Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

08-03-2022

U BABINOJ GREDI KONJ UDARIO U ULAZNA VRATA OPĆINE


U Babinoj Gredi se protekle nedjelje, oko 12 sati, konj otrgnuo iz saonica u kojima su se nalazila dvojica mladića, koji su se nakon što je pao snijeg namjeravali provozati kroz ovo mjesto, nadaleko poznato po lipicancima. No, umjesto lijepog snježnog ugođaja, vožnja se pretvorila u nesvakidašnji događaj.

Dvadesetjednogodišnji vlasnik konja je uzde prepustio svom osamnaestogodišnjem prijatelju, no saonice su se prevrnule nakon čega se konj uznemirio i otrgnuo. Potom je, kao u nekom filmu, stao trčati kroz selo te nakon nekoliko kilometara kasa udario u ulazna vrata zgrade Općine, proletio kroz njih i pri tome se ozlijedio.Po mještane je, srećom, sve prošlo bez posljedica. Naime, u galopu konja koji se preplašio i uznemirio nitko nije stradao. No, zasigurno je šok bilo vidjeti uplašenog konja na ulici, u jakom trku bez kontrole i vlasnika, koji je pritom prošao i kolonu traktora i automobila u redu za gorivo na benzinskoj crpki. U svemu je bilo puno sreće jer se u to vrijeme u Babinoj Gredi, u Društvenom domu preko puta Općine, odigravao šahovski turnir na kojem je sudjelovalo 150 djece koja su često izlazila van zgrade.

Zbog siline udara nesretni konj je ozlijeđen, odmah je intervenirao i veterinar koji mu je zašio rane na glavi i sanirao povrede. Iako je u prvom trenutku, na licu mjesta, sve ukazivalo na to kako će posljedice po njega biti puno teže, konj se nakon ove nesreće oporavlja i dobro je.

Protiv osamnaestogodišnjeg mladića policija će podnijeti prekršajnu prijava zbog prekršaja iz članka 30. Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira te dostaviti posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu o tom događaju.
IZVOR

22-02-2022

Predsjednik Milanović odlikovao Iliju Babića Redom hrvatskog pletera za doprinos promicanju prosvjete, kulturnog amaterizma i šokačke tradicije


Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika Republike izaslanstvo općine Babina Greda te tom prilikom uručio odlikovanje Red hrvatskog pletera Iliji Babiću, umirovljenom nastavniku povijesti i hrvatskog jezika iz Babine Grede.

Načelnik općine Josip Krnić upoznao je predsjednika Milanovića s planom razvoja komunalne infrastrukture na području općine, kao i s planom korištenja geotermalnih izvora, i to sve uz korištenje novca iz fondova Europske unije. Jednako tako, informirao ga je o ulaganjima na području općine, posebno istaknuvši tri inozemne greenfield investicije koje bi trebale značajno pomoći razvoju općine i povećati zaposlenost. Krnić je pri tome upozorio na birokratske zapreke s kojima se ulagači i dalje susreću prilikom ishođenja potrebnih građevinskih dozvola.

Uoči sastanka, predsjednik Milanović uručio je odlikovanje Red hrvatskog pletera Iliji Babiću i to za izniman doprinos u promicanju prosvjete te kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj. Ilija Babić, naime, godinama je poticao kulturno-umjetnički amaterizam u Slavoniji te pridonosio promicanju šokačke tradicije. Tijekom dugogodišnjeg djelovanja inicirao je brojne manifestacije, između ostalih „Večeri dr. Matije Bačića“, koje se održavanju već 44 godine te „Konji bijelci“, tradicionalnu manifestaciju koja se održava preko 40 godina. Jedan je od pokretača „Stanarskih susreta“, suosnivač je Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija“, a voditelj je i muške pjevačke skupine „Babogreci“. Piše radove i pjesme na babogredskom dijalektu, a 2004. godine objavio je knjigu „Šokačka burgijanja“.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su, uz načelnika Babine Grede Josipa Krnića, i predsjednik Općinskog vijeća Babine Grede Tomo Đaković, referentica u općini Babina Greda Kata Lešić, urednik radijske emisije za selo i poljoprivredu Martin Vuković te obitelj Ilije Babića – supruga Marija, kći Đurđica i snaha Mira.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.
IZVOR

15-02-2022

Babina Greda, Ivankovo i Cerna grade turističku priču


I općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji velike nade polažu u razvoj turizma, stavljanje u funkciju postojećih resursa i osmišljavanje novih sadržaja radi pozicioniranja na turističkoj karti Hrvatske i privlačenja što većeg broja gostiju.Svjesni brojnih prednosti udruživanja i provedbe zajedničkih projekata, što nosi veće financijske mogućnosti i kvalitetniji istup na turističko tržište, susjedne općine Babina Greda, Cerna i Ivankovo odlučile su zajednički krenuti u izradu Projektno-tehničke dokumentacije uređenja korita Biđa i Bosuta. Cilj je turistički se što više otvoriti i dokazati da je i ovaj kutak Slavonije itekako poželjan za posjete, da se ondje ima što vidjeti, doživjeti i okusiti. Umrežavanjem bi se, uvjeren je načelnik Babine Grede Josip Krnić, na tom području mogla razviti dobra i prepoznatljiva turistička priča.

O tome je na inicijalnom radnom sastanku u Cerni razgovarao s načelnikom te općine Josipom Štorekom na kojemu je istaknuto kako se projektom uređenja korita navedenih rijeka želi povezati Cernu, Babinu Gredu, Kladavac, Prkovce i Šiškovce pješačkim, biciklističkim i poučnim šumskim stazama, a ujedno pridonijeti i valorizaciji šuma i rijeka. Zajedničkim nastupom triju susjednih općina prema EU fondovima namjera je OPG-ovima, ugostiteljima i iznajmljivačima smještaja pružiti nove mogućnosti i omogućiti dodatnu prezentaciju i prodaju njihovih usluga.

– Svaka od naših triju općina, Cerna, Babina Greda i Ivankovo, ima i svoje posebnosti, prepoznatljive manifestacije tradicijske kulture i one moraju biti turistički brend gdje ćemo potencijalnim gostima, koje želimo privući u što većem broju, nuditi doživljajni turizam – kazao je Štorek. Cerna se, primjerice, zbog nekoliko rijeka i brojnih mostova koje ih spajaju može promovirati kao "mala Venecija".

Radi što kvalitetnije ponude i što bolje promocije različitosti koje svako mjesto nudi, lokalni su čelnici prepoznali važnost udruživanja i povezivanja, a vjeruju da će na ruti dugoj oko 60 kilometara uz korita rijeka koja planiraju urediti posjetiteljima biti pružena mogućnost uživanja u aktivnom odmoru i brojnim drugim sadržajima. U planu je i postavljanje platoa za roštilj, klupa i stolova, sadržaja za djecu te uređenje sportsko-rekreativne infrastrukture za sve stanovnike i posjetitelje koja se može kontinuirano obogaćivati i nadograđivati. Namjera je i uređenje off road i triatlon staze za rekreativce i za trening u prirodi. Bit će postavljena i turistička signalizacija i interaktivne informativne ploče.

Kao vrijedan prirodni resurs Krnić ističe Kladavac, naselje koje se prostire uz šumu između Babine Grede i Prkovaca, u svrhu kreiranja infrastrukture za izletište i aktivni odmor u prirodi.

- Općina Babina Greda u projektiranju je biciklističke i konjičke staze do Kladavca, tako da nam se ova ideja potpuno uklapa u naše planove. Iako je ona još uvijek u povojima, nadamo se da ćemo zajednički ostvariti turističku povezanost naših općina – zaključuje.

OSIGURATI SMJEŠTAJ
Općinski načelnici razvoju turizma pridaju sve veće značenje i svjesni su toga da treba dodatno upotpunjavati sadržaje, obogaćivati ponudu i tražiti dodatne izvore prihoda. Turisti bi trebali osjetiti i doživjeti Slavoniju, uživati u gastronomskoj ponudi, uz gostoljubive domaćine koji će im prikazati tradicionalni način života i posebnosti toga kraja. Smatraju da se trebaju orijentirati na izletnički vikend-turizam i tranzitni turizam. I zato se mora poraditi na otvaranju smještajnih kapaciteta. U Babinoj Gredi ih, primjerice, trenutačno nema, a cilj je, napominje Krnić, osigurati dovoljan broj ležajeva da mogu smjestiti autobus gostiju. Općina će stoga poticati OPG-ove da urede i registriraju sobe za prihvat gostiju iznosom do 25 tisuća kuna po smještajnoj jedinici.
IZVOR

07-02-2022

Prijavljen zbog oštećenja cijevi regionalnog vodovoda


Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 37-godišnjaka koji je prekinuo vodoopskrbnu cijev regionalnog vodovoda u Babinoj Gredi i tako prouzročio prestanak opskrbe vodom u 39 naselja odnosno za više od 42.000 korisnika vodovoda u razdoblju od 1. veljače u 15 sati do 2. veljače u 1 sat. Sumnjiči ga se da je 1. veljače oko 14.30 sati prilikom čišćenja i iskapanja zemlje radnim strojem na oraničnom predjelu Rastovica Donja u Babinoj Gredi oštetio vodoopskrbnu cijev regionalnog vodovoda. Tim je činom vinkovačku vodoprivrednu tvrtku oštetio za inos od nekoliko desetaka tisuća kuna. Za kazneno djelo za koje se sumnjiči 37-godišnjak predviđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.
IZVOR

26-01-2022

Šokadija u drugom tjednu priprema. Tomljenović: Želimo što prije osigurati opstanak


Već drugi tjedan, pod budnim okom trenera Krunoslava Tomljenovića, vrijedno i marljivo treniraju nogometaši Šokadije iz Babine Grede. Bez puno pompe, mladi je trener okupio svoje igrače i poveo ih u pripremni period. Šokadija je jesenski dio završila na 14. poziciji, u 17 su kola osvojili isto toliko bodova. Momčad iz Babine Grede je u jesenskom dijelu prvenstva zabilježila 5 pobjeda, 2 remija i 10 poraza. Povodom početka priprema, kontaktirali smo trenera Tomljenovića, koji nas je upoznao s planom priprema i ambicijama Šokadije za proljeće.

– Sa zimskim pripremama smo krenuli 16.siječnja, šest tjedana prije početka proljetnog djela prvenstva. Plan i program priprema je takav da četiri dana treniramo, jedan dan odmaramo. Odazivom igrača na treninge sam iznimno zadovoljan, tako da ćemo uvodni aerobni dio odraditi po planu. Što se tiče prijateljskih utakmica, za sada imamo dogovoreno šest provjera. Protivnici će nam biti Radnički Županja, Sloga Štitar, Graničar Županja u dvije utakmice, Mladost Vođinci i Gundinci. Dogodile su se i pozitivne stvari što se tiče igračkog kadra, tako što su našem klubu pristupila tri nova nova igrača Marko Stepić, Josip Mijić i Saša Martinović. Osnovni cilj i prioritet u nastavku prvenstva nam je da osiguramo ostanak u MŽNL Osijek-Vinkovci. Iako je moje osobno mišljenje da trebamo težiti sredini ljestvice što bi bio odličan uspjeh u ovoj kvalitetnoj i zahtjevnoj ligi. Proljetni dio prvenstva otvaramo domaćom utakmicom protiv ekipe iz Đakovačke Satnice. Mogu samo reći da ćemo se odlično pripremiti i pružiti svoj maksimum na terenu. – zaključio je strateg Šokadije, Kruno Tomljenović

Babogredci će u prvom proljetnom kolu na svom terenu dočekati momčad Mladosti iz Đakovačke Satnice. Prvi je susret ovih dviju momčadi završio minimalnom pobjedom Mladosti.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>