Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

23-06-2017

ORKANSKO NEVRIJEME POHARALO BABINU GREDU


U petak oko 23 sata snažno nevrijeme zahvatilo je dijelove Vukovarsko-srijemske županije. Mjestimice je bilo jake kiše, olujnog vjetra pa i tuče, a najteže je pogođena Babina Greda, javlja HRT.

Za manje od pola sata snažan vjetar praćen jakom kišom opustošio je Babinu Gredu. Miran san mnogih mještana iznenada je prekinut, a cijelo mjesto pretrpjelo je veliku štetu.

Mještani se žale kako je ovo tragedija kakvu još nisu doživjeli. Kažu da je snažno nevrijeme otkrivalo kuće, pustošilo dvorišta, dvorišne zgrade, rušilo drveće, jednostavno uništavalo sve pred sobom. Nasreću, ozlijeđenih nije bilo. No općina s tri i pol tisuće stanovnika i skromnim proračunom trebat će pomoć u sanaciji.

U petak poslijepodne snažno nevrijeme pogodilo je i područje Međimurja i Podravine. No, osim porušenih stabala i prekida u opskrbi električnom energijom, težih posljedica nije bilo.
IZVOR

19-06-2017

Ima samo 18 mjeseci i bori se s tumorom u mokraćnom mjehuru


Do prije mjesec dana 18-mjesečna Nika Grgić bila je zdrava djevojčica, uveseljavala svoga 3,5-godišnjeg brata i mlade roditelje koji su uživali u njezinim prvim koracima i riječima. Iz dvorišta obiteljske kuće Grgićevih u Babinoj Gredi odjekivala je dječja cika, radost, a onda se u trenu sve preokrenulo. Djevojčica je oboljela od zloćudnog tumora na mokraćnom mjehuru, s majkom je već desetak dana na liječenju u Zagrebu i na Klinici za tumore podvrgnuta je komoterapijama.
Naime, Nika se iznenada, kada je trebala obaviti nuždu, počela jako napinjati i grčiti i roditelji su, priča nam očajna majka Manuela (23), u početku mislili da ima tvrdu stolicu. No ubrzo se otkrilo da nije riječ o zatvoru nego o opakoj bolesti mokraćnog sustava.
- Kada sam je pretprošle subote presvlačila, dok se napinjala kako bi se mokrila, pojavila se neka čudna tvorba koja je virila iz nje i jako smo se uplašili. U bolnici joj je stavljen kateter jer više nije mogla mokriti. I liječnici u Vinkovcima prvi su se put susreli s tako nečim, odmah su kontaktirali profesoricu na Klinici za tumore u Zagrebu i proslijedili joj snimku. Čim ju je vidjela, odmah joj je bilo jasno o čemu se radi. Hitno su nas poslali za Zagreb - ispričala nam je shrvana majka.
Otkriven na vrijeme
Ondje su djevojčici napravili sve pretrage kako bi se utvrdilo pravo stanje, veličina tumora i je li se gdje proširio. Karcinom mjehura je najčešći tumor mokraćnih organa i najvažnije je pronaći bolest u početnoj fazi jer tada je moguće izlječenje.
- Liječnici su nam rekli da je jako dobro što je tumor otkriven na vrijeme, sve ukazuje na to da je ostao u mjehuru i da se nije proširio. Nakon nekoliko kemoterapija koje bi ga trebale smanjiti, Nika će biti podvrgnuta operaciji i uklanjanju tumora. Za sada terapiju dobro podnosi, bilo je malo mučnine i povraćanja, imala je nešto povišenu temperaturu. Cijelo vrijeme sam uz nju, držimo se i trudimo biti hrabre. Nadam se da će nam dragi Bog dati snage da izdržimo i prebrodimo ovo teško razdoblje koje je pred nama, da nam Nika pobijedi ovu zloćudnu bolest, oporavi se i vrati kući svome bratu i obitelji - kaže zabrinuta majka.
Humanitarna akcija
Liječenje će biti dugotrajno, a iznenadna teška bolest kćerkice fizički će, psihički, ali i financijski iscrpiti mladu obitelj Grgić, koja će uskoro morati iznajmiti stan u Zagrebu. Majka je nazaposlena, a suprug radi u Croatia Busu i svaki slobodan trenutak koristi za odlazak u Zagreb kako bi bio s kćerkicom. Preko facebook-grupe Babina Greda pokrenuta je humanitarna akcija kojom su pozvani svi ljude dobre volje da se odazovu, pokažu veliko srce i pomognu Niki i njezinoj obitelji jer im je u ovoj teškoj situaciji koju proživljavaju svaka pomoć dobrodošla.
- Nika želi živjeti i svom svojom snagom i voljom trudi se oduprijeti toj opakoj bolesti, ali za to joj je potrebna i naša pomoć - apeliraju.
IZVOR

09-06-2017

Prvi zlatni srnjak u Babinoj Gredi


Lovačka udruga „Jastreb“ Babina Greda u članstvu okuplja 62 lovca koji gospodare zajedničkim otvorenim lovištem broj XVI/101 „Brezovice“ ukupne površine od 7 141 ha. U povijesti Lovačke udruge nikada do sada nije odstrijeljen zlatni srnjak. U šumskom predjelu Orljak u ranim jutarnjim satima dana 28. svibnja lovočuvar Andrija Glavačević odstrijelio je zlatnog srnjaka trofejne vrijednosti od 132,00 CIC točke. Inače, odstrel je izvršio vrijedan član udruge koji vodi računa o šumskom dijelu lovišta, poglavito o prihrani divljači i održavanju lovnotehničkih i lovnogospodarskih objekata. Svi članovi udruge ovom prilikom čestitali su mu na odstrjelu, a sa sigurnošću se može reći da je trofej došao u prave ruke.


IZVOR

10-06-2017

Babina Greda dobila Interpretacijski centar konjogojstva


Babina Greda od sutra postaje bogatija za još jedan turistički sadržaj koji bi trebao pomoći u pozicioniranju te općine kao poželjne destinacije kontinentalnog turizma i privlačenju gostiju i omogućiti im cjelodnevni boravak i druženje s konjima, uz bogate i atraktivne popratne sadržaje.
U sklopu manifestacije “Nema sela nad Babine Grede”, koja se ovog vikenda održava, sutra će prije svečanosti otvorenja 37. Konja bijelaca svoja vrata otvoriti i Interpretacijski centar konjogojstva.

Babina Greda oduvijek je bila poznata po uzgoju konja lipicanske pasmine, a tradiciju i ljubav prema tim plemenitim životinjama Općina je odlučila dići na jednu višu razinu i pretvoriti je u prepoznatljiv turistički proizvod. Podržalo ih je i Ministarstvo turizma s 300.000 kuna iz sredstava za razvojne projekte centara za posjetitelje. Općina Babina Greda uložila je pola milijuna kuna vlastitih sredstava. Cilj programa razvoja javne turističke infrastrukture je poticanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Riječ je o nepovratnim sredstvima namijenjenim za izradu projektne dokumentacije i kapitalna ulaganja (izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju i opremanje) centara za posjetitelje. Babogredci su odlučili oživjeti neiskorišteni kapital u selu i ljudima približiti bogati dio kulturne i gastronomske ponude svoga kraja.

Interpretacijski centar sagrađen je na hipodromu, a obuhvaća čitaonicu Ritić i objekte konjogojske udruge. Uređena je multimedijalna dvorana s velikim LED ekranima, suvenirnica, interaktivni pult, ugostiteljski objekt, dječje igralište...
- Posjetiteljima želimo prezentirati tradiciju i život Babine Grede, približiti im konjogojstvo. Očekujemo da će nam vikendima rado dolaziti obitelji s djecom i ovdje provoditi vrijeme, vidjeti mali zoopark domaćih životinja, jahati konje i ponije, kušati naša autohtona jela. Brojne mogućnosti koje će pružati naš Centar konjogojstva ponudit ćemo i osnovnim školama za organizaciju škole u prirodi. Smatramo da će u Babinoj Gredi moći uživati u bogatim sadržajima, puno toga vidjeti, naučiti, informirati se i sudjelovanjem u radionicama poticati svoju kreativnost - kaže načelnik Josip Krnić. A djeci s poteškoćama u razvoju bit će omogućeno i terapijsko jahanje.
- Ovih ćemo dana raspisati natječaj i organizaciju predviđenih sadržaja i usluga za koje su stvorene sve pretpostavke ponuditi u koncesiju. Imamo uređenu kuhinju za prezentaciju bogate gastronomske ponude Babine Grede, prije svega starinskih jela kakva se pripremaju i na Stanarskim susretima. Tu je i prekrasna terasu koju treba iskoristiti u ovom ljetnom razdoblju. Značajnu ulogu u zaživljavanju projekta imat će i turistička zajednica koja će biti zadužena za promociju i dovođenje gostiju, zaključuje.

Dani kulina i sira, dvoprezi
Danas će (subota) u Babinoj Gredi u 14 sati biti otvoreni Dani kulina i sira, ispred piste PZ-a Napredak. U 16 sati na hipodromu je revijalno natjecanje dvoprega u sklopu Konja bijelaca. Sat kasnije počinje Eko-etno-gastro sajam, a najbolji majstori okušat će se u kuhanju čobanca. Ujutro će (nedjelja) u 9 sati selom proći povorka svatovskih zaprega, sat kasnije je otvorenje Konja bijelaca, a točno u podne predviđena je pokazna vježba lokalnog DVD-a. A navečer, u 20.30 sati, u Babinoj Gredi počinje Bećarfest “Alaj ću se kerit i bećarit”.
IZVOR

09-06-2017

Babina Greda zadužuje se za tri milijuna kuna


Vlada RH na jučerašnjoj je sjednici dala suglasnost Općini Babina Greda za zaduženje kod HBOR-a u iznosu od tri milijuna kuna. Rok otplate kredita je 11 godina, uključujući i jednu godinu počeka, u 120 uzastopnih jednakih mjesečnih obroka, uz promjenjivu godišnju kamatnu stopu od 2,5 posto i jednokratnu naknadu za obradu kredita u visini od 0,50 posto iznosa odobrenog kredita. Sredstva će se koristiti za sufinanciranje kapitalnog projekta gradnje školske sportske dvorane OŠ Mijata Stojanovića. Jednaki iznos sredstava osigurat će i Vukovarsko-srijemska županija, koja treba raspisati i natječaj za nastavak gradnje dvorane. Preostali dio sufinancirat će Ministarstvo obrazovanja. Babogredci očekuju da će radovi početi što prije kako se ipak ne bi izgubilo cijelo ljeto i rok završetka ponovno prolongirao unedogled, što nikome nije u interesu. I na dobivanje suglasnosti za kreditno zaduženje Babina Greda je čekala nekoliko mjeseci. Naime, prilikom posjeta Babinoj Gredi krajem prošle godine ministar obrazovanja Pavo Barišić obećao je kako će na proljeće konačno početi gradnja sportske dvorane, vrijedne više od deset milijuna kuna, a da se završetak radova očekuje za dvije godine.
- Od HBOR-a smo već ranije dobili odobrenje za kredit i samo se čekala suglasnost Vlade RH za realizaciju. Sredstva su strogo namjenska i neće biti prebačena na račun Općine, nego će ih HBOR prema situacijama na gradilištu izravno uplaćivati izvođaču radova. Cilj nam je da natječaj bude što prije raspisan, da ovaj put dobijemo kvalitetnog izvođača i da se saga oko gradnje školske sportske dvorane u Babinoj Gredi konačno završi - kaže općinski načelnik Josip Krnić.
Kreditno zaduženje u visini izvornog proračuna svakako će biti dodatno opterećenje za Općinu Babina Greda i načelnik priznaje da bi mu bilo puno draže da je gradnju dvorane u cijelosti financirala država, kao što je prvobitno i trebalo biti. Ali svejedno zahvaljuje Vladi na dobivenoj suglasnosti za kreditno zaduženje kojim će se priča napokon moći privesti kraju i babogredski učenici dobiti dvoranu.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 [45] 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>