Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

19-10-1939

Pobjegao na smrt osuđeni zločinac


Oružnici iz Babinegrede su pratili i zatvorili opasnog zločinca Matu Knežević, koji je nedavno pobjegao iz kaznionice u Staroj Gradišku i koji se u međuvremenu krio u okolici sela.
Godine 1931. Knežević je zaklao i opljačkao susjeda Franju Kneževića. Osuđen je na smrt, a kasnije je pomilovan na 18 godina zatvora.
IZVOR

03-11-2018

Lokot na ulazu u groblje podijelio je Babogredce


Brojni mještani Babine Grede bili su zatečeni i neugodno iznenađeni kada su uoči Svih svetih krenuli urediti grobove svojih najmilijih, a na glavnom ulazu u mjesno groblje, koje je u nadležnosti Općine, dočekala ih je lokotom i lancem zaključana kapija.

Taj je čin podijelio Babogredce i izazvao oprečna mišljenja, a žustra rasprava povela se i na lokalnom portalu. Mnogi to smatraju sramotnim i nedopustivim i napominju da je samo u Babinoj Gredi glavni ulaz u groblje zatvoren. Pitaju se odakle nekome pravo ključati kapiju i mještanima priječiti ulaz u groblje kao da je to nečije privatno vlasništvo, posebice u danima kada grobove masovno pohode obitelji, rodbina, prijatelji. Upozoravaju da zbog toga najviše ispaštaju starije i teško pokretne osobe kojima je teško hodati. Prisiljene su ulaziti kroz takozvanu malu kapiju pa mnogi zbog toga odustaju od obilazaka posljednjih počivališta svojih najmilijih, posebice ako se nalaze na drugoj strani groblja, što im je predaleko. Ulazak automobilom kroz veliku kapiju znatno bi im olakšao i omogućio pristup grobovima.

Mještani poručuju da se slažu s tim da se treba uvesti reda na groblju, ali smatraju da je općinska vlast mogla pronaći i drugo rješenje ako žele spriječiti ulaz u groblje neovlaštenim vozilima. Mogli su, napominju, postaviti stupić s bravom ili primjerice staviti rampu na ulazu u groblje i riješiti problem, a ne samovoljno zaključati kapiju, što je, smatraju, najlošije rješenje. A ako su tako već odlučili, moglo se čuti, trebali su o tome izvijestiti sumještane i navesti razlog zbog čega će glavni ulaz na groblje biti zaključan. Drugi mještani, pak, taj potez smatraju potpuno opravdanim i podupiru ga. Ističu da je neprimjereno da se u groblje ulazi automobilom i da su pojedinci postali toliko komotni da bi se najradije odvezli do samog grobnog mjesta kako bi samo izišli i upalili lampion. A kao jedan od glavnih razloga ključanja kapije u komentarima mještana navodi se i sprječavanje krađe vode s groblja. Napominju kako su nesavjesni pojedinci svakodnevno dolazili s traktorima i točili velike količine vode u goleme spremnike.Smatraju da se tome i trebalo stati na kraj i da je nedopustivo da se tisuće litara vode dnevno odvozi s groblja za potrebe pojedinaca na trošak Općine. Načelnik Josip Krnić jučer nam je kazao da red na mjesnom groblju mora postojati i da se po stazama na groblju ne može vozati automobilom.

Groblje će dobiti i videonadzor

“Pa je li groblje mjesto gdje se vodom pune traktorske šprice za prskanje kukuruza? Događale su se i razne devastacije, nepodopštine i tome smo odlučili već jednom stati na kraj. Velika kapija je zaključana iz razloga što na groblje vozilima više ne može ulaziti tko i kako hoće, a mala je kapija uvijek otvorena i bez problema se pješice može ući”, kaže Krnić. Napominje da se u slučaju stvarne potrebe velika kapija na ulazu u groblje bez problema može otvoriti. Najavljuje skorašnju rekonstrukciju staza i rasvjete na groblju te postavljanje videonadzora. “Ministarstvo graditeljstva nam je financiralo projekt uređenja groblja, a već dvije godine nas odbijaju na natječaju za provedbu, što je doista apsurdno”, zaključuje.
IZVOR

26-10-2018

Traže se 24 djelatnika koje će obučiti za rad u autoindustriji


Uprava TMD Groupa iz Gradačca u susjednoj BiH, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, odučila je proširiti poslovanje i na Hrvatsku.


U suradnji s njemačkim partnerom u Babinoj Gredi će sagraditi pogon za proizvodnju dijelova za automobile, kamione i radne strojeve. Ondje je registrirana tvrtka TMD Logistic, koja će biti proizvodno-logistički centar za cijelu TMD grupaciju i za potrebe strateškog partnera. Riječ je o desetak milijuna eura vrijednoj investiciji, a proizvodnja će biti koordinirana između BiH i Hrvatske.
U cilju osiguranja potrebnog kadra za pogon u Babinoj Gredi u tvornici TMD Group u Gradačcu organizirat će se obuka radnika u trajanju od šest mjeseci. Raspisan je natječaj za prijam u radni odnos prva 24 djelatnika koja će proći obuku - 12 CNC operatera na strojevima za obradu metala i za 12 strojarskih kovača. Mogu se javiti zainteresirane osobe u dobi od 18 do 45 godina sa srednjom stručnom spremom. Za CNC operatera poželjna je metalska i elektrostruka, dok se za obuku za poslove strojarskog kovača, navedeno je u javnom pozivu, mogu javiti i ostale struke. Nakon završetka obuke radnici nastavljaju raditi u tvornici u Gradačcu do puštanja u rad proizvodno-logističkog centra u Babinoj Gredi.
- Za vrijeme trajanja obuke i kasnijeg nastavka rada svi zaposlenici imat će dogovorene osobne dohotke sa svim doprinosima i troškovima putovanja ili boravka na lokaciji TMD Group Gradačac - stoji u pozivu. Rok za prijavu je 30 dana od dana objave natječaja (12. listopada), a zainteresirani trebaju dostaviti potvrdu o stručnoj spremi i kratak životopis s adresom stanovanja na adresu: TMD Group d.o.o. Gradačac 76250, Ulica sarajevska bb, Bosna i Hercegovina, uz napomenu za TMD Logistic. Prijave se mogu poslati i na mail: adna.huskic@tmd-group.ba.
Nakon zaključenja natječaja u Babinoj Gredi će biti organiziran razgovor sa svim prijavljenim kandidatima.
Općina Babina Greda i TMD Group organizirali su lani u rujnu i zajednički obilazak tvornica u Brčkom i Gradačcu koje posluju u sklopu te uspješne kompanije kako bi se zainteresirani budući radnici tvornice u Babinoj Gredi mogli na licu mjesta upoznati s načinom i uvjetima rada i porazgovarati s tamošnjim zaposlenicima.
Direktor TMD Groupa, Adem Hanić, uvjeren je da će Babina Greda postati važan metalski centar u Hrvatskoj, gdje će se proizvoditi autodijelovi za cijeli svijet, a riječ je o najbrže rastućoj branši. Napominje da za razliku od nekih drugih industrija, primjerice prehrambene, gdje je jako teško osvojiti čak i manji dio tržišta, tržište autoindustrije nema takvih ograničenja. Tržište je golemo, igrači su globalni, industrija se stalno mijenja i uvijek je u ekspanziji. Posla ima jako puno i to je, napominje, jedna od rijetkih industrija gdje je konkurencija dobrodošla.

- Mogu reći da onaj tko danas ima prije svega kadrovsku i tehnološku mogućnost, odnosno ljude i tehnologiju, a novac je tek na četvrtom ili petom mjestu, može uzeti posla koliko god hoće. Babina Greda je lokacijski izuzetno dobro pozicionirana, smještena je neposredno uz autocestu i može se reći da je u istočnoj Europi, a istovremeno u srcu same Europe - kazao je Adem Hanić za Glas Slavonije prigodom obilježavanja Dana općine Babina Greda. Tvornica autodijelova raditi bi trebala početi sljedeće godine i zapošljavat će najmanje sto radnika. Konačan broj novih radnih mjesta ovisit će o tome tko će sve ući u tu priču, a Hanić napominje da Babina Greda neće moći pokriti sve potrebe za radnom snagom.

Babina Greda poželjna za investitore
Načelnik Josip Krnić kaže da je TMD grupacija drugi veliki investitor koji je prepoznao prosperitetnu poduzetničku klimu i prednosti Babine Grede. Trenutno zapošljava oko 700 radnika u četiri tvornice, svu proizvodnju izvozi i ima ugovore s vodećim kompanijama u automobilskoj industriji. “Projekt gradnje Elektrane od 9,7 megavata u koju je tvrtka Uni Viridas - konzorcij velike turske energetske kompanije Unit i domaće poduzetnice Sunčice Lalić, uložila 50-ak milijuna eura, Babinu Gredu i njezinu gospodarsku zonu stavio je na mapu uspješnih investicija u RH. Time su investitori dobili potvrdu kako je ovdje moguće ostvariti takve projekte”, kaže Krnić. Napominje da je Gradačac od Babine Grede udaljen 30-ak kilometara, radnicima će biti organiziran i prijevoz, sve će im biti plaćeno i kada se vrate, bit će nositelji posla u tvornici u Babinoj Gredi, gdje će stečena znanja prenositi na druge.

IZVOR

25-10-2018

Tvrtka Jet-Set zatrpava čuvenu jamu u Babinoj Gredi


Nakon dugih priprema, sređivanja papirologije, ishođenja potrebnih dozvola i suglasnosti te odabira izvođača radova, jučer je i službeno počelo zatrpavanje građevinske jame, čime će se konačno osigurati preduvjet za gradnju školske sportske dvorane u Babinoj Gredi i prekinuti agonija mještana, posebice učenika koji ju već godinama nestrpljivo očekuju.
Riječ je o šest metara dubokoj jami koja već gotovo četiri godine zjapi prazna jer je gradnja dvorane naglo prekinuta, a novo rješenje za nastavak gradnje teškom se mukom uspjelo pronaći. Kamen temeljac, podsjećamo, postavljen je u travnju 2014. i objekt je trebao biti završen u proljeće 2016. Ministarstvo je tada posao dodijelilo građevinskoj tvrtki iz Sv. Ivana Zeline, no ubrzo su se počeli javljati problemi u dinamici izvođenja radova i izvođač je završio u stečaju. Umjesto sportske dvorane babogredski učenici s prozora školskih učionica i danas gledaju duboku jamu obraslu korovom i šikarom, u koju se slijevaju podzemne vode i sadržaj septičkih jama. Vukovarsko-srijemska županija, u čijoj je nadležnosti daljnja realizacija toga projekta, početkom siječnja je u konzultacijama sa stručnjacima procijenila da je jamu najbolje zatrpati i potom krenuti u gradnju dvorane.

- Zbog neodgovornog izvođača radova, koji je na sudu s Ministarstvom, i zbog nesigurnosti do sada izvedenih radova i proteka dosta vremena odlučili smo se ići na preprojektiranje. Ovo je bio splet nesretnih okolnosti i od samog početka sve je išlo kako ne treba i najteže je sada ispravljati krive Drine. Jama će se zatrpati i sve će se raditi iznad zemlje - objasnila nam je tada pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić. Prekjučer je izvijestila OŠ Mijata Stojanovića i Općinu Babina Greda da u srijedu, 24. listopada (jučer, nap.a.), počinje zatrpavanje građevinske jame. Vukovarsko-srijemska županija kao investitor buduće školske sportske dvorane sklopila je ugovor s tvrtkom Jet-Set d.o.o. iz Vrbanje. Projektnu dokumentaciju izradio je Građevinski fakultet Osijek, a građevinski nadzor obavlja Juing d.o.o. iz Vinkovaca. Rok izvođenja radova je 60 dana. Općinski načelnik Babine Grede Josip Krnić objašnjava da se za tu najmjenu neće koristiti zemlja, kako mnogi mještani misle pa negoduju, nego će se za zatrpavanje građevinske jame u slojevima koristiti nabijeni šljunak u kombinaciji s takozvanim mršavim betonom.
Iz OŠ Mijata Stojanovića izvijestili su učenike o početku radova i pozvali ih na oprez. S obzirom na povećan promet zbog vozila koja će u sljedeća dva mjeseca dolaziti do školskog dvorišta, zamolili su učenike da u školu ne dolaze puno ranije, nego deset minuta prije početka nastave, i da se zbog vlastite sigurnosti ne približavaju građevinskoj jami.

Dvodijelna školska dvorana
Na zajedničkom sastanku županijskih i općinskih čelnika održanom sredinom lipnja u Babinoj Gredi razmotreno je pet ponuđenih opcija. Zajednički je donesena odluka o gradnji dvodijelne školske sportske dvorane, s borilištem dimenzija trodijelne dvorane 27 x 45 metara, na čemu su Babogredci cijelo vrijeme inzistirali. Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je osiguralo većinu sredstava, gradnju dvorane iznosima od po 3.000.000 kuna financirat će Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda, koja se morala kreditno zadužiti.

Josip Krnić, načelnik Babine Grede:
Očekujem da se do kraja ožujka 2019. potpiše ugovor s izvođačem i da intenzivno počne gradnja sportske dvorane. I nema razloga da na početku školske 2020./2021. dvorana ne bude u funkciji.
IZVOR

04-10-2018

Katarina i Đuro 'Danom iz snova' započeli zajednički život


Proletjela je brzo godina dana, od početka nagradne igre 'Dan iz snova', koju smo organizirali povodom našeg 20. rođendana, a u kojoj su sretni mladenci Katarina Galović iz Sikirevaca i Đuro Majić iz Babine Grede osvojili glavnu nagradu. A to je bio uistinu vrijedan poklon - jer svi su im naši partneri i sponzori besplatno darovali svoje usluge, od tamburaša do cateringa, rasvjete, fotografiranja... Dobro smo ih upoznali tijekom godine, dok smo zajedno posjećivali sve sponzore i dogovarali detalje oko njihovog vjenčanja. Bili smo s njima i na probama, dogovorima, na djevojačkoj i momačkoj večeri. Išli smo s kumom po mladoženju Đuru u Babinu Gredu, pa kod Katarine u Sikirevce, na vjenčanje i konačno na svečanu večeru u Oprisavce. Uživali smo do jutra u predivnom vjenčanju, okruženi nasmijanim i sretnim prijateljima i rodbinom naših mladenaca, u odličnoj atmosferi za koju je zaslužan TS Behar, ali i u iskrenoj radosti ovih dvoje mladih, zaljubljenih ljudi.

Nakon vjenčanja, Đuro i Katarina su nas posjetili u prostorijama Radio Slavonije, opet nas počastili svatovskim kolačima, pa smo sa zadovoljstvom pogledali fotografije i prisjetili se predivnog dana njihovog vjenčanja, koji smo zajedno pretvorili u 'Dan iz snova'. Želimo im svu sreću i ljubav ovog svijeta, dobro zdravlje i brojnu obitelj.

Hvala još jednom svima koji su to omogućili:

TAMBURAŠKI SASTAV BEHAR
FOTO STUDIO MARIN IVEZIĆ PHOTOGRAPHY
ISABELLE VJENČANICE
VARTEKS BY DI CAPRIO
ZLATARNICA LORENC
RESTORAN LOTOS
GALA ŠATORI
TOP LIGHT
CVJETNI SALON 'DADA'
TOP LINE
TOP ART
SANDRA DEKORACIJE VJENČANJA
AUTOWILL
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>