Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

13-12-2023

Nastava i u zbornici, u hodniku, predvorju


Na području županjske Posavine još se otklanjaju posljedice nezapamćenog olujnog nevremena koje je sredinom srpnja u dva navrata poharalo Vukovarsko-srijemsku županiju, a velike je materijalne štete nanijelo i u školama. Stradala su krovišta, a zbog prodiranja vode došlo je i do oštećenja unutarnjeg prostora, školske opreme i inventara. Među njima je i Osnovna škola Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi, gdje su štete procijenjene na više od 300 tisuća eura. Sanacija školske zgrade i dalje traje, a potpuni završetak očekuje se tek u veljači ili ožujku sljedeće godine.

Radove izvodi tvrtka Planum-građenje iz Vukovara, a podijeljeni su u dvije faze. Prva je bila sanacija krova, i ona je završena. Uklonjena je kupola od pleksiglasa i napravljena je rekonstrukcija krova u tom dijelu. Proteklih je godina, napominje ravnateljica Đurđica Babić, stvarala velike probleme jer je u naletu jakog vjetra i olujnog nevremena tri puta letjela s krova i svaki je put zbog nje škola bila poplavljena.

Obnova krova bila je prioritet, a početkom studenoga počela je druga faza sanacije školske zgrade. Na red su došli unutarnji radovi - demontaža postojećih podnih obloga, uklanjanje lamperije na katu, struganje oštećenih dijelova boje sa zidova i stropova, žbukanje zidova, soboslikarsko-ličilački radovi, elektrotehnički radovi... Parketi su uklonjeni i bit će zamijenjeni vinilnim podom, koji je posebno izdržljiv jer je izrađen od više slojeva, a poznat je i po otpornosti na vlagu. Izvođenje navedenih radova onemogućuje normalno održavanje nastave, pa se nastavnici i učenici prilagođavaju situaciji i pronalaze alternativna rješenja. Škola radi u dvije smjene i sve su raspoložive učionice uvijek zauzete.

- Trenutačno smo bez pet učionica i bez četiri kabineta, nemamo kabinetsku nastavu i jako smo prostorno ograničeni. Informatiku i izborni strani jezik imamo u školskom hodniku i u uredima - potvrđuje nam ravnateljica. Neke izvannastavne aktivnosti nemaju se gdje održavati. Učionica mladih tehničara stradala je, opremu su srećom uspjeli sačuvati, ali sada nemaju gdje postaviti ni računala ni strojeve ni 3D printere. Nastava informatike je u hodniku na tabletima i laptopima jer je stradala i učionica informatike. Sada je, priznaje, postalo već pomalo i zamorno i teško, jer je u holu, koji su koristili za priredbe i za odmore, sada školski namještaj i doslovno se nemaju gdje okrenuti. Djeci su prepustili i zbornicu za nastavu, a učitelji budu u knjižnici, koja je pretvorena u improviziranu zbornicu. I ondje je podignut parket, ali to im je jedini prostor gdje trenutačno mogu biti.

Uz pročelje zgrade postavljene su skele, djeci je otežan ulazak u školu, tim više što je zgrada smještena odmah uz prometnu cestu.

MORAMO BITI STRPLJIVI I ČEKATI
- Kada smo ljetos vidjeli razmjere štete, bili smo svjesni da će radovi potrajati - to je bila viša sila. Moramo biti strpljivi i čekati da se sanacija zgrade završi. Najvažnije je da se radovi kvalitetno obave i da se vratimo u normalu, da ponovno imamo kabinetsku nastavu, da se sve izborne i izvannastavne aktivnosti mogu normalno održavati - kaže ravnateljica.

Napreduju radovi i na gradnji školske sportske dvorane, koja bi u travnju 2024., u povodu proslave Dana Općine i Dana škole, trebala biti svečano otvorena. U tijeku je opremanje.
IZVOR

25-10-2000

Tuđim automobilom htjeli u Jugoslaviju


Na međunarodnom graničnom prijelazu Dubočica, policija je zaustavila pasat njemačkih registracija ST-SW 94 koji je vozio Josip B (32), a suvozač mu je bio Ilija V (35), obojica iz Babine Grede. Provjerom je utvrđeno da je automobil ukraden, štoviše, pri kontroli osobnih dokumenata vozača i njegova suvozača Ilija V. se legitimirao službenom iskaznicom policije, te je utvrđeno da je dokumentacija automobila — krivotvorena.
Automobil je vlasništvo Antuna K. iz Zagreba zbog čega su vozač Josip B. i njegov suvozač Ilija V. prepraćeni u Policijsku upravu zagrebačku na daljnju kriminalističku obradu. Vlasniku Antunu K, vraćen je automobil.
IZVOR

18-07-1997

Manje plaće - načelnik bez naknade


U Babinoj Gredi održana je sjednica Općinskoga vijeća na kojoj je prihvaćen prijedlog proračuna za 1997. godinu. On je utvrđen tek sada jer to općinsko tijelo nije zasjedalo od kolovoza prošle godine pa nije bilo prilike za razmatranje prijedloga koje je Poglavarstvo inače redovito dostavljalo.
Zbog teške financijske situacije u Općini Babina Greda plaće zaposlenih u njezinim službama smanjene su za 30 do 35 posto. Zbog istih je razloga bez naknade za obnašanje svoje dužnosti ostao i načelnik Đuro Bilonić, s tim što je odlučeno da ima pravo na pokrivanje troškova korištenja vlastitog automobila za potrebe općine.

U nastavku sjednice dana je suglasnost na konačan prijedlog GUP-a bivše općine Županja, u dijelu koji se odnosi na Babinu Gredu, unatoč tome što njime još nije konkretno definirano prometno rješenje za izlazak te općine na autocestu Zagreb— Lipovac, odnosno ulazak u Babinu Gredu s autoceste. Duža rasprava vođena je o iznalaženju načina rada na stočnom sajmu koji se u selu održava dva puta mjesečno, a najveći problem, istaknuto je, jest naplata korištenja parcela. S tim u svezi odlučeno je da taj posao treba biti profesionaliziran, odnosno da naplatu korištenja parcele na sajmu treba raditi jedan djelatnik, a za sada će to biti netko iz općinskih službi. Parcele na sajmu, utvrdilo je Općinsko vijeće, bit će ubuduće davane u zakup natječajem.
IZVOR

09-07-1997

Tuča oštetila sve kuće


Jako nevrijeme, praćeno tučom veličine oraha, ponovno je protutnjalo županjskom Posavinom, ovaj put rubnim, zapadnim dijelom tako da se na udaru najviše našla Babina Greda.

O pričinjenim štetama, načelnik Općine Đuro Bilonić kaže:
— Od 1200 domaćinstava, koliko selo broji, doslovce niti jedna obiteljska kuća nije ostala neoštećena. Led koji je padao bio je veličine i do kokošjeg jaja, oštećena su stakla, a automobili i druga vozila pretrpjeli su također velike štete. Glede poljoprivrednih kultura stanje je alarmantno, od kukuruza nije ostalo ništa, što je nakon obilaska površina pod usjevima utvrdio i Vjenceslav Leko, pomoćnik pročelnika županijskog Ureda za gospodarstvo. Šećerna repa je u gotovo jednako lošem stanju, i pšenica je uništena između 60 i 70 posto. S obzirom da je ovo već treća tuča u posljednjih 20-ak dana, mi iz općinskih vlasti i mještani ogorčeni smo zbog neučinkovitosti zaštite od tuče.

Sa štetama su se upoznali i predstavnici županijskog Ureda za obnovu dok će detaljnu procjenu na površini od oko 4000 hektara utvrditi općinska komisija. Budući da se već sada s velikom sigurnošću može kazati kako će one biti goleme i za Babinu Gredu katastrofalne, Općinsko će poglavarstvo na izvanrednoj sjednici donijeti odluku o proglašenju elementarne nepogode na tome području.

IZVOR

12-02-1998

Otvorena privatna veterinarska ambulanta


U sklopu posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji, ministar poljoprivrede i šumarstva mr. Zlatko Dominiković sa suradnicima je boravio u Babinoj Gredi gdje je otvorio veterinarsku ambulantu "Greda-vit", a tom su svečanom činu bili nazočni i vukovarsko-srijemski župan Rudolf Konig, saborski zastupnik Matej Janković, dužnosnici Brodsko-po-savske županije, općinski čelnici i ostali brojni uglednici. Riječ je o prvoj privatnoj veterinarskoj ambulanti u Slavoniji i šestoj u Republici Hrvatskoj, koja je registrirana prema novom Zakonu o veterinarstvu.

Obraćajući se nazočnima, njezin vlasnik i direktor Zdravko Vukovac nije krio svoje zadovoljstvo naglasivši kako je napokon ispunjen njegov dugogodišnji san još od studentskih dana.
U realizaciji toga projekta obitelji Vukovac maksimalnu potporu dali su Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Vukovarsko-srijemske županije te Općina Babina Greda.
Zgrada veterinarske ambulante veličine je 150 četvornih metara i sastoji se od dva dijela koja su predviđena za liječenje malih i krupnih životinja, a opremljena je najsuvremenijom opremom.

IZVOR

<< < 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>