Novosti online

- klikni na foto za više -

 




poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

01-09-2016

Niži razredi u Cernu, viši u Županju


Inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nakon pregleda prostorija u vlasništvu Općine Babina Greda koje su roditelji predložili kao alternativne lokacije za održavanje nastave za učenike nižih razreda osnovne škole, ipak nije dala suglasnost da se one privremeno koriste kao učionice jer ne udovoljavaju propisanim uvjetima.
Ravnateljica škole Đurđica Babić za danas (petak) sazvala je zajednički informativni roditeljski sastanak koji će se u 10 sati održati u Hrvatskom domu kulture “Franjo Delić” u Babinoj Gredi. Odlučeno je, naime, da će učenici od 1. do 4. razreda nastavu pohađati u susjednoj Cerni, a učenici viših razreda putovat će u OŠ Mate Lovraka u Županji dok se školska zgrada u Babinoj Gredi ne dovede u stanje sigurnosti.
Učenicima će u ponedjeljak biti podijeljeni raspored sati, raspored i red vožnje do škola, a učenici su dužni razrednicima donijeti aktivne brojeve telefona i/ili mobitela na koje se može kontaktirati njihove roditelje.
IZVOR

28-08-2016

Kuvačice kuhale stara jela, ponuđena i Šokačka viagra


Kako se nekada živjelo na šokačkim stanovima, imali su priliku vidjeti, okusiti tradiciju i starinski način života, svi oni koji su jučer posjetili Babinu Gredu. U organizaciji Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija, na farmi zadruge Salić održani su 15. Stanarski susreti radi očuvanja stanova, starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora. Od nekadašnjih 350 stanova u babogredskom ataru danas je ostalo samo dvadesetak, ali nisu svi u funkciji.
- Svaki posljednji vikend u kolovozu prikazujemo život na stanu, želimo ga sačuvati od zaborava jer stanovi su oduvijek bili bogatstvo Šokadije i Babine Grede. Organiziramo programe u kojima prezentiramo što se sve na stanu radilo - kaže predsjednik udruge Ilija Babić.
“Pravi” paprikaš
Stanari su vrsni kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari, a stanarice su bile prelje, vezilje i tkalje, ali ponajprije vrsne kuharice, što su pokazale i jučer. Devet ekipa stanarica kuvačica iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije pokazalo je svoje umijeće u pripremanju starinskih jela. Kuhale su ručak za četiri osobe i posluživale ga u starovinskim tanjurima i uz starovinski escajg.
Kata Vuković iz Babine Grede pripremala je paprikaš po receptu svojih baka i štrudle od sira i jabuke, koje je pekla u krušnoj peći.
- U današnji paprikaš stavljaju i vegete i mrkve, a onda toga nije bilo. Ako je pileći, onda se prodinsta luk i na luku pile, a potom se dodaje krompir i sve se zajedno dinsta. I tek se onda stavlja voda i na kraju začini s brašnom i vodom. I u štrudlu se nekada metalo više sira, a danas se stavlja manje jer nekako svi više volimo hrskavo - kaže.
Marija Karavidović iz Gundinaca odlučila se za supu od povrća i prženo meso, koje se nekada pravilo na svinjokoljama umjesto gulaša, žgance kao prilog, a za desert palačinke sa sirom, pekmezom i orasima te šape i savijanu piškotu. Pomagala joj je 78-godišnja Kata Kadić, koja nam se pohvalila da je redoviti sudionik Stanarskih susreta.
Tajna krofne
– Nakon 14 godina u kojima sam bila kuvarica, ove sam godine prvi put pomoćnica. I sve dok me noge budu služile, dolazit ću na Stanarske susrete - kazala je.
Marijana Radovanović i Marija Malnar iz Babine Grede pripremale su krofne. “Tajna dobre krofne je da se moraš dobro oznojiti dok je izradiš”, otkriva Marijana. Jadranka Petričević iz Babine Grede prvi se put natjecala, pripremivši pileći paprikaš.
A Babogretkinja Ljubica Sastić na svome je štandu nudila i - Šokačku viagru. “Poznato je da su med i orasi muška snaga, ali u kombinaciji sa suhom šljivom onda je to pun pogodak. Probaj!” stoji na etiketi malog pakiranja. A Ljubica priznaje da je ni jedan muški nije došao kupiti, valjda im je, kaže, nelagodno.
Babogredski načelnik Josip Krnić izrazio je zadovoljstvo velikim brojem sudionika i posjetitelja na 15. Stanarskim susretima.
- Malo tko zna da je prema analizama Babina Greda treća općina u Hrvatskoj po kulturnim tradicijskim manifestacijama koje se organiziraju. Biti treći u Hrvatskoj i ulagati u kulturnu tradicijsku baštinu, mislim da je nama u Babinoj Gredi posebna čast i veliko priznanje - kazao je Krnić.

Dubili kulake, cipali oblice
Stanari su se okušali u đelanju vinca, dubljenju i pravljenju kulaka, zađelivanju kolića za jabučice, cipanju jasenovih oblica maljem, sikerom i drvenim klinom te prirezivanju drva za šporet. U ranim zanimljivim disciplinama natjecali su se i čobani i čobanice. A posjetitelji su uživali i u nastupu kandžijaša iz Kruševice.
IZVOR

25-08-2016

Uspjeh roditeljskih prosvjeda u Babinoj gredi!


Prosvjed roditelja i učenika Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi očigledno je dao rezultata. Naime, na sastanku načelnika općine Josipa Krnića, ravnateljice škole Đurđice Babić i predstavnika roditelja s nadležnima iz Ministarstva obrazovanja, do kojega je došlo nekoliko sati nakon prosvjeda, dogovoreno kako će se i gdje odvijati nastava u idućoj školskoj godini.

- Nastava od 1-4 razreda odvijat će se u Babinoj Gredi u knjižnici, Vatrogasnom domu, općini, odnosno, u prostorijama gdje je moguće organizirati nastavu. Imamo oko 150 učenika tih razreda i na ovaj način željeli smo omogućiti da ne putuju svakodnevno. Predmetna nastava, od 5 do 8 razreda, odvijat će se u Županji u OŠ Mate Lovraka, rekla je Babić.

Takav prijedlog poslan je Ministarstvu obrazovanja od kojeg očekuju da se on i potvrdi. Načelnik Općine dodaje kako će troškove prijevoza podmiriti ministarstvo ili županija kao osnivač.

- Kao načelnik Općine zahtijevam od ministarstva da već idućega tjedna nastave se radovi na gradilištu jer sada više nea nikakvih zapreka za to. Prvo treba krenuti u sanaciju prostora oko škole, što bi potrajalo oko mjesec dana, a onda u izgradnju dvorane. Vjerujem da bi radovi mogli biti gotovi za godinu dana, rekao je Krnić.

Dodaje i kako je primjer izgradnje školske sportske dvorane u Babinoj Gredi primjer da što prije treba mijenjati Zakon o javnoj nabavi.

- Najjeftinija ponuda nije uvijek i najbolja pa samim tim niti najjeftinija. Neke tvrtke idu s niskim cijenama koje nisu realne samo kako bi dobile posao ne razmišljajući o posljedicama. To se dogodilo i u Babinoj Gredi i zato imamo ovaj problem, rekao je Krnić.
IZVOR

24-08-2016

Prosvjed roditelja djece OŠ: Nećemo predizborne neistine! gdje ćemo u školu?


Isred Osnovne škole Mijata Strojanovića u Babinoj Gredi danas je skupina od stotinjak roditelja i učenika održala mirni prosvjed s kojim su zatražili odgovore od mjerodavnih u svezi daljeg nastavka rada škole.

- Želimo odgovor je li škola sigurna za nastavak nastave i boravak djece u njoj. Isto tako želimo i da nam se kaže koji su dalji planovi i što će biti s izgradnjom školske sportske dvorane. Škola treba krenuti za deset dana, a mi ne znamo ništa. Znamo samo da je škola nesigurna za održavanje nastave, da se rupa iskopana za izgradnju školske sportske dvorane urušava i dalje, sve više se širi smrad, a i okolne kuće su ugrožene, rekla je organizatorica prosvjeda Marijana Breškić Bušić.

U okviru prosvjeda učenici su nosili razne transparente s kojima su mjerodavne željeli upozoriti na situaciju oko ove OŠ. Na transparentima je pisalo: "Je li škola sigurna", "JA želim dvoranu", "Nećemo predizborne neistine", "Babogredska djeca su građani drugoga reda", "Gdje ćemo u školu"...

Breškić Bušić kaže kako roditelji nisu protiv mogućnosti da im djeca idu u školu u Županju ali i da im netko mora reći to ali i orga nizirati prijevoz. Ako do toga i dođe traže da se nastavi s projektom izgradnje školske sportske dvorane koji stoji dvije godine.

Ravnateljica škole Đurđica Babić kaže kako za sada nemaju nikakve službene informacije je li škola sigurna ili ne ali i da je prošle godine Građevinska inspekcija zabranila dalje radove u rupi za dvoranu radi sigurnosti.

- Od tada je naočigled počela zemlja da se urušava tako da je situacija još teža, rekla je Babić.

Najavila je i da će prvoga dana početka nastave, ako do tada ne dođe nikakva obavijest, u školi s nastavnicima sačekati djecu, a da je na roditeljima da odluče hoće li ih pustiti na nastavu ili ne.

U isto vrijeme roditelji, kako najavljuju, najvjerojatnije neće dozvoliti svojoj djeci da icu u školu u Babinu Gredu. Strahuju od sigurnosti te ukazuju da su se pukotine unutar škole odavno pokazale,ma da je situacija sada još i gora.

Izgradnja dvorane u Babinoj Gredi započela je prije dvije godine. Prema najavama danas će Babinu Gredu, u poslijepodnevnim satima, posjetiti i pomoćnik ministra obrazovanja Predraga Šustara. On će razgovarati s čelmnicima općine, ravnateljicom i roditeljima.

Kako nam je rečeno Šustar je školu posjetio u travnju ove godine poslije čega ništa se nije napravilo. Iskopana je rupa dubine oko šest metara koja se nalazi uz samu školu koja se sada urušava. Počelo je i postzavljanje temelja, a iz betona vire i željezne šipke.

Radovi su procijenjeno na oko 22 milijuna kuna. Procjenjuje se da je za potrebe završetka radova potrebno izdvojiti sada 17 milijuna kuna.
IZVOR

20-08-2016

Za kiše i snijega autobus po kaljužavoj cesti ne može do Kladavca po đake


U babogredskom naselju Kladavac, sedam kilometara udaljenom od općinskog središta, smještenom uz šumu, na pola puta između Babine Grede i Prkovaca u općini Ivankovo, vrijeme kao da je odavno stalo. Ondje živi 80-ak stanovnika koji se kruhom i namirnicama opskrbljuju u prodavaonici na kotačima, koju se ondje s nestrpljenjem iščekuje. Jer, u suprotnome, treba prevaliti dalek put do sela, a najteže je onima koji nemaju automobil jer valja sjesti na bicikl i kilometrima voziti prašnom makadamskom cestom.
Ne žele nikamo
Iako za Kladavac mnogi kažu da je Bogu iza nogu i nevjerojatno im je da ondje netko živi, jer to je naselje, smatraju, primjereno za vikendice i stanove, Kladavčani su nas dočekali zadovoljni i s osmijehom na licu. Priznaju da i ne razmišljaju o tome da napuste svoje naselje, jer ondje je, kažu, njihov dom i njihov život! Na upit što im najviše nedostaje, jednoglasno odgovaraju: asfalt!
- To je jedino što tražimo i pitamo se je li u 21. stoljeću asfalt luksuz? Nevjerojatno je da nama koji ovdje živimo otkako znamo za sebe nikada nitko nije mogao asfaltirati ni kilometar ceste. Ovdje je makadam još donekle i dobar, trebate se provozati do Prkovaca i vidjeti u kakvom je stanju, to je katastrofa - kaže nam Anto Nikić, koji je s članovima obitelji uživao u igri s četverogodišnjom unukom Anelom.
Anto i sin zaposleni su u Vinkovačkom vodovodu, a na putu do Vinkovaca svakodnevno prevaljuju i 12 kilometara truskajući se po dotrajaloj makadamskoj cesti punoj udarnih rupa.
– Svakih nekoliko mjeseci na automobilu moram mijenjati amortizere, eto kako nam je - dobacuje sin.
- Teško je kad ostaneš sam, ali zahvaljujući Severu iz Vrpolja, svaki dan nam dolazi pokretna trgovina, i to nam je spas. Živim od socijalne pomoći i pružam se toliko koliko mogu - kazao nam je Josip Markanović. S 84-godišnjim stricem Antom sjedio je na klupi i kratio vrijeme.
- Od 25 Markanovića, koliko nas je živjelo na Kladavcu, ostali smo samo nas dvojica, svi ostali su umrli. Bliži se 90. i ja još nikada u životu nisam bio u bolnici. Ali moram priznati da mi je jako žao što se nisam oženio i što nemam djecu. Nemam koga iščekivati ni čemu se radovati - uzdahnuo je starac.
Do asfalta preko EU-a
A život u prirodi, bez vreve i gužve, inspiracija je pjesniku Đuri Pavičiću, koji u Kladavcu živi samozatajno i skromno. Dosad je izdao četiri zbirke poezije i uskoro će u Zagrebu promovirati petu pod nazivom Hologrami sjećanja.
Roditelji 20-ak kladavačkih učenika upozoravaju da zbog loše ceste najviše ispaštaju upravo njihova djeca. Kažu da nakon svake obilnije kiše i snijega proživljavaju pravu kalvariju jer se cesta pretvara u kaljužu i njome se samo traktorom može proći. Učenici nastavu pohađaju u susjednim Prkovcima i Retkovcima, a srednjoškolci u Vinkovcima. Za izrazito loših vremenskih prilika autobus jednostavno ne može doći do Kladavaca pokupiti učenike i događalo se da djeca izbivaju s nastave. Sve dok se blato ne osuši i cesta ne postane prohodna.
- Pa iako smo sirotinja, i naša djeca imaju pravo na obrazovanje, da završe školu i pokušaju u životu nešto postići. Pa zar im Županija ne može osigurati ni siguran put do škole? Ovo je sramota za Hrvatsku, koja se voli nazivati zemljom znanja - poručuju ogorčeni roditelji.
Načelnik Josip Krnić pojašnjava da je sporna cesta u nadležnosti Županijske uprave za ceste VSŽ-a.
- Izrađena je projektna dokumentacija, ali očito nema sredstava za asfaltiranje ceste od Babine Grede do Prkovaca. Vjerujem da će Županija pokazati razumijevanje i kandidirati ovu cestu na Mjeru 7.4. koja se otvara i povući sredstva iz fondova EU-a jer sada je prava prilika da se ovaj veliki problem riješi - kaže Krnić.
Riječ je o projektu vrijednom 20-ak milijuna kuna, jer riječ je o cesti dugoj više od 13 kilometara, a koja bi i mještanima okolnih sela bila izlaz na autocestu kod Babine Grede.

Ekoturističko naselje i olimpijska streljana
Općina ima u planu poraditi na turističkom otvaranju Kladavca i osnivanju ekoturističkog naselja koje će posjetiteljima pružati mogućnost aktivnog odmora u prirodi i korištenje postojećih resursa. A Lovačka udruga iz Babine Grede na Kladavcu će otvoriti olimpijsku streljanu.

20 milijuna kuna stajala bi cesta duga više od 13 kilometara
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>