Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

17-09-2021

Babina Greda diže kredit dok čeka povrat uloženog novca


Općina Babina Greda već godinama pomaže učenicima u opremanju za novu školsku godinu - osnovcima kupnjom radnih bilježnica i obrazovnog materijala, a srednjoškolcima isplatom jednokratne novčane pomoći. Ove će godine učenici srednjih škola prvi put ostati uskraćeni.

Načelnik Josip Krnić izvijestio je sumještane da Općina nije u mogućnosti sufinancirati kupnju udžbenika za školsku godinu 2021./2022. u iznosu od po 300 kuna, i to zato što je općinski proračun opterećen raznim investicijama i projektima koji moraju biti na vrijeme realizirani. Napominje da su neki projekti već zaživjeli, primjerice Dječji vrtić "Regoč", kojemu je potrebno osigurati financijska sredstva za redoviti rad. U vrtić je uloženo 8,5 milijuna kuna, od kojih 7,4 milijuna kuna iz EU fonda za ruralni razvoj, a Općina je odvojila i dodatna sredstva za njegovo opremanje. Vrtić će ih godišnje stajati oko 1,1 milijun kuna. Ondje je zaposleno devetero djelatnika. Ekonomska cijena vrtića je 1500 kuna – za prvo dijete roditelji plaćaju 750 kuna, za drugo 500 kuna, za treće dijete 200 kuna, a preostali iznos sufinancira Općina.

– Trenutačna financijska situacija nije nam baš naklonjena zbog toga što sami financiramo realizaciju EU projekata, a država nam, konkretno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kasni s isplatama – pojašnjava Krnić. Za dječji vrtić, rekonstrukciju groblja i pješačkih staza te izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta Općina potražuje približno 3,7 milijuna kuna, a oko pola milijuna kuna od resornog ministarstva za program "Zaželi".

Općinsko vijeće u ponedjeljak je donijelo odluku o kratkoročnom zaduženju Općine kod PBZ-a prekoračenjem po transakcijskom računu za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza. Iznos kredita je dva milijuna kuna, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,85 posto godišnje na rok otplate od jedne godine. Općina će njime osigurati sredstva za dobavljače, što im je, pojašnjava Krnić, isplativije nego da se oni zadužuju uz mnogo veće kamate. Na taj način, napominje, ujedno i pomažu gospodarstvu da sačuva likvidnost.

U prvih šest mjeseci 2021. proračunski su prihodi na približno 39 posto ostvarenja, od ukupno planiranih 19.890.440 kuna.

– Trenutačno smo u minusu oko 700.000 kuna i ovo je prvi mjesec u kojemu smo morali ići u minus da bismo platili dobavljače – pojašnjava načelnik.

Najavljuje i skorašnji rebalans općinskog proračuna.

– Moramo odgovorno i racionalno gospodariti proračunom jer to je novac svih mještana. Žao mi je što nismo bili u mogućnosti osigurati novac za srednjoškolce, ali situacija je sada takva. Kada možemo, uvijek pomognemo, a ljudi moraju shvatiti da Općina nije socijalna ustanova. Pred nama je rebalans proračuna i rezat ćemo i skidati sve ono što u ovoj godini ipak neće moći ići. Tu je i projekt izgradnje trga u centru sela, inače vrijedan oko pet milijuna kuna - zaključuje.

DAJU 15 STIPENDIJA
”Ove smo godine malo više uložili u našu školu, oko 350.000 kuna. U okviru projekta ‘Smart Rural 21’ učionice tehničke kulture, biologije i kemije uređene su i opremljene novim namještajem i potrebnom opremom. Tu je alat za modelarstvo, 3D printeri, meteorološka postaja, teleskop, mikroskopi, pribor za pokuse... Učenicima smo kupili obične i radne bilježnice”, govori načelnik. Općina srednjoškolcima sufinancira prijevoz, a za akademsku godinu 2021./22. odobrit će 15 stipendija redovitim studentima s prebivalištem na području Babine Grede u iznosu od 1200 kuna. Ove je godine i u uređenje šest kilometara poljskih putova uloženo više od milijun kuna. Krnić zahvaljuje i Hrvatskim vodama na nastavku radova na popločavanju korita Berave, do dječjeg vrtića, što im puno znači
IZVOR

16-09-2021

Najbolji čobanac skuhali lovci Lovačke udruge “Jastreb” iz Babine Grede


Oko 3 500 porcija čobanca podijeljeno je posljednjih šest dana na Slavonskom sokaku. Zadovoljni posjetitelji, a još zadovoljniji lovci koji su kuhanjem pravog slavonskog čobanca oduševili oborili s nogu svakoga tko ga je probao.


U dogovoru s Vukovarsko – srijemskom županijom i Gradom Vinkovcima, lovačka društva naše županije po prvi su put sudjelovale u organizaciji Vinkovačkih jeseni i to na specifičan način. Od ukupno 24 lovačka društva, svakog su dana, od 10. do 15. rujna, njih četiri na Slavonskom sokaku kuhali čobanac za sve stanovnike grada na Bosutu i njihove goste.

Iako je prvotni plan bilo 400 porcija svakoga dana, velik interes posjetitelja „podebljao” je tu brojku. Svaku večer lovačke udruge podijelile su između 550 i 600 porcija, što znači oko 3500 porcija u ovih dana. Tijekom tih dana stručni žiri u sastavu Kruno Buhač, Ivan Perić i Ivan Ležaić ocjenjivali su najbolje čobance, a danas na velikom finalu prve vinkovačke čobanijade u sklopu Vinkovačkih jeseni dodijeljene su nagrade najboljima.

„Čobanac se pokazao kao pun pogodak jer su lovci napravili jednu pravu domaćinsku atmosferu, ali i pokazali koliko je veliko lovačko srce. Ako želimo probati pravi čobanac, tko će ga skuhati nego naši lovci. Ovo uvelike pridonosi našem turizmu, pogotovo gastro turizmu jer nemaju svi priliku probati pravi gastro slavonski lovački čobanac”, rekao je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Prema ocjenama žirija, najbolji čobanac skuhala je Lovačka udruga Jastreb iz Babine Grede, drugo mjesto pripalo je Lovačkom društvu Fazan iz Gradišta, dok je na trećem mjestu završila Lovačka udruga Vjerovi iz Bošnjaka.

„Tajnu našeg čobanca ne mogu otkriti, ali u svakom slučaju sve je bitno – i meso i luk i paprika i začini, ali i voda. Ova pobjeda nam znači jako puno, pogotovo jer su to prve Vinkovačke jeseni na kojima se kuha čobanac, znači nam puno za udrugu, ali i za ubuduće da radimo još bolje jelo”, rekao nam je Kristijan Katušić, predsjednik pobjedničke udruge iz Babine Grede.

„Presretan sam, građani su također oduševljeni, a broj podijeljenih porcija govori o tome koliko im se sve svidjelo. Naša komisija svaku je večer radila ocjenjivanje, tri najbolja društva dobila su nagrade, a svi sudionici zahvalnice”, dodao je Blaženko Bajić, predsjednik županijskog Lovačkog saveza.

Već je nadaleko poznato kako lovci kuhaju najbolji čobanac, a ovom hvalevrijednom inicijativom to su i dokazali. U kotliću od nekih 20 litara svaki dan se kuhalo 6-7 kila divljači.

Uz Grad Vinkovce, čobanijadu je podržala i Vukovarsko-srijemska županija i župan Damir Dekanić koji je danas pobjednicima uručio nagrade.

„S obzirom da sam i sam lovac, nisam uopće dvojio da će biti ovako dobro posjećeno i da će si lovci dati ovoliko truda. Izveli su ovo vrlo dobro i čestitam svima koji su sudjelovali u ovako krasnoj inicijativi”, kazao je Dekanić.
IZVOR

02-09-2021

Potpisan ugovor za izgradnju sportske dvorane osnovne škole „Mijat Stojanović“ Babina Greda


U prostorima male vijećnice Vukovarsko – srijemske županije, između Vukovarsko – srijemske županije i Planum građanje d.o.o. iz Vukovara, potpisan je Ugovor za izgradnju i opremanje sportske dvorane Osnovne škole „Mijat Stojanović“ Babina Greda. Ukupni trošak radova i opremanja sportske dvorane iznosi ‪24.014.447,44 sa PDV – om.

Projekt izgradnje i opremanja biti će financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vukovarsko – srijemske županije i Općine Babina Greda, od čega će Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancirati 66 % ukupne vrijednosti investicije, Vukovarsko – srijemska županija 24 %, Općina Babina Greda 10 %.

Projektom je predviđena izgradnja i opremanje dvodjelne sportske dvorane sa proširenim borilištem čijom izgradnjom će biti okočana dugogodišnja problematika vezana uz izgradnju sportske dvorane u Babinoj Gredi, na zadovoljstvo svih dionika uključenih u ovaj projekt, pogotovo samih učenika Osnovne škole „Mijat Stojanović“ Babina Greda, koji će nastavu tjelesnog odgoja moći pohađati u svojoj sportskoj dvorani.
IZVOR

01-06-2021

Općina Babina Greda mladim obiteljima daje po 25.000 kn za kupnju prve nekretnine


Jedna od demografskih mjera kojima Općina Babina Greda želi zadržati mlade i pomoći im u osiguravanju uvjeta za kvalitetniji život jest financijska potpora za rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima. Sufinanciranje gradnje obiteljskih kuća odnosno kupnje prve nekretnine Općina potiče iznosom od 25.000 kuna po obitelji, a u tu je svrhu u proračunu za 2021. godinu osigurano ukupno 450.000 kuna.

Općinski načelnik Josip Krnić proteklog je tjedna potpisao ugovore s četirima obiteljima kojima će, zadovoljno su ustvrdili, ta potpora itekako dobro doći.

- Nakon više godina vratio sam se iz Dubrovnika u svoju Babinu Gredu, da napravim kuću i da budem sa svojom obitelji. Želim zahvaliti Općini, načelniku i svima na doprinosu za gradnju i kupnju nekretnine - kazao je Zoran Anđić.

Krnić je ustvrdio da je riječ o novoj demografskoj mjeri koju Općina planira zadržati, prema mogućnosti i unaprijediti, ovisno o financijskim sredstvima koja će joj biti na raspolaganju. Uz zacrtane projekte koji su u provedbi ili pred realizacijom, želja mu je proračun maksimalno usmjeriti na kvalitetu života.- Ono što smo planirali u prošloj godini, sada se prvi put ostvarilo u povijesti Babine Grede, da Općina potiče mlade obitelji iznosom od 25.000 kuna za kupnju prve nekretnine za stanovanje ili gradnju prve kuće na svom placu – kazao je. Dodaje da je cilj pomoći mladima, i što više praznih kuća u selu ponovno staviti u funkciju.

Natječaj je otvoren do utroška novca. Krnić poziva sve mlade koji ispunjavaju uvjete da se jave na natječaj jer je za ovu godinu ostalo novca za još 14 obitelji, koje mogu ostvariti sufinanciranje od 25.000 kuna za rješavanje stambenog pitanja.

Babina Greda je lani, među 734 kandidata iz 25 država članica EU-a koji su sudjelovali na natječaju "Pametne ruralne zajednice", odabrana među 16 sela, kao jedina od kandidata iz Hrvatske, što je velik uspjeh za tu općinu u županjskoj Posavini. U suradnji sa stručnjacima izradili su Strategiju pametnog sela i u studenome je poslali Europskoj komisiji u Bruxelles na usvajanje, a u nju su uvršteni za razvoj Babine Grede i njezine stanovnike bitni projekti. Ako ona bude izabrana među dvije najbolje, što će biti objavljeno krajem lipnja, EU komisija će ih direktno financirati.

Načelnik Krnić ističe da bi to bilo od golemog značenja i donijelo niz pogodnosti za cijelu lokalnu zajednicu, a uvjeren je da Babina Greda ima velike šanse.
IZVOR

24-05-2021

Uskoro će obnova najstarije čitaonice Čevatovo iz 1907.


Na sastanku inicijativnog odbora za osnivanje Udruge Čitaonica Čevatovo, kojemu su, uz mještane, nazočili i načelnik Josip Krnić te općinski vijećnici Tomo Đaković i Mato Čivić, razgovaralo se o planovima i predstojećim aktivnostima za ovu najstariju čitaonicu u Babinoj Gredi iz 1907. godine. Stanovnici ulica Čevatovo, Klasno i Mažuranićeve odlučili su da će predsjednik Udruge biti Darko Vuković.

- Cilj nam je obnoviti čitaonicu i najvjerojatnije će do kraja godine biti izrađen novi projekt, sa svim potrebnim sadržajima. To je zapravo mali dom kulture, kao što ga imaju i u drugim dijelovima sela - pojašnjava Krnić. Ponosno ističe da su čitaonice, a ukupno ih je sedam, posebnost Babine Grede, i po njima je jedinstvena u Hrvatskoj. Primjer su čuvanja specifične stoljetne tradicije i vjeruje da će to znati iskoristiti i u turističke svrhe. U prvoj polovini 20. stoljeća bile su središte kulturnog života. I danas, poput mjesnih odbora, imaju veliku ulogu u društvenom životu Babine Grede. U njima se mještani druže, organiziraju radionice, edukacije, sastanke, izložbe, proslave... Ispred čitaonica su postavljene kućice knjižnice i na taj im se način daje i prvotna namjena koju su imale, a to je educiranje o važnosti knjige i čitanja.

Raspoređene su po ulicama i među stanovnicima su razvile pozitivno rivalstvo.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>