Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

544 Online novosti

20-03-2003

SDP dobio prvu frakciju


U utorak navečer u Babinoj Gredi, općini nedaleko Županje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, SDP je dobio svoju prvu frakciju. Iako se očekivalo da će stranačke nezadovoljnike formalno okupiti Jerko Zovak, slavonskobrodski SDP-ovac koji od 2000. godine u svojim javnim istupima optužuje Ivicu Račana za samovoljno upravljanje strankom, frakciju je ipak osnovala skupina članova SDP-a iz Babine Grede koja saborskog zastupnika i predsjednika vukovarsko-srijemske županijske organizacije Branka Tušeka drži najodgovornijim za rasulo koje, prema njihovu dubokom uvjerenju, prijeti socijaldemokratima na istoku zemlje.
- Nešto je jednostavno trulo u SDP-u Vukovarsko-srijemske županije - obrazlaže osnutak frakcije njezin predsjednik Zdravko Grljušić, bivši načelnik općine Babina Greda kojega je lokalni SDP, u listopadu prošle godine, isključio iz stranke zbog, tvrdi on, "javnih istupa koji su bili neprimjereni jednom članu SDP-a".
- Optuživali su me da sam infiltrirani HDZ-ovac i HSS-ovac, da nemam političku viziju, da se ne osjeti da SDP u Babinoj Gredi ima bilo kakvu političku moć, zamjerajući mi i što, u općini s 4200 stanovnika u kojoj je stalno zaposleno jedva 250 ljudi, nisam raspisao referendum o samodoprinosu kojim bi se za 5,5 milijuna kuna kupio zatvoreni pogon "Lužnjaka" iz Županje - ispričao je Grljušić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, navodeći da je on, kao osnivač SDP-a u ovoj općini i nositelj stranačke liste, na posljednjim lokalnim izborima osvojio 30 posto vijećničkih mjesta, najviše u čitavom okolnom kraju.
Kao svoj "grijeh" Grljušić navodi i zalaganje za veliku koaliciju svih stranaka - u vrijeme dok je on bio načelnik, HDZ-ovac je bio predsjednik Općinskog vijeća, a podršku za svoj izbor na načelničko mjesto dali su mu, osim SDP-a, HSLS-a i HSS-a, i Hrvatska pučka stranka - no on i dalje smatra da jedino velika koalicija Babinu Gredu može izvesti iz krize. Bivša je vlast, naime, u općini ostavila četiri milijuna kuna deficita koji je trebao biti utrošen na izgradnju infrastrukture, što je, prema njegovim riječima, za ovakvu sredinu golemi novac.
Grljušić pojašnjava da mu se programsko-politička frakcija činila jedinim rješenjem za razočaranost i rezigniranost među SDP-ovim članstvom koje se, prema njegovim riječima, sve više osipa i prelazi u druge stranke, u prvom redu DC i HNS. Za glavnog krivca Grljušić drži Branka Tušeka, koji, tvrdi on, vukovarsko-srijemski SDP vodi u rasulo.
Frakciji je do sada pristupilo 20 članova SDP-a, uglavnom mlađih ljudi, a Grljušić je uvjeren da bi njihov broj u Babinoj Gredi i okolnom kraju bio puno veći da se "ljudi ne boje da ne izgube posao". Kao osnovni cilj frakcije on navodi potpisivanje peticije kojom će se od Vlade tražiti da imenuje povjerenika i održi izvanredne izbore u Babinoj Gredi.
Tajnik SDP-a Igor Dragovan potvrdio nam je da je i on dobio obavijest o osnutku frakcije u Babinoj Gredi.
- Nakon dugo priča, konačno se negdje pojavila programsko-politička struja. Podsjećam da je SDP rijetka stranka koja u svojem Statutu ima takvu mogućnost, no čudi me što je za predsjednika frakcije izabran netko tko više nije član SDP-a - ističe Dragovan, koji priznaje da mu je žao što je Grljušić izgubio povjerenje općinske organizacije, jer je stranka uvijek podržavala mlade ljude. No, netko tko nije dorastao izazovu nošenja odgovornosti i upravljanja općinom morao je otići - pojašnjava Dragovan, koji frakciji zamjera što je samo izabrala predsjednika, potpredsjednika i tajnika, a nije izišla sa svojim programom, niti je igdje istaknula što bi to u SDP-u trebalo mijenjati. Sumnjam da će frakcija imati ikakva većeg utjecaja, zaključuje tajnik SDP-a, procjenjujući da će ona imati tek - obiteljski domet.
IZVOR

09-10-2008

Ljubavnici dogovorili zajednički suicid?


Rastrojeni Branislav Štoos (48) nekoliko je puta udario čekićem u glavu svoju ljubavnicu Vesnu Veger (46), a zatim ju je dokrajčio ubodima nožem u tijelo u srijedu oko 18 sati u njezinoj obiteljskoj kući u osječkom naselju Retfala. Sve se odvijalo na krevetu u spavaćoj sobi. Nakon što je dokrajčio ženu, Branislav Štoos se okomio na sebe. Sam sebe udarao je istim čekićem po glavi, a nož si je zabijao po vratu, trbuhu i prsima. Koban je bio ubod u prsa, isto kao i dva uboda u prsa za Vesnu Veger. Policajci su tijela našli na krevetvu, a kod njih su bili nož i čekić kojim se tragedija i dogodila pokazala je obdukcija. Najšokantnije je to što su policajci pokraj kreveta užasa pronašli oproštajno pismo Branislava Štoosa u kojemu je naveo da je stravičan zločin počinio u dogovoru s Vesnom. Na nožu pronađenom u Vesninoj ruci nije bilo krvi, drugi je nož bio zaboden u Branislava, a pokraj njihovih tijela, koja su ležala na boku okrenuta jedno drugome leđima, bio je i čekić. Tragediju je Štoos najavljivao rodbini i navodno bivšoj supruzi, od koje se razveo početkom ljeta.
- Često su se svađali i čulo se kako Vesna tjera Branka iz kuće. Jedno ga vrijeme nismo viđali u susjedstvu, ali je nedavno ponovno počeo dolaziti - pričaju susjedi. U šoku je i cijela Babina Greda u kojoj je Branislav punih 25 godina radio kao učitelj razredne nastave u Osnovnoj školi “Mijat Stojanović”. Cijeli dan mještani zovu policiju, pokušavajući doznati što se točno dogodilo. - Bio je oličenje poštenja, mrava nikad nije zgazio! Nikada glas nije povisio na učenike - rekao je šokirani ravnatelj Damir Gugić.  Dodao je da su kolege posljednjih mjeseci, otkako je počeo vezu s Vesnom, primijetili da Branislav jednostavno kopni i propada, a od 9. rujna bio je na bolovanju zbog nemogućnosti koncentracije i problema prouzročenih stresom. - Znao je sjediti u zbornici i gledati u jednu točku. Pokušali smo mu pomoći, ali se potpuno zatvorio - dodao je ravnatelj. Branislav Štoos s bivšom suprugom ima dvije kćeri studentice, a njih su dvoje i dalje stanovali u istoj kući, iako je on bio u vezi s Vesnom. Kontroverzna Vesna Veger bila je ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe i vlasnica ustanove za kućnu njegu, a u kuću u Vlašićkoj 40 u Osijeku doselila se iz Slatine prije nekoliko godina. Bila je poznata po brojnim sporovima sa stanovnicima Đakovačke Breznice, i to zbog zemljišta oko njezina Doma. Zaposlenici su je nerijetko javno prozivali zbog odnosa prema njima i neredovite isplate plaća. Branislav je često obavljao i poslove njezina vozača, a vozeći štićenike Doma, nedavno je kombijem sletio s ceste.
IZVOR

27-04-2008

Postao milijunaš prije tri godine i ostao seljak


I dok Hrvatsku trese prava lotomanija jer se dobitak vrti iznad 11 milijuna kuna, u Babinoj Gredi, najvećem hrvatskom selu, na prvi pogled vlada idilični mir seoskog življenja. Dan je sv. Marka, kada se svete polja, a u crkvi Sv. Lovre služe se mise - čovjek stječe dojam da nikoga živog ne zanimaju loto listići ni silni milijuni. "To je privid, posla ima kao u priči", kaže Jasna Delić (20), djelatnica Hrvatske lutrije. Gužve su od samoga jutra. A kako i ne bi bile kada je još svježe sjećanje na Zvonka Petričevića (23) koji je prije 18 mjeseci “pokupio” ovdje sedam milijuna kuna. Bilo je krasno "Ja sam bila kada je dobio milijune. Bilo je krasno. On je bio sretan, bila sam sretna i ja jer se sve odigralo na našem prodajnom mjestu. Zvonko je divan mladić i dobitak ga nije nimalo promijenio. Nabavio je drljače i poljoprivredne strojeve jer se on i njegova obitelj bave zemljoradnjom", priča simpatična Jasna koja kaže kako svoju Babinu Gredu ne bi mijenjala ni za jedan grad. "Igram od 1964. godine, a 1982. godine dobio sam 20 milijuna nečega, ondašnjih novaca. Uzeli su mi tri milijuna poreza, a ostalo mi je 17 milijuna", kaže Ivo Marić (69). "Jel’ ti pitaš za onog ‘milijunaševa’? Ma to su pravi dečki". - Dečki? "On i dva njegova brata. I otac Grga. Ništa se kod njih nije prominilo. Ostali su isti i novce ne bacaju uludo. Kako će ih trošiti to je njihova stvar, al’ da ‘oće pomoć - hoće. Eto, posudili su tu jednom mještaninu milijun kuna kako bi za svog teško bolesnog sina osigurao presađivanje koštane srži u Austriji. I kako čujemo, dječak je sada dobro. Ima toga još", u razgovor se ubacuje jedan mještanin. Nije ih promijenio novac "Je, je. Nije ih izmijenio taj novac. Ni njih, ni obitelj. Normalno se ponašaju. Dečki su super. Neki dan sam dobio deset tisuća kuna i išao u Osijek podići novac. Kad su vidjele da sam iz Strossmayerove ulice, iz koje je i Zlatko, one gospođe kažu: 'Vi u toj ulici imate sreće. Kako je onaj dečko što je dobio milijune? To su pametni dečki'", kima glavom Ivo. Unatoč velikom dobitku, obitelj Petričević živi kao da nisu dobili ništa Red je posjetiti i babogredskog milijunaša, prisjetiti se zgoditka koji je prije 18 mjeseci bio temom mnogih razgovora, a vijest o tome prohujala ovim krajevima brže od vjetra. Pred velikom kućom Petričevića sve odiše marljivošću i rukom dobra gospodara.  Na ćupriji traktor s drljačom. I 4-5 mladića koji uz traktor razgovaraju. "Tražiš Zvonka. Jel’ tu", smijulje se gledajući jedan u drugoga. - A ti njega trebaš zbog onih milijuna? Ne znamo dal’ je tu. I opet prasnu u smijeh. Pravim se nevješt jer se samo jedan od njih nije smijao. "To je on", pomislih. Kao da mi je pročitao misli, izdvoji se i reče: "Ja sam Zvonko. Idemo u kuću." "Ne volim pričati o tome. Ja sam poljoprivrednik, moji su poljoprivrednici i nije li najpametnije da radimo ono šo najbolje znamo. Što ćemo mi otvarati kafiće i novac ulagati u poslove koji nam nisu bliski. Ovako, nabavio
IZVOR

14-08-2007

Dječaka usmrtila struja iz neuzemljenog mlina čekićara


Neispravne električne instalacije prouzročile su tešku tragediju koja se u ponedjeljak navečer dogodila u obitelji Stjepana i Kate Ćošković u Babinoj Gredi. Njihov sin Luka (12) smrtno je stradao od strujnog udara, što je potvrdila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, navodeći kako je nesretni dječak, drugo od petero djece u obitelji Ćošković, najvjerojatnije rukom dohvatio okvir električnog mlina za kukuruz. - Policija raspolaže indicijama da mlin uopće nije radio i da je stroj zbog neispravnih instalacija očito bio u kratkom spoju. Izuzeli smo mlin, sklopke i produžne kabele kako bismo ih pregledali i doznali što je prouzročilo nesreću. Dječakovi roditelji još su u šoku i policijski službenici nisu uspjeli s njima razgovarati o okolnostima tragedije - izjavio je Tomislav Iljić iz PU vukovarsko-srijemske. Prema riječima susjeda, Luka se sa starijom sestrom igrao u dvorištu obiteljske kuće u Savskoj ulici te u jednom trenutku ušao u pomoćnu prostoriju gdje se nalazio mlin, tzv. čekičar. Navodno je dječak bio bos, a kada je rukom dohvatio mlin, došlo je do strujnog udara koji ga je na mjestu usmrtio. Ekipa Hitne medicinske pomoći stigla je brzo na mjesto tragedije, no dječaku nije bilo pomoći. Luka Ćošković pokopan je na seoskom groblju u utorak.
IZVOR

14-02-2006

Vozila Kadett sa 2,01 promila i udarila 18-godišnjaka


Vlado L. (18) iz Babine Grede s teškim je ozljedama sinoć prevezen u vinkovačku Opću bolnicu nakon što je na njega naletio Opel Kadett čija je vozačica imala 2,01 promila alkohola u organizmu. Nesreća se dogodila u Savskoj 22C, dok je 18-godišnjak pješice hodao uz rub ceste. Prednjim dijelom Opela SB 334-CR udarila ga je alkoholizirana vozačica Nada L. (39) iz Slavonskog Šamca, protiv koje je podnesena kaznena prijava.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 [108] 109 > >>