namjeravao proširiti posao, imam i 10-ak jutara vlastite zemlje koju sam obrađivao i nešto malo što sam uzeo u arendu. Razočaran sam i načinom davanja u zakup i prodajom poljoprivrednog zemljišta u našoj općini. Sve je išlo po rodbinskim i stranačkim vezama, a mi koji nismo povlašteni nismo imali nikakve šanse, iako nam je zemlja prijeko potrebna za proizvodnju hrane za stoku", rekao nam je Pero poručujući da je u Rijeci sreo mnogo Slavonaca i da njegov primjer nije usamljen. Naprotiv, uvjeren je da će takvih biti sve više jer ljudi počinju polako shvaćati da će u poljoprivredi opstati samo oni najveći i najjači i da malima ondje više nije mjesto.

Sve mi se skupilo i odlučio sam okrenuti novu stranicu u životu. Iznajmili smo stan u Rijeci. Prošao sam tečaj za zavarivača i našao posao u riječkom brodogradilištu. Supruga se uspjela zaposliti u Plodinama. Evo, upravo smo danas u policiji promijenili adresu na osobnim iskaznicama i počinjemo živjeti novi život u kojem i mojih četvero djece može očekivati nekakvu budućnost - kaže Pero.
IZVOR

20-10-2008

Od listarića do zlatoveza


Za razliku od ostalih mjesta u kojima je tijekom posljednja četiri mjeseca održana manifestacija "Sijela, igre i divani", u Babinoj su Gredi bili prvi put. Možda upravo stoga, program je tamo bio nešto opsežniji i obogaćen s nekoliko novina, kao da su Babogreci željeli pokazati svoju gostoljubivost i želju za očuvanjem tradicije i baštine koja krasi ovo mjesto na granici Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.
Glavni "krivac" za kulturno-umjetnički program bio je KUD "Mijat Stojanović" koji već gotovo 80 godina djeluje u ovom mjestu, danas u čak pet sekcija od kojih su se na manifestaciji "Sijela, igre i divani" predstavili odrasla i dječje skupina te muška i ženska pjevačka skupina, kao i mlađi tamburaški sastav ovog vrijednog KUD-a. U programu su svoje mjesto našle i pjesnikinje; legendarna Ana Verić, slikarica i etnografkinja, autorica dviju zbirki pjesama i proze originalno ilustriranih te poznata skupljačica narodnoga blaga koja održava i umjetničku udrugu u Babinoj Gredi pod nazivom “Likovni krug”, te pučka pjesnikinja Ruža Knežević, rođena Babogretka.
Posebnost zbivanja u Babinoj Gredi bila je revija nošnji KUD-a "Mijat Stojanović" tijekom koje se posjetiteljima, uz pratnju starijih tamburaša KUD-a, predstavilo osam postava s različitim muškim i ženskim narodnim nošnjama, potanko opisanim oduševljenoj publici.
- Ponosan sam na ovo što smo kao domaćini pokazali, a posebno ističem naš KUD. Moram reći da su sve udruge, društva i slično izrazili želju da se predstave i to mi je jako drago - prokomentirao je Marko Mrkonjić, načelnik Općine Babina Greda.

BOGATI ŠTANDOVI
Da je tomu uistinu tako potvrđuju i brojni štandovi postavljeni u šatoru. Tako su članovi KUD-a "Mijat Stojanović" izložili obuću i "čorape" koje su se nekada nosile, poput klompi, čizama, opanaka, sandala i slično. Svoje kožuhe izložila je Janja Gregorović, a Marija Đaković i Ljubica Sastrić izložile su jako vrijedne rukom vezene zlatoveze. Udruga žena je na svom lijepo uređenom izložbenom prostoru izložila brojne predmete koje su izradile, ali i tradicionalne kolače iz babogredskog kraja - cimet krofne, pekmezare, lagarijaše, listariće, šape, medenjake, paprenjake, zapečene palačinke, štrudle sa sirom i jabukama, slane kiflice i perece... Članovi Lovačkog društva "Jastreb" Babina Greda pripremili su kotliće izvrsnog čobanca, ali i uz pomno uređen štand ponosno su izložili i svoje trofeje. Bile su u Babinoj Gredi i vesele štitarske snaše u Etno kujni sa svojim ukusnim listarićima.

NAVIJANJE I GOŠĆENJE
Natjecanje u starim sportovima bilo je posebno zanimljivo jer su sve četiri ekipe imale gorljive navijače, ali sa samo jednim bodom više od drugoplasirane ekipe “Iločkih podruma” prvo je mjesto pripalo ekipi “Sinalca” čiji su članovi, između ostalog, dobili start pakete i mobitele, dar generalnog medijskog pokrovitelja “Glasa Slavonije”. Treće mjesto osvojila je ekipa Osječke pivovare.
U zabavno-glazbenom dijelu programa nastupila je Blanka Došen uz Tamburaški sastav “Sinovi ravnice” s kojima je zapjevala i Magdalena te tamburaši iz Županje koji su osnovani u vrijeme najžešćih granatiranja grada na Savi te su dobili ime koje na latinskom znači domovina, a riječ je o Tamburaškom sastavu “Patria”. Atraktivan je i ovaj put bio nastup mađioničara Josip Ciganovića - trik Baće, a posjetitelji su s ovog druženja otišli zadovoljni i jer su se mogli poslužiti svim nabrojenim delicijama; od čobanca do kolača.
I ovdje se bogat kulturni, ali i zabavni program koji se održava uživo bilježi i kamerama pa će se i od sezone 2008. pripremiti istoimeni serijal koji će se emitirati na lokalnim TV postajama. Sljedeća manifestacija "Sijela, igre i divani" održat će se 7. studenoga u Lovasu.
IZVOR

10-06-2002

Otvorena dionica autoceste Zagreb-Lipovac


Nakon dvije i pol godine od početka radova u
promet je puštena novoizgrađena dionica punog profila autoceste
Zageb-Lipovac od Velike Kopanice do ?upanje, dužine 26
kilometara.

Vrijednost je radova 590 milijuna kuna bez PDV-a, a izveo ih je
konzorcij Zelena magistrala koji čini sedam slavonskih
građevinskih poduzeća iz Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca,
Požege i Velike. Osim osnovne trase na dionici su izgrađeni i
putni prijelazi, čvorišta i centar za održavanje i nadzor
prometa. U izgradnji su jo? uvijek pomoćni uslužni objekti te
čeoni i bočni cestarski prolazi na kojima će se obavljati naplata
vožnje autocestom.
Na prigodnoj svečanosti održanoj na odmorištu Babina Greda
nedaleko od Županje, ministar javnih radova, obnove i
graditeljstva Radimir Čačić najavio je da će naplate
cestarine na dionici od Brodskog Stupnika, gdje se trenutačno
nalaze naplatne kućice, do ?Županje početi do kraja ovoga mjeseca.
Usporedno s izgradnjom dionice od Velike Kopanice do Županje
po prvi su put građeni i uslužni objekti, ?to će se
, rekao je
ministar Čačić, učiniti i kod izgradnje budućih hrvatskih
autocesta
.
Za dovršenje autoceste Zagreb-Lipovac potrebno je još
izgraditi posljednju dionicu od Županje do Lipovca u dužini 30-ak
kilometara
, rekao je predsjednik uprave Hrvatskih autocesta
Stanko Kovač. No, dodao je, njezina gradnja nije
predviđena u razdoblju do 2005. Razlog je tomu, kako je naveo,
činjenica da tim smjerom danas dnevno prometuje oko 1300 vozila,
?to je čak deset puta manje od prometa koji se njime odvijao u
godinama prije Domovinskog rata.
Autocesta Zagreb-Lipovac nalazi se na desetom europskom koridoru
i preko Austrije, Slovenije, Hrvatske, SRJ, Makedonije i Grčke
čini najkraću prometnu vezu između zapadne Europe i Bliskog
istoka.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 [105] 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>