Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

541 Online novosti

29-04-1992

Kamo dalje?


Prihvatu vise od 3400 izbjeglica iz Domaljevaca, Grebnice, Tišine, Hasića i Novog Sela u bosanskošamačkoj općini koji su se od terora četnika i srbovojske sklonili u Babinu Gredu, golemu pomoć pružili su vojaci 139. brigade Hrvatske vojske. Više od 1500 izbjeglica smjestilo se u babo-gredskim kućanstvima, dok su ostali otišli prema Zagrebu. Prihvat izbjeglica pomogao je i slavonskobrodski Slavonijatrans besolatnim autobusnim prijevozom.
IZVOR

31-07-1980

BRAT JOJ DONIO NAGRADU


Na zaista nesvakidašnji način dobila je drugu nagradu u prvom krugu igre TAJANSTVENI SEF učenica KATICA KNEŽEVIĆ iz Slavonskog sela Babina Greda. Ona ne samo da nije slala kupone, nego i nije imala pojma da to netko drugi čini na njeno ime.
-Krivac -što je 13-godišnja babogretka nagrađena sedmodnevnim odmorom za dvije osobe u hotelu Argentina u Dubrovniku — je njen brat Đuro.
- Đuro je na odsluženju vojnog roka u Zrenjaninu. Nekoliko dana prije no što sam saznala da mi je pripala vrijedna nagrada bila sam s roditeljima kod njega u posjetu. Tada mi je rekao da sudjeluje u nagradnoj Igri Večernjeg Usta, ali da kupona šalje na moje ime -ispričala nam je sretna dobitnica kad smo je posjetili u Babinoj Gredi i zatekli ispred kuče gdje sa svojim -drugama-, kako se to u tom dijelu Slavonije kaže, veze ručni rad.

U obitelji radnika Franje Kneževića Iz Đakovačke ulice 20, Večernjak se svakodnevno čita. Svi oni - mama Ruža, starija kćerka Marica, tata Franjo, pa čak i Katica, učenica sedmog razreda osnovne Škole -Mijat Stojanović- u Babinoj Gredi — najprije otvore crno kroniku, a zatim se prebace na dvije stranice Slavonije i Baranje.
- Tko će s tobom poći u hotel * Argentina« u Dubrovniku? - pitamo mladu dobitnicu.
- Za nagradu j« najzaslužniji brat Đuro. Ipak povest ću sestru Maricu. Odsad ću i ja slati kupone, ali na bratovo Ime. Možda mu se revanširam... - kaže Katica.
Katica nam nije mogla odgovoriti na pitanje koje se odnosi na zagonetni pojam. Tek za našeg posjeta saznala je nešto više o igri TAJANSTVENI SEF. Ali je odmah prikupila brojeve -Večernjaka- da se upozna s igrom i da se uključi u idući krug.
IZVOR

01-06-1978

MJEŠTANI IH UHAPSILI


Odlazeći rano ujutro na posao u polje mještani Babine Grede zapaziii su polupana vrata na skladištu prodavaonice Trpgovačkog poduzeća Posavina i prodavaonici OOUR-a Sava PIPK Županja. Na mjesto provale stigla je i patrola Sekretarijata unutrašnjih poslova općine Županja. Obaviještena da su mještani u polju zapazili dva nepoznata mladića, i da su ih opkolili, patrola je krenula u polje. Tri kilometra od sela milicionari su ugledali petoricu ljudi i medu njima dvojicu mladića.
Kako nas Je obavijestio Mato Huber, sekretar Sekretari ja ta za unutrašnje poslove, ubrzo se utvrdilo da su nepoznati mladići malodobnici D. B. (17) i M. K. (16), koji su pobjegli iz Odgojnog zavoda za maloljetnike u Kaštel-Sućurcu, a inače žive u Zagrebu.
Odmah makon bijega oni su u Splitu izvršili provalu u jodnu trafiku i gostionicu. U Splitu se nisu zadržali, nego su krenuli vlakom u Zagreb, gdje su izvršili provalu u samoposlugu na Žitnjaku. Iz Zagreba su autobusom otputovali u Osijek, gdje su ukrali automobil Zastava 750 Ljudevitca Šipeka iz Divaldove ulice 90. Automobilom su preko Vinkovaca krenuli u Županju. Kod Županje su imali manju prometnu nezgodu. Slučajno se u blizini našla patrola prometne milicije SUP-a 2upanja, no malodobnici su pobjegli u šumu. Noću su stigli u Babinu Gredu, gdje su izvršili provalu.
Zahvaljujući dan prije organiziranoj potjeri i još više savjesnim mještanima Babine Grede Josipu i Tomi Đakoviću, Ivanu Matiču, Bartolu Stotjanoviću i Iliji Lešiću mladi su prijestupnici uhvaćeni
IZVOR

15-01-1979

Prignječio ga traktor


Traktorist Ivan Kopić (61) iz Babine Grede smrtno je stradao pod svojim traktorom s kojim se noću od petka na subotu srušio u kanal pokraj sporedne ceste između Babine Grede i Donje Rastovice na području županjske općine. Traktor marke Zetor prignječio je i usmrtio nesretnog čovjeka. Najvjerojatniji uzrok te nesreće, što je otkrivena pola dana nakon što se dogodila (jer sporednim putem malo tko prolazi), jest poledica na cesti.
IZVOR

01-07-2001

Ljubav i brak pobijedili rak


Strašnu dijagnozu raka jetre, s kojom se 21-godišnja Branka Srša iz Babine Grede suočila u trenucima planiranja zajedničkoga života sa svojim mladićem Zdravkom, zamijenila je sreća. Dva mjeseca nakon Sto joj je, u travnju, dr. sc. Mate Skegro, kirurg Zavoda za abdominalnu kirurgiju i transplantaciju KBC-a Rebro, ultrazvučnim nožem, bez kapi krvi, uspješno uklonio lijevu polovicu jetre, Branka ima odlične krvne nalaze, jetra joj je narasla do prijašnje veličine i u kolovozu će ljubav prema Zdravku okruniti brakom.

- Presretna sam. Imam novi život, koji dugujem isključivo dr. Škegri, mladića koji me voli i velika mi je potpora u svemu, divnu obitelj. Imati ljubav bližnjih najveći je dar. Samo tri tjedna nakon operacije Zdravko me zaprosio, uskoro ćemo se vjenčati. A samo nekoliko mjeseci prije moj je život visio o koncu, Kad sam čula da imam tumor na jetri, bila sam u transu. U glavi mi je zvonilo: rak, rak! Mo, zahvaljujem Bogu što sam. pukim slučajem. došla do dr. Škegre jer da njega nije bilo, to sve ne bih mogla psihički podnijeti. Nikad nas u životu nije vidio, ali nas je srdačno primio. Objasnio mi je o čemu je riječ, ohrabrio me i ulio snagu da izdržim dijagnostički šok, a kasnije i operaciju. Velikje liječnik i pravi prijatelj pacijentu. Za nj smo održali zdravicu na mojim zarukama - priča Branka, koja je na kontrolnom pregledu u KBC-u Rebro bila prije desetak dana. kad joj je potvrđeno odlično stanje organizma.

Rekli su ml da se neću Izliječiti
Prve simptome, barem one na koje je obratila pažnju. Branka je osjetila prošloga ljeta, a u listopadu joj je lice naglo požutjelo.
- Istodobno s pojavom žutila osjetila sam jake bolove s desne strane u području jetre, izgubila sam apetit, krvna slika mi je bila jako loša, stalno sam bila umorna. Napipala sam izbočinu. Infektolozi u Vinkovcima rekli su mi da imam hepatitis C, da ultrazvučni nalaz potvrđuje da mi je jetra oštećena i da sam stoga sama kriva, jer sam je vjerojatno dodatno oštetila lijekovima. Upozorili su me na to da se nikada neću izlječiti. Osjećala sam se loše, no još jednom sam kod privatnoga liječnika htjela provjeriti je li ta dijagnoza točna. U siječnju mi je dr. Antun Matić rekao da imam 13 centimetara velik tumor, a kojeg je tipa utvrdit će liječnici u Zagrebu - prisjeća se Branka.
Sredinom ožujka dospjela je do dr. Škegre, a na operacijski stol došla je ujutro 6. travnja. Otac Marinko bdio je nad njom strepeći što će dogoditi s njegovom kćerkom
- Plakao je ispred operacijske dvorane jer je bio uvjeren u to da ću trebati drugu jetru. Vidjela sam ga prije ulaska u salu, potresle su me njegove suze, no izdržala sam zahvaljujući dr. Škegri, koji mi je umirujućim glasom neposredno prije zahvata rekao: Sad to moraš obaviti i sve će sigurno biti u redu. Kad sam se u 19 sati probudila, prvo sam ugledala njegovo lice. Znala sam da se brine i da sam sigurna priča Branka.

Otvorenost i hrabrost da se u presudnim trenucima ipak suoči s rizikom bile su odlučujuće za ishod bolesti. Optimizam i potpora bližnjih, osobito mladića Zdravka Malnara, koji je, tvrdi ona, uz nju bio cijelo vrijeme duhom i fizički, pomogli su |oj da izdrži najtežu epizodu u životu. To je potvrdio i dr. Skegro: Brankin tumor - jedan na milijun.

- Branka ima odlične izglede u budućnosti jer je u nje riječ o hepatocelularnom fibroiamelarnom karcinomu, zloćudnome tumoru koji ima najbolje prognoze. CT-nalaz pokazao j da |e imala tumor velik 12,5x8.5 centimetara, koji je zahvaćao cijelu lijevu polovicu jetre i pritiskao glavne krvne žile. Zahvaljujući našoj opremi, tj. UZV-nožu (kavitronu) i argon-koagulaciji, uspjeli smo ukloniti kompletnu lijevu stranu jetre bez krvarenja.
- Taj karcinom vrlo je rijedak, lavlja se jedan na milijun stanovnika. Ne zna se uzrok, vjerojatno je posrijedi genetska predispozicija. Budući da je najčešći u djece, Branka ga je zacijelo imala u djetinjstvu, i on postupno je rastao do veličine kad joj je počeo uzrokovati probleme. Vjerojatno je i godinama prije imala određenih simptoma (npr. umor), pa ih je možda ignorirala ili se tumor u nje razvijao bez izraženih znakova bolesti - objasnio je dr. Mate Škegro.

Branka je pobijedila zloćudnu bolest i to je njezin najveći životni trijumf, koji bi mogao biti i odličan predložak za film. Ljubav i skorašnji brak pobijedili su rak.
IZVOR

<< < 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>