Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

05-03-2010

Babina Greda zapošljava službenike partije


Imenovanje pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Babina Greda - vježbenika koji bi ovih dana trebao biti izabran na temelju provedenog javnog natječaja, ponovno je uznemirilo duhove u Babinoj Gredi. Na natječaj objavljen početkom veljače pristiglo je 20 zamolbi, a navodno je devet kandidata koji udovoljavaju svim traženim uvjetima i koji ulaze u daljnju proceduru. Budući da je među njima navodno i kćerka jednog lokalnog SDP-ovca, stranke koja je na vlasti i osobe vrlo bliske načelniku, već su krenule špekulacije o tome kako će upravno ona biti izabrana. Čelni čovjek babogredskog HDZ-a Marko Mrkonjić, upozorio je na nepotizam pri zapošljavanju u Općini, jer su u posljednje vrijeme, prema njegovim riječima, zaposlene samo podobne osobe.
- Načelnik je u vrijeme predizborne kampanje poručivao kako će biti sluga svim mještanima sela, no pokazalo se da služi samo partiji. Sve se glasnije priča o tome, čega se i bojimo, da će i pročelnik vježbenik biti izabran po istom ključu i da će stranačka pripadnost biti presudna. Mislim da nije u redu protežirati djecu čija su oba roditelja zaposlena na dobrim mjestima, i to na štetu naše mlade sugrađanke, kćerke samohrane majke koja jedva spaja kraj s krajem, a koja također udovoljava svim traženim uvjetima. Bojimo se da će ponovno nepotizam i ovdje odigrati glavnu ulogu jer takvi, koji nisu stranački obojeni, nisu ni podobni - upozorava Mrkonjić.

Krnić: Nismo socijalna ustanova
Načelnik Babine Grede Josip Krnić kategorički odbacuje optužbe iznesene na njegov račun i najoštrije osuđuje bilo kakve špekulacije s imenima budućeg pročelnika.
- To su najobičnije gluposti i nedopustivo je unaprijed komentirati nešto što se još nije dogodilo, niti se zna konačan ishod. A posebno je ružno poigravati se imenima djece i unaprijed diskvalificirati i javno osuđivati nekoga zbog stranačke pripadnosti oca ili majke. Prije svega moram napomenuti da izbor pročelnika vježbenika nije rješavanje socijalnog pitanja, nego izbor najkvalitetnije osobe koja će svojim znanjem, poznavanjem engleskog i njemačkog jezika, te rada na računalu, obavljati vrlo ozbiljan i odgovoran posao, pratiti natječaje pretpristupnih fondova EU-a, pripremati projekte i kandidirati Babinu Gredu za povlačenje sredstava. Jedini nam je cilj prosperitet našeg sela i pronaći osobu koja će raditi na dobrobit Babine Grede, bez obzira na stranačku ili bilo kakvu drugu pripadnost - ustvrdio je Krnić.
Inače, zapošljavanjem pripravnika vježbenika Općina neće izići iz zadanog okvira prema kojemu se za plaće djelatnike ne smije trošiti više od 20 posto izvornog općinskog proračuna.
- Mi nismo neozbiljni kao prijašnja HDZ-ovska vlast koja je u općinskoj knjižnici, koja uopće nije registrirana niti prijavljena da radi, zaposlila nestručnu osobu, a zbog svih tih propusta resorno nam je ministarstvo uskratilo dotaciju za rad knjižnice - rekao je Krnić.

O pročelniku odlučuje tročlano povjerenstvoNačelnik Babine Grede poručio je da je upravo zbog otklanjanja bilo kakvih sumnji i zlih jezika donio odluku o tome da će o izboru pročelnika vježbenika odlučiti tročlano povjerenstvo u kojem su stručne i potpuno neovisne osobe iz slavonskih gradova. “Članovi povjerenstva testirat će kandidate, razgovarati s njima i potom odlučiti o najboljem, a mi ćemo potvrditi njihov izbor, jer riječ je o diplomiranom pravniku, profesoru engleskog i njemačkog jezika, te vrsnom informatičaru”, rekao je načelnik Josip Krnić, dodavši da mu je drago što među kandidatima ima i Babogredaca. Kaže kako bi najviše volio kada bi ih mogao sve zaposliti, jer riječ je o visokoobrazovanim mladim ljudima koji bi Babinoj Gredi mogli mnogo dati.
IZVOR

02-03-2010

Zbog loše ceste Kladavčani danima ne mogu u školu, po kruh ni liječniku


Tridesetak obitelji koji žive u Kladavcu, naselju smještenom uz šumu, na pola puta između Babine Grede i Prkovaca, nezadovoljno je odnosom Županijske uprave za ceste koja ih, tvrde, već godinama zapostavlja, te prijete blokadom ceste. Ogorčeni Kladavčani poručuju kako nakon svake kiše proživljavaju pravu kalvariju jer se drndava, osam kilometara duga makadamska cesta koja ih spaja s općinskim središtem Babinom Gredom pretvara u kaljužu i njome se samo traktorom može proći.

Bez škole i po dva tjedna
Sve to, na žalost, ide preko leđa 25 školaraca koji pohađaju školu u susjednim Prkovcima i Retkovcima, a po njih svakoga dana dolazi Poletov autobus. No, čim padne kiša, od odlaska u školu nema ništa! Autobus jednostavno ne može doći do Kladavaca i pokupiti učenike, a događalo se da djeca i po dva tjedna izbivaju s nastave. Sve dok se blato ne osuši i cesta ne postane prohodna.
- Ovo je sramota! Pa i naša djeca zaslužuju osnovne uvjete za život, grehota je ovako pustiti djecu da se muče i da zbog nečije nebrige ne mogu odlaziti u školu. Ako smo sirotinja, nismo glupi i ne možemo dopustiti da nas se ovako tretira. I mi, kao i ostali roditelji, želimo da naša djeca završe školu i pokušaju u životu nešto postići i treba im dati šansu - ogorčen je Josip Grgić.
Njegova susjeda dodaje da nikoga nije briga ni za to što je Kladavac, kada voda nakon kiše prekrije cestu, danima odsječen i ljudi ne mogu do sela po kruh, ali ni kod liječnika. Kladavčani ni sami ne znaju koliko su se već puta za pomoć obraćali općinskim vlastima, pisali peticije i ukazivali na neodrživu situaciju i nužnost uređenja ceste, no pomaka nema.

“Neka ŽUC vrati dio novca”
Načelnik Josip Krnić pojašnjava da je sporna cesta u nadležnosti ŽUC-a koji, poručio je, već pet godina nije nasipao cestu koja je propala i puna je udarnih rupa.
- Pa mi ovdje u Babinoj Gredi imamo više od tisuću registriranih vozila i svaki vozač prilikom registracije uredno plaća naknadu ŽUC-u, a gospoda se ponašaju kao da prema nama nemaju nikakvih obveza. I dok se u nekim mjestima, primjerice Županji, rekonstruiraju i obnavljaju gradske ceste koje su bile u voznom stanju, naše se ceste ne mogu ni kamenom nasuti! Stoga ćemo tražiti da se određeni dio novca koji Babogredci plaćaju vrati u naše selo i iskoristi za uređenje cesta. Intervenirali smo prema Županiji, tražili da se cesta do Prkovaca dovede u pristojno stanje i njome omogući prometovanje, neovisno o vremenskim prilikama, ali nitko ne reagira. Revoltirani smo i podupiremo Kladavčane u njihovim zahtjevima - poručuje Krnić.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Senko Bošnjak kao neutemeljene odbacuje Krnićeve optužbe, poručivši da ŽUC vodi računa o cesti uz koju se prostire Kladavac i da na njoj svako malo intervenira. Problem je u tome što je riječ o 14 kilometara dugoj makadamskoj cesti koja se koristi i kao šumski put. Čim njome prođu teški strojevi Hrvatskih šuma, razvale ju, a traktori dodatno pogoršaju situaciju. "Trudimo se i ulažemo maksimalno koliko možemo, jer svaka nam je cesta važna i želimo svakom čovjeku omogućiti dobru povezanost. Ovih ću se dana naći s predstavnicima Hrvatskih šuma - Uprave šuma Vinkovci i pokušati dogovoriti neko rješenje koje će zadovoljiti sve strane, a ponajprije stanovnike Kladavca", rekao je Bošnjak.
IZVOR

01-03-2010

Legalizacija farmi u Vukovarsko-srijemskoj županijiPredstavnici Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora VSŽ, Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša VSŽ, HZPSS-a, HGK ŽK Vukovar, Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, HPA Vinkovci, te Općina Cerna i Babina Greda, obišli su OPG Antuna Mitrovića iz Cerne, OPG Marka Mrkonjića iz Babine Grede, OPG Adama Stivančića iz Babine Grede i OPG Nenada Iljazovića iz Babine Grede, a sve s ciljem da im se pomogne u postupku legalizacije.Dogovorene su aktivnosti na pripremi dokumentacije potrebite za sam čin legalizacije. Bitan preduvjet, koji je i ispunjen, je susretljivost i vlasnika farme i svih sudionika u postupku. Naglašena je važnost suglasja sudionika postupka legalizacije, a kako su i Općina Cerna i Općina Babina Greda svojom prostornoplanskom dokumentacijom prilično obazrive spram stočara izvjesne su mogućnosti poljoprivrednih gospodarstava u realizaciji njihovih nakana. Vlasnici OPG-a su izvješteni o otegotnim okolnostima za sve one koji kane u narednim godinama koristiti maksimalni iznos poticaja i potpora u poljoprivredi zbog nove regulative u smislu poštivanja EU standarda u poljoprivrednoj proizvodnji, te da, po već uvriježenom smislu, za to neće bito dostatno samo stjecanje građevinske dozvole.Nakon legalizacije vlasnici farmi bit će u mogućnosti kandidirati dalje investicije na domaće i međunarodne fondove.Sve informacije o mogućnosti legalizacije farmi mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora Vukovarsko-srijemske županije.
IZVOR25-02-2010

Babogredski SDP-ovac u staji pretukao bivšeg prijatelja


Babina Greda još bruji o prekjučerašnjem incidentu, a mještani i danas prepričavaju nemili događaj što se zbio u staji njihovog sumještanina Danijela Vukovića. Neki od njih bili su ažurni i nisu zaboravili o svemu izvijestiti i novinare poručujući nam da su "lokalni SDP-ovci počeli tući ljude po selu". A prema priči, koju je u svome izvješću zabilježila i policija, Babogredac Ivan Delić došao je u kuću svoga sumještanina, poznatog poljoprivrednog proizvođača i mljekara Danijela Vukovića i pretukao ga pred suprugom i djecom.
- Upravo sam dojio krave kada je u staju uletio Ivan. Počeo je galamiti, snažno me udario nogom u glavu, pao sam dolje, a potom me nastavio udarati nogama i prijetiti mi da će me uništiti. Bio sam šokiran i nisam se uopće mogao snaći. Supruga je dotrčala vidjeti što se događa i bila je užasnuta prizorom. Pozvala je policiju koja je ubrzo stigla, a ja sam morao potražiti liječničku pomoć jer sam zadobio prijelom nosa i druge ozljede", teškom nam je mukom uspio ispričati Danijel ispričavši se što teško govori jer kroz nos ne može disati. Priznao nam je da je dosadašnjih godina surađivao s Delićem u obavljanju poljodjelskih radova. Posljednje što mu je Delić odradio bilo je baliranje sijena, no Vuković obavljenim poslom nije bio zadovoljan, što je, prema njegovim riječima, izazvalo bijes kod Delića. Počeo je od Vukovića tražiti novac za koji ovaj smatra da mu ne pripada. "I posljednjih se godina na mene često vršio pritisak. Dobro se sjećam kada sam prije pet godina bio prisiljen zemlju za koju sam konkurirao na natječaju prepustiti Deliću. I sada s nestrpljenjem čekam objavu natječaja za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Babina Greda jer planiram kupiti još koji hektar kako bih mogao proizvoditi hranu za stoku. Bavim se mljekarstvom i trenutačno imam 20 mliječnih krava i 20 junica. Obrađujem i 20 hektara vlastite i zemlje u zakupu, a moja obitelj, odnosno supruga i troje djece, živimo isključivo od poljoprivrede. Ne znam što je bilo Deliću da je ovako nasrnuo na mene. Možda mu nije pravo ni to što sam nedavno nabavio strojeve i mehanizaciju koju do sada nisam imao, i to upravo zato kako ne bih morao više nikoga moliti za usluge i odrađivanje poljodjelskih radova. Čak je od mene na ime navodnog duga koji je spominjao htio uzeti troje telića, što nisam dopustio. Ne znam što bih rekao, kod nas se po selu u posljednje vrijeme svašta događa, toliko mržnje i nesnošljivosti među ljudima nikada nije bilo. Ja sam nestranačka osoba, nikada nisam bio ni u jednoj stranci, i uopće se ne želim miješati u bilo kakve međustranačke odnose u selu", rekao je Vuković u čijem se drhtavom glasu osjetio strah.

Prozvani Delić bio je iznenađen našim pozivom. Potvrdio nam je da je prekjučer posjetio Vukovića, no negirao je bilo kakav fizički nastraj, a posebice da ga je pretukao
Po babogredskim se kuloarima priča o tome kako je član SDP-a i općinski savjetnik za poljoprivredu, kako ga nazivaju, napao mirnog i povučenog čovjeka koji pošteno živi od svoga rada. Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela potvrdio nam je da je u staji Danijela Vukovića došlo do fizičkog obračuna, no s obzirom na mjesto događaja i na izostanak elemenata javnosti, policija je zapisnik dostavila oštećenom Vukoviću, koji je zadobio lakše tjelesne ozljede, radi podnošenja privatne tužbe.
IZVOR

11-02-2010

Prisvajala novac Udruge


Policija je završila krim-istragu nad 39-godišnjakinjom iz Babine Grede. Utvrđeno je da je počinila kazneno djelo pronevjere. Babogretkinja je obnašala dužnost predsjednice Udruge žena te je u razdoblju od 1. veljače 2007. do 5. svibnja 2008. prilikom traženja donacija od poslovnih subjekata za rad Udruge, umjesto računa Udruge davala svoj osobni žiro-račun na koji su vršene uplate. Ukupna materijalna šteta nastala rečenim kaznenim djelom iznosi oko 117.111,36 kuna. Slijedi joj kaznena prijava.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 [110] 111 112 113 114 115 116 117 > >>