Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

541 Online novosti

25-08-2016

Uspjeh roditeljskih prosvjeda u Babinoj gredi!


Prosvjed roditelja i učenika Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi očigledno je dao rezultata. Naime, na sastanku načelnika općine Josipa Krnića, ravnateljice škole Đurđice Babić i predstavnika roditelja s nadležnima iz Ministarstva obrazovanja, do kojega je došlo nekoliko sati nakon prosvjeda, dogovoreno kako će se i gdje odvijati nastava u idućoj školskoj godini.

- Nastava od 1-4 razreda odvijat će se u Babinoj Gredi u knjižnici, Vatrogasnom domu, općini, odnosno, u prostorijama gdje je moguće organizirati nastavu. Imamo oko 150 učenika tih razreda i na ovaj način željeli smo omogućiti da ne putuju svakodnevno. Predmetna nastava, od 5 do 8 razreda, odvijat će se u Županji u OŠ Mate Lovraka, rekla je Babić.

Takav prijedlog poslan je Ministarstvu obrazovanja od kojeg očekuju da se on i potvrdi. Načelnik Općine dodaje kako će troškove prijevoza podmiriti ministarstvo ili županija kao osnivač.

- Kao načelnik Općine zahtijevam od ministarstva da već idućega tjedna nastave se radovi na gradilištu jer sada više nea nikakvih zapreka za to. Prvo treba krenuti u sanaciju prostora oko škole, što bi potrajalo oko mjesec dana, a onda u izgradnju dvorane. Vjerujem da bi radovi mogli biti gotovi za godinu dana, rekao je Krnić.

Dodaje i kako je primjer izgradnje školske sportske dvorane u Babinoj Gredi primjer da što prije treba mijenjati Zakon o javnoj nabavi.

- Najjeftinija ponuda nije uvijek i najbolja pa samim tim niti najjeftinija. Neke tvrtke idu s niskim cijenama koje nisu realne samo kako bi dobile posao ne razmišljajući o posljedicama. To se dogodilo i u Babinoj Gredi i zato imamo ovaj problem, rekao je Krnić.
IZVOR

24-08-2016

Prosvjed roditelja djece OŠ: Nećemo predizborne neistine! gdje ćemo u školu?


Isred Osnovne škole Mijata Strojanovića u Babinoj Gredi danas je skupina od stotinjak roditelja i učenika održala mirni prosvjed s kojim su zatražili odgovore od mjerodavnih u svezi daljeg nastavka rada škole.

- Želimo odgovor je li škola sigurna za nastavak nastave i boravak djece u njoj. Isto tako želimo i da nam se kaže koji su dalji planovi i što će biti s izgradnjom školske sportske dvorane. Škola treba krenuti za deset dana, a mi ne znamo ništa. Znamo samo da je škola nesigurna za održavanje nastave, da se rupa iskopana za izgradnju školske sportske dvorane urušava i dalje, sve više se širi smrad, a i okolne kuće su ugrožene, rekla je organizatorica prosvjeda Marijana Breškić Bušić.

U okviru prosvjeda učenici su nosili razne transparente s kojima su mjerodavne željeli upozoriti na situaciju oko ove OŠ. Na transparentima je pisalo: "Je li škola sigurna", "JA želim dvoranu", "Nećemo predizborne neistine", "Babogredska djeca su građani drugoga reda", "Gdje ćemo u školu"...

Breškić Bušić kaže kako roditelji nisu protiv mogućnosti da im djeca idu u školu u Županju ali i da im netko mora reći to ali i orga nizirati prijevoz. Ako do toga i dođe traže da se nastavi s projektom izgradnje školske sportske dvorane koji stoji dvije godine.

Ravnateljica škole Đurđica Babić kaže kako za sada nemaju nikakve službene informacije je li škola sigurna ili ne ali i da je prošle godine Građevinska inspekcija zabranila dalje radove u rupi za dvoranu radi sigurnosti.

- Od tada je naočigled počela zemlja da se urušava tako da je situacija još teža, rekla je Babić.

Najavila je i da će prvoga dana početka nastave, ako do tada ne dođe nikakva obavijest, u školi s nastavnicima sačekati djecu, a da je na roditeljima da odluče hoće li ih pustiti na nastavu ili ne.

U isto vrijeme roditelji, kako najavljuju, najvjerojatnije neće dozvoliti svojoj djeci da icu u školu u Babinu Gredu. Strahuju od sigurnosti te ukazuju da su se pukotine unutar škole odavno pokazale,ma da je situacija sada još i gora.

Izgradnja dvorane u Babinoj Gredi započela je prije dvije godine. Prema najavama danas će Babinu Gredu, u poslijepodnevnim satima, posjetiti i pomoćnik ministra obrazovanja Predraga Šustara. On će razgovarati s čelmnicima općine, ravnateljicom i roditeljima.

Kako nam je rečeno Šustar je školu posjetio u travnju ove godine poslije čega ništa se nije napravilo. Iskopana je rupa dubine oko šest metara koja se nalazi uz samu školu koja se sada urušava. Počelo je i postzavljanje temelja, a iz betona vire i željezne šipke.

Radovi su procijenjeno na oko 22 milijuna kuna. Procjenjuje se da je za potrebe završetka radova potrebno izdvojiti sada 17 milijuna kuna.
IZVOR

20-08-2016

Za kiše i snijega autobus po kaljužavoj cesti ne može do Kladavca po đake


U babogredskom naselju Kladavac, sedam kilometara udaljenom od općinskog središta, smještenom uz šumu, na pola puta između Babine Grede i Prkovaca u općini Ivankovo, vrijeme kao da je odavno stalo. Ondje živi 80-ak stanovnika koji se kruhom i namirnicama opskrbljuju u prodavaonici na kotačima, koju se ondje s nestrpljenjem iščekuje. Jer, u suprotnome, treba prevaliti dalek put do sela, a najteže je onima koji nemaju automobil jer valja sjesti na bicikl i kilometrima voziti prašnom makadamskom cestom.
Ne žele nikamo
Iako za Kladavac mnogi kažu da je Bogu iza nogu i nevjerojatno im je da ondje netko živi, jer to je naselje, smatraju, primjereno za vikendice i stanove, Kladavčani su nas dočekali zadovoljni i s osmijehom na licu. Priznaju da i ne razmišljaju o tome da napuste svoje naselje, jer ondje je, kažu, njihov dom i njihov život! Na upit što im najviše nedostaje, jednoglasno odgovaraju: asfalt!
- To je jedino što tražimo i pitamo se je li u 21. stoljeću asfalt luksuz? Nevjerojatno je da nama koji ovdje živimo otkako znamo za sebe nikada nitko nije mogao asfaltirati ni kilometar ceste. Ovdje je makadam još donekle i dobar, trebate se provozati do Prkovaca i vidjeti u kakvom je stanju, to je katastrofa - kaže nam Anto Nikić, koji je s članovima obitelji uživao u igri s četverogodišnjom unukom Anelom.
Anto i sin zaposleni su u Vinkovačkom vodovodu, a na putu do Vinkovaca svakodnevno prevaljuju i 12 kilometara truskajući se po dotrajaloj makadamskoj cesti punoj udarnih rupa.
– Svakih nekoliko mjeseci na automobilu moram mijenjati amortizere, eto kako nam je - dobacuje sin.
- Teško je kad ostaneš sam, ali zahvaljujući Severu iz Vrpolja, svaki dan nam dolazi pokretna trgovina, i to nam je spas. Živim od socijalne pomoći i pružam se toliko koliko mogu - kazao nam je Josip Markanović. S 84-godišnjim stricem Antom sjedio je na klupi i kratio vrijeme.
- Od 25 Markanovića, koliko nas je živjelo na Kladavcu, ostali smo samo nas dvojica, svi ostali su umrli. Bliži se 90. i ja još nikada u životu nisam bio u bolnici. Ali moram priznati da mi je jako žao što se nisam oženio i što nemam djecu. Nemam koga iščekivati ni čemu se radovati - uzdahnuo je starac.
Do asfalta preko EU-a
A život u prirodi, bez vreve i gužve, inspiracija je pjesniku Đuri Pavičiću, koji u Kladavcu živi samozatajno i skromno. Dosad je izdao četiri zbirke poezije i uskoro će u Zagrebu promovirati petu pod nazivom Hologrami sjećanja.
Roditelji 20-ak kladavačkih učenika upozoravaju da zbog loše ceste najviše ispaštaju upravo njihova djeca. Kažu da nakon svake obilnije kiše i snijega proživljavaju pravu kalvariju jer se cesta pretvara u kaljužu i njome se samo traktorom može proći. Učenici nastavu pohađaju u susjednim Prkovcima i Retkovcima, a srednjoškolci u Vinkovcima. Za izrazito loših vremenskih prilika autobus jednostavno ne može doći do Kladavaca pokupiti učenike i događalo se da djeca izbivaju s nastave. Sve dok se blato ne osuši i cesta ne postane prohodna.
- Pa iako smo sirotinja, i naša djeca imaju pravo na obrazovanje, da završe školu i pokušaju u životu nešto postići. Pa zar im Županija ne može osigurati ni siguran put do škole? Ovo je sramota za Hrvatsku, koja se voli nazivati zemljom znanja - poručuju ogorčeni roditelji.
Načelnik Josip Krnić pojašnjava da je sporna cesta u nadležnosti Županijske uprave za ceste VSŽ-a.
- Izrađena je projektna dokumentacija, ali očito nema sredstava za asfaltiranje ceste od Babine Grede do Prkovaca. Vjerujem da će Županija pokazati razumijevanje i kandidirati ovu cestu na Mjeru 7.4. koja se otvara i povući sredstva iz fondova EU-a jer sada je prava prilika da se ovaj veliki problem riješi - kaže Krnić.
Riječ je o projektu vrijednom 20-ak milijuna kuna, jer riječ je o cesti dugoj više od 13 kilometara, a koja bi i mještanima okolnih sela bila izlaz na autocestu kod Babine Grede.

Ekoturističko naselje i olimpijska streljana
Općina ima u planu poraditi na turističkom otvaranju Kladavca i osnivanju ekoturističkog naselja koje će posjetiteljima pružati mogućnost aktivnog odmora u prirodi i korištenje postojećih resursa. A Lovačka udruga iz Babine Grede na Kladavcu će otvoriti olimpijsku streljanu.

20 milijuna kuna stajala bi cesta duga više od 13 kilometara
IZVOR

02-08-2016

Najesen centar konjogojstva “Konji bijelci” u Babinoj Gredi


Babina Greda nadaleko je poznata po uzgoju konja lipicanske pasmine. Stihovi stare narodne pjesme “Konji bijelci, konji bijelci, to su Babogredci” imaju pokriće i kod današnje generacije Babogredaca, jer tradicija koju su davno započeli tadašnji konjogojci uspješno se nastavlja. A svoju ljubav prema tim plemenitim životinjama Općina je odlučila dići na višu razinu, pretvoriti je u prepoznatljivi turistički proizvod i u Babinu Gredu privući brojne posjetitelje. I omogućiti im cjelodnevni boravak i druženje s konjima, uz bogate i atraktivne popratne sadržaje. A njihov trud prepoznalo je i Ministarstvo turizma koje s nešto više od 6,5 milijuna kuna sufinancira 19 razvojnih projekata centara za posjetitelje na više lokacija u Hrvatskoj. Cilj programa razvoja javne turističke infrastrukture je poticanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Riječ je o nepovratnim sredstvima namijenjenim za izradu projektne dokumentacije i kapitalna ulaganja (izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju i opremanje) centara za posjetitelje.
Među njima je i Interpretacijski centar konjogojstva “Konji bijelci” u Babinoj Gredi, za koji je odobreno 300 tisuća kuna. Općina će uložiti 500.000 kuna vlastitih sredstava, a projekt obuhvaća multimedijalnu dvoranu s velikim LED ekranima, suvenirnicu, interaktivni pult, ugostiteljski objekt na hipodromu... Ondje će vikendima moći dolaziti obitelji s djecom, vidjeti mali zoopark domaćih životinja, jahati konje i ponije, kušati desetak babogredskih autohtonih jela. Babogredci su odlučili oživjeti i ljudima približiti bogati dio kulturne i gastronomske ponude svoga kraja... Interpretacijski centar bit će sagrađen na hipodromu, a obuhvatit će čitaonicu Ritić i objekte konjogojske udruge.
- Novac je osiguran i krenuli smo u realizaciju tog vrlo zanimljivog i prije svega korisnog projekta, koji će posjetiteljima približiti konjogojstvo i pružati brojne mogućnosti. Neiskorišteni kapital koji imamo u selu želimo aktivirati i staviti u funkciju i ponuditi ga na korištenje, prije svega djeci iz cijele Slavonije za školu u prirodi. Ondje će doista moći uživati u brojnim sadržajima, puno toga naučiti, informirati se, u edukativnim radionicama poticati svoju kreativnost - kaže babogredski načelnik Josip Krnić.

Načelnik dodaje da se pri izradi projekta vodilo računa i o zdravstvenom dijelu, pa će djeci s posebnim potrebama biti omogućeno terapijsko jahanje. Radovi su se zahuktali, a Centar bi trebao biti završen do početka studenoga.


IZVOR

07-07-2016

Ivan Lovrić u nedjelju će služiti mladu misu


Nakon 42 godine jedan je Babogredac, na veliko oduševljenje svojih sumještana, zaređen za svećenika! Na svetkovinu Petrova u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra po polaganju ruku đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića za prezbitera je, uz još trojicu mladića iz Zmajevca, Mrzovića i Donjeg Miholjca, zaređen i Ivan Lovrić iz Babine Grede. Prezbiter je onaj tko je primio drugi stupanj svetog reda. On slavi misu, ispovijeda, dijeli sakramente... Mladu misu slavit će u nedjelju, 10. srpnja, u Župi sv. Lovre, đakona i mučenika, u Babinoj Gredi. Mladomisničko slavlje počinje u 10.15 sati blagoslovom u obiteljskom domu, u Ulici braće Radić 172, a potom procesijom do župne crkve.
Za župljane je to velik i značajan događaj koji Babina Greda iščekuje već gotovo pola stoljeća. Općinski načelnik Josip Krnić ponosan je na svoga mladog sumještanina koji je zaređen za svećnika što je, kaže, velika čast i za njega osobno, ali i za cijelo selo.
- Danas-sutra imat ćemo lobiste Babine Grede i unutar crkvenih krugova. Jer svaki naš čovjek koji završi visoku školu potencijalni je lobist za ostvarenje raznih projekata i razvoj Babine Grede - kazao je Krnić.
Uputio je dopis i zamolbu svim poslodavcima, vlasnicima prodavaonica u Babinoj Gredi da u nedjelju u vrijeme procesije i mlade mise zatvore svoja vrata i omoguće djelatnicima da nazoče mladomisničkom slavlju. Napominje da će selo biti prebukirano automobilima, posebice u središtu, jer se očekuje dolazak velikog broja ljudi tako da se prodavaonicama neće moći ni prići, a sumnja da će u to vrijeme itko i svraćati u dućan.
- Inače sam stajališta da se nedjeljom ne treba raditi, nije se radilo ni u socijalizmu. Svi ti ljudi imaju obitelji, mi smo katolička država i svi oni imaju pravo nedjeljom otići na svetu misu i imati obiteljski ručak bar jednom u tjedan dana - zaključuje Krnić.
Za mladomisničko slavlje svoga sumještanina župljani će se duhovno pripremati trodnevnicom, odnosno večernjim svetim misama u 19 sati. Večeras će je predvoditi vlč. Anto Pavlović, a nakon mise mladi Župe Duha Svetoga iz Slavonskog Broda odigrat će predstavu “Razmetni sin”. Sutra će na misi propovijedati vlč. Josip Levaković, a u subotu vlč. Florijan Kvetek.
Životni put mladomisnika
Mladomisnik Ivan Lovrić rođen je 13. kolovoza 1991. godine u Slavonskom Brodu, od oca Ivana i majke Ane, r. Mutapčić. Nakon završene osnovne škole u Babinoj Gredi upisuje Opću gimnaziju u Županji, a potom se upisuje na Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu kao student laik. Nakon prve godine pristupa u Bogoslovno sjemenište u Đakovu. Za đakona je zaređen 11. listopada 2015. godine, a đakonski praktikum imao je u Župi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu. Za mladomisničko geslo izabrao je redak iz Knjige izlaska: “Moja je snaga, moja pjesma – Gospodin!” (Izl 15,2a).

IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>