Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

564 Online novosti

08-12-2009

Babina Greda do Božića dobiva svoju polikliniku


Do kraja mjeseca Babina Greda dobit će Polikliniku za kirurgiju, ginekologiju, internu i radiologiju, prvu takve vrste u županjskoj Posavini. Na otvaranje tog objekta, vrijednog dva milijuna kuna, koji će znatno poboljšati zdravstvenu skrb i zaštitu ne samo mještana Babine Grede nego i okolnih mjesta, odlučio se poznati traumatolog, dr. Damir Medarić, specijalist kirurg zaposlen u Kliničkoj bolnici Osijek.
- Moja supruga je iz tih krajeva i u Babinoj Gredi već nekoliko godina ima privatnu ljekarnu. Prateći ljude i situaciju na terenu, uočili smo veliku potrebu za specijalističkim ambulantama, to više što se na specijalističke preglede i pretrage u bolnicama mora dugo čekati. Ideja o otvaranju poliklinike stara je više od deset godina, no ove je godine napokon sazrela i odlučio sam prijeći u privatnike - rekao nam je dr. Medarić, koji napušta KBO i svoj liječnički posao nastavlja u Babinoj Gredi.
Poliklinika se nalazi u središtu sela, uz ljekarnu, a prostire se na 130 četvornih metara. U njoj će korisnici moći obavljati razne specijalističke preglede, rengensko snimanje, preventivne preglede mamografom, color dopplerom. O korisnicima će brinuti ugledni liječnici specijalisti kirurzi, ginekolozi, internisti, radiolozi iz Osijeka, Vinkovaca i Županje. Sa svima njima dr. Medarić sklopit će ugovore o djelu, a na raspolaganju će biti i umirovljeni profesori koji su još uvijek aktivni.
Poliklinika će, najavljuje dr. Medarić, biti otvorena prije Božića, kada bi trebala primiti i prve pacijente. Prema procjenama, gravitirat će joj 80-ak tisuća ljudi, uključujući i stanovnike susjedne bosanske Posavine.
Babogredci ne kriju zadovoljstvo skorašnjim otvaranjem poliklinike. “Presretni smo jer više nećemo za svaku sitnicu morati odlaziti u bolnicu u Vinkovce i Slavonski Brod. Sada ćemo sve to moći obaviti u svome selu. Još samo ako dr. Medarić sklopi ugovore s HZZO-om, bit će odlično. Ni jedno selo ne može se pohvaliti ovako nečim i stvarno cijenimo to što je liječnik odabrao baš Babinu Gredu", rekao nam je jedan Babogredac, dodavši da će njegova supruga, koja bi početkom ljeta trebala roditi drugo dijete, vođenje trudnoće povjeriti poliklinici u svome selu i doskočiti čestom odlasku ginekologu u Županju.

Poliklinika će, između ostaloga, obavljati i pretrage krvi i urina, manje kirurške zahvate, operacije vena i hemoroida, namještanje lomova i gipsanje, preglede štitnjače, a kroničnim bolesnicima na raspolaganju će biti i ambulanta za šećernu bolest i povišene masnoće.
Poliklinika za kirurgiju, ginekologiju, internu i radiologiju vrijedna je dva milijuna kuna.

IZVOR

28-11-2009

U pogonu nas izrabljuju, ipak odbijamo šivanje kod kuće


vrtka za proizvodnju tekstila "Brod pamuk" iz Slavonskog Broda planirala je u Babinoj Gredi zakupiti poslovni prostor i angažirati tamošnje žene koji bi u svojim domovima šivale odjeću. Poslovnu ideju talijanskog vlasnika, koja je ovih dana trebala zaživjeti, zakočile su upravo Babogretkinje koje su u provedenoj anketi odbile ponuđeni posao. Njih 15 već je na određeno vrijeme zaposleno u toj tvrtki. Svakoga jutra ustaju u četiri sata kako bi stigle na autobus koji kupi i njihove radne kolegice u susjednim selima, Gundincima, Beravcima, Kopanici, Šamcu, Sikirevcima… odvozi ih na posao i u 16 sati vraća kućama. Njihov broj nekada je bio znatno veći, čak 45, a žene su bile presretne kada su dobile posao i priliku zarađivati i svojim obiteljima osigurati egzistenciju. No, prvobitno ushićenje brzo je splasnulo, iz mjeseca u mjesec postajale su sve nezadovoljnije uvjetima rada i odnosom poslodavca prema njima i sve ih je više počelo odustajati od toga posla. Tvrde da više nisu mogle podnositi svakodnevni mobing i podcjenjivački odnos u kojem ih se pokušavalo maksimalno iskoristiti i to za vrlo male novce, za plaću od samo 2.100 kuna. A i preostalih 15 najupornijih radnica nisu sigurne da će im ugovori o radu sljedeći mjesec biti produženi. Naime, talijanski vlasnik "Brod pamuka" planirao je u Babinoj Gredi otvoriti skladište u kojem bi navodno trebale biti zaposlene dvije kontrolorke Talijanke. Sa svojim je namjerama upoznao i općinske čelnike koji su proveli javni natječaj i pronašli odgovarajući poslovni prostor u središtu sela. Ženama je ponudio da rade kod kuće, a tvrtka će im osigurati šivaće strojeve tako da više neće morati odlaziti u pogon u Sl. Brod. Radnice su odbile takav prijedlog, što je očito zateklo talijanskog vlasnika, koji je prije nekoliko dana već trebao sklopiti ugovor o najmu prostora u Babinoj Gredi, no općinskim je čelnicima poručio da mu treba još vremena, iako je dogovor bio drukčiji. "Naravno da nismo htjele pristati na takve uvjete i raditi kod kuće. Nitko nam ne bi priznao trošak struje, robu bi morale dovoziti i odvoziti o vlastitom trošku, a plaćali bi nas po učinku. Svaka majica koju sašijemo, a koju zapravo radimo za Benetton, mora biti odrađena 100 posto i ako kontrolorka pronađe i jednu jedinu rupicu, odbija nam se od ionako mizerne plaće. Osim toga, kod kuće nemamo ni prostora ni uvjete za rad. Šefu očito nije pravo zbog toga i ništa nas ne bi čudilo da nam iz revolta više i ne produži ugovor koji potpisujemo svakih mjesec dana", rekla nam je radnica koja želi ostati anonimna i dodaje da žene ondje krvavo zarađuju svoju plaću.


Kroz povećalo se prati naš rad, oduzima od plaće za svaku sitnicu, motri naš svaki pokret, pa i kada idemo u WC, moramo upisati koliko smo izostali s radnog mjesta. Najgore je onima koje rade za šivaćim strojevima, prolaze pravu kalvariju - ustvrdila je naša sugovornica priznavši da su žene prisiljene trpjeti i raditi te svakog radnog dana po 12 sati izbivati od kuće jer im novac treba za golo preživljavanje.
Do čelnog čovjeka "Brod pamuka" nismo mogli doći. Njegova tajnica kaže da jedino direktor može davati informacije, poručivši da je odsutan i da ga možemo zvati sljedeći tjedan.
IZVOR

23-10-2009

Dimnjačar Čađo prijeti pištoljem


Zbog samo stotinjak kuna duga za dimnjačarske usluge, sve većem broju Babogredaca imovina odlazi na bubanj. Mještani su nezadovoljni radom dimnjačarske službe, a sve češće pritužbe i negodovanja stigli su i do općinskih čelnika koji razmišljaju o raskidu ugovora s Dimnjačarskim obrtom "Čađo" iz Županje. Njemu je bivši saziv Općinskog vijeća prošle godine dodijelio koncesiju za obavljanje dimnjačarske službe, a ugovor je potpisan na rok od pet godina. Komunalni redar početkom kolovoza izvijestio je zamjenika načelnika Željka Kopića o nepravilnostima u organizaciji i radu spomenutog koncesionara. Utvrdio je da krši odredbe ugovora te da, između ostaloga, Općini na uvid nije dostavljao kontrolnu knjigu koja mora sadržavati oznaku objekta, ime i prezime vlasnika, datum čišćenja, potpis vlasnika objekta kao i kartoteke dimovodnih objekata. Upozorio je na to da kao komunalni redar nije upoznat s načinom rada dimnjačarskog obrta "Čađo" te da nema saznanja u kojem vremenskom razdoblju obavlja čišćenje dimovodnih objekata, iako se obvezao informativnim letkom svoje korisnike upoznati sa svojim načinom rada, cijenama i uslugama.

“Čađo se ponaša kao kauboj”
- Prema zaprimljenim pritužbama mještana, dimnjačarska služba u Babinoj Gredi nije opremljena ni sredstvima za rad. Osim toga, dugovanja za obavljene usluge čišćenja od mještana potražuje preko suda, a da prethodno nema suglasnost od Općine Babina Greda, što predstavlja teško kršenje postojeće odluke", upozorava komunalni redar. I zamjenik načelnika Željko Kopić gotovo svakodnevno zaprima pritužbe svojih sumještana na račun dimnjačarske službe, o čemu je prije nekoliko dana izvijestio i članove Općinskog vijeća. Kopić tvrdi da "Čađo" ne podmiruje ni preuzetu obvezu o plaćanju naknade za koncesiju. Babogredci su ogorčeni ponašanjem vlasnika dimnjačarskog obrta Zorana Đoića, optužujući ga da se ponaša kao kauboj, bahato i arogantno i da ih verbalno vrijeđa prilikom posjeta. Na vlastitoj su koži, tvrde, to najbolje osjetili Franjo i Bara Vuković, roditelji šestero djece, čija su jedina primanja 1.020 kuna Franjine invalidnine. Zbog duga od 73,20 kuna, "Čađo" im je napravio zabilježbu na kuću i pomoćne prostorije, odnosno svu imovinu kojom raspolažu, a Općinski sud u Županji naložio im je i plaćanje parničnog postupka i pripadajuće kamate u iznosu od 1.711 kuna!

Franjo pred sudom i pretučen
- Sa Zoranom Đoićem prošli smo pravu kalvariju, a to što smo mi proživljavali nevjerojatno je da se danas događa u jednoj zemlji koja je na pragu ulaska u EU. Dolazio nam je u dvorište, kako je govorio, "na intervenciju" s pištoljem zataknutim o pojas, tražio da mu platimo, što smo odbili jer nam nije ni jednom očistio dimnjak. Vikao je da smo mu dužni platiti čistio ili ne, psovao nas, vrijeđao i poručivao da je takve kao što smo mi on '91. godine rješavao po kratkom postupku. Moj je sin u selu pokrenuo peticiju protiv dimnjačarske službe, koju je potpisalo nekoliko stotina građana. Nakon toga, Čađo me sreo u Županji, u blizini Prekršajnog suda, udario s leđa, srušio na tlo i brutalno pretukao. Razbijene sam glave, sav krvav, razderanih hlača i majice, otišao u policiju i prijavio ga", prisjeća se ogorčeni Franjo kojemu je Đoić prema nalogu suda dužan isplatiti odštetu. "Ne treba mi njegov novac, rekao sam odvjetniku kada uplata sjedne da se on namiri, a ostatak neka slobodno da u humanitarne svrhe", poručio je. Njegova supruga Bara kaže da je već nekoliko puta odlazila u Županju k odvjetniku podmiriti dugovanje, no svaki bi put kada bi skupila novac i došla platiti iznos duga bio je gotovo dvostruko veći, tako da je njihova imovina, tvrde, i dalje prepuštena na milost i nemilost.

Vlasnik dimnjačarskog obrta "Čađo" Zoran Đoić rekao nam je da ne želi uopće trošiti svoje riječi na Vukoviće. Na upit zna li da su Babogredci sve nezadovoljniji njegovim uslugama rekao je: "Ma što hoće ti partizani? Naučili su samo dobivati, a ništa ne plaćati. E, pa kod mene im to neće proći. Ja sam se borio za ovu državu i nitko nikome neće ni lipe dugovati. Tako će i ti partizani meni platiti sve što su dužni. Kuće će im na bubanj, pa neka se misle. Ja svoj posao radim kako treba. Neka mi netko u Babinoj Gredi kaže je li igdje došlo do ijednog požara zbog dimnjaka! E, pa nije! Nezadovoljni su oni ovrhama, a ne mojim radom", rekao je Đoić, upozorivši nas da nam slučajno ne padne na pamet nadodati nešto što on nije rekao.
Čađo viče da smo mu dužni platiti čistio ili ne, psovao nam i poručivao da je takve kao što smo mi on '91. godine rješavao po kratkom postupku, kažu mještani županjskom dimnjačaru.
IZVOR

22-10-2009

Drugi put izgubili sud, a sutradan uknjižili vlasništvo u gruntovnici?!


Unatoč sudskoj presudi još iz ožujka 2003. godine, koju je u lipnju sljedeće godine potvrdio i Županijski sud u Vukovaru, Poljoprivredna zadruga Napredak iz Županje Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Općini Babina Greda još nije predala u posjed 400 hektara poljoprivrednog zemljišta u katastarskoj općini Babina Greda", požalili su nam se općinski čelnici. Bez dokaza o vlasništvu
Riječ je o, kako tvrde, najkvalitetnijem zemljištu koje je ta zadruga obrađivala još u vrijeme društvenog vlasništva, no prije šest godina država je preko Općinskog državnog odvjetništva u Županji sudskim putem od Napretka zatražila vraćanje u posjed svojih nekretnina jer je na temelju zakona postala nositelj vlasničkih prava nad poljoprivrednim zemljištem u društvenom vlasništvu na cjelokupnom teritoriju RH.
Poljoprivredna zadruga je prije podnošenja tužbe nekoliko puta pozvana da preda u posjed sporno zemljište, što nije učinila. Općinski sud u Županji ustvrdio je da tuženik Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva u upravnom postupku nije dostavio isprave na kojima temelji svoje eventualno pravo vlasništva nad nekretninama u Babinoj Gredi. Napredak, koji se tijekom sudskog postupka pozivao na ugovor o zamjeni nekretnina s poljoprivrednim dobrom Jasinje, do zaključenja glavne rasprave nije priložio ugovor koji bi to potvrdio te je zaključeno da nije dokazao svoje pravo vlasništva i da se nalazi u posjedu bez pravne osnove. Županijski sud u Vukovaru odbio je Napretkovu žalbu i potvrdio prvostupanjsku presudu.

Državi “naknadno” smanjene čestice
- Iako je izgubio sudski spor, a presuda u Vukovaru potvrđena 28. lipnja 2004., Napredak se već sutradan, 29. lipnja, u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Županji uknjižio kao vlasnik spornog zemljišta! Zanima nas samo na temelju čega? Isti sud presuđuje u korist države, a tuženika upisuje kao vlasnika spornih nekretnina! Iako Općina Babina Greda nije bila stranka u ovom sudskom sporu, cijelo smo vrijeme pratili što se događa. Općina bi od 400 hektara imala i te kakve koristi, jer bi pola prihoda od njegove prodaje ostalo nama. Išao sam u Županju, tražio objašnjenje u Općinskom državnom odvjetništvu, gdje mi je na kulturan način rečeno da to mora tako biti - ističe zamjenik načelnika Babine Grede Željko Kopić.
On je, kaže, pozvao općinskog državnog odvjetnika da zajedno provjere u gruntovnici na temelju čega je Napredak upisao svoje vlasništvo, što je on kategorično odbio, poručivši da to nije njegov posao. U dopisu Općinskog državnog odvjetništva koji je stigao na adresu Općine Babina Greda stoji da je naknadno provedena identifikacija starih katastarskih čestica koje se spominju u presudama te je utvrđeno da je Republika Hrvatska vlasnik samo desetak čestica i da je predmet završen. Babogredci tvrde da je riječ samo o onim parcelama na koje se Napredak nije uknjižio te da je cijeli slučaj mutan i da bi se pravna država trebala njime pozabaviti.
Direktor PZ "Napredak" Marko Bačić suzdržao se od bilo kakvog komentara, kratko poručivši: "Zemlja je naša, jedan kroz jedan, i to već godinama".
“Dovoljno govori podatak o tome da je istog dana kada se Napredak u sudu upisao kao vlasnik nekretnina na njih upisano založno pravo, odnosno hipoteka za glavnicu od 1.769.269,72 kuna u korist Croatia banke u Županji. Zar to nije nimalo čudno”, pita se zamjenik načelnika Babine Grede Željko Kopić.
IZVOR

15-10-2009

Slijedi prijava i protiv supruge monstruma iz Babine Grede?


Stravična priča o ocu zlostavljaču, 48-godišnjaku iz sela Babina Greda u okolici Županje koji je bludničio i zadovoljavao pohotu pred očima vlastitih petero malodobne djece, mogla bi dovesti i do podizanja novih kaznenih prijava i to protiv 44-godišnje supruge zlostavljača.


Takvu mogućnost nije isključio Krunoslav Žgela, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske, čiji su policajci obrađujući prijavu za nasilje u obitelji razotkrili da se u kući babogredske obitelji s osmero djece od rujna 2008. godine odigravao pravi horor.Supruga hrvatskog Fritzla: Nije znao što radi kad je popio; inače nije bio lošOtac je osumnjičen za 10-tak kaznenih djela zadovoljavanja pohote pred djetetom ili maloljetnom osobom, bludne radnje i zapuštanje djece na štetu svoja četiri sina i jedne kćeri, a svi su maloljetni i u dobi od 7 do 16 godina. Prijavljen je i za nasilje u obitelji jer je maltretirao svoju majku, suprugu i 19-godišnjeg sina.


– Protiv supruge 48-godišnjeg muškarca policija zasad nije podizala prijavu. U trenutku kriminalističke obrade, ona je bila žrtva, u stanju straha, i tada bi bilo apsurdno protiv nje pokretati postupak. Nije, međutim, isključeno da bi se to ne bi moglo i dogoditi – izjavio je u četvrtak glasnogovornik Žgela.


Prema njegovim riječima, kompletan slučaj je na daljnje postupanje predan Općinskom državnom odvjetništvu (ODO) u Vukovaru koje tijekom daljnje procedure može odlučivati o tome hoće li i protiv supruge eventualno podizati prijavu. Zbog osjetljivosti slučaja u kojem su žrtve bile maloljetne osobe, općinska državna odvjetnica u Vukovaru Suzana Stupar nije u četvrtak, međutim, mogla komentirati tijek obrade tog stravičnog slučaja.


Prema izjavama koje je dala novinarima supruga 48-godišnjaka, koja je i sama bila žrtva nasilja, bila je prisutna u kući u kojoj je on, navodno pod utjecajem alkohola, spolno zlostavljao njihovu maloljetnu djecu, no unatoč tome izjavila je da se od supruga ne kani rastavljati.


Mnogočlana obitelj iz Babine Grede, unatoč prijavljivanom nasilju, nije dosad bila u evidenciji Centra za socijalnu skrb, no obitelj je živjela od socijalne pomoći. Otac osumnjičen za zlostavljanje djece i cijele svoje obitelji na 48-satnom je zadržavanju koje istječe u petak poslijepodne.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 [109] 110 111 112 113 > >>