Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

13-06-2013

Održan 2. Bećarfest u Babinoj Gredi


Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija„ Babina Greda prošlog vikena 9.6. u nedjelju je održala drugi Bećarfest Slavonije, Baranje i Srijema „Alaj ću se kerit i bećarit“ u Babinoj Gredi.

Bećarski napjev nastao je na ovom slavonskom tlu, u srcu Šokadije iz duše vrijednog, veselog i duhovitog Šokca, strastvenog i raskalašenog ljubavnika, domoljuba i ponekad prkosnog hvalisavca, upravo baš u takvom zanosu i atmosferi se i održao prvi Bećarfest.

Kako je ovaj napjev postao zaštitni znak naše nematerijalne kulturne baštine, Udruga je prepoznala trenutak i želi pridonijeti u njegovom promoviranju i očuvanju svih njegovih ljepota i vrijednosti na zanimljiv i upečatljiv način. Uz pomoć eminentnog glazbenog stručnjaka, koji je ušao u najtananije vrednote ovog napjeva, gospodina Mihaela Ferića, udruga s vodstvom predsjednika Ilije Babića osmislili su održavanje ovog Bećarfesta „Alaj ću se kerit i bećarit“.
Poslušajte što je gosp. Mihael Mija Ferić rekao na drugom Bećarfestu

Intervju za Šokački Portal je dala i gđa. Miroslava Hadžihusejnović-Valašek, profesorica glazbe i etnomuzikologinja iz Zagreba te vanjska suradnica uredništva za narodnu glazbu Hrvatskoga radija. Poslušajte


Drugi kao i prvi Bećarfest se održao s početkom u 20 sati na otvorenom, ali natkrivenom prostoru PZ "Napredak" Županja u Babinoj gredi na Čevatovu, izuzetno zahvalnom zvučnom, a prozračnom prostoru, ma možemo reći kao stvorenom za ovakve događaje. Iako u isto vrijeme se odvijala vrlo atraktivna događaja neposredno blizu u Slavonskom Brodu u sklopu Brodskog kola, mještani Babine Grede u velikom broju s smiješkom na licima su u pravom smislu podržali ovaj vrlo uspješno zamišljen i dobro realiziran program.

Nastupili su MPS KUD-a “Mijat Stojanović”, Babina Greda, MPS KUD-a Ivana Filipovića, Velika Kopanica, TS “Ledina”, Babina Greda, MPS “Šokci”, Donji Andrijevci, Slavonski Brod, MPS „Baće“ KUD-a „Josip Šošić“, Tenja, MJPS “Priše” Udruga “Šokadija”, Babina Greda, MPS “Lovor”, Trnjani, TS “Ataše”, Slavonski Brod, MPS “Šokci” Šokačka grana, Osijek, MPS KUD-a “Šokadija”, Stari Mikanovci, MPS “Babogreci”, Udruga “Šokadija”, Babina Greda, TS “Jedini”, Slavonski Brod i MPS “Đeverovi”, Donja Bebrina.

U stankama za vrijeme vijećanja stručnog suda nastupile su TS “Šokci”, Mohač, Republika Mađarska , ŽPS “Snaše”, Klakar, Franjo Verić na samici, Osijek i “Denis i Dive”, Udruga Šokadija, Babina Greda, koji su pozvani kao gosti i njihovi nastupi nisu ulazili u ovaj natjecateljski dio, a još uvijek imaju ukorijenjen zapravo očuvan povratni, starački bećarac te vrlo zanimljiv starinski tradicionalni način izvođenja pjesme.

Program je pratio stručni sud na čelu s gdinom. Ferićem koji je donio odluku o nagrađenim sudionicima. Tako je u kategoriji pjevačkih skupina kao najbolji pjesmovođa (solist) proglašen Ilija Babić (MPS "Babogreci", Udruga "Šokadija", Babina Greda), najbolja vokalno instrumentalna izvedba bećarca MPS „Šokci“ Osijek – Udruga Šokačka grana, najbolja interpretacija instrumentalne pratnje tamburaši KUD-a „Mijat Stojanović“ Babina Greda, ukupan vizualni i scenski dojam, MPS "Lovor", Trnjani, nagrada za najuspjelije stihove aktualnih društvenih zbivanja suvremeni tekst MPS „Baće“ KUD-a „Josip Šošić“, Tenja, a najbolji prema nagradi publike MPS "Babogreci", Udruga "Šokadija", Babina Greda.
IZVOR

11-06-2013

Konji bijelci naš su miraz Europskoj uniji


Konji su oduvijek bili i ostali simbol Babine Grede, Šokadije i Slavonije, potvrđeno je i jučer, na 33. kulturno-sportskoj manifestaciji Konji bijelci.

Ponosni Babogredci iznovice su pokazali svijetu što imaju i umiju, što su im u zalog ostavili njihovi stari da ljubomorno čuvaju i prenose s koljena na koljeno, s čime se godinama diče i prkose vremenu. Selo je poprimilo svečano ruho, prekrasna povorka 24 svatovske zaprege, ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima, sa snašama i baćama u tradicionalnom narodnim nošnjama prodefilirala je ulicama i potom se zaustavilo na hipodromu Ritić.

Načelnik Babine Grede Josip Krnić podsjetio je na to da Babogredci najbolje znaju što je život s konjima i ljubav prema očuvanju autohtonosti drevnih običaja. Izrazio je zadovoljstvo što sve više mladih u selu nabavlja nova grla, što je zalog za budućnost i siguran put prema 50. jubilarnim Konjima bijelcima. Najavio je da će sljedeće godine u dogovoru s predsjednikom RH Ivom Josipovićem u Babinu Gredu dovesti cijeli diplomatski kor, manifestaciju dići na višu razinu koja bi trebala postićii gospodarski učinak za selo.

Među mnoštvom gostiju, u ljepoti gizdavih lipicanaca i narodnog ruha uživali su i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, saborski zastupnik Damir Rimac, vukovarsko-srijemski dožupan Zdravko Kelić, načelnik PU Vukovarsko-srijemske Blaž Topalović i ostali uzvanici. Otvarajući Konje bijelce, ministar Jakovina je poručio da je riječ o jednoj od najljepših manifestacija u Hrvatskoj koja spaja kulturu, sport, tradiciju i ljubav prema zemlji.

– Za dvadesetak dana, kada uđemo u asocijaciju kojoj smo oduvijek pripadali, ovo će biti naš miraz Europskoj uniji, jer ljubav prema običajima i povijesti je ono što nas krasi. Mnogo toga može propasti, ali selo i običaji nikada neće izumrijeti i Hrvatska može biti ponosna na to što ima Slavoniju - poručio je Jakovina. Prije natjecanja konjogojaca u drevnim disciplinama vezanju repova, vožnji na paliji, teklićkom jahanju, prosudbena komisija izabrala je najljepše svatovske zaprege. Laskava titula najljepše od najljepših pripala je Babogredcu Kreši Petričeviću.
IZVOR

31-05-2013

Na gradilištu umjesto bagera – pasu kravice


Čelnik babogredskog HDZ-a Marko Mrkonjić na konferenciji za novinare obrušio se na načelnika Babine Grede Josipa Krnića, optuživši ga za prodavanje demagogije radi prikupljanja političkih bodova. “Žalosno je i sramotno kako se radi pridobivanja glasova i zadržavanja vlasti drug Krnić spustio tako nisko. Svjesno obmanjuje svoje sumještane – obećava milijunska ulaganja, procvat Babine Grede koja bi, kako priča, trebala postati mala Švicarska, i otvaranje 200 radnih mjesta, a vrlo dobro zna da od toga nema ništa. Osladila mu se načelnička fotelja i više ne želi biti volonter nego profesionalni načelnik jer je izračunao da mu se to više isplati nego raditi na Ininoj crpki, što više nije unosan posao”, kazao je Mrkonjić. Babogredski HDZ-ovci pitaju se gdje su ti renomirani investitori koji će u Babinoj Gredi sagraditi elektranu, plastenike, hladnjače i uložiti bajoslovnih 70 milijuna eura. “Krnić konstatno obećava i po koji već put pompozno najavljuje velike projekte, od solarne energane do korištenja geotermalnog izvorišta, od kojih ni jedan nije realiziran. A zanimljivo je da su u svim tim pričama uvijek bili jedni te isti investitori. Početak radova Krnić je najavljivao još ljetos, pa je prolongiran na sredinu listopada, a supružnici Lalić i Jurilj na temelju elektrane u Babinoj Gredi dobili su unosan ugovor s Hrvatskim šumama. Obvezali su se do kraja 2012. završiti zemljane radove. Evo stiže i lipanj, a na lokaciji najvećeg stranog ulaganja u Hrvatskoj u 2013., u industrijskoj zoni Tečine, koja bi trebala biti gradilište najveće greenfield investicije, umjesto očekivanih bagera - pasu kravice! Samo nismo još sigurni jesu li turske ili belgijske i hoće li, s obzirom na to da pasu kod elektrane, biti povećana količina aflatoksina u mlijeku”, pita se Mrkonjić. Svoje je tvrdnje Mrkonjić potkrijepio i fotografijama.
IZVOR

30-05-2013

Zaustaviti ispuštanje fekalnih voda u Beravu


Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić posjetili su Babinu Gredu i načelniku Josipu Krniću obećali pomoć u rješavanju komunalne problematike u toj općini. Riječ je, prije svega, o gradnji kanalizacijske mreže i pročistača, investiciji vrijednoj više od 40 milijuna kuna za koju se dio novca planira povući i iz strukturnih fondova EU.

- U tijeku je izrada projektne dokumentacije, a problem zbrinjavanja otpadnih voda potrebno je što prije kvalitetno riješiti jer je Babina Greda zaštićeno vodonosno područje i više od 70 posto vode iz regionalnog vodovoda istočne Slavonije nalazi se pod tim selom, što znači da čak osam posto stanovnika Hrvatske pije babogredsku vodu, ističe Krnić.

Upozorio je na lošu naviku sumještana koji otpadne i fekalne vode ispuštaju u rijeku Beravu, točnije kanal koji se u dužini od 15-ak kilometara proteže duž Babine Grede, od Gundinaca pa sve do Krajc kanala u Cerni. Babogredci su oduvijek bili vezani uz tu rijeku koja se do prije nekoliko godina i mogla tako nazvati, no širenjem kanalske mreže po selu i novim sustavom prokopavanja kanala, količina vode u njenom koritu znatno je smanjena, a Berava gotovo presušila. Unatoč tome, brojna su kućanstva otpadne vode i fekalije nastavila ispuštati u kanal, što se posebice tijekom ljetnih mjeseci pokazalo kao veliki problem i potencijalni izvor zaraze. S obzirom na to da je Berava postala kritična točka, Hrvatske su vode već ranije očistile i izmuljile najveći dio korita, a ovih se dana očekuje nastavak radova.

- Ne treba zanemariti činjenicu da će stavljanjem u funkciju kanala Dunav-Sava, čiji su pripremni radovi u Babinoj Gredi već krenuli gradnjom melioracijskog kanala koji će vodu akumulirati iz Save, Berava ponovno postati tekuća rijeka, što nam je i cilj jer su Babogredci uz nju ipak povijesno vezani, a veliku će ulogu imati i u navodnjavanju - pojasnio je Krnić.

Dodaje da će nakon spajanja melioracijskog kanala sa Savom i gradnje prepumpne stanice krenuti pilot-projekt navodnjavanja 510 hektara poljoprivrednih površina kod Babine Grede. To će omogućiti orijentaciju ratara na visokodohodovne kulture-voćarstvo i povrtlarstvo, a gradnjom hladnjače u industrijskoj zoni Tečine proizvođači će dobiti i skladišne kapacitete i neće biti prisiljeni robu tržiti po nepovoljnim uvjetima.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić obećao je i nastavak čišćenja kanalske mreže 1. i 2. reda kojih je na babogredskom području još 90-ak kilometara. Načelnik je upozorio da su Babogredci u odnosu prema ostalim općinama u okruženju, što se tiče održavanja kanalske mreže, zapostavljeni. U drugim je selima gotovo 90 posto kanala očišćeno dok je u Babinoj Gredi, katastarski najvećoj općini, taj postotak samo 35 posto, što stvara velike probleme poljoprivrednicima.

- Najvažnije nam je poboljšati kvalitetu življenja u Babinoj Gredi, čiji su stanovnici zbog političkih previranja prijašnjih godina zapostavljeni i oštećeni mnogo toga - ističe Krnić. Istodobno priznaje da je čelni čovjek Hrvatskih voda pokazao razumijevanje i dobru volju te je uvjeren da pomoć neće izostati.
IZVOR

17-05-2013

Gradi se kogeneracijsko postrojenje vrijedno 50 mil. eura


Predstavnici tvrtke Uni Viridas, koja je nositelj projekta, i izvođača radova MW Power OY potpisali su danas u Babinoj Gredi sporazum o izgradnji kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu koji će nositi naziv Viridas Biomass. Prema riječima Sunčice Lalić, vlasnice tuzemnog partnera Energia Solutione, radi se o pogonu kapaciteta 9,7 MW koji će biti najveći takav pogon u Hrvatskoj.

– Ovo je početak realizacije projekta vrijednoga 50 milijuna eura. Izgradnja pogona započinje u srpnju i nalazit će se u industrijskoj zoni Tečine. Prema planovima pogon će započeti sa radom tijekom 2015 godine, rekla je Lalić. O važnosti investicije u Babinoj Gredi govori i to da je ovo prvo direktno strano ulaganje u Hrvatsku u 2013 godini te da je to trenutno najveća greenfield investicija na području Vukovarsko – srijemske županije. Sa završetkom pogona tijekom 2016. godine započinje druga faza projekta u okviru kojega će u istoj industrijskoj zoni biti izgrađenu staklenici, peletarnica i hladnjača.

Taj drugi dio projekta težak je 20 milijuna eura i on će rezultirati zapošljavanjem 100-ak nezaposlenih osoba. Partneri u projektu su napomenuli da je u pripremi projekta potpisan i 14-godišnji ugovor o otkupu električne energije sa HROTE-om kao i 14-godišnji ugovor sa Hrvatskim šumama koji će osigurati sirovine za pogon.

– Dvije godine smo radili na projektu i samo mi znamo s čime smo se sve suočavali tijekom realizacije. Radi svih problema u nekoliko navrata smo čak razmišljali i da odustanemo od svega. Na sreću upornost i ustrajnost svih partnera rezultirala je potpisivanjem ovoga ugovora, rekla je Lalić. Član Uprav tvrtke Erhan Ozil rekao je da je čista energija zapravo energija budućnosti te da je ova tvrtka već godinama u ovome poslu te da imaju i niz planova za dalja ulaganja na području Hrvatske.

– Ukupni energetski kapacitet Hrvatske iznosi 4000 MW od čega svega 150 MW dolazi iz obnovljivih izvora energije. Cilj je svakako povećati udio energetski obnovljih izvora energija. Do 2020. godine u Hrvatskoj bi svake godine trebalo ulagati 100 milijuna eura u izgradnju pogona za proizvodnju energetskih pogona koji koriste obnovljive izvore energije, rekao je Ozil. Izvođač radova i proizvođač opreme na izgradnji pogona u Babinoj Gredi je finska tvrtka MW Power OY koja je vodeći europski proizvođač opreme na području biomase.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>