Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

30-12-2009

Ravnatelj bez staža i stručnog ispita?!


Školski odbor Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi na večerašnjoj će sjednici potvrditi Damira Gugića za ravnatelja. Osim njega, koji već godinama obnaša tu dužnost, na raspisani natječaj javio se još jedan kandidat, Ivo Petričević, rođeni Babogredac, profesor glazbe zaposlen u školama u Gundincima i Velikoj Kopanici. S pet glasova "za", odnosno jednim više od svoga protukandidata Školski je odbor krajem studenoga za ravnatelja predložio Gugića. Ta je sjednica, podsjećamo, bila vrlo burna, iskre su frcale na sve strane, a priča se kako su se pojedine članice Odbora umalo i fizički obračunale. Odluka je ogorčila Petričevića koji je prozvao Gugića optuživši ga da, između ostaloga, ne udovoljava zakonom propisanim uvjetima. Jedan od njih je pet godina radnog iskustva u nastavi i položen stručni ispit za koji je potrebna jednogodišnja praksa, a Gugić je, kaže Petričević, nakon samo četiri mjeseca radnog staža postao ravnatelj. Za starog-novog ravnatelja Gugića, pak, nije ništa sporno i tvrdi da je poštovana sva procedura i da je sve obavljeno u skladu sa zakonom. Nisu izostale ni međusobne optužbe protukandidata o lobiranju pa čak i o podmićivanju članova Školskog odbora. Sukladno zakonu, o svojim zaključcima Školski je odbor izvijestio i resorno ministarstvo, a s obzirom na to, pojasnio nam je predsjednik Ivan Vuković, da se u roku od 15 dana nije oglasio, smatra se da je ministar suglasan s prijedlogom. "Obojica kandidata udovoljavala su uvjetima. Iako se ravnatelj bira na četiri godine, Gugić će ovaj put biti izabran na dvije godine, s obzirom na to da ne posjeduje licencu za rad, koja će za obnašanje te dužnosti biti obvezna od 2012. godine. Do tada ima vremena položiti potrebne ispite i dobiti licencu kako bi ponovno mogao obnašati dužnost ravnatelja, za što će biti raspisan novi natječaj", pojasnio je Vuković poručivši da drugi kandidat ima pravo žalbe. "Čim dobijem službenu obavijest o izboru ravnatelja, poduzet ću potrebne korake i svakako reagirati", rekao je Petričević.

Nisu izostale ni optužbe o lobiranju i podmićivanju te umalo i fizičkom obračunu članica školskog odbora.
IZVOR

19-12-2009

Velika proslava sto godina KUD-a “Mijat Stojanović”


S velikim zanimanjem i nestrpljenjem mještani Babine Grede očekuju subotu, 19. prosinca, i proslavu stote obljetnice KUD-a “Mijat Stojanović”, u okviru koje će biti svečano predstavljena monografija o društvu na čak 144 stranice.
"Monografija obuhvaća mnogo toga, od samih početaka hrvatskog pjevačkog i tamburaškog društva 'Zvonimir', iz kojega je nastao današnji KUD, do narodnih običaja i nošnji, naših kulturnih društava i čitaonica, te do današnjih dana. Naravno da smo uvrstili i fotografije s prijama kod predsjednika Stjepana Mesića", naglasila je prof. Đurđica Babić, članica uredništva monografije "Nema sela nad Babine Grede". Na svečanom predstavljanju monografije očekuje se, kazao je predsjednik KUD-a Mato Knežević, više od 400 uzvanika, pred kojima će nastupiti sve skupine društva. Podsjećajući da imaju više od stotinu članova, te da su posebno ponosni na brojne tamburaše u društvu, tajnik Ivo Stojanović kaže kako će upravo proslava stote obljetnice biti poseban događaj za sve u Babinoj Gredi. "Neće nam biti teško nastupati pred domaćom publikom, jer svi smo ponosni što naše društvo slavi 100 godina", poručio je Stojanović. Budući da monografijom tiskanom u 1.500 primjeraka nisu uspjeli obuhvatiti sve sačuvane fotografije, neposredno prije promocije ovog posebnog djela priredit će Babogredci i izložbu fotografija i babogredskih narodnih nošnji. "Cijela općina, ali i okolica, raduje se ovom pisanom djelu, jer na jednome mjestu govorimo o svojoj povijesti, svojoj tradiciji, narodnim običajima", istaknuo je predsjednik KUD-a Mato Knežević.Z.Knežević
IZVOR

10-12-2009

“Napredak ”seljacima uzima 1,2 milijuna poticaja


"Iako uredno plaćamo zakupninu od tisuću kuna za hektar plus nekakvih 10 posto koje nam dodatno obračunavaju, Poljoprivredna zadruga Napredak iz Županje ne želi nam dati ugovore o zakupu zemlje koju obrađujemo. Zbog toga ne možemo ostvariti ni pravo na poticaje jer ih Napredak uzima sebi, niti bilo koja druga prava što nam pripadaju. Samo je prošle godine ta zadruga povukla 1,2 miliuna kuna poticaja jer nas više od 30 u Babinoj Gredi obrađuje oko 400 hektara zemlje. Apsurd je i to što poticaje dobiva i za stotinu hektara zapuštene zemlje koja je više nalik na džunglu nego na obradive površine. Ove su nam godine divlje svinje načinile veliku štetu na kukuruzu i soji uništivši dobar dio uroda, no nismo mogli tražiti nikakvu naknadu.

Naplaćuju i štete od nepogode
Ista je stvar i prilikom utvrđivanja šteta od elementarnih nepogoda, Napredak sve uzima sebi, a mi koji smo izravno oštećeni ne dobivamo ništa", požalili su nam se otac i sin iz Babine Grede koji su željeli ostati anonimni (podaci poznati redakciji). Riječ je o nositeljima OPG-a, poljoprivrednim proizvođačima u sustavu PDV-a koji obrađuju 40-ak hektara zemlje i bave se stočarstvom. Imaju 20-ak krava, junica i bikova i nekoliko desetaka svinja.
- Ovu zemlju obrađujemo već 25 godina, još u vrijeme dok je bila u vlasništvu nekadašnjeg Jasinja, no onda se na čudan način kao vlasnik zemlje uknjižio Napredak. U početku smo sklapali ugovore o zakupu i na temelju njih dobivali sve ono što nam pripada, no u posljednjih pet godina u zadruzi nam odbijaju dati ugovore, a umjesto novca poticaje nam prebijaju kroz repromaterijal. I to tako da smo redovito oštećeni i da nikada ne dobijemo onoliko koliko nam pripada.

Blagoslov nadređenih iz Županje
Žalili smo se i tražili pojašnjenje od direktora Marka Bačića koji s nama uopće ne želi razgovarati, samo nam poručuje ako nam se ne sviđa neka napustimo zemlju. No, najveći krivac za sve ovo što nam se događa je upravitelj poslovne jedinice Napretka u Babinoj Gredi Pero Malbašić koji se prema nama godinama odnosi bahato i kroji nam sudbinu, samovoljno određuje tko će koliko i čega dobiti, utvrđuje nam dugovanja i potraživanja. Izvarao je seljake u selu, a financijski osigurao sebe i svoju obitelj. No, ne vjerujemo da za sve to ipak nije imao blagoslov nadređenih iz Županje. Očajni smo i tražimo da nam se od sljedeće godine daju ugovori o zakupu zemlje, uredno ovjereni kod javnog bilježnika, ili ćemo odustati od toga posla. Iako nam o tome ovisi i egzistencija naših obitelji, ne možemo dopustiti da nas se ovako šikanira, iskorištava i pravi budalama", ističu ogorčeni Babogredci koji pozivaju državne institucije da se pozabave tim slučajem.

Malbašić: Ja sam u mirovini, ako žele neka me tužeProzvanog Peru Malbašića zatekli smo u uredu poslovne jedinice Napretka u Babinoj Gredi. Odmah nam se opravdao kako je on zapravo u mirovini i da ondje još samo odrađuje neke stvari jer je došao novi upravitelj. Pozvan da prokomentira optužbe seljaka rekao je: "Sve izjave mogu davati samo šefovi u Županji. Sve što sam radio, radio sam po njihovom naputku. A ako netko iz sela ima nešto protiv mene osobno, neka me tuži", rekao je Malbašić.
DIREKTOR PZ NAPREDAK M. BAČIĆ:Bilo je malverzacija i manjka Direktor PZ Napredak Marko Bačić ustvrdio je kako svi Babogredci koji obrađuju zemlju u vlasništvu zadruge imaju ugovore o udruženoj proizvodnji prema kojima Napredak daje zemljište i repromaterijal, a kooperanti rad i mehanizaciju. "Takva vrsta proizvodnje za nas je efikasnija i racionalnija jer na ukupno 376 hektara imamo čak 962 čestice. Upravo zbog te rascjepkanosti omogućili smo proizvođačima čija se zemlja nalazi uz njih da obrađuju i našu zemlju. Mi usuglašavamo i plodored i kulturu i naravno da i poticaju idu preko nas", rekao je Bačić i dodaje da se oni kooperantima daju preko repromaterijala, zaštite, rezervnih dijelova, plavog dizela, a ono što ne mogu kompenzirati isplaćuje im se u novcu. "Klasičan zakup o kojem seljaci govore je iluzoran jer mi u njemu nemamo baš nikakav poslovni interes", zaključio je Bačić. Priznao je da je u poslovnoj jedinici u Babinoj Gredi bilo malverzacija i da je utvrđen manjak zbog čega su neki ostali bez posla, poručivši da će, ako se utvrdi da su seljaci bili oštećeni, Napredak nadoknaditi štetu jer želi zadržati korektan odnos s kooperantima.
IZVOR

08-12-2009

Babina Greda do Božića dobiva svoju polikliniku


Do kraja mjeseca Babina Greda dobit će Polikliniku za kirurgiju, ginekologiju, internu i radiologiju, prvu takve vrste u županjskoj Posavini. Na otvaranje tog objekta, vrijednog dva milijuna kuna, koji će znatno poboljšati zdravstvenu skrb i zaštitu ne samo mještana Babine Grede nego i okolnih mjesta, odlučio se poznati traumatolog, dr. Damir Medarić, specijalist kirurg zaposlen u Kliničkoj bolnici Osijek.
- Moja supruga je iz tih krajeva i u Babinoj Gredi već nekoliko godina ima privatnu ljekarnu. Prateći ljude i situaciju na terenu, uočili smo veliku potrebu za specijalističkim ambulantama, to više što se na specijalističke preglede i pretrage u bolnicama mora dugo čekati. Ideja o otvaranju poliklinike stara je više od deset godina, no ove je godine napokon sazrela i odlučio sam prijeći u privatnike - rekao nam je dr. Medarić, koji napušta KBO i svoj liječnički posao nastavlja u Babinoj Gredi.
Poliklinika se nalazi u središtu sela, uz ljekarnu, a prostire se na 130 četvornih metara. U njoj će korisnici moći obavljati razne specijalističke preglede, rengensko snimanje, preventivne preglede mamografom, color dopplerom. O korisnicima će brinuti ugledni liječnici specijalisti kirurzi, ginekolozi, internisti, radiolozi iz Osijeka, Vinkovaca i Županje. Sa svima njima dr. Medarić sklopit će ugovore o djelu, a na raspolaganju će biti i umirovljeni profesori koji su još uvijek aktivni.
Poliklinika će, najavljuje dr. Medarić, biti otvorena prije Božića, kada bi trebala primiti i prve pacijente. Prema procjenama, gravitirat će joj 80-ak tisuća ljudi, uključujući i stanovnike susjedne bosanske Posavine.
Babogredci ne kriju zadovoljstvo skorašnjim otvaranjem poliklinike. “Presretni smo jer više nećemo za svaku sitnicu morati odlaziti u bolnicu u Vinkovce i Slavonski Brod. Sada ćemo sve to moći obaviti u svome selu. Još samo ako dr. Medarić sklopi ugovore s HZZO-om, bit će odlično. Ni jedno selo ne može se pohvaliti ovako nečim i stvarno cijenimo to što je liječnik odabrao baš Babinu Gredu", rekao nam je jedan Babogredac, dodavši da će njegova supruga, koja bi početkom ljeta trebala roditi drugo dijete, vođenje trudnoće povjeriti poliklinici u svome selu i doskočiti čestom odlasku ginekologu u Županju.

Poliklinika će, između ostaloga, obavljati i pretrage krvi i urina, manje kirurške zahvate, operacije vena i hemoroida, namještanje lomova i gipsanje, preglede štitnjače, a kroničnim bolesnicima na raspolaganju će biti i ambulanta za šećernu bolest i povišene masnoće.
Poliklinika za kirurgiju, ginekologiju, internu i radiologiju vrijedna je dva milijuna kuna.

IZVOR

28-11-2009

U pogonu nas izrabljuju, ipak odbijamo šivanje kod kuće


vrtka za proizvodnju tekstila "Brod pamuk" iz Slavonskog Broda planirala je u Babinoj Gredi zakupiti poslovni prostor i angažirati tamošnje žene koji bi u svojim domovima šivale odjeću. Poslovnu ideju talijanskog vlasnika, koja je ovih dana trebala zaživjeti, zakočile su upravo Babogretkinje koje su u provedenoj anketi odbile ponuđeni posao. Njih 15 već je na određeno vrijeme zaposleno u toj tvrtki. Svakoga jutra ustaju u četiri sata kako bi stigle na autobus koji kupi i njihove radne kolegice u susjednim selima, Gundincima, Beravcima, Kopanici, Šamcu, Sikirevcima… odvozi ih na posao i u 16 sati vraća kućama. Njihov broj nekada je bio znatno veći, čak 45, a žene su bile presretne kada su dobile posao i priliku zarađivati i svojim obiteljima osigurati egzistenciju. No, prvobitno ushićenje brzo je splasnulo, iz mjeseca u mjesec postajale su sve nezadovoljnije uvjetima rada i odnosom poslodavca prema njima i sve ih je više počelo odustajati od toga posla. Tvrde da više nisu mogle podnositi svakodnevni mobing i podcjenjivački odnos u kojem ih se pokušavalo maksimalno iskoristiti i to za vrlo male novce, za plaću od samo 2.100 kuna. A i preostalih 15 najupornijih radnica nisu sigurne da će im ugovori o radu sljedeći mjesec biti produženi. Naime, talijanski vlasnik "Brod pamuka" planirao je u Babinoj Gredi otvoriti skladište u kojem bi navodno trebale biti zaposlene dvije kontrolorke Talijanke. Sa svojim je namjerama upoznao i općinske čelnike koji su proveli javni natječaj i pronašli odgovarajući poslovni prostor u središtu sela. Ženama je ponudio da rade kod kuće, a tvrtka će im osigurati šivaće strojeve tako da više neće morati odlaziti u pogon u Sl. Brod. Radnice su odbile takav prijedlog, što je očito zateklo talijanskog vlasnika, koji je prije nekoliko dana već trebao sklopiti ugovor o najmu prostora u Babinoj Gredi, no općinskim je čelnicima poručio da mu treba još vremena, iako je dogovor bio drukčiji. "Naravno da nismo htjele pristati na takve uvjete i raditi kod kuće. Nitko nam ne bi priznao trošak struje, robu bi morale dovoziti i odvoziti o vlastitom trošku, a plaćali bi nas po učinku. Svaka majica koju sašijemo, a koju zapravo radimo za Benetton, mora biti odrađena 100 posto i ako kontrolorka pronađe i jednu jedinu rupicu, odbija nam se od ionako mizerne plaće. Osim toga, kod kuće nemamo ni prostora ni uvjete za rad. Šefu očito nije pravo zbog toga i ništa nas ne bi čudilo da nam iz revolta više i ne produži ugovor koji potpisujemo svakih mjesec dana", rekla nam je radnica koja želi ostati anonimna i dodaje da žene ondje krvavo zarađuju svoju plaću.


Kroz povećalo se prati naš rad, oduzima od plaće za svaku sitnicu, motri naš svaki pokret, pa i kada idemo u WC, moramo upisati koliko smo izostali s radnog mjesta. Najgore je onima koje rade za šivaćim strojevima, prolaze pravu kalvariju - ustvrdila je naša sugovornica priznavši da su žene prisiljene trpjeti i raditi te svakog radnog dana po 12 sati izbivati od kuće jer im novac treba za golo preživljavanje.
Do čelnog čovjeka "Brod pamuka" nismo mogli doći. Njegova tajnica kaže da jedino direktor može davati informacije, poručivši da je odsutan i da ga možemo zvati sljedeći tjedan.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 [112] 113 114 115 116 117 > >>