Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

16-07-1998

Uskoro telefoni


Radovi na telefonizaciji babogredskog naselja Kladavac primiču se kraju. Telefonska mreža postavljena je od Babine Grede prema Kladavcu, koji je od općinskog središta udaljen osam kilometara, a preostalo je montiranje kutija na objekte te samo priključenje pretplatnika na već instaliranu TK centralu.

Prema riječima načelnika Babine Grede Đure Bilonića, radovi na telefonizaciji toga rubnog naselja trebali bi biti okončani do 25. srpnja, kada će mreža biti spremna za puštanje u funkciju. Zanimanje Kladavčana za priključak na telefonsku mrežu iznimno je veliko. Pojavili su se manji problemi u zatvaranju financijske konstrukcije, no u općini se nadaju kako će svi nastali problemi na zadovoljavajući način vrlo brzo biti riješeni. Tako će, priključenjem svih tridesetak kućanstava Kladavca na telefonsku mrežu, uvelike biti olakšan njihov svakodnevni život.
Do sada su prilikom naručivanja različitih potrepština i slično, Kladavčani morali putovati do Babine Grede, Županje ili Vinkovaca. Prema predračunima, koji još uvijek nisu konačni, telefonizacija naselja Kladavac investicija je vrijedna 700 tisuća DEM.
IZVOR

23-12-1998

KAMO IDU DOMAĆE SVINJE?


Naredbom o zabrani stavljanja u promet svinja u Vukovarsko-srijemskoj i dijelu Osječko-baranjske županije pogođeni su svi seljaci, a naročito u Babinoj Gredi, povezani s tvrtkom "Babogredac".

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva je nedavno na temelju Zakona o veterinarstvu donijelo Naredbu o zabrani stavljanja u promet svinja u Vukovarsko-srijemskoj te dijelu Osječko baranjske županije. Razlog uvođenju zabrane nepovoljno je epidemiološko stanje u vezi s pojavom trihinele spiralis na ovim područjima, a cilj joj je sprječavanje daljnjeg širenja te bolesti.
Trihineloza je, naime, u posljednje vrijeme u naglom porastu, što potvrđuje i 700 utvrđenih pozitivnih uzoraka od oko 100 tisuća pregledanih svinja u posljednja tri mjeseca prošle godine. Od ovoga broja, 600 je bolesnih svinja s područja Vukovarsko-srijemske županije.
Ovom su odlukom pogođeni svi seljaci s područja županije, a posebice oni koji su se intenzivno
bavili tovom svinja. Najviše takvih uzgajivača ima u Babinoj Gredi, gdje su povezani preko tvrtke -Babogredac- koja se uz ostalo bavi uslužnim tovom te posreduje u plasmanu svinja. U okviru usluga koje pruža seljacima tvrtka osigurava prasad, dovozi hranu i organizira liječenje bolesnih svinja no zbog disperziranosti uzgajivača ona nije dužna niti je u mogućnosti organizirati stalni veterinarski nadzor nad tovljenicima.

U ovom trenutku, prema podacima, Babogredci imaju oko tisuću svinja tovljenih za poznate kupce, no kako su oni uglavnom izvan granica županije, sada se traži način kako svinje prodati. S obzirom na rigoroznost zabrane, rješenje nije lako pronaći, a jedno od najrealnijih je prodaja svinja vinkovačkoj klaonici, bez obzira što bi u tom slučaju isplata bila krajnje neizvjesna. Seljaci su u ovom trenutku ipak primorani svinje prodati u Vinkovcima, jer su već dostigle optimalnu težinu koja ih uvrštava u prvu kategoriju, pa bi svako odugovlačenje i premišljanje nanijelo zapravo gubitak jer svinje moraju jesti, a time svakodnevno dobivaju na težini.

Glede zabrane prometa svinjama, uzgajivači iz Babine Grede drže da je preuranjena i donesena pod pritiskom, a u interesu određenih lobija, odnosno uzgajivača iz drugih dijelova Hrvatske. Samim time, ističu Babogredci, odluka o zabrani prometovanja svinjama je zapravo diskriminatorska jer dovodi u neravnopravan položaj proizvođače iz ovoga dijela države s onim drugima, pri čemu je pozivanje na trihinelu neozbiljno i providno budući da je ta bolest jednako prisutna na cijelome hrvatskom teritoriju. Zbog svega, oni razmišljaju o prestanku tova svinja u sljedećem turnusu koji je većinom trebao biti plasiran na jadransko tržište u predstojećoj turističkoj sezoni.
IZVOR

26-11-1999

Trojicu ranio iz pištolja, onda pretučen do smrti


Prema priopćenju Policijsko uprave brodsko-posavsko, policijski službenici iz Policijske postaje u Slavonskom Brodu nakon kriminalističko obrade su u Istražni centar Županijskog suda u Požegi, priveli dvojicu Gundičana za koje se osnovano sumnja da su počinili kazneno djelo ubojstva opisano u čl. 90 KZ. RH. To su Nikola O. (24) i Ivo P. (23).

Naime, nakon obavljenog očevida na mjestu događaja utvrđeno je da je u petak oko 22 sata, došlo do svađe između Andrije Kneževića (38) iz Babine Grede i Nikole O. i Đure O. (53) iz Gundinaca. Pri izlasku iz gostionice Pandora -Andrija Knežević je pištoljem udario u glavu Nikolu O. koji se uz pomoć svoga oca Đure O. fizički sukobio s Andrijom Kneževićem. Ovaj je u jednom trenutku hicem iz pištolja u predjelu trbuha, pogodio Đuru O.

Istodobno iz gostionice su izišli Antun O. (25), Martin L. (50) i Ivo P., svi iz Gundinaca. Andrija Knežević je hicem iz pištolja u trbuh pogodio i Antuna O. nakon čega su ga na betonsku stazu srušili Nikola O., Martin L. i Ivo P.
Tom prilikom Andrija je ispalio još jedan hitac iz pištolja i pogodio Martina L. u ruku Međutim, Martin L unatoč ranjavanju, uspio je Andriji istrgnuti pištolj iz ruke, nakon čega su Ivo P. i Nikola O. nogama i šakama po tijelu izmlatili Andriju zadavši mu teške tjelesne ozljede od kojih je umro.

Gosti u lokalu i očevici događaja su ranjene Đuru O., Antuna O. i Martina L. prevezli u brodsku bolnicu u kojoj su zadržani na liječenju. Andriju Kneževića su R.B. (31) iz Babine Grude i I.K. (39) iz Gundinaca prevezli u Dom zdravlja u Velikoj Kopanici gdje su zdravstveni djelatnici konstatirali njegovu smrt. Mrtvo tijelo je zatim prevezeno na Odjel patologije brodske bolnice na kojem je u ponedjeljak izvršena obdukcija. V.F.
IZVOR

17-11-2023

Dinamo pobijedio 9:0 u prijateljskoj utakmici


NOGOMETAŠI Dinama svojim su dolaskom i prijateljskom utakmicom uveličali 100. rođendan NK Šokadije iz Babine Grede i ujedno obilježili Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Momčad Sergeja Jakirovića protiv amatera iz Međužupanijske nogometne lige Osijek-Vinkovci slavila je 9:0.

Josip Drmić postigao je hat-trick i tako potvrdio epitet Dinamovog napadača za male utakmice jer je dosad hat-trickom počastio još Rudeš u HNL-u i Oriovac u Kupu. Protiv snažnijih protivnika nema ga na terenu, trenutno je čak četvrti napadač Dinama iza Petkovića, Kulenovića i Emrelija.

Osim Drmića, Tibor Halilović zabio je dvaput, dok su po jedan gol dodali Takuro Kaneko, Antonio Marin, Deni Jurić i Sandro Kulenović. Dinamova delegacija, predvođena trenerom Jakirovićem i predsjednikom Barišićem, prije utakmice položila je vijenac na Memorijalnom groblju u Vukovaru.
IZVOR

09-09-2023

s. M. Gabrijela od Srca Isusova na Malu Gospu položila svoje privremene redovničke zavjete


Sisački biskup Vlado Košić predslavio je na blagdan Male Gospe u samostanskoj crkvi Srca Isusova u Lasinji svečano misno slavlje tijekom kojeg je svoje privremene redovničke zavjete položila s. Marija Gabrijela od Srca Isusova (Katarina Đukić).

U koncelebraciji su bili domaći župnik Silvio Eljuga, duhovnik sestara Hrvoje Špehar te više svećenika. Uz sestre iz samostana, slavlju su nazočili i rodbina i prijatelji zavjetovanice iz Osijeka i Babine Grede.

Na početku je biskup čestitao s. Mariji Gabrijeli, poručivši kako je ovo velik događaj ne samo za ovu zajednicu, već i za čitavu Crkvu koja je bogatija za jednu sestru reda koji osobito moli za duhovna zvanja i svećenike.

Progovorivši o blagdanu Rođenja Marijinog, biskup je ustvrdio kako je upravo Blažena Djevica Marija osobit uzor redovnicama.

- Kada se rodila mala Katarina te su je otac i majka primili u naručje, zasigurno su se pitali što će biti od nje. Sazrijevši, ona je odlučila otići u samostan i to u ovaj Red sestara kćeri Srca Isusova. Ta je odluka vjerojatno mnoge iznenadila, izazvala mnoga pitanja, ali najvažnije je da je donijela mir u njenom srcu. Tako smo čuli u Zbornoj molitvi da je i rođenje Marijino učvrstilo mir. To je i ime koje se Bogu daje, On je Mir naš. Tako kaže Pavao u Poslanici Rimljanima da je Krist naš Mir, onaj koji je sve nas pomirio s Bogom Ocem svojim i koji nam je donio spasenje. Marija je bila ta posrednica bez koje Krist ne bi mogao doći među nas ljude i postati čovjek. Sin Božji, vječna Božja Riječ, postao je čovjek po pristanku jedne ljudske osobe, Djevice Marije koja je rekla: "Neka mi bude." Prihvativši Božju ponudu, upisala se u povijest spasenja i postala zauvijek nezaobilazna u našem odnosu prema njenom Sinu, našem Spasitelju - kazao je biskup Košić.

U nastavku je razmatrao o malenosti i poniznosti, istaknuvši koliko je važno da se čovjek pred ljudima i Bogom ne oholi, nego da bude na sliku Isusovu, koji je sam sebe ponizio.

- Postao je jednak nama u svemu osim u grijehu, a prvo poniženje bilo je njegovo utjelovljenje. Doista, ponizio se time što je napustio božansku slavu, što se sakrio u ljudskom obličju i što je sam sebe lišio božanstva i postao nam jednak, tako da ga nisu mogli prepoznati osim oni koji su uzvjerovali. Zato je i rekao: "Blago onima koji se ne sablazne nada mnom", jer doista, moguće se o Isusa i sablazniti. On je bio običan čovjek koji se kretao po židovskim gradovima i selima i propovijedao te su se mnogi pitali kakav je to novi prorok. U zavičaju ga nisu poštovali te tamo nije učinio nijedno čudo jer oni nisu imali vjere. I vi, drage sestre, pazite da ne upoznate Isusa toliko da vam postane običan, da ne vidite u njemu tu jednu veličinu i posebnost. On jest običan i došao je kao malen čovjek među nas, ali je i Sin Božji. To se može vidjeti samo očima vjere, očima koje je imala i Blažena Djevica Marija - zaključio je biskup.

Na kraju, biskup je još jednom čestitao sestri, nakon čega je s. Marija Gabrijela od Presvetog Srca položila svoje privremene redovničke zavjete.
IZVOR

<< < 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>