Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

30-03-2016

Predložili kako Babinu Gredu učiniti poželjnom za život


U Babinoj Gredi u tijeku je javna rasprava o projektu “Babina Greda - sutra” koji je izradila konzultantska kuća o tome kako općinu učiniti mjestom poželjnim i ugodnim za život. Projektom su predviđene aktivnosti koje bi u sljedećih godinu dana trebalo realizirati, smjer u kojem treba ići, a predloženi su i načini odakle povući sredstva. Iz općinske uprave pozivaju mještane da se aktivno uključe u raspravu i svojim prijedlozima i mišljenjima unaprijede projekt.
- Smatramo da je ovaj projekt živi organizam koji zahtijeva konstantnu brigu i usmjeravanje, što želimo i od vas - poručuju.
Osvrnuli su se i na trend nicanja raznih poduzetničkih inkubatora i tehnoloških parkova. Smatraju da nije dobro otvoriti inkubator samo da se može reći da on postoji, a da se ured potom iznajmi za jednu kunu, primjerice knjigovodstvenom obrtu ili slično, jer to nije njegova svrha. Potrebno je, napominju, napraviti inkubator u svrhu učenja programiranja, izrade aplikacija, web-stranica, web i grafičkog dizajna...
- Babinoj Gredi potrebna je Hi Tech učionica u kojoj bi, osim informatičke opreme, bila postavljena oprema za online predavanja s kamerama i drugo. Nužno je već djecu osnovnoškolske dobi usmjeriti prema programiranju i Babinu Gredu postaviti na karti Hrvatske kao mjesto gdje se djeca educiraju za programere. Cilj je da mladi steknu vještine koje bi ih zadržale u Babinoj Gredi, a kojima bi iz svoje sobe ili inkubatora mogli raditi s cijelim svijetom, stoji u prijedlogu. Kao vrlo bitan, istaknut je i marketing i vizualni identitet Babine Grede. Predložena je izrada internet-stranice s virtualnom kartom Babine Grede sa svim znamenitostima i ucrtanim točnim lokacijama određenih projekata, snimanje videouratka o Babinoj Gredi filmskom kamerom i dronovima iz zraka, što je, smatraju, vrlo bitno radi marketinške promocije. Nadalje, prilikom postavljanja postava Muzeja, uz izlaganje povijesnih predmeta treba napraviti i virtualnu sobu u kojoj bi se s pomoću suvremenih tehnologija prikazala povijest Babine Grede, ali i ono što se planira učiniti u budućnosti. Predložena je i obnova čitaonica, dizajnerski, s novim vizualnim identitetom u kojem bi svaka imala svoju priču. Konzultanti smatraju da čitaonice, po kojima je Babina Greda jedinstven primjer u Hrvatskoj, treba iskoristiti slično kao i inkubator programiranja, na način da se djeca i odrasli zainteresiraju za poeziju, književnost, glumu i slično. Predložena je i gradnja biciklističke staze i off roada Babina Greda na e-biciklima, odnosno organiziranje biciklijade na kojoj bi uz standardne bicikle sudjelovali i električni.

Zbog specifičnog položaja u odnosu prema drugim općinama u županiji i činjenice da je smještena uz frekeventnu autocestu A3 Zagreb-Bajakovo, predloženo je postavljanje punionice za E-automobile u sklopu nove zgrade Općine.
- Budući da punjenje E-automobila traje cca 20 minuta, cilj je vozačima i posjetiteljima pružiti uslugu obilaska Babine Grede. U tu bi svrhu bilo poželjno kupiti dva električna vozila za obilazak turističke rute Babina Greda, i bilo bi ih dobro nabaviti preko projekta ili sponzorstvom, napominju konzultantni. Ističu kako na tom području nitko nema takvu vrstu promidžbe i smatraju da bi ona bila vrlo atraktivna
IZVOR

21-03-2016

Iz privatne šume posjekli i otuđili stabla


U Policijskoj postaji Županja provedeno je kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom i 28-godišnjakom iz Babine Grede, kojim je utvrđena sumnja kako su počinili kazneno djelo krađe.

Smatra se, prema saznanjima iz kriminalističkog istraživanja, da su od konca 2015. godine do sredine ožujka 2016. godine iz privatne šume u predjelu „Dorovo“ u blizini Babine Grede posjekli i otuđili deset stabala jasena i deset stabala klena. Vlasnik šume, 48-godišnjak iz Slavonskog Broda, oštećen je za iznos od nekoliko tisuća kuna.
IZVOR

16-03-2016

Učenici iz Babine Grede i Osijeka učili izrađivati računalne igre i videouratke


Microsoft Showcase škola - Osnovna škola “Mladost”, u suradnji s kompanijom Microsoft Hrvatska i Zakladom Slagalica, organizirala je jučer radni posjet učenika OŠ “Mijat Stojanović” iz Babine Grede. Cilj je tih radionica bio upoznavanje djece s upotrebom modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nastavi.
Ukupno 60 učenika šestih razreda iz Osijeka i Babine Grede imalo je prilike sudjelovati na radionicama održanima na satovima prirode i informatike, na kojima se upoznalo s korištenjem novih tehnologija. Također, djeca su se upoznala i s procesom izrade videoigara na interaktivan način i bez upotrebe računala, čime se potiče kreativno i logičko razmišljanje u djece. Naučili su kako primijeniti naprednu tehnologiju u istraživačkoj nastavi prirode, gdje su s pomoću pokusa istražili utjecaj vode na živa bića. Snimanjem pokusa te bilježenjem zapažanja i zaključaka stvorili su materijale potrebne za izradu zanimljivih videouradaka s pomoću web-alata Animoto. Učenike se također upoznalo sa značenjem pojmova kreativnost, autorski rad i autorsko pravo te značenjem oznake copyright. Svoju su kreativnost izrazili s pomoću alata za izradu stripa Pixton, nakon čega su svoje autorske radove zaštitili oznakom ©.
Oduševila ih je radionica na kojoj su se imali prilike upoznati s osnovama izrade računalnih igara na interaktivan način te se baviti logičkim procesom osmišljavanja sadržaja i svega potrebnog za neku videoigru, uključujući osnove kodiranja i programiranja.
- Zahvaljujući radionicama poput ove u Osijeku te sudjelovanjem u projektu E-škole: razvoj sustava digitalne zrelosti škola, na koji smo posebno ponosni, vjerujem da će naša škola nastaviti biti odgojnim činiteljem i uspješno pripremati generacije za životne izazove koji dolaze. Vrlo smo zahvalni OŠ “Mladost” i Zakladi Slagalica što su današnjim radionicama našim učenicima pružile priliku da steknu dodatna znanja i vještine - rekla je Đurđica Babić, ravnateljica OŠ “Mijat Stojanović”.
Marijana Ivošević, učiteljica u OŠ “Mladost”, smatra da druženje i razmjena informacija i iskustva omogućuje učenicima i učiteljima da nauče o važnosti upotrebe tehnologija u svakodnevnoj nastavi i životu.
- Na radionicama možemo vidjeti koje su prednosti uvođenja IKT tehnologija u nastavu, kako one mogu pomoći učenicima u svladavanju nastavnih sadržaja te učiteljima u pripremi nastave i izvođenju nastavnog sata - kaže Ivošević.

Osnovna škola “Mladost” u školskoj je godini 2014./2015. postala Microsoft Showcase škola zahvaljujući sudjelovanju u projektu “Sigurnost djece na internetu” te aktivnom korištenju IKT tehnologija u nastavi. Microsoft Showcase škole omogućavaju učiteljima priliku za osobno usavršavanje, obogaćivanje i osuvremenjivanje nastave, što je motivirajuće i za učenike. Škola ima tri informatičke učionice, od kojih je velika opremljena s tridesetak računala, mala s petnaestak računala, a tu je i mobilna učionica s 24 tableta i interaktivnom pločom, koja se nalazi u učionici za biologiju i kemiju.
IZVOR

18-02-2016

Žele da Babina Greda ponovno bude poznata po proizvodnji mlijeka, junadi i svinjogojstvu


Općina Babina Greda uključila se u neposredno rješavanje problematike i pružanje pomoći OPG-ovima i poljoprivrednim proizvođačima. Odlučili su, kaže načelnik Josip Krnić, učiniti sve što je u njihovoj moći, pa pronaći i dodatna financijska sredstva kako bi se poljoprivrednim proizvođačima osigurali dodatni poticaji i olakšala izuzetno teška situacija u kojoj se nalaze, a čega su u Općini itekako svjesni.
- Cilj nam je da Babina Greda ponovno postane ono što je nekada bila, a to je nadaleko poznata po proizvodnji mlijeka, junica i junadi simentalske pasmine, a o svinjogojstvu da i ne govorim. Ako znamo da se trećina stočnog fonda na području Vukovarsko-srijemske županije nalazila upravo u Babinoj Gredi, a da se 90 posto stanovništva u našoj općini bavi poljoprivrednom proizvodnjom, to je jedan od razloga zbog čega se mi kao lokalna uprava moramo više uključiti i pružiti pomoć. Jer zadovoljstvo naših poljoprivrednih proizvođača, odnosno ljudi koji žive od toga posla, jamstvo je i opstojnosti Babine Grede - kaže Krnić.
I lani je Općina svim polaznicima sufinancirala troškove tečaja o održivoj uporabi pesticida koji provodi Savjetodavna služba s ciljem edukacije poljoprivrednika za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja. A ove je godine, u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Općinsko povjerenstvo za poljoprivredu donijelo i novih sedam mjera za neposrednu pomoć poljoprivrednicima. One, između ostalog, predviđaju sufinanciranje daljnjeg doškolovanja i educiranja poljoprivrednika, subvencioniranje kamata na kredite, nasipanje poljskih puteva, krčenje kanala trećeg i četvrtog reda kao i neposrednu pomoć poljoprivrednicima pri analizi zemljišta. Općina će, potvrdio nam je Krnić, sufinancirati analizu svih poljoprivrednih površina koja će jasno utvrdili što treba poduzeti na poboljšanju njegove kvalitete. Tim je povodom proteklog petka organizirala i edukativnu radionicu pod nazivom “Kontrola plodnosti tla na području Općine Babina Greda” čiji su predavači bili prof. dr.sc. Vladimir Vukadinović i Goran Tkalčec, struč. spec. ing. agr. Cilj radionice je bio upoznati potencijalne korisnike o načinu ostvarivanja prava i educirati ih o kontroli plodnosti tla, koja se sastoji od uzimanja uzoraka tla, kemijske analize tla, preporuke gnojidbe i mjera popravka tla. Općina je već ostvarila i konatakte sa županjskom Sladoranom radi osiguranja karbokalka, nuspoizvoda u proizvodnji šećera, koji se koristi za kalcizaciju kiselih tala.
Edukativna radionica samo je jedna u nizu koje će Općina organizirati za svoje poljoprivrednike. Krnić podsjeća na poražavajući podatak da Vukovarsko-srijemska županija svaki dan izgubi jedan OPG. Smatra da je nužna neprestana edukacija i usvajanje novih znanja, jer znati nešto što se znalo i prije više od 30 godina nije dovoljno i očito je da će poljoprivrednici morati malo više učiti.
Napominje da Općina ima i zakonsku obvezu da prihode od prodaje i zakupa poljoprivrednog zemljišta reinvestira i vrati u poljoprivredu.

“Općina će svakako osigurati i dodatna sredstva za pomoć poljoprivrednicima kroz zelenu gnojidbu i kupnju sjemena koje će dobiti besplatno. Pronašli smo i dodatne kapacitete u samom općinskom proračunu. Završena je izgradnja elektrane i kroz investicijski ciklus i upošljavanje ljudi koje će u ovoj godini krenuti u gospodarskoj zoni, rasti će i općinski prihodi od poreza na dohodak”, najavio je Krnić.
IZVOR

17-02-2016

U Hrvatskoj ga prevarili pa otišao u Njemačku, sad zarađuje trostruko


Željko Babić (28) iz Babine Grede još je jedan u nizu akademski obrazovanih mladih ljudi koji su odlučili bolju budućnost potražiti izvan Hrvatske. Željko je danas u Stuttgartu, a iz Hrvatske je otišao u srpnju 2014. godine.

– Završio sam Građevinski fakultet u Osijeku 2012. godine. Zatim sam radio na stručnom osposobljavanju u Županji na urbanizmu gdje sam nakon godinu dana i nekoliko mjeseci trebao nastaviti raditi budući da je tada došlo puno zahtjeva za legalizaciju. Ipak, dobio sam ponudu raditi kao mladi inženjer na sportskoj dvorani u Babinoj Gredi na čemu sam i radio dulje vrijeme, a nakon što sam saznao da me uopće nisu prijavili te da su me prevarili, odlučio sam otići.

Željko nam je rekao da je nakon toga razočaran otišao put Njemačke, a čak je i prodao automobil kako bi imao novac za početak.

– Imao sam sreće jer imam rodbinu tamo, a i majka radi neko vrijeme pa mi je Stuttgart bio najbolja opcija. Jedini problem mi i dalje predstavlja jezik, ali ga uspješno učim i napredujem pa se uskoro mogu nadati i poslu u struci budući da sada radim kao laborant na ispitivanju betona i građevinskog materijala za proizvodnju betona. Prvo sam na preporuke poznanika 6 mjeseci bio na probnom radu i nakon toga su me uzeli u stalni radni odnos, a za vrijeme probnog rada na pola radnog vremena učio sam jezik.


Ipak, Željko nam je rekao kako bi vjerojatno ostao raditi i do danas da je dobio normalan ugovor u Županji ili da je nastavio raditi na projektu sportske dvorane.

– Zasigurno bih ostao raditi u svojoj struci odmah da su me za to dobro platili, odnosno da su mi uopće ponudili ugovor. Zanimljivo je da, recimo, na onoj sportskoj dvorani u Babinoj Gredi nije od tada ništa napravljeno, a već je gradnja trebala biti u završnim fazama. I danas stoji ogromna građevinska jama, a projekt navodno financira ministarstvo.

U Njemačkoj Željko sada odlično zarađuje pa mu i nije toliko žao posla u Hrvatskoj, a mogućnost napretka ga dodatno gura naprijed.


– Iako ne radim kao inženjer, imam odličnu plaću, skoro trostruko veću od hrvatskog prosjeka. Usporedbe radi, jedan dobar auto će u Njemačkoj izaći 20.000 eura na prosječna primanja od 1.500 eura dok je ta cijena u Hrvatskoj gotovo 150.000 kuna, a prosječna plaća je oko 3.000 kn. S druge strane, omjer cijena namirnica, odnosno hrane je gotovo isti kao i u Hrvatskoj, a plaća je puno veća. Nekretnine su samo osjetno skuplje nego kod nas. Bitno je to da ne moram spajati kraj s krajem i misliti što ću do kraja mjeseca, čak se može i uštedjeti ako se pametno troši.

Dok još uvijek uči jezik, Željko više vremena provodi s Hrvatima, ali odmah je prepoznao ljubaznost i prijateljsku nastrojenost kod Nijemaca.

– Makar i neku banalnu stvar napravio za njih, cijenili bi to i bili vrlo zahvalni. Ja se družim više sa svojima zbog jezika, ali i zbog našeg humora i naših ljudi općenito. Na ulici također svakodnevno čujem naš jezik jer ovdje ima puno Hrvata, ali i Bosanaca i Srba. Ovdje su Nijemci vrlo ljubazni i dobri, ali su dosta povučeni i ne upuštaju se u neka velika prijateljstva. A što se tiče pomoći, uvijek su tu, kad nisam znao pravilno izgovoriti neku riječ, nisu mi se rugali već su mi pomagali. U kilometarskim gužvama gdje se svakih 5 minuta mičete po nekoliko metara nitko ne trubi niti psuje, a kad se i čuje da netko trubi, znat ćete o kome se radi.

Na pitanje o povratku u Hrvatsku, Željko nam je rekao kako bi se jednog dana volio vratiti, naravno da je stanje drugačije i da ima posao u struci.

– Rado bih se vratio, ali kad vidim Slavoniju kad dođem kući, sve je pusto i nepromijenjeno, još uvijek perspektive i napretka nema. Naravno da bih volio živjeti tamo gdje sam rođen, ali dok se neke stvari ne promijene, nažalost, moramo budućnost graditi izvan Hrvatske.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [59] 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>