Novosti online

- klikni na foto za više -

 




poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

28-12-2012

Obnovljen Hrvatski dom


Novouređeni Hrvatski dom u Babinoj Gredi oduševio je mještane, ali i posjetitelje tradicionalnih Večeri dr. Matije Bačića, koje su počele na drugi dan Božića, a završavaju večeras drugom večeri županijske smotre a capela pjevanja.

- Zahvaljujući sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost, uređena je unutrašnjost doma, riješeno grijanje, uređeno pročelje. Osim 20 babogredskih udruga, koje koriste ovaj prostor, vjerujem kako su svi mještani iznimno ponosni na novi izgled Hrvatskog doma - istaknuo je načelnik Josip Krnić. Prema njegovim riječima radovi vrijedni oko 750.000 kuna trajali su relativno kratko, a veći dio sredstava, oko 72 posto, osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Općina je osigurala ostatak novca. Za prostor u Hrvatskom domu imamo i druge planove, osim što ga koriste naše udruge, a poglavito KUD - najavljuje Krnić. Naime, razmišljaju o iznajmljivanju dvorane Hrvatskog doma budući da u cijeloj općini ne postoji nijedna takva sala.

Inače, prve večeri manifestacije cjelovečernji koncert održao je KUD Litva-Banovići, a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je u humanitarne svrhe - za liječenje djevojčice Antonije Gregorović.
IZVOR

01-12-2012

Djevojčica u komi jer u bolnici nisu vidjeli da ima prijelom lubanje


Devetogodišnja djevojčica, učenica 2. razreda OŠ Mijat Stojanovića iz Babine Grede, još je u komi nakon što ju je u ponedjeljak popodne u školi za velikog odmora gurnuo jedan dječak pa je pala i glavom udarila o pod. Iz škole su je prevezli kući k roditeljima, ali kada su oni vidjeli da je ozljeda ozbiljna, hitno je prevezena u vinkovačku Županijsku opću bolnicu.

– Ne želim kriviti školu, ali zašto nisu odmah pozvali Hitnu? I da ju je naš liječnik pregledao, sigurno bi je odmah uputio u bolnicu u Vinkovce, a ovako je izgubljeno dragocjeno vrijeme. U vinkovačkoj bolnici su je pregledali na rendgenu, ali ne i na CT-u pa nisu odmah vidjeli teške ozljede glave. Tek kada se zakompliciralo, kada je srce prestalo raditi te nakon reanimacije, prevezli su je u Osijek. U Osijeku su ustanovili da ima prijelom lubanje. Kada sam pitao liječnike u Vinkovcima kako nisu mogli vidjeti da joj je napukla lubanja, rekli su da nemaju takve uređaje. - Morate i nas razumjeti, i mi nekada pogrešno procijenimo - rekli su mi liječnici. U srijedu je pola dana disala svojim plućima, ali su je opet vratili na respirator. U osječkoj bolnici su mi rekli da su je stavili u izazvanu komu da bi se mozak odmorio kako bi je mogli operirati. Prvo je imala oštećenje na jednoj strani mozga, sada i na drugoj. Jako smo zabrinuti... – kaže otac Antun Gregurović dodajući kako je stariji sin vidio da ju je odgurnuo jedan dječak. No, policija ima drukčije informacije.

– Učenica u dobi od 9 godina trčeći po školi sudarila se sa 7-godišnjim učenikom. Tom je prilikom pala na pod. Požalila se da je boli glava te ju je dežurna nastavnica poslala kući – rekao nam je Luka Barunčić, glasnogovornik policije. Ravnatelj vinkovačke bolnice dr. Krunoslav Šporčić kaže da su poduzeli sve što su mogli u ovom slučaju.

Šok pod velikim odmorom

– Kada je djevojčica primljena, bila je pri svijesti. Pregledali su je neurolog i neurokirurg i nije slutilo na teže ozljede. Nismo je odmah poslali na CT jer se to ne radi dok je osoba pri svijesti, pogotovo kada je riječ o djetetu, da se ne izlaže zračenju, ali kada je izgubila svijest, pregledali smo je CT-om i utvrdili epidermalni hematom. Budući da takve operacije ne možemo obavljati, prevezli smo je u Osijek – kaže dr. Šporčić. Ravnatelj škole Damir Gugić kaže da su svi još u šoku.

– Sve s dogodilo pod velikim odmorom kada su se djevojčica i dječak sudarili, a djevojčica pala na pod. To je bila nezgoda. Ona je rekla da bi išla kući jer je boli glava. Nisu se vidjele nikakve ozljede pa smo mislili da će biti sve u redu. Kolegica ju je odvezla i predala roditeljima – kaže ravnatelj Gugić.
IZVOR

27-10-2012

Najniži Hrvat godinu i pol čeka na električna kolica


Nadvožnjakom iznad autoceste A3 Zagreb - Lipovac, koji spaja sjeverni i južni dio Babine Grede, sporo se i teško kretao 41-godišnji Željko Biškić. Taj samo stotinu centimetara visok Babogredac oslanjao se na dječji biciklić s pomoćnim kotačem, a vozači su usporavali automobile i znatiželjno ga promatrali. Krenuo je na groblje, obići posljednje počivalište svojih roditelja jer zbog najavljenog pogoršanja vremena nije siguran da će moći otići na Sve svete. Iako se trudio biti ljubazan, ipak nije mogao sakriti svoju razočaranost i ogorčenost.

- Ma vjerujte mi da mi je dosta toga da me ljudi samo s čuđenjem promatraju, mobitelom slikaju i prstom upiru u mene. Ne želim biti maskota, ja sam ipak čovjek, takav sam kakav sam, Božja volja, ali samo želim normalno živjeti - zavapio je Željko.

Požalio nam se na to da mu već više od godinu i pol električna kolica za osobe s invaliditetom, koja mu je nakon dobrotvorne akcije darovao načelnik općine, nisu u funkciji, došlo je do nekog kvara i još uvijek su na popravku.

- Niti mi se itko javlja, niti znam o čemu se radi. Navodno treba nekoliko tisuća kuna platiti popravak. Da nemam ovog biciklića s pomoćnim kotačem koji sam dobio na poklon, ne znam kako bih se uopće kretao. A kretati se moram. Pa ne mogu se živ zakopati - ističe.

Nekoliko puta dnevno obavezno ode do sela, po kruh i mlijeko. Navrati i na kavicu, a ako je dobro društvo, počasti se i pelinkovcem.

A u Željkovoj kući ni po čemu se ne osjeti da u njoj živi patuljak. Nema nikakvog minijaturnog namještaja, na krevet se uspinje pomoću drvene klupice i ona mu je, kaže, zapravo “odskočna daska” u svijet “velikih”.

Za njega se brine Marija Džoić, koja sa sinom već 15 godina živi u Željkovoj kući i pomaže mu u kućanskim poslovima. Razočarano se prisjetila kako im se prije godinu, godinu i pol obratio neki donator iz Zagreba koji je obećavao pomoć oko uređenja kupaonice i sanitarnog čvora, ali se više nikada nije javio.

- Žao mi je što su ga svi zaboravili. Pomaže se mnogima, a za one kojima stvarno treba nitko ne mari - dodaje Marija.

I mještani s kojima smo razgovarali poručuju da su Željka pojedinci koristili samo u promidžbene svrhe, radi vlastitog interesa i kada je u selu trebalo smijeniti vlast, a nakon toga svi su ga zaboravili.

A što se zapravo dogodilo sa Željkovim kolicima nismo saznali. Načelnik Josip Krnić se ograđuje i lopticu prebacuje na druge osobe, do kojih nismo uspjeli doći.

Željko osim svojih električnih kolica, sramežljivo nam otkriva, priželjkuje i kupaonicu.

- Dolazi zima, snijeg, poledica i teško mi je noću izlaziti van u poljski WC i kupati se u koritu. Ljeti još i nekako. Najveći problem su mi stepenice jer se moram dobrano namučiti dok siđem i ponovno se uspnem. Ali sa svojom malom mirovinom ne mogu ništa - ustvrdio je Željko.

Ne želim biti maskota, ja sam ipak čovjek i samo želim normalno živjeti - zavapio je Željko
IZVOR

16-10-2012

Bageri Uni Viridasa jučer se nisu pojavili


Mještani Babine Grede jučer su s nestrpljenjem iščekivali proteklih mjeseci pompozno najavljivani početak radova u gospodarskoj zoni Tečine, gdje tvrtka Uni Viridas bivše manekenke Sunčice Lalić s partnerima namjerava uložiti 50 milijuna eura. Umjesto gradilišta, oranica koja se prostire na 17 hektara, smještena tik uz autocestu Zagreb-Lipovac i dalje je pusta i infrastrukturno potpuno neopremljena, bez vode, struje, asfalta i plinskih instalacija.

Green field investicija koja bi, prema najavama općinskog načelnika Josipa Krnića, trebala niknuti na tome mjestu i dati snažan gospodarski impuls sastoji se od termoelektrane na biomasu, jačine 10 megawata, plastenika koji će se prostirati na više od 10 hektara i hladnjače kapaciteta 300.000 tona. Financijska konstrukcija navodno je zatvorena, isporuka postrojenja za termoelektranu već dogovorena, a osiguranje sirovine prošlog je mjeseca u javnosti diglo mnogo prašine. Naime, Uni Viridas je na natječaju Hrvatskih šuma po principu “tko će prvi njegova sirovina” dobila ugovor za drvnu sječku u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna na rok od 14 godina.

Iako se najviše spočitavalo to što je Sunčica Lalić do ugovora s Hrvatskim šumama došla samo na temelju lokacijske dozvole, njezin suprug Dragan Jurilj tvrdi da su oni poštovali uvjete i pojašnjava da je iza njih ulagač sa svjetskim referencijama i iskustvom s elektranama. Riječ je o belgijsko-turskom konzorciju Unit Investment u vlasništvu biznismena te predsjednika turskog Galatasaraya Unala Aysala koji u Hrvatsku planira uložiti 200 milijuna eura. Jurilj je pojasnio da su pripreme za otvaranje gradilišta u završnoj fazi i da se samo čeka potvrda glavnog projekta.

- Ako nema bagera, to ne znači da se ne radi. Naprotiv, radi se punom parom jer administracija i pripremni poslovi zahtijevaju vremena, a sama izgradnja je najlakši i najslađi dio posla - tvrdi Jurilj. Očekuje da će za mjesec dana radovi početi jer se moraju ispoštivati rokovi utvrđeni u ugovoru s Hrvatskim šumama u kojem je precizirano da se do 31. prosinca moraju završiti zemljani radovi.

Posla za 200 radnika

Jurilj najavljuje i skorašnje otvaranje ureda u Babinoj Gredi, a raspisan je i natječaj za prijam u radni odnos djelatnika raznih profila. Ovih se dana s kandidatima obavljaju razgovori, a uskoro će biti raspisan i natječaj za izvođače radova, nakon čega kreće građevinska mehanizacija. Vrijednost investicije je približno 370 milijuna kuna, a u roku od dvije godine očekuje se zapošljavanje više od 200 ljudi.
IZVOR

29-09-2012

73-godišnjak preminuo nakon prometne nesreće


Jučer, 28. rujna u 12.40 sati, u Babinoj Gredi u ulici Nožice, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 73-godišnji vozač mopeda zadobio teške tjelesne ozlijede, od kojih je kasnije preminuo.

73-godišnji Županjac, upravljao je mopedom marke „Superking“, županjskih registracijskih oznaka te se uključivao u promet sa kolnog ulaza na cestu kojom prilikom nije propustio osobni automobil, marke „Fiat“, županjskih registracijskih oznaka kojim je upravljala 39-godišnja žena iz Babine Grede pri čemu je došlo do udara i pada na kolnik 73-godišnjeg vozača mopeda. Uslijed pada 73-godišnjak je zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život od kojih je u poslijepodnevnim satima preminuo u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima.

O prometnoj nesreći, izvješteno je Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 [76] 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>