Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

541 Online novosti

06-09-2011

Provalili u kuću starice, opljačkali je i ozlijedili


Dragica Grbavac (81) iz Babine Grede zadobila je lakše ozljede kada su joj u nedjelju navečer, između 22,30 i 23 sata, u obiteljsku kuću smještenu u Ulici Vladimira Nazora, upala dva maskirana razbojnika i napala je tražeći novac. O razbojstvu nad staricom jučer je izvijestila PU vukovarsko-srijemska čijem su istražitelju na temelju naloga v.d. općinskog državnog odvjetnika u Vinkovcima naložene dokazne radnje. Šokirana i uplašena starica uspjela je proći bez težih ozljeda, a nakon što su razbojnici napustili kuću, pobjegla je kod susjeda koji su pozvali policiju i pružili joj prenoćište. Staricu smo jučer zatekli u kući. Unatoč nemilom događaju i svemu što je proteklu večer doživjela, bila je raspoložena za razgovor, pokazujući razbacane stvari i nered koji su razbojnici za sobom ostavili, prisjećajući se svega što se dogodilo.

“Nisam se dala”
- Baba kao baba. Rano idem u krevet, a tako je bilo i preksinoć. Zaspala sam u spavaćoj sobi na katu, no ubrzo me probudilo neko komešanje i snažno svijetlo upereno u lice. Kao u magli sam vidjela nekog mlađeg visokog muškarca, s maskom na glavi, kako mi pretura po ormaru. Drugi me snažno uhvatio za prsa i upitao gdje je novac. Počeli su me tresti, vezati mi ruke i noge nekom ljepljivom vrpcom, a ja se nisam dala. Počela sam se snažno ritati i opirati. Nekoliko su me puta udarili i snažno počupali za kosu, pala sam dolje i nosom udarila u noćni ormarić kraj kreveta", ispričala nam je još uvijek vidljivo uznemirena starica.
Što su joj razbojnici odnijeli, nije nam mogla reći jer nije još sve pregledala. Jedino što je primijetila da nedostaje su četiri zlatna prstena koja su bila na ormariću pokraj kreveta. Bila je presretna kada je u hodniku na ormariću zatekla svoj zlatni lančić i privjesak s Gospinim likom kojeg, kaže, razbojnici u mraku nisu opazili.

Razbojnici vjerovali da ima novca
- Stalno su me ispitivali za novac, ali rekla sam im da ja novac držim u banci i da kod kuće nemam ništa, prisjećala se starica, dodajući da se, dok je bila mlađa, bavila svinjogojstvom, a sada jedva da uspije i koju šljivu skupiti. Već 15 godina, otkako joj je umro suprug, živi sama i kaže da još nikada nije ovako što doživjela. Djeca joj žive u inozemstvu, sin u Njemačkoj, a kći u Kanadi, što je lopovima zasigurno bio dodatan motiv jer su bili uvjereni u to da starica ima novca koji joj djeca redovito šalju, pa su u selu slovili kao jedna od imućnijih obitelji.

Dragica Grbavac kaže da su napadači mlađe muške osobe za koje vjeruje da nisu iz sela. No, takvo mišljenje ne dijele i njeni sumještani s kojima smo razgovarali, a koji su uvjereni da su razbojstvo nad staricom počinile osobe koje vrlo dobro poznaju njenu situaciju i koje točno znaju što traže i gdje dolaze.
IZVOR

01-09-2011

Na sladoled po 1 kunu u Babinu Gredu dolaze i iz susjednih sela


Simboličnom cijenom od samo jedne kune za kuglu sladoleda vlasnik slastičarnice Korzo u centru Babine Grede, Muarem Rufati, uspio je od svoga sladoleda napraviti pravi brend.
- Odlučio sam se za takvu cijenu jer je u skladu s krizom i recesijom. Kažu da svi moramo dati svoj doprinos pa sam, evo, i ja odlučio omogućiti svojim sumještanima da za simboličan novac uživaju u svima dragoj ljetnoj slastici - pojašnjava vlasnik.
A znatno jeftiniji sladoled nego u ostalim mjestima, gdje se kugla prodaje za četiri kune, u Babinu Gredu privukao je i mještane susjednih sela. Posebice one s više djece, kojima zbog jeftinog osvježenja nije teško skoknuti do Babine Grede.
- Osim što je samo kunu, sladoled je odličan i uvijek svjež. Ima čak 16 vrsta i zašto ne bih doveo djecu i počastio ih, i to za vrlo male novce. Čim uhvatim vremena, uglavnom predvečer, natovarim pun automobil djece, i susjednove i moje, i na sladoled! To im je prava atrakcija, a moram priznati da i meni dobro dođe jer mu ni ja ne mogu odoljeti. Nikada se nismo toliko najeli sladoleda kao ovog ljeta - rekao nam je Josip iz Gundinaca. A ni mladima nije teško sjesti na bicikl i provozati se do Babine Grede.
Iako su djelatnici slastičarnice prijašnjih godina sladoled svakodnevno razvozili kroz selo, od takve su prakse odustali.
- Pa kad već dajemo jeftin sladoled, ne moramo ga još odnositi i na kućni prag! Neka se naši kupci prošetaju, sjednu na tereasu, popiju kavicu i limunadu i malo odmore - preporučuje Muarem Rufati.
Njegova odluka o simboličnoj cijeni sladoleda natjerala je i druge prodavače u selu da spuste cijenu, no Babogredci s kojima smo razgovarali tvrde da mu kvalitetom sladoleda ipak malo tko može konkurirati.
IZVOR

31-08-2011

Uz mjericu - pola litre šljivovice dnevno, prsti pletu kao po harfi


Već 73 godine Zlatko Okanović iz Babine Grede izrađuje sepete, a pod njegovim vještim prstima nastalo ih je na tisuće. U Babinu Gredu doselio je nakon 2. svjetskog rata, majka mu je umrla kada je imao pet godina, a maćeha ga nije prihvatila pa je odrastao kao siroče i dugo vremena bio sluga. U Babinoj Gredi se oženio, dobio dva sina, a sada je i ponosni pradjed, koji na praunuka želi prenijeti svoje umijeće pletenja sepeta, ali je shvatio da mlade danas to više ne zanima.
Svako jutro ustaje u cik zore i obilazi šumu i okolne kanale tražeći žestilovnu od koje se izrađuju pravi domaći sepeti, a potom se vraća kući, pocijepa je natanko i počinje plesti. “Na nogama sam već u pet, pola šest. Snaha mi skuha kavu, a ja uzimam svoj lijek - rakiju. Imam svoju mjericu, pola litre dnevno, i tako već godinama. Nema boljeg lijeka za smirenje i opuštanje, ruka ne drhti i prsti pletu kao po harfi. Organizam se već navikao i da samo jedan dan prekočim, odmah bi se razbolio”, ustvrdio je veseli Babogredac.
Sepete, kaže, ne izrađuje zbog novca jer ima dobru mirovinu, nego zato što ga oni drže na životu - besposlen i beskoristan ne može živjeti. A potražnja za njima vrlo je velika, posebice u jesen, kupci mu se javljaju svaki dan. Sepeti nisu korpe jer se oni ne nose nego uprte na leđa. Ne postoji ni jedna druga riječ koja može zamijeniti riječ sepet niti bilo koje drugo pomagalo koje ga može zamijeniti u poslovima kojima služi - kupljenju šljiva ili dizanju kukuruza, pojasnio nam je vrijedni proizvođač sepeta, jedini preostali u županjskoj Posavini.
A svoje umijeće pokazao je i protekle nedjelje na Stanarskim susretima u Babinoj Gredi, vješto zarezujući nožem žestilovnu i pleteći je oko osnovne konstrukcije budućeg sepeta. Brojni su posjetitelji sa zanimanjem pratili što radi, a sepeti su planuli po simboličnoj cijeni od 35 kuna za veliki i 30 za mali.

Zlatko Okanović prisjeća se kako je nekada bio strastveni konjogojac i aktivni sudionik svih manifestacija od Županje do Osijeka. Sve do prije 18 godina, kada je doživio prometnu nesreću. “Vraćali smo se s Đakovačkih vezova i bio sam zadnji u koloni kada je na moga konja i zapregu naletio automobil i pokupio nas. Do sada sam imao već devet operacija na nozi i opet nije u redu. Otada su mi sepeti glavna preokupacija. Taj me posao smiruje, opušta i veseli me svaki sepet koji izradim”, rekao nam je djed Zlatko.
IZVOR

30-08-2011

Šokci se vratili na stan


U organizaciji Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija iz Babine Grede proteklog su vikenda, na stanu Ivana Kneževića Todorovog, održani 9. Stanarski susreti i natjecanje stanara i stanarica u radnim disciplinama.
- Stanovi su ponos Šokadije i jedne su od prvih farmi na svijetu. Od pamtivijeka su svojom ljepotom kitili našu Slavoniju i davali joj posebnu čar, živost i bogatstvo. Na stanu se boravilo i zimi i ljeti. Zimu bi tu provodili najstariji i oni koji su sa svinjama bili na žirovanju, a poslije Đurđeva na stan bi dolazili svi koji su mogli raditi u polju ili čuvati marvu - pojasnio je predsjednik Udruge Ilija Babić.
Stanarice su pak bile vrsne kuharice, prelje, vezilje i tkalje, a stanari kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari. Danas je, nažalost, sve manje stanova i većina ih je napuštena, zapuštena ili srušena. U babogredskoj katastarskoj općini sve donedavno bilo ih je više od 350, a danas je u funkciji samo 20-ak stanova gdje je zadržan starinski način života.
Udruga Šokadija odlučila je prije devet godina otrgnuti od zaborava stanove i svakog posljednjeg vikenda u kolovozu prikazati život na stanu. Stanarski su susreti i jučer privukli nekadašnje i današnje stanare i stanarice slavonskih stanova te posjetitelje ne samo iz Vukovarsko-srijemske nego i iz Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije.
- Cilj je održavanja manifestacije očuvanje stanova, starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora. Stanarski su susreti najznačajnija manifestacija u turističkoj ponudi Babine Grede i Vukovarsko-srijemske županije jer stanovi postoje još jedino na babogredskom ataru - istaknuo je načelnik Babine Grede Josip Krnić.
Gosti su uživali u natjecanju stanara i stanarica, koje su pripremile razna šokačka jela po receptima njihovih baka te veselim čobanskim igrama. Manifestaciju, održanu pod pokroviteljstvom zagrebačkog GEOena, otvorio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, a počela je šokačkom himnom i zajedničkim kolom svih sudionika.
IZVOR

04-04-1904

Potres u Ugarskoj


Oko pola dvanaest prije podne osjetio se u Ugarskoj i Srbiji vrlo jak potres, koji je zahvatio Slavoniju i dosegnuo u varaždinsku županiju. O tom potresu imamo zabilježene ove viesti:


Štitar na Savi, oko pola 12 prije podne opazilo se za vrieme službe božje u ovdašnjoj župnoj crkvi njihanje svjetionika od zapada prema iztoku. Pučnstvo se uplašilo. Iza kakovih 10 časaka ponovilo se to njihanje u još većoj mjeri i potrajalo 2—3 časa. I u privatnih kućah osjetio se valovit potres. Štete nema. („Narodne
Novine".)


Babina greda: na naš upit javlja nam se, da se i tamo isti potres osjetio. Potres je bio prilično jak, budući da su se sviećnjaci u crkvi jako uznjihali pravcem od SZZ—JII. Tek što su se sviećnjaci smirili, opet su nekoliko sekunda skakali okomito gore i dolje. Po tom zaključujem, da je poslije jačeg valovitog slijedio slabiji okomit potres. Ljudi, koji su klečali u crkvi, opazili su potres posve dobro, a oni, koji su stajali, uznjihali su se, pa su bili
kao u maloj nesvjestici. Stara pukotina na crkvenom svodu nešto se jače raširila. Čujem, da je u Štitaru bio potres još jači. (Petar Golubović. ravn. učitelj.)
IZVOR<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 [78] 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>