Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

541 Online novosti

16-06-2015

Šampion kulen Mesnice AS


U sklopu manifestacije Dani kulina, sira i vina, u Babinoj Gredi, organizirana je prvi put Kulenijada na kojoj je bilo 26 uzoraka. Titulu šampiona osvojio je kulen Mesnice AS Županja, dok je prema ocjeni publike najbolji kulen imao Slaven Zvonarević, a na kraju šampion kategorije za kulen koji nije proizveden od crne slavonske svinje je kulen Ivana Kadića iz Gundinaca.
- Ovdje smo se odlučili za blagu varijantu ocjenjivanja, a to je struktura, boja presjeka, okus i aroma. Što se tiče okusa, tu moram naglasiti da kad čovjek zagrize, mora se osjetiti ona ljepota paprike, mesa, vlage u proizvodu. Mnogi proizvođači čine pogrešku jer imaju meso svinja koje nisu dobro hranjene, nadalje problem je s paprikama koje nisu dobro pečene, odnosno higijena paprike nije dobra. Kako bi dobro ocijenili svaki kulen, domaćini su pripremili nekoliko vrsta sira, rajčicu koja je jako dobra za neutralizaciju okusa, kruha i vina. Svaki prethodni morao se neutralizirati da bi se moglo korektno ocijeniti svaki sljedeći uzorak - istaknuo je Mato Šimunić, predsjednik prosudbenog povjerenstva
Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mato Šimunić, oec. (predsjednik), Goran Kušec, prof. dr. sc. (član) i dr.sc Vladimir Margeta (član) nije imalo lagan zadatak.
Zlato: Slaven Zvonarević (Stari Mikanovci, crna slavonska svinja), Brčić d.o.o (Vrbanja), Lamut d.o.o. (Vinkovci), Darko Rožmarić (Tenja), Antun Užarević (Štitar), Ilija Jelović (Županja, dva zlata za dva uzorka), Ivan Kadić (Gundinci, pobjednik kategorije).
Srebro: Kristijan Katušić (Babina Greda), Nedjeljka Damjanović (Štitar), Krunoslav Ciganović (Alilovci, dva srebra), Ivo Vuković (Babina Greda), Vlado Ferbežar (Otok), Ilija Petrić (Hasići), OPG Perakić (Bošnjaci), Mirko Matić (Gundinci), Ljubica Bošnjaković (Piškorevci), Marija Zvonarević (Stari Mikanovci, crna slavonska svinja), Dragan Modic (Bošnjaci), Brčić d.o.o (Vrbanja), Samson Andabaka (Otok, crna slavonska svinja).
Bronca: Mato Vuković (Babina Greda), Vlado Ferbežar (Otok), Družba d.o.o (Babina Greda).
Kulenijadu je organizirala Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine “Šokadija” Babina Greda sa željom da se sljedeće godine okupi još veći broj proizvođača ovog nadaleko poznatog slavonskog specijaliteta.
IZVOR

16-06-2015

Šokadija i Graničar postali četvrtoligaši


Prekjučer u Babinoj Gredi i na stadionu Marsonije u Slavonskom Brodu odigrane su uzvratne kvalifikacijske utakmice za popunu Regionalne međužupanijske nogometne lige! Domaći su sastavi donijeli prednosti iz prvih ogleda i pobjedama ih povećali te izborili četvrtoligški državni status. S tim što ga trebaju pismeno potvrditi unutar 48 sati od završetka kvalifikacija kako bi i službeno bili promovirani u sudionike toga najboljeg slavonsko-baranjskog amaterskog nogometnog natjecanja.
Na travnjaku su to ostvarili, pri čemu je Šokadija u Babinoj Gredi imala znatno težu zadaću od Graničara iz Brodskog Varoša, koji je u Slavonskom Brodu, uz hat-trick Velimira Švarića, visoko porazio Dinamo (6:0), nakon što je i u Vidovcima, četiri dana prije, slavio pobjedu (1:0). Tada na osječkoj Mačkamami nije bilo pobjednika (1:1), ali je zbog pogotka u gostima Šokadija bila u prednosti, pa je prekjučer Mursa Zanatlija morala postići pogodak kako bi računala s prolazom u viši razred. Babogredci su, međutim, rano došli u vodstvo, koje su sačuvali do kraja, pri čemu im je pomogao “mursaš” Mlinarević dobivši crveni karton u 24. minuti, pa su Osječani tri četvrtine utakmice igrali s igračem manje.
IZVOR

15-06-2015

Vlatko i Neven Nagy skuhali najčobanac


Miris čobanca širio se Babinom Gredom, a povod je bilo prvo natjecanje u pripremanju čobanca koje je organizirano kao dio manifestacije “Konji bijelci” te 4. Bećarfesta također u Babinoj Gredi. U tri sata 38 majstora kotlića pokušalo je skuhati što bolji čobanac.
- Odlučili smo se za natjecanje u čobancu jer je to tradicionalno slavonsko jelo. Ono ima dugu tradiciju u gastronomiji Šokaca i Slavonaca te je bilo nekako logično da se opredijelimo za čobanac, premda je bilo govora i o fišijadi. Ekipe su bile s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije. Ovo je prvo natjecanje s predznakom međunarodno jer smo imali dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine - iz Gradačca i Domaljevca - kazao je Antun Omazić, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije “Dani kulina, sira i vina”.
Organizator je za sve ekipe osigurao po 2,5 kilograma svinjetine i 2,5 kilograma junetine, a sve ostale sastojke natjecatelji su dodavali po svojoj volji.
Prosudbenom povjerenstvu u sastavu Iva Oršolić (predsjednik), Jozo Gale, Viktor Bobalić, Ivan Šetka i Pero Bebek nije bilo lako od 38 čobanaca odabrati najbolji.
- Kad govorimo o najboljem čobancu, to je svakako onaj pravi šokački, izvorni. Ocjenjivala se boja, okus, gustoća te ukupan dojam - istaknuo je Iva Oršolić.
Prvo mjesto osvojili su Vlatko i Neven Nagy iz Gundinaca, drugo mjesto pripalo je Lovačkoj udruzi Fazan Gradište, a treće Lovačkoj udruzi Gaj iz Županje.
- Konkurencija je bila doista teška. Ovo nam je prvo natjecanje i sretni smo što smo osvojili prvo mjesto, a čobanac smo kuhali onako kako bismo ga pravili za sebe. Poseban dodatak je možda senf, a kuhali smo duže junetinu u odnosu na svinjetinu jer je ona žilavija. Sve smo na kraju posložili po svom ukusu. Osvojeno prvo mjesto poticaj nam je za daljnja natjecanja - istaknuli su Vlatko i Neven Nagy.
Nagrade najboljima uručili su načelnik općine Babina Greda Josip Krnić, Antun Omazić te zamjenik gradonačelnika Gradačca Hajrudin Hasanbašić.
IZVOR

10-06-2015

Umjesto autobusom, Babogredci do Županje mogu općinskim biciklom


Babina Greda jedina je općina u Hrvatskoj koja je uvela sustav korištenja javnih bicikala i povećala mobilnost mještana učinkovitom i hvalevrijednom uslugom.
Od prošlog je tjedna, naime, Babogredcima na raspolaganju šest električnih bicikala, kao brz, jednostavan i fleksibilan sustav osobnog prijevoza unutar općine, ali i okolnih mjesta. Čelnici Babine Grede ovim su potezom pokazali da su ekološki i društveno osviješteni, ali i socijalno osjetljivi prema sumještanima u potrebi. Načelnik i saborski zastupnik Josip Krnić ističe da je izuzetno ponosan što je Babina Greda među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj u kojoj građani imaju priliku voziti se električnim biciklima. Oni daju sve pogodnosti bicikla, ali uz minimalan napor dosežu brzinu do 25 km/h, što je gotovo kao i slabiji motocikl, no znatno jeftinije prijevozno sredstvo.
- Preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i resornog ministarstva osigurali smo šest bicikala za djelatnike Općine koji će biti na raspolaganju i našim sumještanima, posebice onima koji su lošeg imovinskog stanja. Radijus kretanja je 50 kilometara, što znači da će moći doći pred zgradu Općine, uzeti bicikl, otići do Županje, ondje obaviti administrativne poslove po raznim institucijama i vratiti se kući. Smatram da će to našim Babogredcima biti od velike koristi i pomoći jer situacija je danas, nažalost, takva da velik broj ljudi nema trideset kuna za autobusnu kartu do Županje. Na ovaj način moći će do grada otići besplatno i uštedjeti za nekoliko vekni kruha - kaže Krnić.
Pojašnjava da do daljnjeg korisnici neće morati plaćati najam, u Općini zadužuju bicikl i obveza im je vratiti ga u ispravnom stanju.
- Za sada smo uzeli šest komada, a sustav namjeravamo proširiti na 20-ak bicikala za kojima, uvjeren sam, postoji potreba, ali i veliki interes naših sumještana - pojašnjava Krnić. I on će, kaže, i osobno i kao načelnik, kao i njegovi suradnici, u obilazak općine i “snimanje” situacije i praćenja stanja na terenu ubuduće odlaziti biciklom.
Dodaje da će javni bicikli biti i u funkciji razvoja seoskog turizma, čemu se u Općini pridaje sve više pozornosti i čini se sve kako bi se Babina Greda afirmirala u seosku kulturnu metropolu Slavonije. Bicikli će biti na raspolaganju gostima Babine Grede i omogućiti im da se provozaju do okolnih šokačkih stanova ili do izletišta Kladavac, te da istinski uživaju u netaknutoj prirodi i prikazu nekadašnjeg načina života.
IZVOR

09-06-2015

Šokadija iz Babine Grede ide u kvalifikacije


Pobjedom nad Diljem u posljednjem kolu Prve lige vukovarsko-srijemske nogometaši Šokadije iz Babine Grede osvojili su prvo mjesto i time stekli pravo igranja kvalifikacija protiv prvaka Prve ŽNL Osječko-baranjske županije za popunu Regionalne lige Slavonije i Baranje. O uspjehu Babogredaca u kvalifikacijama ovisit će koliko će klubova iz lige ispasti u nižu, Drugu županijsku ligu. Ako Šokadija prođe kvalifikacije, od ispadanja će se spasiti Radnički iz Vukovara, a ako Šokadija poklekne u kvalifikacijama samo prvih šest klubova ostaju i sljedeće sezone u Prvoj ŽNL vukovarsko-srijemskoj.
Već dosta sezona nije bila ovakva neizvjesnost oko prvaka lige kao ove, kada se prvak nije znao do posljednjeg sučevog zvižduka. Istini za volju, Babogredcima je trebala samo pobjeda protiv Dilja, dok su svi ostali pretendenti ovisili o toj utakmici. Spomenimo kako su jesenski dio sezone Babogredci završili na petom mjestu sa zaostatkom od pet bodova za tada prvoplasiranim Tomislavom iz Cerne. Nogometaši Šokadije u proljetnom dijelu sezone ostali su jedina neporažena momčad s devet pobjeda i četiri neodlučena ishoda, a u posljednjih sedam kola ostvarili su stopostotan učinak. Treba reći kako je Tomislav iz Cerne u susjedskom sudaru poražen u Šiškovcima, dok Hašk-Sokolu nije pomogla uvjerljiva pobjeda nad Slogom.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>