Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

02-02-2010

Četiri općine osnivaju komunalno poduzeće?


Čelnici četiri susjedne općine, Babine Grede, Gundinaca, Sikirevaca i Šamca, sastali su se u Babinoj Gredi kako bi dogovorili suradnju i ubuduće zajednički i lakše rješavali goruće probleme. Razgovarano je o osnivanju jedinstvenog komunalnog poduzeća koje bi poslove obavljalo u sve četiri općine i pružalo usluge za više od 10 tisuća korisnika. O osnivanju komunalnog poduzeća u Babinoj Gredi, potvrdio nam je zamjenik načelnika Željko Kopić, već se duže razmišlja jer organizirani odvoz smeća na babogredskom području obavlja tvrtka iz Privlake, održavanje groblja i kanalske mreže druge dvije, ukop pokojnika treća i tako redom. No, osnivanje komunalnog poduzeća nije nimalo jednostavno i riječ je o vrlo ozbiljnom projektu koji mora imati dobre temelje. Prije svega, dovoljan broj korisnika, jer za mali broj ljudi nema smisla upustiti se u tako nešto. Stoga se kao jedino rješenje nametnulo osnivanje zajedničke tvrtke za četiri općine, iako je u praksi na području županije već bilo takvih pokušaja koji nisu dali rezultata. Osim toga, susjedi bi, ako sve bude išlo prema planu, trebali osnovati i zajedničku agenciju koja bi pratila natječaje pretpristupnih fondova EU, te pripremala i kandidirala zajedničke projekte za povlačenje novca.
IZVOR

25-01-2010

Pijan nožem u trbuh ranio sumještanina


Dvadesetsedmogodišnji Borko T. iz Babine Grede teško je ozlijeđen. Njega je njegov sumještanin, tridesetdvogodišnji Darko P., tijekom fizičkog obračuna ubo nožem u trbuh. Pokušaj ubojstva dogodio se u noći između subote i nedjelje, četiri sata poslije ponoći, u cafe-baru "Pandora" u središtu Babine Grede.
Veselo se društvo, neslužbeno doznajemo, i protekle subote zabavljalo u svom omiljenom kafiću podgrijavaći atmosferu alkoholom i cajkama, no u sitnim je satima situacija izmaknula kontroli. Darko i Borko prvo su se počeli prepirati, a žestoka svađa ubrzo je eskalirala i u fizički obračun. Darko je u jednom trenu izvukao nož i zabio ga Borku u trbuh. Mladić je vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen u Opću bolnicu Vinkovci gdje je operiran i izvan je životne opasnosti. Očevid su na mjestu događaja obavili službenici PP Županja, a unatoč prvobitnoj informaciji o šest ubodnih rana koja se u nedjelju ujutro proširila selom, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela potvrdio nam je kako je 27-godišnjak zadobio jednu ubodnu ranu nožem u predjelu trbuha.
Darku P. policajci su izmjerili 2,26 promila alkohola u krvi, a sumnja se da su pod utjecajem alkohola bila obojica. No, s obzirom na to da ozlijeđenom Borku policija nije mogla utvrditi prisutnost alkohola, uzorci krvi i urina, doznajemo od Žgele, poslani su na analizu u Zagreb, a rezultati će pokazati je li i on i s koliko promila bio pod utjecajem alkohola.
Napadač Darko P. je uhićen i jučer poslijepodne priveden na saslušanje istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru. Protiv njega slijedi podnošenje kaznene prijave za ubojstvo u pokušaju.
Mještani Babine Grede s kojima smo jučer razgovarali, kažu da ih uopće ne čudi što se ovaj nemili događaj odigrao baš u "Pandori" u kojoj incidenti nisu rijetkost. Riječ je o ugostiteljskom objektu koji je, unatoč tome što je dozvoljeno radno vrijeme subotom do dva sata sata, redovito otvoren do ranih jutarnjih sati. Ondje se navodno vikendom nakon ponoći može naći i velik broj maloljetnika, ne samo iz Babine Grede nego i iz okolnih sela i to također pod utjecajem alkohola, što je potvrđeno i u policijskim racijama.

Obračun koji je okončan ubodom nožem u trbuh ogorčio je stanovnike Babine Grede. Mještani poručuju da je žalosno što se u posljednje vrijeme upravo Babina Greda često spominje u rubrici crne kronike po nemilim događajima, seksualnom zlostavljanju djece u obitelji, pogibiji mladih u prometu i pokušaju ubojstva. Vrijeme je da to prestane i pozivaju policiju i ostale mjerodavne službe da učine nešto.
IZVOR

22-01-2010

Pokradeni kuleni zamjenika načelnika Babine Grede


Drski gurman opustošio je slavonskim delicijama bogatu pušnicu zamjenika načelnika Babine Grede Željka Kopića, koji je preko noći ostao bez jednogodišnjeg truda! U noći između utorka i srijede lopov je ušao u nezaključanu pušnicu u dvorištu obiteljske kuće Kopićevih, u Ulici Vladimira Nazora 243 i ukrao 30 komada kulena, 30 kulenovih seka i isto toliko kobasica te pobjegao s vrijednim i slasnim plijenom. "A što da vam kažem? Netko je ušetao u dvorište, pretpostavljam poslije ponoći, kada smo otišli na počinak. Ja sam ujutro otišao na posao u Općinu, a nedugo potom od kuće su mi javili da je pušnica pokradena. Stvarno ne znam tko bi to mogao biti. U selu je posljednjih godina bilo takvih slučajeva, a evo ovaj put netko je napikirao baš našu, pretpostavljam netko tko nas dobro poznaje i tko je točno znao kamo i po što ide", kratko nam je rekao Kopić, pojasnivši da je pušnica zapravo u vlasništvu njegovog 76- godišnjeg oca s kojim živi u zajedničkom kućanstvu. Kaže da inače već godinama u vrijeme svinjokolja prave dosta kulena i kulenovih seka za vlastite potrebe jer ih u obitelji svi rado jedu. Za nepoznatim počiniteljem koji je Kopiće ostavio bez najdražih delicija policija još uvijek traga. Inače, pljačke pušnica u slavonskim selima nisu rijetkost pa ih Slavonci posljednjih godina dobro zaključavaju.
IZVOR

19-01-2010

“Bandićev” autobus zamijenit će Poletov?


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ispunio je obećanje koje je ljetos, kada je nazočio Stanarskim susretima u Babinoj Gredi, dao čelnicima te općine. Zagrebački Holding, odnosno ZET koji posluje u njegovom sastavu, donirao je Babinoj Gredi jedan gradski autobus, čime će Babogredci riješiti neke od problema u svojoj općini. Ondje djeluju brojne udruge koje su vrlo aktivne i sudjeluju na raznim manifestacijama diljem Hrvatske, a i u inozemstvu. Vrijednoj donaciji raduju se i učenici iz Kladavca, naselja smještenog uz šumu, udaljenog sedam kilometara od Babine Grede. Njima je načelnik Josip Krnić na početku mandata obećao da će Općina nabaviti minibus i omogućiti im da napokon i oni pohađaju školu u Babinoj Gredi, kojoj pripadaju, a ne u Prkovcima i Retkovcima, jer drugi izbor nisu imali.
Nezadovoljan visokim cijenama učeničkih karata koje, unatoč zahtjevima za njihovo korigiranje, Polet i dalje drži, načelnik razmišlja o tome da vinkovačkom prijevozniku zahvali na suradnji. "Polet očito ne misli spuštati cijene iako za to ima prostora, a iznos od pola milijuna kuna, koliko Općina godišnje izdvaja za prijevoz više od 200 učenika, preveliko je opterećenje za naš proračun. Stoga razmišljamo o tome da prijevoz 70-ak srednjoškolaca do Vinkovaca sami organiziramo autobusom koji smo dobili. Raspolaže s 25 sjedaćih i 44 stajaća mjesta, i mogao bi bez problema biti u funkciji prijevoza učenika. Roditelji bi u tom slučaju morali izdvajati znatno manji iznos, a jedini trošak bio bi održavanje autobusa i plaćanje vozača", pojasnio je Krnić.
IZVOR

31-12-2009

Bošnjaci u plusu, Babina Greda najambicioznija


Unatoč najavama da će sljedeća godina biti još teža, općine na području županjske Posavine prilično optimistično ulaze u 2010. Općinski proračuni planirani su uglavnom u okvirima ovogodišnjih, a izuzetak su jedino općine Gunja i Babina Greda.
Gradištanski proračun "težak" je šest milijuna kuna, a značajnija smanjenja, doznajemo od načelnika Srećka Papca, odnose se na potpore udrugama. Za 18 posto srezan je i iznos predviđen za plaće općinskih djelatnika. Oko 300 tisuća kuna bit će osigurano za socijalu. Općinsko vijeće Drenovaca usvojilo je proračun u visini od 13 milijuna kuna. Budući da je u pet naselja općine Drenovci čak oko 300 staračkih kućanstava, više od milijun kuna bit će osigurano za pomoć u kući, na čemu je angažirano 12 žena. Približno 300 tisuća kuna predviđeno je i za pomoć siromašnim obiteljima. Od značajnijih projekata u sljedećoj godini, zamjenik načelnika Marijan Belužić izdvaja izgradnju Doma kulture u Rajevu Selu, te nastavak asfaltiranja cesta i izgradnje kanalizacije.
Općinu Bošnjaci, tvrdi načelnik Andrija Juzbašić, negativni su trendovi zaobišli. “Ne osjetimo posljedice krize. U novu godinu ulazimo bez ijedne kune duga, sve obveze su plaćene, a na općinskom računu imamo 300 tisuća kuna, tako da sve funkcionira u najboljem redu”, ističe Juzbašić. Osim elektrifikacije sela i izgradnje mrtvačnice na Groblju sv. Marka, Bošnjačani, između ostaloga, planiraju izgradnju sportske dvorane, dječjeg vrtića i knjižnice te završetak uređenja vatrogasnog doma. Sve to, naravno, neće moći isfinancirati iz općinskog proračuna, koji je za 2010. godinu predviđen u visini od šest milijuna, pa se znatna financijska pomoć očekuje iz europskih fondova, koji su neke projekte već prihvatili.
Babina Greda će u sljedeću godinu ući najambicioznije od svih općina u županjskoj Posavini. Predviđen je proračun u iznosu od 10 milijuna kuna, što je za 3,3 milijuna kuna više od ovogodišnjeg. Zamjenik načelnika Željko Kopić kao najznačajniju investiciju ističe izgradnju trga u središtu Babine Grede, vrijednog tri milijuna kuna.
Općinsko vijeće Vrbanje planiralo je proračun u iznosu nešto većem od 11,6 milijuna kuna.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 [111] 112 113 114 115 116 117 > >>