Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

544 Online novosti

04-02-2010

Babina Greda: Aukcijska dvorana u Babinoj Gredi


Iako se o izgradnji aukcijske dvorane u Babinoj Gredi priča već nekoliko godina, do današnjeg dana ona je ostala samo Idejni projekt.
Ipak, svi u Babinoj Gredi nadaju se kako će iduće godine izgradnja dugoiščekivane Aukcijske dvorane ipak započeti. Čestica prvotno određena za izgradnju dvorane je zamjenjena jer se za nju nije mogla dobiti lokacijska dozvola. Površina aukcijske dvorane trebala bi biti oko 2400 četvornih metara, a tribine bi trebale imati oko 450 sjedećih mjesta. Najspornija stavka za početak izgradnje babogredske aukcijske dvorane očekivano su financijska sredstva. Naime, kako bi cijeli projekt ugledao svjetlo dana potrebno je oko 15 i pol milijuna kuna.
IZVOR

05-01-2009

Mato Đurković odlučio stipendirati pet studenata


Petero mladih Babogredaca dobilo je najljepši poklon na početku nove, 2009. godine, mjesečne stipendije od po 1.200 kuna. Ništa neobično, reći će mnogi, pa stipendije studentima dodjeljuju se svake akademske godine.
No, ove stipendije nije omogućila ni općina ni kakav fond, već mještanin Mato Đurković, koji se, kako kaže, na privremenom radu u Njemačkoj nalazi tek 37 godina. - Ovo je jedinstven primjer u Babinoj Gredi, nitko do sada nije vlastitim financijskim sredstvima pomogao mladima. U dogovoru s HSS-om proveli smo natječaj i pet mladih studenata potpisalo je s gospodinom Matom ugovore o stipendiranju - kazao je Mirko Štivić, predsjednik OO HSS-a Babina Greda.
U toj općini nema mnogo studenata, a samozatajni Mato Đurković, koji i sam ima četvero djece, odlučio je pomoći jer smatra kako čovjek treba pridonijeti gdje god može.
- Dobra mogućnost za to jest pomoći mladom čovjeku. Njihova jedina obveza je učiti i pridonositi sebi i svojoj izobrazbi”, kazao je Đurković nakon potpisivanja ugovora, prema kojem će svakome od ovih petero mladih ljudi mjesečno darovati po 1.200 kuna. I tako kroz cijelu akademsku godinu. Njegova potpora dolazi iz poduzetništva i uvjeren je kako će svojim skromnim primjerom potaknuti i druge da pomažu mladim ljudima.
- Poručio bih i osnovcima i srednjoškolcima da dobro uče, bit će mogućnosti pomoći i njima - kazao je Mato Đurković. I on i svi u HSS-u, s kojim surađuje od Domovinskog rata, nadaju se kako će se ovi stipendisti ozbiljno prihvatiti svoje obveze i svome mjestu, svojoj Babinoj Gredi, u budućnosti pridonijeti kao veterinari, učitelji i fizioterapeuti, za što u ovome trenutku studiraju. “Potreba za visokoobrazovanim kadrom ima, osobito u našem mjestu, stoga je gospodin Mato ovim stipendijama doista puno pomogao”, zaključio je Štivić.
IZVOR

05-10-2007

Dječaku Adrianu oboljelom od rijetkog oblika leukemije potrebna je pomoć


Sedmogodišnji Adrian Barić iz Babine Grede ove je jeseni sa svojim vršnjacima trebao krenuti u prvi razred, no njegovi roditelji ni u najcrnjim mislima nisu mogli ni pomisliti na to da će njihov sin, umjesto u babogredskoj osnovnoj školi, početak nastave dočekati u bolnici, boreći se za život. Početkom srpnja dječak se počeo žaliti na nesnosne bolove u mišićima na rukama i nogama, sve je više mršavio, mišići su nestajali i iz dana u dan njegovo je lice postajalo bljeđe. Liječnici su mu dijagnosticirali upalu pluća i dali odgovarajuću terapiju koja je u početku djelovala, no nakon nekoliko dana Adrianovo je stanje postalo još teže. Zabrinuta majka Andrea igrom je slučaja, prelistavajući novine, naišla na prilog o leukemiji i u njemu prepoznala iste simptome po kojima se bolest manifestira, a koje ima i njezin sin. U vinkovačkoj je bolnici hitno zatražila pretrage na leukemiju, dječak je prebačen na zagrebačku Šalatu gdje je nakon vađenja uzorka koštane srži potvrđena majčina sumnja - Adrian boluje od leukemije, i to vrlo rijetkog oblike te bolesti s kojom se hrvatski liječnici do sada nisu susretali. Šokirani roditelji, trogodišnji brat Noa i najbliža rodbina odmah su se podvrgnuli pretragama kako bi pomogli nesretnom dječaku, no koštana srž ni jednog od njih ne odgovara Adrianu. Potencijali donator pronađen je tek u Americi, no s obzirom na to da je procedura presađivanja srži u tom slučaju u Hrvatskoj vrlo duga, liječnici su preporučili Barićima liječenje u inozemstvu. Konzilij od 20 liječnika sastao se u Beču u bolnici Sveta Ana i pregledao Adrianove nalaze, a jedan od njih odlučio se zauzeti za dječaka i pokušati mu spasiti život. Operacija, odnosno presađivanje koštane srži stajat će 120 tisuća eura, koje očajni raditelji nemaju odakle namaknuti. No, zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi dječak, liječnici su roditeljima izašli u susret i nisu tražili novac unaprijed. Adrian je s roditeljima u srijedu navečer već otputovao u Beč, gdje će biti obavljene sve pretrage i liječnici će tada odlučiti hoće li mu biti presađena srž od donatora iz Amerike ili će iz dječakove koštane srži izdvajati zdrave stanice i uzgajati novu, što u Hrvatskoj još nije moguće.
IZVOR

28-12-2003

Biskup srakić krstio deseto dijete obitelji hrvat


Biskup đakovački i srijemski mons. Marin Srakić krstio je danas u župnoj crkvi sv. Lovre u Babinoj Gredi, na županjskome području, deseto dijete bračnog para Hrvat Marice i Stjepana iz Babine Grede, malog Josipa Hrvata.

Nakon krštenja biskup Srakić predvodio je misno slavlje, a u propovijedi je - na današnji blagdan Svete Obitelji - istaknuo kako nema "blagostanja države i napretka ako to blagostanje ne ide u prilog obitelji".

"Nema Crkve ni naroda bez obitelji", poručio je đakovački i srijemski biskup, te dodao kako Crkva "nikada neće prihvatiti rastavu kao nešto što je normalno".

Prihvaćanje rastave značilo bi da Crkva zastupa dvostruki život, dvostruki nauk i poruku, rekao je biskup Srakić i pozvao hrvatske obitelji da budu otvorene životu unatoč teškim svakodnevnim zadaćama.
IZVOR

21-10-1999

"ZAORAN" ULTIMATUM VLADI


Blokadom prometnica na desetak punktova u četiri slavonske županije, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj, seljaci su u srijedu od ranih jutarnjih sati počeli s "Prosvjedom nezadovoljstva". Tako su, okupljeni oko Hrvatskoga seljačkog saveza, seljaci nazvali ograničeni prosvjed kojim žele upozoriti hrvatsku Vladu na obveze preuzete potpisivanjem sporazuma s HSS-om, a koji do današnjih dana još uvijek u potpunosti nisu ispunili.
Seljaci su se na većini punktova odazvali u impozantnom broju, što je najočitije bilo na dijelu autoceste Zagreb—Lipovac kod Babine Grede, gdje je s pedesetak traktora i drugih poljoprivrednih strojeva blokiran promet prema državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom te SR Jugoslavijom.
Istaknuli su parole "Dolje feudalizam i feudalci, mi nismo kmetovi, već slobodni seljaci", "Ako želite očistiti prljave duše, obratite se zemlji", te "Kad jutro svane zamiriše nam bijeda". Seljaci su s ovoga mjesta Vladi uputili zahtjev s osam točaka u kojima traže da se zaostala potraživanja po obvezama države za isplatu premija i poticaja svedu u rokove od 60 dana, te da se pšenica isplati u punom iznosu od jedne kune. Također od Vlade traže da se domaća proizvodnja zaštiti od uvoza, objavi prijedlog sporazuma s WTO-om te da cijena pšenice roda 2000. bude vezana uz tečaj njemačke marke. Osim ovih zahtjeva, traži se i uvođenje nulte stope PDV-a za sve repromaterijale u poljoprivrednoj proizvodnji, povećanje poticaja za pšenicu i ostale kulture kao i oslobađanje pogonskoga goriva za poljoprivrednu mehanizaciju od posebnih poreza i cestarina. Organizator i vođa punkta kod Babine Grede Darko Grivičić, potpredsjednik HSS-a, ogorčen je podcjenjivačkim i nemoralnim odnosom Vlade prema seljacima, ali i prisutnošću policije, za koju kaže da je ona na prosvjed došla popisivati ljude i pozivati ih na informativne razgovore. Oko podneva punkt kod Babine Grede je posjetio i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Zlatko Tomčić koji je za stanje u hrvatskom agraru, osim Vlade, optužio i ministra poljoprivrede Ivana Đurkića. Kako smo doznali, prosvjed je protekao mirno sve do 17 sati kada su blokade, kako je i bilo planirano, uklonjene. Promet na svim prometnicama regulirale su policijske ophodnje usmjeravajući ga okolnim cestama.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 [107] 108 109 > >>