Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

17-03-2012

Sajam konja Od Đurđeva do Miolja


Mještanima županjskog, ali i slavonskobrodskog kraja, dobro je poznato kako Općina Babina Greda dva puta u mjesecu, 10. i 25., organizira sajmove robe i stoke. Kako je to selo poznato po velikim zaljubljenicima u konje i uzgajivačima još iz doba Vojne krajine, a danas i po poznatoj konjičkoj priredbi Konji bijelci, na inicijativu Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine “Šokadija” Babina Greda od 25. travnja počet će i prodajni sajam konja svih pasmina pod nazivom “Od Đurđeva do Miolja”. Kako ističe načelnik Općine Babina Greda, Josip Krnić, želja im je da tako omoguće prodaju ili kupnju grla, rasplodnih kobila ili pastuha za koje postoji interes.
Prvi bi sajam održali 25. travnja i tako nastavili sve do posljednjeg u ovoj godini, 25. rujna.
Sajam će se održavati na lokaciji pokraj hipodroma, a konji će biti izloženi na vezovima ispod nadstrešnica, redoslijedom kako budu pristizali. Poželjno je da rodovnici grla budu izvješeni na stupove pokraj veza. Svi uzgajivači moraju za svako grlo imati putni list te potvrdu o urednoj krvnoj slici, koje će na ulazu pregledati veterinarska služba.
Ulazak na prvi sajam bit će slobodan, a svakog idućeg naplaćivat će se 10 kuna po grlu. Iz Općine Babina Greda i Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine “Šokadija” Babina Greda mole sve uzgajivače da izlože i ponude što više svojih grla i omoguće ljubiteljima i potencijalnim novim uzgajivačima kupnju tih plemenitih životinja.
IZVOR

06-03-2012

Mrkonjići odlučili proširiti stado kupivši još 48 goveda


I dok mljekari posljednjih dana tvrde da su na koljenima jer uz ponuđenu otkupnu cijenu mlijeka neće moći opstati, ima i drukčijih primjera, koji pokazuju da se i od proizvodnje mlijeka može pristojno živjeti. Jedan od njih je i Marko Mrkonjić iz Babine Grede, koji se sa suprugom Ljubicom već godinama uspješno bavi mljekarstvom i uzgojem tovne junadi te ratarskom proizvodnjom industrijskog i krmnog bilja.
Mrkonjići su odlučili, i u ovim za mljekare turbulentnim vremenima, proširiti svoju farmu, udvostručiti broj grla i povećati proizvodnju mlijeka. Uz postojećih 50, kupili su 48 novih grla raznih kategorija goveda, od teladi do krava muzara, koje se u odvojenom dijelu staje prilagođavaju na novi okoliš, a uskoro će početi i davati mlijeko. Iz dvorišta Mrkonjićevih cisterne Vindije trenutačno odvoze 250 litara mlijeka dnevno, uredno ga plaćaju i vrlo su korektni prema kooperantima. S obzirom na to da bavljenje stočarstvom bez obradivih površina na kojima bi se proizvodila hrana za stoku nema smisla, a da Mrkonjići obrađuju čak 120 hektara, proširenje proizvodnje bilo je logična odluka.
- Mislim da mljekarstvo ima perspektivu i da država treba pomagati mljekarima, a jedan od načina bilo bi i sufinanciranje plavog dizela. Do kupnje ovih novih grla nisam imao kredit, ali većina seljaka “uvalila” se u proširenje, izgradnju i opremanje farmi, kupnju traktora i radnih strojeva, a sada sve to treba vraćati - ističe Mrkonjić.
Dodaje da je i on prije dvije godine bio u velikim problemima, kada su mu poplave, koje su poharale babogredski atar, nanijele velike štete na usjevima. Prema njegovim procjenama, čak pola milijuna kuna.
Mrkonjići su se neko vrijeme orijentirali na ratarstvo, no uzgoj stoke ponovno je preuzeo primat.
- Prije nekoliko godina ponovno sam se vratio govedarstvu, jer računam da će mi se više isplatiti ako stočnu hranu ulažem u svoja goveda nego da je prodajem. Na površinama koje obrađujem mogu proizvesti dovoljno hrane i ne moram ništa kupovati osim koncentrata i primjesa. Ne strahujem za budućnost i zbog toga sam i proširio farmu. Ali što je danas zapravo sigurno? Za koju se proizvodnju može reći da će dugoročno biti sigurna i isplativa? Ako bi se tako gledalo, nikada ne bismo išli naprijed jer posao poljoprivrednika veliki je rizik. A tko ne riskira i ne profitira, odavno su rekli naši stari - poručuje Mrkonjić.

Na imanju Mrkonjićevih radi se punom parom, od ranog jutra do mraka, a zbog povećanja obujma posla zaposlit će najvjerojatnije jednog ili dva radnika koji će pomagati vrijednim supružnicima. Radi se puno, ali ni rezultati ne izostaju jer proizvode dosta hrane. Glava obitelji ne strahuje za budućnost jer se od poljoprivrede, tvrdi, može pristojno živjeti.
Iako je Babina Greda poznata po stočarstvu, jer se čak trećina stočnog fonda cijele županije nalazi u tome selu, dodaje kako je u posljednje vrijeme postalo vrlo popularno podizanje nasada višanja, no on se, kaže, u takvu avanturu ipak ne želi upuštati.
IZVOR

29-02-2012

Državnih 5 milijuna kn za sportsku dvoranu


Očekivanja babogredskog načelnika Josipa Krnića nisu bila uzaludna i u državnom proračunu za 2012. godinu osigurano je pet milijuna kuna za gradnju sportske dvorane uz Osnovnu školu Mijata Stojanovića.

Više od dvije godine trajale su izmjene i dopune prostornog plana općine Babina Greda, što je za sportsku dvoranu, uz financijska sredstva, bio jedan od preduvjeta. Osim toga, Babogredci se (pre)dugo nisu mogli dogovoriti gdje će se dvorana graditi. Problem je uspješno riješen, a dvorana će biti smještena uz samu zgradu osnovne škole, koju ove školske godine pohađa 400 učenika.

Koliko su u cijeloj priči Krniću pomogle stranačke veze, jer je iz SDP-a, malo kome je važno jer se mještani Babine Grede, naročito roditelji osnovaca, godinama žale što im djeca odrastaju bez sportske dvorane. Cijeli projekt sportske dvorane već je odavno financijski pomogla Vukovarsko-srijemska županija.

- Generacije naše djece izlaze iz škole i nisu se upoznali s pravim sportskim aktivnostima. Vjerujemo kako će se sve napokon promijeniti nabolje - kazao je babogredski načelnik Josip Krnić.


Zadovoljni su i stariji mještani jer će se u dvorani održavati i druge sportske aktivnosti i susreti.
IZVOR27-02-2012

Blokirana cesta Babina Greda-Slavonski Šamac


Danas u podne zbog prosvjeda je u potpunosti zatvorena državna cesta D 520 Babina Greda – Slavonski Šamac. U znak potpore proizvođačima mlijeka pripadnici Sindikata hrvatskih seljaka s 23 su traktora blokirali prolaz u Savskoj ulici u Babinoj Gredi, doznajemo od glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Luke Barunčića.
IZVOR

27-02-2012

Saborski zastupnici Damir Rimac i Željko Sabo u radnom posjetu načelniku Babine Grede Josipu Krniću


U subotu 25. veljače ove godine, saborski zastupnici s područja Vukovarsko-srijemske županije, Damir Rimac i Željko Sabo su nazočili radnom sastanku s načelnikom općine Babina Greda, Josipom Krnićem.Na sastanku je načelnik Krnić upoznao saborske zastupnike sa do sada započetim projektima na razini Općine. Prije svega o poduzetim aktivnostima na izradi glavnog projekta te poduzimanju određenih radnji na projektu izgradnje školske sportske dvorane u školskom dvorištu Osnovne škole “M. Stojanovića”. Riječi je bilo i o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na gospodarskoj zoni “Krčevine”, ali i o hvale vrijednom projektu izgradnje elektrane na biomasu kojom bi se povećala zaposlenost u Općini i iskoristili postojeći prirodni resursi spačvanskog bazena. Zastupnik Željko Sabo posebno je istaknuo kandidirani i prihvaćeni projekt “Rekonstrukcije općinske zgrade – Hrvatski dom” za održivi razvoj i poboljšanje energetske učinkovitosti na razini Općine, dok je zastupnik Damir Rimac podržao nastojanja općinskog načelnika Josipa Krnića za izgradnjom višenamjenske (aukcijske) dvorane na području Babine Grede ističući kako bi to bio veliki doprinos dodatnom očuvanju i razvoju stočarske proizvodnje na ovome području te ponudio svoju dodatnu pomoć kod Ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.


Prilikom radnog sastanka zastupnici Sabo i Rimac su informirali načelnika Krnića i njegove suradnike da je Vlada Republike Hrvatske u proračunu za 2012. godinu osigurala financijska sredstva u iznosu 5 milijuna kuna upravo za izgradnju sportske dvorane osnovne škole “M. Stojanovića” čime bi se obrazovni uvjeti u općini Babina Greda značajno unaprijedili. Zaključak sastanka je bio da su svi do sada pripremljeni projekti ambiciozni i realni te da ih treba pokušati u što kraćem vremenu i realizirati upravo na dobrobit mještana i ovog dijela Vukovarsko-srijemske županije.
IZVOR<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 [81] 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>