Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

541 Online novosti

16-12-2008

Načelnik odlazi glavom bez obzira


Babina Greda nema proračun za 2009. godinu, nema ni načelnika Općine, ali, po svemu sudeći ni vlast!

‘Dosta mi je svega’
Općinsko vijeće Babine Grede odbacilo je preksinoć prijedlog proračuna teškog 11 milijuna kuna (tri milijuna više nego u ovoj godini, n. a.) nakon čega je predsjednik Mirko Babić bez objašnjenja prekinuo sjednicu. Općinski načelnik i predsjednik Općinskog ogranka HDZ-a Marko Mrkonjić poručio potom svim vijećnicima: ”Vidimo se na idućim izborima!” te danas, najavio izlazak iz politike. – Dosta mi je svega, ne želim više sudjelovati u vlasti u kojoj svatko gleda samo svoje osobne interese. Optužili su me za navodno napuhan proračun premda je on izbalansiran s potporama države, što je predviđeno za realizaciju kapitalnih ulaganja. Proračun je pao jer me nisu uspjeli smijeniti – ističe Mrkonjić.

Tako će babogredci pet mjeseci prije redovnih izbora drugi put izvanredno birati vlast, odnosno treći put u četiri godine.
Opet raspuštanje Vijeća U ime Kluba vijećnika SDP-a Antun Omazić tvrdi da je prijedlog proračuna bio neozbiljan i predizboran. – Sve je postavljeno naopačke pa su tako prihodi planirani temeljem rashoda. Nerealno je bilo u godini u kojoj se očekuje recesija planirati povećanje proračuna s osam na 11 milijuna kuna – kaže Omazić i dodaje kako vlasti u Babinoj Gredi više nema. – Budući da predsjednik Vijeća nije, sukladno Poslovniku, utvrdio datum nastavka sjednice, vlast je prestala funkcionirati. Uskoro opet možemo očekivati raspuštanje Vijeća i imenovanje povjerenika, što nikako nije dobro za demokraciju – dodaje Omazić.


IZVOR

19-04-2021

Francuski investitori preuzeli Uni Viridas za oko 45 milijuna eura


Pearl Infrastructure Capital, čiji je trenutačni investicijski potencijal veći od milijardu eura, a njegova vrijednost ulagačkog portfelja prelazi šest milijardi eura, upravo je zaključio preuzimanje tvrtke Uni Viridas koja upravlja kogeneracijskim postrojenjem Viridas biomass u Babinoj Gredi s instaliranom električnom snagom postrojenja od 10 MW.

Iz Pearl Infrastructure Capitala nisu htjeli otkriti vrijednost transakcije, ali se ona, prema procjenama stručnjaka, kreće između 40 i 45 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Tvrtka Uni Viridas bila je u vlasništvu Sunčice Lalić.
IZVOR

13-04-2021

Na mjestu starog mlina gradit će motel, šoping -centar i salu za svatove


Središte Babine Grede do kraja sljedeće godine poprimit će sasvim novu vizuru, nakon što se sagrade i u funkciju stave reprezentativni ugostiteljsko-turistički kompleksi koji će tu općinu, kao zanimljivu i atraktivnu destinaciju, zasigurno pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske.Uz "Mihićeve dvore" investiciju tvrtke Elaborat d.o.o. iz Babine Grede, vrijednu približno 5.000.000 kuna, koja će obuhvaćati pansion s deset dvokrevetnih soba, restoran, kušaonicu domaćih proizvoda i konferencijsku dvoranu, prema najavama općinskog načelnika Josipa Krnića, realizirat će se i drugi projekt čija je vrijednost oko tri milijuna eura. Na lokaciji starog mlina, nekada poznate babogredske obitelji Mihić, na zemljištu od oko 8000 četvornih metara investitor iz Zagreba namjerava sagraditi motel s 26 soba, multifunkcionalnu salu za svatove za do 500 osoba, trgovački centar na 1000 kvadrata, a razmišlja se i o gradnji moderne benzinske postaje.

- Napravljeno je idejno rješenje, radi se projektna dokumentacija, a ovih dana počinje rušenje starog mlina i priprema terena. Čim se ishode sve potrebne dozvole i suglasnosti, počinje gradnja, a ako sve bude prema planu, do kraja 2022. godine investicija će biti realizirana - otkriva Krnić.

Ukazuje na golemo značenje navedenih investicija za Babinu Gredu, jer će se pozitivno odraziti na sve sfere života u općini, prije svega na turistički razvoj koji bi trebao biti zamašnjak sveukupnog razvoja toga kraja te otvoriti brojne mogućnosti i u korištenju europskih fondova. Turizam je jedan od osnovnih prioriteta u toj općini koja u njega polaže velike nade. Babogredci vjeruju da imaju jako dobru turističku priču koju će upotpuniti novim i jedinstvenim sadržajima, a uskoro će imati i gdje smjestiti svoje goste, što je bitno, jer smještajnih kapaciteta u selu za sada nema.

Turistima koji su stalno u potrazi za nečim novim ponudit će autohtoni doživljaj Babine Grede, nekoliko dana provedenih na drukčiji način, bijeg od svakodnevice, priliku za stjecanje novih znanja i iskustava. Sve će to dati i dodatan poticaj razvoju gospodarstva, otvorit će nove mogućnosti za lokalne proizvođače i osmišljavanje novih sadržaja za privlačenje turista kojima će imati što ponuditi.

Načelnik Krnić napominje da je Babina Greda lokacijski jako dobro pozicionirana, ima izvrstan geoprometni položaj i komunikacijsku povezanost. Smještena je neposredno uz autocestu A3, koja od Bregane vodi do Bajakova, do granice sa Srbijom. Napominje da su na tom dijelu autoceste, koja je vrlo frekventna i njome godišnju prođu milijuni vozila, prenoćišta itekako potrebna. A rubnim dijelom općine prolazit će kanal Dunav-Sava. Sve su te komparativne prednosti prepoznali investitori koji su odlučili uložiti svoj novac.

U suradnji s Lučkom upravom Slavonski Brod gradit će se i pristanište na Savi, što je i predviđeno prostornim planom Babine Grede.
IZVOR

29-03-2021

“Mihićevi dvori” nudit će doživljajni turizam


Općina Babina Greda velike nade polaže u razvoj turizma, stavljanje u funkciju postojećih resursa i osmišljavanje novih sadržaja radi pozicioniranja na turističkoj karti Hrvatske i privlačenja što većeg broja gostiju.Do lipnja sljedeće godine dobit će reprezentativni kompleks u etnostilu koji će dati veliki doprinos turističkom otvaranju i biti dodatni vjetar u leđa gospodarskom razvoju toga sela. Tvrtka Elaborat d.o.o. iz Babine Grede odlučila je rekonstruirati i oživiti staru kuću i skladišne prostore koji su bili u vlasništvu obitelji Mihić, nekada poznatih seoskih gazda i vlasnika mlina.

– Sljedeći mjesec počet ćemo građevinske radove na rekonstrukciji postojećih objekata u pansion s deset dvokrevetnih soba, restoran, kušaonicu domaćih proizvoda i konferencijsku dvoranu – najavljuje vlasnik i direktor tvrtke, Mile Tomljenović.

Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 5.000.000 kuna, a osigurano je i sufinanciranje od približno 1.500.000 kuna iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz operaciju 6.4.1. Ističe da, s obzirom na veliki broj poznatih manifestacija i događanja koja se tijekom godine organiziraju u Babinoj Gredi, od nadaleko poznatih Konja bijelaca, Bećarfesta, Dana kulena, sira i vina do Stanarskih susreta, takav objekt i sadržaji selu nedostaju. To više što će se uskoro realizirati i velik broj privatnih investicija koje su sada u završnoj fazi. Napominje da postojeća ponuda ne prati potražnju i upravo se stoga i odlučio na ovaj projekt.

Smatra da u Babinoj Gredi postoji tržišni prostor za unaprjeđenje postojeće ponude u smislu osiguranja novih ugostiteljskih sadržaja, a poglavito smještajnih kapaciteta.

Zapošljavat će najmanje 12 radnika, a za potrebe pružanja ugostiteljskih usluga planiran je otkup proizvoda od lokalnih OPG-ova. Tomljenović napominje da su pripreme za početak realizacije trajale tri godine i zahvaljuje lokalnoj samoupravi, na čelu s općinskim načelnikom Josipom Krnićem, na velikoj potpori.

Krnić ističe veliko značenje uređenja toga kompleksa, nazvanoga "Mihićevi dvori", za Babinu Gredu, ne samo u turističkom nego i u gospodarskom smislu. Smatra da je velika stvar za lokalne OPG-ove što će svoju domaću proizvodnju moći plasirati kroz takav objekt – od kulena, sira, sezonskog povrća, voća, rakije...

Napominje da Babina Greda ima izvrstan geostrateški položaj i komunikacijsku povezanost. Nalazi se na koridoru autoceste A3 koja ide od Muenchena do Istanbula, i vjeruje da imaju potencijala da putnike bar na jedan dan privuku u Babinu Gredu. I zato se mora poraditi na otvaranju smještajnih kapaciteta kojih u selu trenutačno nema, a cilj je osigurati dovoljan broj ležajeva da mogu smjestiti autobus gostiju, putnika namjernika.

Općina će stoga snažno poticati ljude da se otvore, OPG-ove da urede i registriraju sobe za prihvat gostiju, iznosom do 25 tisuća kuna po smještajnoj jedinici.

Svinjokolja, pečenje rakije, tečajEVi kuhanja
Gostima će nuditi aktivan odmor i omogućiti im da sudjeluju u radovima. U sezoni svinjokolja moći će sami odrađivati posao, domaćin će im sve pripremiti, a tu je, primjerice, i pečenje rakije. “Ljudi su stalno u potrazi za novim iskustvima i doživljajima, i zato želimo poraditi na doživljajnom turizmu”, kaže načelnik Krnić. Ponudu autohtonih specijaliteta žele dići na višu razinu, a organizirat će i tečajeve kuhanja prema starinskim receptima naših baka, s mnogo originalnih okusa i s malo začina. Organizirat će i tradicijska vjenčanja.
IZVOR

25-03-2021

Teretnjaci danonoćno jure, ugrožavaju sigurnost đaka


Najveći i financijski najvažniji projekt Županijske uprave za ceste (ŽUC) Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini bila je izgradnja 11,2 kilometra duge ceste od Prkovaca do Babine Grede, koja prolazi kroz Kladavac, a vrijednost investicije bila je približno 20 milijuna kuna.

Stanovnici tog zapostavljenog i prometno izoliranog naselja, između općinskog središta Babine Grede i Prkovaca u općini Ivankovo, koji su do sada bili izolirani, konačno su prodisali i dobili vezu s ostatkom svijeta. Svih ovih godina muku su mučili s udarnim rupama i dotrajalom makadamskom cestom, ljeti su se gušili u prašini, a za lošeg vremena teško je bila prohodna. Nakon svake kiše i snijega pretvarala se u kaljužu i njome se samo traktorom moglo proći. Autobus tada nije mogao do Kladavca i djeca su izostajala iz škole sve dok se blato ne bi osušilo. O problemima Kladavčana Glas Slavonije često je pisao, a obraćali su se za pomoć i Vladi RH, poručujući da su građani trećeg reda, za čiju je djecu i asfalt luksuz.

Cesta je lani konačno asfaltirana, ali su stigli i novi problemi. Selom su, požalili su nam se mještani, počeli masovno prometovati i jurcati tegljači, koji iz susjedne BiH cestom kroz Kladavac u smjeru Vinkovaca odvoze šljunak i pijesak, ali i drugi kamioni, stvarajući veliku buku. Naime, granični prijelaz Šamac šest je kilometara udaljen od Babine Grede. Mještani strahuju da će teška vozila uništiti tek asfaltiranu cestu, koju su jedva dočekali, kažu da već ima i puknuća, a pitaju se hoće li snažne vibracije ostaviti posljedice i na njihovim kućama.

Općinski načelnik Josip Krnić u srijedu je ŽUC-u poslao zamolbu za ograničenje brzine i tereta na cesti Babina Greda – Prkovci. Napominje da su Kladavčani presretni što su konačno dobili cestu, ali upozorava da prevelika brzina vozila, uglavnom teretnih, u noćnim satima narušava mir i utječe na zdravlje i život mještana, a ugrožava i živote na samoj prometnici.

Napominje da je ugrožena sigurnost pješaka i u strogom centru Babine Grede, na križanju ceste u Ulici Ilirskog preporoda (koja vodi prema cesti Babina Greda – Prkovci), u Ulici Mijata Stojanovića i Mažuranićevoj.

– Tu postoji velika opasnost za pješake, posebice za učenike koji moraju prijeći cestu zbog dolaska u školu i odlaska iz nje. Opasnost je velika, a postoji velik broj svjedoka da su ovih dana u naletu kamiona umalo stradala dva učenika – upozorava Krnić.

Poziva čelnike ŽUC-a da postave potrebne prometne znakove u naseljenom mjestu, odnosno znakove ograničenja brzine na svim lokacijama gdje se prelazi cesta. Ujedno ih moli da ograniče i teret vozila koja ondje prometuju. Podsjeća da je na toj cesti postavljen samo jedan sloj asfalta i izražava bojazan da drugi sloj asfalta, ako se ništa ne poduzme, ta prometnica neće ni dočekati i da će ponovno postati makadam.

Ravnatelj ŽUC-a VSŽ-a Željko Galić kazao nam je da je zaprimio zamolbu babogredskog načelnika.

– Održat ću sastanak sa svojim timom i sagledat ćemo sve raspoložive mogućnosti kako bismo riješili taj problem vezan uz kamione. Nastojat ćemo pronaći način da se teretni promet ograniči i preusmjeri na neki drugi pravac, vidjet ćemo što u tehničkom dijelu u vezi s tim možemo napraviti. U svakom ćemo slučaju taj problem nastojati što prije kvalitetno riješiti – zaključuje Galić.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>