Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

05-10-2007

Dječaku Adrianu oboljelom od rijetkog oblika leukemije potrebna je pomoć


Sedmogodišnji Adrian Barić iz Babine Grede ove je jeseni sa svojim vršnjacima trebao krenuti u prvi razred, no njegovi roditelji ni u najcrnjim mislima nisu mogli ni pomisliti na to da će njihov sin, umjesto u babogredskoj osnovnoj školi, početak nastave dočekati u bolnici, boreći se za život. Početkom srpnja dječak se počeo žaliti na nesnosne bolove u mišićima na rukama i nogama, sve je više mršavio, mišići su nestajali i iz dana u dan njegovo je lice postajalo bljeđe. Liječnici su mu dijagnosticirali upalu pluća i dali odgovarajuću terapiju koja je u početku djelovala, no nakon nekoliko dana Adrianovo je stanje postalo još teže. Zabrinuta majka Andrea igrom je slučaja, prelistavajući novine, naišla na prilog o leukemiji i u njemu prepoznala iste simptome po kojima se bolest manifestira, a koje ima i njezin sin. U vinkovačkoj je bolnici hitno zatražila pretrage na leukemiju, dječak je prebačen na zagrebačku Šalatu gdje je nakon vađenja uzorka koštane srži potvrđena majčina sumnja - Adrian boluje od leukemije, i to vrlo rijetkog oblike te bolesti s kojom se hrvatski liječnici do sada nisu susretali. Šokirani roditelji, trogodišnji brat Noa i najbliža rodbina odmah su se podvrgnuli pretragama kako bi pomogli nesretnom dječaku, no koštana srž ni jednog od njih ne odgovara Adrianu. Potencijali donator pronađen je tek u Americi, no s obzirom na to da je procedura presađivanja srži u tom slučaju u Hrvatskoj vrlo duga, liječnici su preporučili Barićima liječenje u inozemstvu. Konzilij od 20 liječnika sastao se u Beču u bolnici Sveta Ana i pregledao Adrianove nalaze, a jedan od njih odlučio se zauzeti za dječaka i pokušati mu spasiti život. Operacija, odnosno presađivanje koštane srži stajat će 120 tisuća eura, koje očajni raditelji nemaju odakle namaknuti. No, zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi dječak, liječnici su roditeljima izašli u susret i nisu tražili novac unaprijed. Adrian je s roditeljima u srijedu navečer već otputovao u Beč, gdje će biti obavljene sve pretrage i liječnici će tada odlučiti hoće li mu biti presađena srž od donatora iz Amerike ili će iz dječakove koštane srži izdvajati zdrave stanice i uzgajati novu, što u Hrvatskoj još nije moguće.
IZVOR

28-12-2003

Biskup srakić krstio deseto dijete obitelji hrvat


Biskup đakovački i srijemski mons. Marin Srakić krstio je danas u župnoj crkvi sv. Lovre u Babinoj Gredi, na županjskome području, deseto dijete bračnog para Hrvat Marice i Stjepana iz Babine Grede, malog Josipa Hrvata.

Nakon krštenja biskup Srakić predvodio je misno slavlje, a u propovijedi je - na današnji blagdan Svete Obitelji - istaknuo kako nema "blagostanja države i napretka ako to blagostanje ne ide u prilog obitelji".

"Nema Crkve ni naroda bez obitelji", poručio je đakovački i srijemski biskup, te dodao kako Crkva "nikada neće prihvatiti rastavu kao nešto što je normalno".

Prihvaćanje rastave značilo bi da Crkva zastupa dvostruki život, dvostruki nauk i poruku, rekao je biskup Srakić i pozvao hrvatske obitelji da budu otvorene životu unatoč teškim svakodnevnim zadaćama.
IZVOR

21-10-1999

"ZAORAN" ULTIMATUM VLADI


Blokadom prometnica na desetak punktova u četiri slavonske županije, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj, seljaci su u srijedu od ranih jutarnjih sati počeli s "Prosvjedom nezadovoljstva". Tako su, okupljeni oko Hrvatskoga seljačkog saveza, seljaci nazvali ograničeni prosvjed kojim žele upozoriti hrvatsku Vladu na obveze preuzete potpisivanjem sporazuma s HSS-om, a koji do današnjih dana još uvijek u potpunosti nisu ispunili.
Seljaci su se na većini punktova odazvali u impozantnom broju, što je najočitije bilo na dijelu autoceste Zagreb—Lipovac kod Babine Grede, gdje je s pedesetak traktora i drugih poljoprivrednih strojeva blokiran promet prema državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom te SR Jugoslavijom.
Istaknuli su parole "Dolje feudalizam i feudalci, mi nismo kmetovi, već slobodni seljaci", "Ako želite očistiti prljave duše, obratite se zemlji", te "Kad jutro svane zamiriše nam bijeda". Seljaci su s ovoga mjesta Vladi uputili zahtjev s osam točaka u kojima traže da se zaostala potraživanja po obvezama države za isplatu premija i poticaja svedu u rokove od 60 dana, te da se pšenica isplati u punom iznosu od jedne kune. Također od Vlade traže da se domaća proizvodnja zaštiti od uvoza, objavi prijedlog sporazuma s WTO-om te da cijena pšenice roda 2000. bude vezana uz tečaj njemačke marke. Osim ovih zahtjeva, traži se i uvođenje nulte stope PDV-a za sve repromaterijale u poljoprivrednoj proizvodnji, povećanje poticaja za pšenicu i ostale kulture kao i oslobađanje pogonskoga goriva za poljoprivrednu mehanizaciju od posebnih poreza i cestarina. Organizator i vođa punkta kod Babine Grede Darko Grivičić, potpredsjednik HSS-a, ogorčen je podcjenjivačkim i nemoralnim odnosom Vlade prema seljacima, ali i prisutnošću policije, za koju kaže da je ona na prosvjed došla popisivati ljude i pozivati ih na informativne razgovore. Oko podneva punkt kod Babine Grede je posjetio i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Zlatko Tomčić koji je za stanje u hrvatskom agraru, osim Vlade, optužio i ministra poljoprivrede Ivana Đurkića. Kako smo doznali, prosvjed je protekao mirno sve do 17 sati kada su blokade, kako je i bilo planirano, uklonjene. Promet na svim prometnicama regulirale su policijske ophodnje usmjeravajući ga okolnim cestama.
IZVOR

20-03-2003

SDP dobio prvu frakciju


U utorak navečer u Babinoj Gredi, općini nedaleko Županje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, SDP je dobio svoju prvu frakciju. Iako se očekivalo da će stranačke nezadovoljnike formalno okupiti Jerko Zovak, slavonskobrodski SDP-ovac koji od 2000. godine u svojim javnim istupima optužuje Ivicu Račana za samovoljno upravljanje strankom, frakciju je ipak osnovala skupina članova SDP-a iz Babine Grede koja saborskog zastupnika i predsjednika vukovarsko-srijemske županijske organizacije Branka Tušeka drži najodgovornijim za rasulo koje, prema njihovu dubokom uvjerenju, prijeti socijaldemokratima na istoku zemlje.
- Nešto je jednostavno trulo u SDP-u Vukovarsko-srijemske županije - obrazlaže osnutak frakcije njezin predsjednik Zdravko Grljušić, bivši načelnik općine Babina Greda kojega je lokalni SDP, u listopadu prošle godine, isključio iz stranke zbog, tvrdi on, "javnih istupa koji su bili neprimjereni jednom članu SDP-a".
- Optuživali su me da sam infiltrirani HDZ-ovac i HSS-ovac, da nemam političku viziju, da se ne osjeti da SDP u Babinoj Gredi ima bilo kakvu političku moć, zamjerajući mi i što, u općini s 4200 stanovnika u kojoj je stalno zaposleno jedva 250 ljudi, nisam raspisao referendum o samodoprinosu kojim bi se za 5,5 milijuna kuna kupio zatvoreni pogon "Lužnjaka" iz Županje - ispričao je Grljušić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, navodeći da je on, kao osnivač SDP-a u ovoj općini i nositelj stranačke liste, na posljednjim lokalnim izborima osvojio 30 posto vijećničkih mjesta, najviše u čitavom okolnom kraju.
Kao svoj "grijeh" Grljušić navodi i zalaganje za veliku koaliciju svih stranaka - u vrijeme dok je on bio načelnik, HDZ-ovac je bio predsjednik Općinskog vijeća, a podršku za svoj izbor na načelničko mjesto dali su mu, osim SDP-a, HSLS-a i HSS-a, i Hrvatska pučka stranka - no on i dalje smatra da jedino velika koalicija Babinu Gredu može izvesti iz krize. Bivša je vlast, naime, u općini ostavila četiri milijuna kuna deficita koji je trebao biti utrošen na izgradnju infrastrukture, što je, prema njegovim riječima, za ovakvu sredinu golemi novac.
Grljušić pojašnjava da mu se programsko-politička frakcija činila jedinim rješenjem za razočaranost i rezigniranost među SDP-ovim članstvom koje se, prema njegovim riječima, sve više osipa i prelazi u druge stranke, u prvom redu DC i HNS. Za glavnog krivca Grljušić drži Branka Tušeka, koji, tvrdi on, vukovarsko-srijemski SDP vodi u rasulo.
Frakciji je do sada pristupilo 20 članova SDP-a, uglavnom mlađih ljudi, a Grljušić je uvjeren da bi njihov broj u Babinoj Gredi i okolnom kraju bio puno veći da se "ljudi ne boje da ne izgube posao". Kao osnovni cilj frakcije on navodi potpisivanje peticije kojom će se od Vlade tražiti da imenuje povjerenika i održi izvanredne izbore u Babinoj Gredi.
Tajnik SDP-a Igor Dragovan potvrdio nam je da je i on dobio obavijest o osnutku frakcije u Babinoj Gredi.
- Nakon dugo priča, konačno se negdje pojavila programsko-politička struja. Podsjećam da je SDP rijetka stranka koja u svojem Statutu ima takvu mogućnost, no čudi me što je za predsjednika frakcije izabran netko tko više nije član SDP-a - ističe Dragovan, koji priznaje da mu je žao što je Grljušić izgubio povjerenje općinske organizacije, jer je stranka uvijek podržavala mlade ljude. No, netko tko nije dorastao izazovu nošenja odgovornosti i upravljanja općinom morao je otići - pojašnjava Dragovan, koji frakciji zamjera što je samo izabrala predsjednika, potpredsjednika i tajnika, a nije izišla sa svojim programom, niti je igdje istaknula što bi to u SDP-u trebalo mijenjati. Sumnjam da će frakcija imati ikakva većeg utjecaja, zaključuje tajnik SDP-a, procjenjujući da će ona imati tek - obiteljski domet.
IZVOR

09-10-2008

Ljubavnici dogovorili zajednički suicid?


Rastrojeni Branislav Štoos (48) nekoliko je puta udario čekićem u glavu svoju ljubavnicu Vesnu Veger (46), a zatim ju je dokrajčio ubodima nožem u tijelo u srijedu oko 18 sati u njezinoj obiteljskoj kući u osječkom naselju Retfala. Sve se odvijalo na krevetu u spavaćoj sobi. Nakon što je dokrajčio ženu, Branislav Štoos se okomio na sebe. Sam sebe udarao je istim čekićem po glavi, a nož si je zabijao po vratu, trbuhu i prsima. Koban je bio ubod u prsa, isto kao i dva uboda u prsa za Vesnu Veger. Policajci su tijela našli na krevetvu, a kod njih su bili nož i čekić kojim se tragedija i dogodila pokazala je obdukcija. Najšokantnije je to što su policajci pokraj kreveta užasa pronašli oproštajno pismo Branislava Štoosa u kojemu je naveo da je stravičan zločin počinio u dogovoru s Vesnom. Na nožu pronađenom u Vesninoj ruci nije bilo krvi, drugi je nož bio zaboden u Branislava, a pokraj njihovih tijela, koja su ležala na boku okrenuta jedno drugome leđima, bio je i čekić. Tragediju je Štoos najavljivao rodbini i navodno bivšoj supruzi, od koje se razveo početkom ljeta.
- Često su se svađali i čulo se kako Vesna tjera Branka iz kuće. Jedno ga vrijeme nismo viđali u susjedstvu, ali je nedavno ponovno počeo dolaziti - pričaju susjedi. U šoku je i cijela Babina Greda u kojoj je Branislav punih 25 godina radio kao učitelj razredne nastave u Osnovnoj školi “Mijat Stojanović”. Cijeli dan mještani zovu policiju, pokušavajući doznati što se točno dogodilo. - Bio je oličenje poštenja, mrava nikad nije zgazio! Nikada glas nije povisio na učenike - rekao je šokirani ravnatelj Damir Gugić.  Dodao je da su kolege posljednjih mjeseci, otkako je počeo vezu s Vesnom, primijetili da Branislav jednostavno kopni i propada, a od 9. rujna bio je na bolovanju zbog nemogućnosti koncentracije i problema prouzročenih stresom. - Znao je sjediti u zbornici i gledati u jednu točku. Pokušali smo mu pomoći, ali se potpuno zatvorio - dodao je ravnatelj. Branislav Štoos s bivšom suprugom ima dvije kćeri studentice, a njih su dvoje i dalje stanovali u istoj kući, iako je on bio u vezi s Vesnom. Kontroverzna Vesna Veger bila je ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe i vlasnica ustanove za kućnu njegu, a u kuću u Vlašićkoj 40 u Osijeku doselila se iz Slatine prije nekoliko godina. Bila je poznata po brojnim sporovima sa stanovnicima Đakovačke Breznice, i to zbog zemljišta oko njezina Doma. Zaposlenici su je nerijetko javno prozivali zbog odnosa prema njima i neredovite isplate plaća. Branislav je često obavljao i poslove njezina vozača, a vozeći štićenike Doma, nedavno je kombijem sletio s ceste.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 [115] 116 117 > >>