Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

541 Online novosti

31-05-2013

Na gradilištu umjesto bagera – pasu kravice


Čelnik babogredskog HDZ-a Marko Mrkonjić na konferenciji za novinare obrušio se na načelnika Babine Grede Josipa Krnića, optuživši ga za prodavanje demagogije radi prikupljanja političkih bodova. “Žalosno je i sramotno kako se radi pridobivanja glasova i zadržavanja vlasti drug Krnić spustio tako nisko. Svjesno obmanjuje svoje sumještane – obećava milijunska ulaganja, procvat Babine Grede koja bi, kako priča, trebala postati mala Švicarska, i otvaranje 200 radnih mjesta, a vrlo dobro zna da od toga nema ništa. Osladila mu se načelnička fotelja i više ne želi biti volonter nego profesionalni načelnik jer je izračunao da mu se to više isplati nego raditi na Ininoj crpki, što više nije unosan posao”, kazao je Mrkonjić. Babogredski HDZ-ovci pitaju se gdje su ti renomirani investitori koji će u Babinoj Gredi sagraditi elektranu, plastenike, hladnjače i uložiti bajoslovnih 70 milijuna eura. “Krnić konstatno obećava i po koji već put pompozno najavljuje velike projekte, od solarne energane do korištenja geotermalnog izvorišta, od kojih ni jedan nije realiziran. A zanimljivo je da su u svim tim pričama uvijek bili jedni te isti investitori. Početak radova Krnić je najavljivao još ljetos, pa je prolongiran na sredinu listopada, a supružnici Lalić i Jurilj na temelju elektrane u Babinoj Gredi dobili su unosan ugovor s Hrvatskim šumama. Obvezali su se do kraja 2012. završiti zemljane radove. Evo stiže i lipanj, a na lokaciji najvećeg stranog ulaganja u Hrvatskoj u 2013., u industrijskoj zoni Tečine, koja bi trebala biti gradilište najveće greenfield investicije, umjesto očekivanih bagera - pasu kravice! Samo nismo još sigurni jesu li turske ili belgijske i hoće li, s obzirom na to da pasu kod elektrane, biti povećana količina aflatoksina u mlijeku”, pita se Mrkonjić. Svoje je tvrdnje Mrkonjić potkrijepio i fotografijama.
IZVOR

30-05-2013

Zaustaviti ispuštanje fekalnih voda u Beravu


Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić posjetili su Babinu Gredu i načelniku Josipu Krniću obećali pomoć u rješavanju komunalne problematike u toj općini. Riječ je, prije svega, o gradnji kanalizacijske mreže i pročistača, investiciji vrijednoj više od 40 milijuna kuna za koju se dio novca planira povući i iz strukturnih fondova EU.

- U tijeku je izrada projektne dokumentacije, a problem zbrinjavanja otpadnih voda potrebno je što prije kvalitetno riješiti jer je Babina Greda zaštićeno vodonosno područje i više od 70 posto vode iz regionalnog vodovoda istočne Slavonije nalazi se pod tim selom, što znači da čak osam posto stanovnika Hrvatske pije babogredsku vodu, ističe Krnić.

Upozorio je na lošu naviku sumještana koji otpadne i fekalne vode ispuštaju u rijeku Beravu, točnije kanal koji se u dužini od 15-ak kilometara proteže duž Babine Grede, od Gundinaca pa sve do Krajc kanala u Cerni. Babogredci su oduvijek bili vezani uz tu rijeku koja se do prije nekoliko godina i mogla tako nazvati, no širenjem kanalske mreže po selu i novim sustavom prokopavanja kanala, količina vode u njenom koritu znatno je smanjena, a Berava gotovo presušila. Unatoč tome, brojna su kućanstva otpadne vode i fekalije nastavila ispuštati u kanal, što se posebice tijekom ljetnih mjeseci pokazalo kao veliki problem i potencijalni izvor zaraze. S obzirom na to da je Berava postala kritična točka, Hrvatske su vode već ranije očistile i izmuljile najveći dio korita, a ovih se dana očekuje nastavak radova.

- Ne treba zanemariti činjenicu da će stavljanjem u funkciju kanala Dunav-Sava, čiji su pripremni radovi u Babinoj Gredi već krenuli gradnjom melioracijskog kanala koji će vodu akumulirati iz Save, Berava ponovno postati tekuća rijeka, što nam je i cilj jer su Babogredci uz nju ipak povijesno vezani, a veliku će ulogu imati i u navodnjavanju - pojasnio je Krnić.

Dodaje da će nakon spajanja melioracijskog kanala sa Savom i gradnje prepumpne stanice krenuti pilot-projekt navodnjavanja 510 hektara poljoprivrednih površina kod Babine Grede. To će omogućiti orijentaciju ratara na visokodohodovne kulture-voćarstvo i povrtlarstvo, a gradnjom hladnjače u industrijskoj zoni Tečine proizvođači će dobiti i skladišne kapacitete i neće biti prisiljeni robu tržiti po nepovoljnim uvjetima.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić obećao je i nastavak čišćenja kanalske mreže 1. i 2. reda kojih je na babogredskom području još 90-ak kilometara. Načelnik je upozorio da su Babogredci u odnosu prema ostalim općinama u okruženju, što se tiče održavanja kanalske mreže, zapostavljeni. U drugim je selima gotovo 90 posto kanala očišćeno dok je u Babinoj Gredi, katastarski najvećoj općini, taj postotak samo 35 posto, što stvara velike probleme poljoprivrednicima.

- Najvažnije nam je poboljšati kvalitetu življenja u Babinoj Gredi, čiji su stanovnici zbog političkih previranja prijašnjih godina zapostavljeni i oštećeni mnogo toga - ističe Krnić. Istodobno priznaje da je čelni čovjek Hrvatskih voda pokazao razumijevanje i dobru volju te je uvjeren da pomoć neće izostati.
IZVOR

17-05-2013

Gradi se kogeneracijsko postrojenje vrijedno 50 mil. eura


Predstavnici tvrtke Uni Viridas, koja je nositelj projekta, i izvođača radova MW Power OY potpisali su danas u Babinoj Gredi sporazum o izgradnji kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu koji će nositi naziv Viridas Biomass. Prema riječima Sunčice Lalić, vlasnice tuzemnog partnera Energia Solutione, radi se o pogonu kapaciteta 9,7 MW koji će biti najveći takav pogon u Hrvatskoj.

– Ovo je početak realizacije projekta vrijednoga 50 milijuna eura. Izgradnja pogona započinje u srpnju i nalazit će se u industrijskoj zoni Tečine. Prema planovima pogon će započeti sa radom tijekom 2015 godine, rekla je Lalić. O važnosti investicije u Babinoj Gredi govori i to da je ovo prvo direktno strano ulaganje u Hrvatsku u 2013 godini te da je to trenutno najveća greenfield investicija na području Vukovarsko – srijemske županije. Sa završetkom pogona tijekom 2016. godine započinje druga faza projekta u okviru kojega će u istoj industrijskoj zoni biti izgrađenu staklenici, peletarnica i hladnjača.

Taj drugi dio projekta težak je 20 milijuna eura i on će rezultirati zapošljavanjem 100-ak nezaposlenih osoba. Partneri u projektu su napomenuli da je u pripremi projekta potpisan i 14-godišnji ugovor o otkupu električne energije sa HROTE-om kao i 14-godišnji ugovor sa Hrvatskim šumama koji će osigurati sirovine za pogon.

– Dvije godine smo radili na projektu i samo mi znamo s čime smo se sve suočavali tijekom realizacije. Radi svih problema u nekoliko navrata smo čak razmišljali i da odustanemo od svega. Na sreću upornost i ustrajnost svih partnera rezultirala je potpisivanjem ovoga ugovora, rekla je Lalić. Član Uprav tvrtke Erhan Ozil rekao je da je čista energija zapravo energija budućnosti te da je ova tvrtka već godinama u ovome poslu te da imaju i niz planova za dalja ulaganja na području Hrvatske.

– Ukupni energetski kapacitet Hrvatske iznosi 4000 MW od čega svega 150 MW dolazi iz obnovljivih izvora energije. Cilj je svakako povećati udio energetski obnovljih izvora energija. Do 2020. godine u Hrvatskoj bi svake godine trebalo ulagati 100 milijuna eura u izgradnju pogona za proizvodnju energetskih pogona koji koriste obnovljive izvore energije, rekao je Ozil. Izvođač radova i proizvođač opreme na izgradnji pogona u Babinoj Gredi je finska tvrtka MW Power OY koja je vodeći europski proizvođač opreme na području biomase.
IZVOR

16-05-2013

Igraonica Knjižnice Babina Greda


U utorak, 7. svibnja 2013. godine ravnateljica Općinske narodne knjižnice Babina Greda potpisala je Ugovor s tvrtkom INA – Industrija nafte, d.d. za sponzorstvo pri opremanju igraonice na Odjelu za djecu i mlade u knjižnici.

Opremanje igraonice izvršit će se do kraja 2013. godine kada će biti i službeno otvorena. Aktivnosti u igraonici vodit će knjižničarka u suradnji s učiteljima i stručnim suradnicima OŠ "Mijat Stojanović" Babina Greda, voditeljicom Predškole te voditeljicama podružnice Udruge za pomoć osobama s invaliditetom „Golubovi“ iz Županje. U igraonicu može doći svako dijete do polaska u školu, bez obzira ide li u dječji vrtić ili ne.

Igraonica će biti pravo mjesto za zanimljivu, uzbudljivu i maštovitu igru, u kojoj će osim djece biti dobrodošli i roditelji.

Pod stručnim vodstvom voditelja igraonice, u prostoru obogaćenom pomno odabranim slikovnicama, igračkama i materijalima, djeca će provesti dva do tri sata birajući igre, aktivnosti i način svog sudjelovanja u njima. Posebnost je igraonice u knjižnici što se nalazi u kulturnoj ustanovi koja zadovoljava potrebe i ostalih članova obitelji.

Iskustva i znanja koja djeca stječu u igri pomoći će im u svladavanju školskog gradiva i snalaženju među vršnjacima. Ovom su projektom djeca dobila vrijednu donaciju za igraonicu koja je već izazvala ogromnu radost kod mališana.
IZVOR

26-04-2013

U knjižnici više od 300 korisnika


Općinska narodna knjižnica Babina Greda, u suradnji s OŠ Mijata Stojanovića i Društvom za pomoć osobama s invaliditetom Golubovi iz Županje, pripremila je bogat program za “Noć knjige 2013.”, koji je počeo predstavljanjem projekta “BookCrossing – knjige moraju biti slobodne”. Tridesetak knjiga odneseno je u lokalnu ambulantu kako bi bile dostupne svima koji čekaju na red kod liječnika. Održane su i kreativne radionice pod nazivom “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” za djecu od 6 do 14 godina i “Pletenje novinskim papirom”. Članovi Golubova izveli su recitacije “Mome zavičaju, Babinoj Gredi”. Knjižnicu je posjetio i mađioničar Magic Dodo, koji je zagolicao maštu ne samo djece nego i odraslih i darivao ih balonima u obliku cvijeta ili životinje. Program je nastavljen radionicom “Čarobni noktići”, a svim zainteresiranima korisnice Knjižnice Ivana i Lucija bojile su nokte raznim tehnikama i bojama. U odličnom raspoloženju druženje je potrajalo sve do 22 sata, a Knjižnica je bila otvorena za posudbu i upisivanje novih članova te kupnju otpisanih naslova po prigodnim cijenama.

Svi posjetitelji složni su u jednom - takvu vrstu programa trebalo bi bar jednom mjesečno organizirati u babogredskoj Knjižnici. “S obzirom na to da je Knjižnicu posjetilo oko 300 korisnika, učlanilo se dvadesetak novih članova, prodano je tridesetak knjiga, taj ćemo savjet poslušati i već danas krećemo s planovima za nova događanja”, poručuje ravnateljica Tea Kompar.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>