Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

30-04-2021

Belamionix proizvodit će grickalice u Babinoj Gredi


Općinu Babina Greda, koja se prostire uz autocestu A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, bosanski gospodarstvenici sve više prepoznaju kao idealnu lokaciju za ulaganje svoga kapitala i širenje posla.


Prije svega zato što je Hrvatska članica EU-a, prvi je susjed BiH, pa je samim tim i logičan odabir zbog smanjenja troškova poslovanja i potrebnog ishođenja certifikata prema EU standardima. Babina Greda interesantna im je zbog svog geostrateškog položaja koji im osigurava dobru prometnu i komunikacijsku povezanost s drugim zemljama i otvara vrata velikoga tržišta.


Među investitorima koji su odlučili tvrtku registrirati u Babinoj Gredi je i kompanija Belamionix, sa sjedištem u Brčkom. Osnovana je 1996., i s 26 trgovačkih centara i 16 benzinskih crpki danas je među vodećim trgovačkim lancima na području BiH s više od 1500 zaposlenih. U Babinoj Gredi namjeravaju sagraditi tvornicu grackalica površine 15.000 četvornih metara, a u drugoj fazi trgovački centar na 3200 kvadrata i benzinsku postaju. Ukupna je vrijednost gradnje ovoga poslovnog kompleksa 18 milijuna eura. Završetak radova predviđen je do kraja sljedeće godine, a trebao bi otvoriti oko 120 novih radnih mjesta.


- Belamionix će prije svega pokrenuti tvornicu grickalica, kao osnovnu djelatnost, a zatim će svojim kupcima veleprodaje i maloprodaje nuditi širok asortiman kvalitetnih proizvoda najboljeg omjera cijene i kvalitete. Važno je istaknuti i da će u asortimanu biti zastupljeni svi veći domaći i lokalni proizvođači, kao i nova tvornica grickalica u Babinoj Gredi, gdje smo analizama tržišta prepoznali potencijale za proširenjem poslovanja - ističe direktor Sejfudin Suljić.


Načelnik Babine Grede Josip Krnić napominje da pojedini kolege načelnici, čije se općine nalaze uz granicu, nisu prepoznali potencijal investitora iz BiH koji svoj kapital žele uložiti u Hrvatskoj i otvoriti si vrata europskog tržišta.


- Kompanija Belamionix odlučila je dio proizvodnje preseliti u Hrvatsku. Prošle godine kupili su 35.000 kvadrata zemljišta u blizini naplatnih kućica Babina Greda, na samom izlazu s autoceste A3 - ističe Krnić. To je već četvrti investitor iz susjedne države koji je stigao u Babinu Gredu kako bi pokrenuo proizvodnju, a uglavnom dolaze s područja Gradačca. Svi su oni, napominje, prepoznali prednosti i mogućnosti koje im se u toj općini nude. Granični prijelaz Slavonski Šamac-Bosanski Šamac udaljen je samo nekoliko kilometara od Babine Grede. Uz tvornicu autodijelova, koja uskoro treba početi raditi, u pripremi je i otvaranje velike šljunčare, a jedan će investitor proizvodit će ukrasne elemente za fasade.


- Općina Babina Greda prije svega područje je od posebne državne skrbi, čime investitori stječu određene pogodnosti korištenja EU fondova prilikom povlačenja sredstava za nove tehnologije. Ako je investicija veća od deset milijuna kuna, može se ići direktno i na državne poticaje za kapitalne investicije. Kod nas su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i plaćaju doista mizeran komunalni doprinos na proizvodne objekte - pojašnjava.


Zemljište na kojem će graditi bilo je u privatnom vlasništvu, a općinskim prostornim planom nalazi se u gospodarskoj zoni. Svi su investitori za kvadrat zemljišta plaćali od 2,5 do tri eura, što je, prema njemu, dobra cijena, i vlasnici su zadovoljni. Riječ je o zemljištu lošije kvalitete za poljoprivrednu proizvodnju, ali strateški jako dobro pozicioniranom, uz autocestu, a rješava se i potrebna komunalna infrastruktura.
Krnić ističe veliko značenje i za OPG-ove, ne samo iz Babine Grede, nego i šire okolice, koji će proizvoditi za tvornicu grickalica i imati sigurnog otkupljivača svojih domaćih proizvoda.

Jedan od uvjeta ulagačima je, kaže načelnik Krnić, da sjedište tvrtke bude registrirano u Babinoj Gredi
IZVOR

24-04-2021

Babina Greda proslavila Dan općine, a selo dobilo i dječji vrtić


Povodom obilježavanja Dana općine Babina Greda, na svečanosti u Hrvatskom domu kulture „Franjo Delić” u Babinoj Gredi danas su zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama uručena priznanja, a potom je svečano otvoren i Dječji vrtić “Regoč”.

Zbog izuzetno velikog i nemjerljivog doprinosa u obrani suvereniteta Republike Hrvatske na području djelovanja u Istočnoj Slavoniji i Posavini, Plaketa Zlatni grb Općine Babina Greda dodijeljena je 3. satniji 3. bojne 131. brigade Hrvatske vojske Županja, Ivanu Matiću i Vodno-gospodarskoj ispostavi Biđ-Bosut Vinkovci. Plaketa Srebrni grb Općine Babina Greda dodijeljena je Petru Malbašiću, Zdenku Jukiću, Mati Vukoviću i Luki Damjanoviću, a Zahvalnice Općine Babina Greda Ivi Čiviću, Petru Grgiću. Franji Stojanoviću, Ivanu Vukoviću, Ivi Štiviću, Ljubici Damjanović, Mariji Malnar, Evici Vuković i Ivanki Jozinović.

“Babina Greda uspješna je općina što svjedoči i općinski proračun koji je danas 17 milijuna kuna dok je 2009. godine iznosio svega 2,5 milijuna kuna. Više od 20 milijuna kuna smo uložili u razvoj Babine Grede iz EU fondova, a posebice me raduje što su privatni investitori prepoznali Babinu Gredu kao općinu pogodnu za ulaganje, a od čega bi koristio osima Babogredaca trebali i mati i stanovnici okolnih mjesta”, poručio je načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić.

Kazao je kako je ga posebice raduje otvorenje prvog dječjeg vrtića u Babinoj Gredi u koji je uloženo 8,5 milijuna kuna od kojih 7,4 milijuna kuna iz EU fonda za ruralni razvoj. Također je najavio kako će u narednom četverogodišnjem razdoblju u Babinoj Gredi započeti i gradnja Doma za starije osobe.

Obilježavanju Dana Općine Babina Greda nazočio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.
IZVOR

16-12-2008

Načelnik odlazi glavom bez obzira


Babina Greda nema proračun za 2009. godinu, nema ni načelnika Općine, ali, po svemu sudeći ni vlast!

‘Dosta mi je svega’
Općinsko vijeće Babine Grede odbacilo je preksinoć prijedlog proračuna teškog 11 milijuna kuna (tri milijuna više nego u ovoj godini, n. a.) nakon čega je predsjednik Mirko Babić bez objašnjenja prekinuo sjednicu. Općinski načelnik i predsjednik Općinskog ogranka HDZ-a Marko Mrkonjić poručio potom svim vijećnicima: ”Vidimo se na idućim izborima!” te danas, najavio izlazak iz politike. – Dosta mi je svega, ne želim više sudjelovati u vlasti u kojoj svatko gleda samo svoje osobne interese. Optužili su me za navodno napuhan proračun premda je on izbalansiran s potporama države, što je predviđeno za realizaciju kapitalnih ulaganja. Proračun je pao jer me nisu uspjeli smijeniti – ističe Mrkonjić.

Tako će babogredci pet mjeseci prije redovnih izbora drugi put izvanredno birati vlast, odnosno treći put u četiri godine.
Opet raspuštanje Vijeća U ime Kluba vijećnika SDP-a Antun Omazić tvrdi da je prijedlog proračuna bio neozbiljan i predizboran. – Sve je postavljeno naopačke pa su tako prihodi planirani temeljem rashoda. Nerealno je bilo u godini u kojoj se očekuje recesija planirati povećanje proračuna s osam na 11 milijuna kuna – kaže Omazić i dodaje kako vlasti u Babinoj Gredi više nema. – Budući da predsjednik Vijeća nije, sukladno Poslovniku, utvrdio datum nastavka sjednice, vlast je prestala funkcionirati. Uskoro opet možemo očekivati raspuštanje Vijeća i imenovanje povjerenika, što nikako nije dobro za demokraciju – dodaje Omazić.


IZVOR

19-04-2021

Francuski investitori preuzeli Uni Viridas za oko 45 milijuna eura


Pearl Infrastructure Capital, čiji je trenutačni investicijski potencijal veći od milijardu eura, a njegova vrijednost ulagačkog portfelja prelazi šest milijardi eura, upravo je zaključio preuzimanje tvrtke Uni Viridas koja upravlja kogeneracijskim postrojenjem Viridas biomass u Babinoj Gredi s instaliranom električnom snagom postrojenja od 10 MW.

Iz Pearl Infrastructure Capitala nisu htjeli otkriti vrijednost transakcije, ali se ona, prema procjenama stručnjaka, kreće između 40 i 45 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Tvrtka Uni Viridas bila je u vlasništvu Sunčice Lalić.
IZVOR

13-04-2021

Na mjestu starog mlina gradit će motel, šoping -centar i salu za svatove


Središte Babine Grede do kraja sljedeće godine poprimit će sasvim novu vizuru, nakon što se sagrade i u funkciju stave reprezentativni ugostiteljsko-turistički kompleksi koji će tu općinu, kao zanimljivu i atraktivnu destinaciju, zasigurno pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske.Uz "Mihićeve dvore" investiciju tvrtke Elaborat d.o.o. iz Babine Grede, vrijednu približno 5.000.000 kuna, koja će obuhvaćati pansion s deset dvokrevetnih soba, restoran, kušaonicu domaćih proizvoda i konferencijsku dvoranu, prema najavama općinskog načelnika Josipa Krnića, realizirat će se i drugi projekt čija je vrijednost oko tri milijuna eura. Na lokaciji starog mlina, nekada poznate babogredske obitelji Mihić, na zemljištu od oko 8000 četvornih metara investitor iz Zagreba namjerava sagraditi motel s 26 soba, multifunkcionalnu salu za svatove za do 500 osoba, trgovački centar na 1000 kvadrata, a razmišlja se i o gradnji moderne benzinske postaje.

- Napravljeno je idejno rješenje, radi se projektna dokumentacija, a ovih dana počinje rušenje starog mlina i priprema terena. Čim se ishode sve potrebne dozvole i suglasnosti, počinje gradnja, a ako sve bude prema planu, do kraja 2022. godine investicija će biti realizirana - otkriva Krnić.

Ukazuje na golemo značenje navedenih investicija za Babinu Gredu, jer će se pozitivno odraziti na sve sfere života u općini, prije svega na turistički razvoj koji bi trebao biti zamašnjak sveukupnog razvoja toga kraja te otvoriti brojne mogućnosti i u korištenju europskih fondova. Turizam je jedan od osnovnih prioriteta u toj općini koja u njega polaže velike nade. Babogredci vjeruju da imaju jako dobru turističku priču koju će upotpuniti novim i jedinstvenim sadržajima, a uskoro će imati i gdje smjestiti svoje goste, što je bitno, jer smještajnih kapaciteta u selu za sada nema.

Turistima koji su stalno u potrazi za nečim novim ponudit će autohtoni doživljaj Babine Grede, nekoliko dana provedenih na drukčiji način, bijeg od svakodnevice, priliku za stjecanje novih znanja i iskustava. Sve će to dati i dodatan poticaj razvoju gospodarstva, otvorit će nove mogućnosti za lokalne proizvođače i osmišljavanje novih sadržaja za privlačenje turista kojima će imati što ponuditi.

Načelnik Krnić napominje da je Babina Greda lokacijski jako dobro pozicionirana, ima izvrstan geoprometni položaj i komunikacijsku povezanost. Smještena je neposredno uz autocestu A3, koja od Bregane vodi do Bajakova, do granice sa Srbijom. Napominje da su na tom dijelu autoceste, koja je vrlo frekventna i njome godišnju prođu milijuni vozila, prenoćišta itekako potrebna. A rubnim dijelom općine prolazit će kanal Dunav-Sava. Sve su te komparativne prednosti prepoznali investitori koji su odlučili uložiti svoj novac.

U suradnji s Lučkom upravom Slavonski Brod gradit će se i pristanište na Savi, što je i predviđeno prostornim planom Babine Grede.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>