Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

541 Online novosti

12-11-2019

Babina Greda okreće se vikend-turizmu i tranzitnom turizmu


Početkom lipnja ove godine rad je počela Turistička zajednica Babine Grede s ciljem promocije toga sela kao turističke destinacije, a plan je u suradnji s okolnim općinama cijeli taj kraj turistički što više otvoriti i dokazati da je Slavonija itekako poželjna za posjet, da se ondje ima što vidjeti, doživjeti i okusiti. Zajedničkim nastupom i umrežavanjem, uvjeren je načelnik Josip Krnić, na tom bi se području mogla razviti dobra i prepoznatljiva turistička priča.Jedna od zadaća TZ-a je i stavljanje u funkciju Interpretacijskog centra konjogojstva. Babina Greda je oduvijek bila poznata po uzgoju konja lipicanske pasmine, a tradiciju i ljubav prema tim plemenitim životinjama Općina je odlučila dići na višu razinu i pretvoriti ih u prepoznatljiv turistički proizvod. Posjetiteljima žele prezentirati bogatu tradiciju i život toga sela. U planu je i osnivanje muzeja, tu je i bogata gastroponuda, prije svega starinskih jela, a sve su to aduti za privlačenje turista, no svakako se, napominje direktorica TZ-a Matea Lukić, trebaju osmisliti i dodatni zanimljivi sadržaji.

Brojne manifestacije
U selu je tijekom godine puno događaja, nadaleko poznatih manifestacija tradicijske kulture, od Konja bijelaca, Dana kulina i sira, Bećarfesta do Stanarskih susreta... te projekata i planova vezanih uz turizam, kojemu se pridaje sve veće značenje.

- Turist bi trebao osjetiti i doživjeti Slavoniju kakva je nekada bila, uživati u gastronomskoj ponudi, uz gostoljubive domaćine koji će im prikazati tradicionalni način života i posebnosti ovog kraja, a Babina Greda oduvijek je bila poznata i po šokačkim stanovima. Trebamo se orijentirati na izletnički vikend-turizam i tranzitni turizam – ističe Lukić.

Najveći je problem nedostatak smještajnih kapaciteta pa se posjetiteljima u Babinoj Gredi trenutačno mogu ponuditi jednodnevni izleti. Svjesni toga da bez kvalitetne turističke infrasturkture, prije svega smještajnih kapaciteta, nema ni ozbiljne turističke priče, organiziran je sastanak sa zaninteresiranim mještanima o pokretanju turističkih djelatnosti. Predstavljene su mogućnosti i fondovi koje mogu koristiti budući pružatelji usluga u turizmu. Glavni je cilj fokusirati se na primarne odrednice toga područja i bazirati se na turizmu ruralnog prostora, gdje posjetitelji mogu doživjeti nešto jedinstveno i autentično, a područje Babine Grede bogato je očuvanom prirodom, što je velika prednost.

Privatni investitori
Općina će poticati i OPG-ove da urede sobe za prihvat gostiju, koje moraju biti registrirane, iznosom od oko 25 tisuća kuna po smještajnoj jedinici. Određeni broj ležajeva, doznajemo od Krnića, bit će osiguran i u sklopu uređenja Mihićevih dvora u centru Babine Grede. Riječ je o privatnom projektu rekonstrukcije starog skladišta za mlin, gdje će investitor urediti devet soba, kušaonicu sira, vina, rakija, restoran, dvoranu i druge sadržaje, a svoj interes prepoznala je i tvrtka ROX, koja će u Babinoj Gredi graditi apartmane i bungalove.

- Babina Greda može biti jedan od primjera da nije uvijek važno more, jer i kontinent ima što ponuditi. Takav oblik turizma doživljava ekspanziju u Europi u posljednjih dvadeset godina zahvaljujući mjerama EU-a namijenjenima oživljavanju ruralnih područja. Putovanja su motivirana boravkom u ruralnom području, a njegove najvažnije karakteristike su mirna sredina, očuvani okoliš, komunikacija s domaćinom, autohtona kuhinja te upoznavanje smirenijeg načina života, a Babina Greda sve to ima - zaključuje Lukić.

Potrebno je, kaže, promovirati turističke manifestacije i privući što više posjetitelja tijekom godine koji će u komunikaciji s ključnim gospodarskim dionicima tog područja steći uvid u mogućnosti destinacije.


TURISTIČKI OTVORITI NASELJE KLADAVAC
Planira se urediti vrijedan prirodni resurs u naselju Kladavac, koje se prostire uz šumu, u svrhu kreiranja infrastrukture za izletište i aktivni odmor u prirodi. “U planu je postavljanje platoa za roštilj, klupa i stolova, sadržaja za djecu te uređenje sportsko-rekreativne infrastrukture za sve stanovnike i posjetitelje koja se može kontinuirano obogaćivati i nadograđivati. Namjera je i uređenje off road i triatlon staze od Kladavca do Babine Grede za rekreativce i za trening u prirodi. Bit će postavljena i turistička signalizacija i interaktivne informativne ploče”, ističe direktorica TZ-a Lukić.

POTICAJ LJUDIMA
Općina će snažno poticati ljude da se otvore i naslone na velike industrije koje će se kumulirati na tom području. “Cilj nam je u OPG-ovima osigurati 50 smještajnih jedinica. Trebamo iskoristiti svoj položaj, od izlaza s autoceste tri su minute do smještaja”, kaže Krnić.
IZVOR

10-10-2019

Ministarstvo očekuje još pet milijuna kuna od Općine i Županije


Slučaj dvorana u Babinoj Gredi dobiva novi zaplet. Računica koju su napravili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja pokazala je da nema dovoljno novca i dok se ne osiguraju dodatna sredstva, neće krenuti realizacija toga projekta. Smatraju da treba ići s jedinstvenom javnom nabavom i za gradnju i za opremanje dvorane, da se izabere izvođač koji će posao odraditi do kraja, a ne cjepkati ga u dvije faze, što bi opet moglo stvoriti probleme koje nitko ne želi. Da bi se raspisala objedinjena javna nabava za kompletan projekt, moraju biti osigurana sva sredstva, a procijenjena vrijednost gradnje dvorane zajedno s opremom iznosi 30 milijuna kuna s PDV-om. Ministarstvo je osiguralo 19 milijuna kuna, Vukovarsko-srijemska županija (VSŽ) i Općina Babina Greda već su ranije osigurale po tri milijuna kuna i pojavila se potreba za dodatnim sredstvima. Iz Ministarstva su od Županije i Općine zatražili još dodatnih približno pet milijuna kuna kako bi se zatvorila financijska konstrukcija. Informaciju nam je potvrdila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje VSŽ-a, Jadranka Mustapić-Karlić, koja je sa županom Božom Galićem nedavno bila na radnom sastanku u resornome ministarstvu.
Šturo iz Ministarstva
Na upit Glasa Slavonije iz Ministarstva su nam poslali samo šturi odgovor. "U Ministarstvu je održan sastanak na kojem nas je Županija, koja je voditelj ovog projekta, upoznala s problematikom preprojektiranog projekta. U tijeku su razgovori oko zatvaranja procijenjene financijske konstrukcije takvog projekta. Podsjetimo, sukladno potpisanom sporazumu, nositelj projekta i svih potrebnih aktivnosti je Vukovarsko-srijemska županija, a isti će se sufinancirati sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Općine Babina Greda te Vukovarsko-srijemske županije", stoji u odgovoru.

Županijska pročelnica uvjerava nas da neće biti problem namaknuti dodatna sredstva i tvrdi da će sve potrebno biti i odrađeno.

- Čim se dogovorimo i potpišemo tripartritni sporazum, odmah će biti raspisana javna nabava i za izgradnju i za opremanje dvorane - pojasnila je.

No čini se da ipak neće sve ići tako glatko. Mještani Babine Grede zatečeni su takvim razvojem događaja i pitaju se jesu li to demografske mjere Vlade RH kojima se nastoji mlade zadržati u selu i njihovoj djeci omogućiti jednake uvjete odrastanja kao i u drugim dijelovima Hrvatske.

Krnić: Presedan
Načelnik Josip Krnić ne krije razočarenje i revoltiranost. Kaže da Općina jednostavno nije u mogućnosti osigurati još približno 2,3 milijuna kuna, koliko se od njih traži. Pojašnjava da se općinski vijećnici s tim ne slažu, puno je drugih obveza, izdataka, osniva se i dječji vrtić koji će Općina sufinancirati, a mora osigurati i svoj udio u sufinanciranju gradnje toga objekta.

- Imamo masu stvari koje smo počeli i jednostavno se ne usudimo ići u novi kredit, to je za nas velik izdatak, Općina financijski to nije u mogućnosti podnijeti. Sami bismo sebe ugušili. I nikada se još u Hrvatskoj nije dogodilo takav slučaj, da jedna općina, koja je pri samom dnu ljestvice razvijenosti u Hrvatskoj, s tolikim iznosom sufinancira gradnju školske dvorane - negoduje Krnić.

Prije tri godine Općina je kod HBOR-a digla namjenski kredit od tri milijuna kuna kako bi osigurala svoj udjel u sufinanciranju, platila je troškove obrade kredita i cijelo vrijeme plaća i kamatu na rezervirana sredstava.

Krnić napominje da je Općina već ranije, tijekom priprema za gradnju dvorane, potrošila i vlastitih tri milijuna kuna, platila je za izradu projektne dokumentacije, za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, premještanje DVD-a. Sve su to bili poprilični troškovi, i to za dvoranu čija gradnja nije ni počela, a ne zna se ni kada će početi.

“KAO DA NEMA VOLJE DA SE GRADI”
- Kada nam je dolazio župan Božo Galić i kazao da ćemo za dvoranu trebati namaknuti još 1,4 milijuna kuna, prvotno smo bili i pristali. A onda nam je naknadno rečeno da je taj iznos podignut za još 800.000 kuna i da trebamo osigurati dodatnih 2,2 m
IZVOR

23-09-2019

Babinoj Gredi urbani sadržaji


Općina Babina Greda čeka lokacijsku dozvolu za gradnju turističko-kulturnog parka sa šetnicom, trgom i pratećim sadržajima infrastrukturne namjene, čijom će se realizacijom završiti kompletno uređenje središta sela. U Službi za prostorno planiranje VSŽ-a u Županji, zainteresirani mještani proteklog su tjedna imali priliku izvršiti uvid u spis predmeta. Turistički park sa šetnicom, trgom i pratećim sadržajima prostirat će se na platou ispred nove općinske zgrade, DVD-a i na prostoru ispred crkve, uz popločanu Beravu. Ondje će se, doznajemo od načelnika Josipa Krnića, sagraditi mali amfiteatar za održavanje koncerata i drugih sadržaja, postavit će se LED rasvjeta sa solarnim panelima, veliki LED ekran, pametne klupe, fontana, interaktivno igralište, drvene kućice za turističku ponudu... Bit će uređen mostić preko Berave, hortikultura uz šetnicu, koja će voditi od općinske zgrade do vrtića, čija je gradnja u tijeku.

Za izradu projektne dokumentacije, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a Babinoj je Gredi odobrilo 90.000 kuna, a ostatak su namaknuli iz vlastitih sredstava. Nakon ishođenja građevinske dozvole projekt će se kandidirati prema europskim fondovima.

Čim se otvori natječaj oni će biti spremni te očekuju da će proći, a projekt je vrijedan oko četiri milijuna kuna.
IZVOR

13-09-2019

Ni nakon više od pet godina nema dvorane


Nastavlja se saga oko gradnje školske sportske dvorane u Babinoj Gredi. Dogodilo se baš ono čega su se mještani i pribojavali. Stiže jesen, počela je i nova školska godina, a na gradilištu nije ni lopata zakopana i pitanje je hoće li uopće i biti do kraja godine. Nije još raspisana ni javna nabava za izbor izvođača radova čiji postupak traje oko dva mjeseca, a kada će biti – ne zna se!

"Slučaj dvorana" više ne žele komentirati ni općinski čelnici ni roditelji učenika kojima se godinama obećava da će imati jednake uvjete za nastavu tjelesnog odgoja i bavljenje sportom kao i njihovi vršnjaci u drugim dijelovima Hrvatske. Na spomen dvorane samo rezignirano odmahuju rukom i poručuju - sramota!

Čekaju odgovor
Gradnja je počela još 2014., a danas je, nakon gotovo pet i pol godina, sve na početku, gradilište je poravnano sa zemljom i parcela zjapi prazna. Šest metara duboka građevinska jama koja se prostirala na 1200 četvornih metara i ugrožavala učenike i okolne objekte, a koju je iskopao bivši izvođač radova prije negoli je završio u stečaju, zatrpana je još krajem prošle godine. Tako je odlučila Vukovarsko-srijemska županija, u čiju je nadležnost prešao projekt gradnje dvorane. Naime, zbog nesigurnosti do tada izvedenih radova i proteka dosta vremena odlučili su ići na preprojektiranje i sve raditi iznad zemlje. Od zatrpavanja jame prošlo je devet mjeseci, a na terenu pomaka nema. Umjesto da s prozora učionica učenici gledaju kako iz dana u dan gradnja dvorane napreduje, ondje se ne događa baš ništa.

Odlučili smo provjeriti gdje je zapelo i zašto radovi još nisu počeli, no umjesto konkretnog odgovora Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja lopticu prebacuju jedni na druge. Na upit kada će gradnja početi i što se čeka, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić u dahu odgovara: "Čekamo ministarstvo!"

- Mi smo s naše strane napravili sve što smo mogli. Od Ministarstva čekamo potvrdu glavnog projekta koji smo im poslali i još nismo dobili odgovor. Župan Božo Galić je prije deset dana pismeno tražio hitan sastanak kod ministrice i sada čekamo da nas primi, pa ćemo vidjeti – kazala je. Napominje da se pojavila potreba za više sredstava i objedinjenom javnom nabavom.

Jedinstvena nabava
Naime, izrađen je novi projekt i napravljen novi troškovnik i tržišne cijene su u odnosu prema onima od prije nekoliko godina, kada je rađen stari troškovnik, otišle gore. Prema izrađenim troškovnicima, ukupna vrijednost gradnje dvorane s opremanjem je približno 27 milijuna kuna s PDV-om. Za sada je osigurano 13 milijuna kuna (po tri milijuna Općina i Županija, a ostalo Ministarstvo).

U Županiji su, pojašnjava pročelnica, sve pripremili za javnu nabavu, za novac koji je trenutačno na raspolaganju, ali postoji bojazan da će, kada se ti radovi završe, gradnja opet stati dok se ne izabere izvođač za drugu fazu. I zato bi, smatra, a s tim se slaže i načelnik Babine Grede Josip Krnić, bilo puno bolje da ide jedna jedinstvena javna nabava za gradnju i opremanje dvorane, da se izabere izvođač koji će posao odraditi do kraja, a ne cjepkati ga u dvije faze, što bi opet moglo stvoriti probleme. A da bi se raspisala javna nabava za kompletan projekt, pojašnjava Krnić, prema Zakonu mora biti osigurano svih 27 milijuna kuna. I zato bi Ministarstvo, odnosno Vlada RH trebala dati garanciju da će u idućoj proračunskoj godini ili u dvije osigurati dodatna sredstva za gradnju dvorane.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam poručili da se za sve informacije obratimo Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je, kako navode, sukladno potpisanom sporazumu, nositelj projekta i svih potrebnih aktivnosti.

PREDSTAVNICI ŽUPANIJE ĆE U MINISTARSTVO
U Ministarstvu ističu da su svu raspoloživu gradilišnu dokumentaciju za dvoranu pri OŠ Mijata Stojanovića ustupili Vukovarsko-srijemskoj županiji 30. kolovoza 2017., koja od tada radi na novom projektu, a na čiji
IZVOR

28-08-2019

Policajci zaustavili automobil na autocesti kod Babine Grede, ostali zatečeni kad su vidjeli tko je za volanom


Oko 11:50 zaustavili su automobil daruvarskih registracijskih oznaka u kojemu je za volanom sjedio 15-godišnjak iz Babine Grede.

Maloljetnik je vozio automobil uz odobrenje oca, 42-godišnjaka iz Babine Grede, koji je sjedio na suvozačkom mjestu.

Protiv maloljetnika policija će podnijeti Optužni prijedlog i dostaviti obavijest nadležnom Centru za socijalnu skrb, njegovom ocu je na mjestu događaja izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 3000 kuna.

Radi se o "grubom kršenju prometnih propisa koje je maloljetnik počinio u prisutnosti roditelja, koji je bio dužan poduzeti mjere roditeljske skbi te spriječiti i ne dozvoliti činjenje prekršaja. Zbog toga se upozoravaju svi sudionici u prometu da poštuju prometne propise, brinu o zaštiti i dobrobiti djece i maloljetnika ne izlažući ih opasnosti, a samim tim i druge sudionike u prometu", priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>