Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

18-08-2012

Pitka voda napokon će stići i Babogređanima u Savskoj ulici


Babina Greda postaje pravo gradilište. Načelnik Josip Krnić pun je planova i vizija razvoja sela koji kreću u realizaciju, a kao jedinom SDP-ovu općinskom čelniku u Vukovarsko-srijemskoj županiji vjetar u leđa svakako je dala pobjeda Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima. Na preksinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća izvijestio je o početku radova na izgradnji vodovodne mreže u Savskoj ulici.

Naime, autocesta A3, Zagreb - Lipovac, dijeli Babinu Greda na dva dijela, a Savska ulica ostala je odsječena od ostatka sela i 50-ak tamošnjih kućanstava već se godinama žali da su zapostavljeni, bez osnovnih uvjeta za život. Krnić i sam smatra da je nedostatak pitke vode u 21. stoljeću nedopustiv i učinio je sve kako bi se ljudima konačno dovela voda koju su njihovi sumještani dobili još 80-ih godina prošlog stoljeća.

- Konačno smo našli rješenje za te ljude kojima su, iako žive pod Savom, i bunari presušili. Zahvaljujući Hrvatskim vodama i Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji, sljedećeg će mjeseca krenuti radovi i vjerujem da će do kraja godine mještani Savske ulice u svojim kućanstvima napokon imati pitku vodu - pojašnjava Krnić, dodajući da je projekt vrijedan milijun kuna.

Jedna od također vrlo značajnih investicija za Babinu Gredu početak je izgradnje kružnog toka u središtu sela koje će poprimiti urbani izgled. Bit će uređena parkirališta, postavljena nova javna rasvjeta, uređena autobusna stajališta - a 4,6 milijuna kuna, kolika je vrijednost investicije, osigurat će se iz programa EIB 2 preko Ministarstva regionalnog razvoja, a dio će financirati i Općina.

Počinje i uređenje Hrvatskog doma koje će financirati Fond za energetsku učinkovitost. U planu je i preseljenje općinske uprave iz postojećeg, neuglednog i skučenog u primjereniji prostor. Obnovit će se i urediti stara zgrada bivše mljekare gdje će, uz načelnika, urede dobiti i predsjednik Vijeća, budući općinski pročelnik i zaposlenici Agencije za razvoj i korištenje europskih fondova. Ondje bi trebalo biti i sjedište budućeg komunalnog poduzeća. Na katu je predviđeno uređenje općinske vijećnice i čajne kuhinje. Krovište nove zgrade Općine činit će solarni paneli.

- Zgrada će biti energetski neovisna jer ćemo sami proizvoditi struju i ostvariti određene uštede. S HEP-om ćemo potpisati ugovor o prodaji viška električne energije i Općini osigurati dodatan izvor prihoda - pojašnjava načelnik.

Sadašnja općinska zgrada bit će preuređena u muzej, sa spomen-sobom zaslužnih Babogredaca i stalnim postavom lokalnih slikara naivaca.
IZVOR03-08-2012

Babogredska djeca više neće imati tjelesni u učionicama


Na poziv načelnika Josipa Krnića, vukovarsko-srijemski župan Božio Galić sa suradnicima bio je u radnom posjetu Babinoj Gredi. Razgovarano je o projektima od velikog značaja za selo i mještane, prije svega o gradnji sportske dvorane, za što je u državnom proračunu osigurano pet milijuna kuna. Više od dvije godine trajale su izmjene i dopune prostornog plana općine, a Babogredci se (pre)dugo nisu mogli dogovoriti gdje će se dvorana graditi. Na posljetku je izabrana lokacija uz samu zgradu OŠ Mijata Stojanovića. U prošloj školskoj godini pohađalo ju je 400 učenika, a roditelji su presretni što će njihova djeca napokon dobiti primjereno mjesto za održavanje nastave tjelesnog odgoja, i neće se više morati patiti po učionicama i predvorju škole.

- Generacije naše djece izlaze iz škole i nisu se upoznali s pravim sportskim aktivnostima. Vjerujemo kako će se sve napokon promijeniti nabolje - kazao je babogredski načelnik Josip Krnić, koji očekuje da će dvorana već sljedeće godine biti u funkciji. Projekt je financijski pomogla i Vukovarsko-srijemska županija. Drugi vrlo vrijedan i značajan projekt koji bi Babinoj Gredi trebao donijeti gospodarski napredak i otvoriti nova radna mjesta je gospodarska zona Tečine. Krnić je izvijestio župana da je izrađeno koncepcijsko rješenje za kogeneracijsko postrojenje "Viridas biomass", te širi razvoj radne zone u svrhu iskorištavanja toplinske energije. Zona se prostire na 174.000 četvornih metara i sastoji se od jedne čestice za koju je nositelj projekta riješio imovinsko-pravne odnose. Bit će izgrađena elektrana kapaciteta 10 megavata, a na više od 10 hektara površine bit će podignuti staklenici. Sirovine i novac su osigurani, a početak radova očekuje se u listopadu. Vrijednost investicije iznosi približno 50 milijuna eura, a očekuje se zapošljavanje 200 ljudi. Župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo i poručio kako podupire projekte koji su u skladu sa Strategijom razvoja županije, prije svega poljoprivrede, drvne industrije, turizma i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. S babogredskim je čelnicima razgovarao i o komunalnoj infrastrukturi, prije svega uređenju nerazvrstanih cesta i izgradnji kanalizacije i načinima njihove realizacije.


IZVOR

13-07-2012

5. rođendan Općinske narodne knjižnice Babina Greda


Babina Greda, danas središte istoimene općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji s oko 4262 stanovnika, spominje se prvi put pod imenom Babagerenda 1506. godine u popisu kostromanskih posjeda. Kulturni uspon doživljava u 20. stoljeću kada se osnivaju prva štedionica, čitaonice, dobrovoljno vatrogasno društvo, nogometni klub, kulturno pjevačko društvo... Otvaranju knjižnice u Babinoj Gredi, 15. studenog 2007., prethodila je duga tradicija čitanja i sastajanja u čitaonicama koje su osnovane u središtu velikih babogredskih ulica u prvoj polovici 20. stoljeća. Prva čitaonica osnovana je u Ulici Čevatovo 1907., a pet godina kasnije osnovana je i Hrvatska seljačka čitaonica u Ulici Jelas te 1920. Poljodjelska čitaonica u Ulici Vladimira Nazora (poznatija kao Donja mala). 1935. osnovano je čitaoničko društvo Seljačka sloga, a nakon toga Babina Greda postaje bogatija za još dvije čitaonice, čitaonicu Ritić i Sava. Čitaonica Sava tako postaje najmlađa čitaonica u Babinoj Gredi. Čitaonice su postale središte kulturnog života Babine Grede gdje su posjetitelji kratili duge zimske noći informirajući se kroz skupljene knjige, dnevni tisk, radio i televiziju. I danas se u njima održavaju sastanci, večernja okupljanja uz glazbu (ponekad se i kolo zapleše), posuđuju se knjige, natječe u šahu ili kartanju, održavaju se likovne i druge izložbe članova, okupljanja tijekom poklada i svetaca...

Upravo su čitaonice svojim gotovo stogodišnjim postojanjem odigrale veliku ulogu na kulturnom i socijalnom polju u Babinoj Gredi, a slobodni smo reći da je zahvaljujući čitaonicama osnovana i naša Knjižnica. Općinska narodna knjižnica Babina Greda, osnovana 2007. od strane Općine Babina Greda, nastavlja tradiciju čitaonica kao kulturno i informacijsko središte, ali i kao mjesto okupljanja. Jedna je od mlađih knjižnica na području Republike Hrvatske. Knjižnica radi u adaptiranom prostoru, dijelu stare osnovne škole koji je prenamijenjen za potrebe narodne knjižnice. Prostor je opremljen suvremenom knjižničnom i ostalom opremom ukupne površine 343 m². U zgradi knjižnice, točnije u potkrovlju, nalazi se i višenamjenska dvorana sa sedamdeset mjesta koja se koristi po potrebi za različite književne večeri, organiziranje tribina, predavanja i edukativnih radionica, sastanke i sl. Dvorana je opremljena projektorom, platnom i razglasom. U potkrovlju knjižnice nalaze se još tri prostorije: depo knjiga, izložbena dvorana i čajna kuhinja. Izložbena dvorana opremljena je s deset panoa. U svibnju smo imali postavljenu izložbu filmskih plakata Gregory Peck kolekcionara Ilije Matića iz Županje.

Knjižnica posjeduje fond od 7000 jedinica knjižne građe i 320 jedinica audiovizualne i elektroničke građe, kao i moderno opremljene odjele: Odjel za odrasle, Čitaonicu dnevnog i periodičnog tiska, Odjel za djecu i mlade s igraonicom, Odjel audiovizualne i elektroničke građe. Iako je u tijeku intezivna nabava građe, prema standardima za narodne knjižnice broj knjižnične građe je još uvijek premalen. Prilikom otvorenja Knjižnice darovano je više stotina primjeraka knjižne građe, ali još uvijek primamo donacije pa smo nedavno, zahvaljujući učenicima osnovne škole, obogatili Odjel AV-građe s pedesetak crtanih i dokumentarnih filmova. Knjižnica svojim korisnicima nudi uslugu pristupa internetu putem šest računala koji je za članove knjižnice besplatan (do sat vremena), a ostalim se korisnicima naplaćuje po pristupačnoj cijeni. Trenutno je 790 članova upisano u knjižnicu, a građa se posuđuje (i obrađuje) preko knjižničnog programa MetelWin. Od listopada 2011. u Knjižnici je zaposlena jedna osoba u svojstvu ravnateljice, Tea Kompar, mag. knjižničarstva i mag. edukacije hrvatskoga jezika i književnosti. Kraj 2011. godine simbolično smo obilježili programom Božić u knjižnici u sklopu kojeg smo održali kreativne radionice s učenicima osnovne škole te glazbeno-dramskim programom u sklopu kojeg smo izabrali i nagradili najčitače Knjižnice (od predškolske do umirovljeničke dobi). Prvu polovicu 2012. godine obilježili su glazbeno-poetski program za Valentinovo, književni susret s Nadom Mihoković-Kumrić, natječaj za najsnjegovića, glazbeno-književna večer u suradnji s Udrugom građana Hrast iz Gunje, multimedijalni program s različitim radionicama za Noć knjige, izložba filmskih plakata... Kako se kaže – „svašta nešta“, ali to nije sve: kako naslov govori, pripremamo pravi „tulum“ za naš rođendan kojim ćemo obilježiti i zatvaranje ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, pravi šećer na kraju!
IZVOR

05-07-2012

Dva 16-godišnjaka i 18-godišnjak krali po Babinoj Gredi


Policijski službenici Policijske postaje Županja, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 16-godišnjaka i jednim 18-godišnjakom, svi iz Babine Grede i utvrdili da su počini niz teških krađa u svome mjestu.


Provedenim istraživanjem, utvrđeno je da su jedan od dvojice 16-godišnjaka i 18-godišnjak, 24. lipnja, u Babinoj Gredi ukrali parkirani teretni automobil marke VW, županjskih oznaka, nakon čega su se odvezli na područje susjednih Gundinaca, gdje su skrivili prometnu nesreću, a potom se udaljili u nepoznatom smjeru. Ovim kaznenim djelom, 51-godišnjem vlasniku pričinjena je materijalna šteta od više tisuća kuna.


Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su sva trojica Babogređana, počinili i još tri kaznena djela teške krađe od 13. do 26. lipnja kada su provalili u tri obiteljske kuće, iz kojih su ukrali televizor, ručne satove, parfeme, pivo i zlatni nakit, čime su oštećenoj 43-godišnjakinji, 52-godišnjakinji i 49-godišnjaku pričinili ukupnu materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna.


Jedan 16-godišnjak i 18-godišnjak, jučer su predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske radi počinjena tri kaznena djela teške krađe i jednog kaznenog djela oduzimanja vozila na motorni pogon, dok je protiv drugog 16-godišnjaka prijava dostavljena redovnim putem.


IZVOR

03-07-2012

Pas ugušio domaće zečeve


Jučer, 2. srpnja, u 10 sati, u Babinoj Gredi, u ulici Matije Gupca, 39-godišnji Babogređanin nije držao svoga psa pod nadzorom, uslijed čega je pas otišao u susjedno dvorište u kojem je ugušio sedam zečeva, čime je oštećenom 43-godišnjaku iz Babine Grede pričinjena manja materijalna šteta.

39-godišnjem Babogređaninu uručen je prekršajni nalog, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 [78] 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>