Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

541 Online novosti

08-04-2011

Metar visoki Željko u korizmi se odrekao “pelina” i cigareta


Iako nije među trenutačno najpopularnijim patuljcima na prostorima ex Jugoslavije, koje je proslavio ulazak u Big Brother kuću, 40-godišnji i samo metar visoki Željko Biškić živuća je legenda Babine Grede. Ugledali smo ga dok se dječjim biciklićem s pomoćnim kotačem nogostupom vraćao kući iz sela. Bio je u kupnji i u košari je vozio nekoliko namirnica. Došavši pred neožbukanu kuću,oprezno je “smotao” u dvorište, a nekoliko minuta potom pojavio se na ulici i nalaktio na drvenu klupu znatiželjno promatrajući prolaznike. Srdačno nas je pozdravio i započeo razgovor, ali ipak s dozom nepovjerenja i opreza. No fotoaparat ga je razoružao i vidljivo oraspoložio i odmah je bio spreman pozirati. “Ma on vam uživa u slikanju. Pravi je narcis!” veselo je dobacila Marija Džoić, koja sa sinom već 14 godina živi u Željkovoj kući i pomaže mu u kućanskim poslovima.
- Ovdje sam rođen i pravi sam Babogredac, u srcu i duši. Jest da sam sa svojih stotinu centimetara nešto niži od mojih sumještana, ali mi to ne smeta, bitno je koliko je čovjek velik iznutra. Član sam Udruge invalida Golubovi i trudim se uvijek nešto raditi i biti koristan. Dok smo imali svinje, brinuo sam se o njima, hranio ih, čistio svinjac. Gledali smo se oči u oči, ali unatoč tome što su bile puno veće od mene, znalo se tko je tu gazda i koga se mora slušati! - našalio se Željko, dodavši da sada ima samo dva psa.
Nekoliko puta dnevno obvezno ode do sela “prebiti” koju sa svojim Babogredcima. Navrati i u omiljeni birc na kavicu, ali nekad, kaže, mora malo isprati i grlo nečim žešćim, a najučinkovitiji se pokazao pelinkovac.
- Do Uskrsa nema ništa. Odrekao sam se “pelina” u korizmi, a izdržao sam i bez cigareta i bilo bi dobro da se tog poroka potpuno i riješim. Iako me, priznajem, povuku Cecine pjesme i dođe mi da nazdravim, ali ipak uspijem odoljeti - kazao je Željko.

Požalio nam se na to da mu već neko vrijeme električna kolica koju mu je darovao načelnik općine nisu u funkciju, došlo je do nekog kvara i to mu je, priznaje, trenutačno najveći problem. A jedina želja koju nam je stidljivo otkrio je kupaonica. "Bilo bi dobro kada bismo u kući imali sanitarni čvor i kupaonicu jer, vjerujte mi, nije nimalo ugodno noću izlaziti van u poljski WC i kupati se u koritu. Ali od moje mirovine jednostavno nismo u mogućnosti to riješiti", kaže Željko i dodaje da se u kući ni po čemu ne osjeti da u njoj živi patuljak. Nema nikakvog minijaturnog namještaja, na krevet se uspne s pomoću drvene klupice i ona mu je, kaže, zapravo “odskočna daska” u svijet “velikih”.
IZVOR

01-04-2011

Mrkonjić: Načelnik Krnić taji stanje proračuna


“Pokrenut ćemo opoziv načelnika jer želimo dobro našem selu i sumještanima koji ne zaslužuju ovakav tretman i konstantno nazadovanje Babine Grede. U posljednjih godinu i pol ništa nije napravljeno, sve se svodi samo na laži, obmane i pusta obećanja o novim radnim mjestima i dolasku kojekakvih investitora, što je najobičnija iluzija. Ljudima je već dosta ispraznih priča o iskorištenju izvorišta termalne vode, gradnji pristaništa na Dubočici i gradnji trga”, ustvrdio je općinski vijećnik i predsjednik babogredskog HDZ-a Marko Mrkonjić.
Kap koja je prelila čašu nezadovoljstva bila je posljednja sjednica Općinskog vijeća na kojoj su, tvrdi, arogancija i drskost načelnika Josipa Krnića prevršili svaku mjeru. Mrkonjić kaže da na sjednicama Vijeća, unatoč stalnim zahtjevima oporbe, nema aktualnog sata i vijećnicima se ne dopušta postavljanje nikakvih pitanja. Tako je, tvrdi, bilo i prošlog utorka, kada se raspravljalo o izvršenju proračuna i raspoređivanju proračunskih sredstava. “Zanimalo nas je kakvo je trenutačno financijsko stanje općine, no načelnik nam nije htio odgovoriti, kao ni na konkretna pitanja o utrošku novca poreznih obveznika. Rekao je da nam nije dužan davati odgovore i da je samo njegova dobra volja to što smo uopće i nazočni sjednici Vijeća. Pa Općina nije privatna prćija načelnika i njegovih drugova, koji su svoju funkciju shvatili kao priliku za zadovoljavanje osobnih i stranačkih interesa. Sramotno i jadno”, ustvrdio je Mrkonjić. Smatra da bi se financijsko poslovanje Općine trebalo dobro pročešljati, a simptomatično je i to, upozorava, što se nakon svake sjednice i spominjanja Ministarstva financija već sutradan žurno sređuje papirologija.
Babogredcima je neshvatljivo i to što se na dnevnom redu ovotjedne sjednice Vijeća nije našao izbor najboljih ponuditelja za prodaju i zakup državne zemlje. “Predsjednik Povjerenstva i Općinskog vijeća Jakob Verić tvrdi da je posao odrađen još prošloga tjedna. No, očito je da se koalicijski partneri nisu mogli dogovoriti o raspodjeli parcela”, ustvrdio je Mrkonjić upozorivši da će ljudi zbog nemogućnosti poštovanja rokova prijave u Upisnik ostati bez poticaja. Marija Lešić Omerović

Prozvani načelnik Josip Krnić smatra da je pokretanje opoziva načelnika demokratsko pravo Mrkonjića i njegovih istomišljenika, no o svemu će ipak odlučiti birači. “Savjesno i odgovorno obavljam svoj posao i mogu reći da je otkako sam načelnik u Babinoj Gredi puno toga učinjeno. Izrađeni su projekti za kanalizaciju, sportsku dvoranu, trg, gospodarsku zonu, u tijeku su pregovori o korištenju termalne vode, čiste se kanali, popločana je obaloutvrda Berave... HDZ-ovi vijećnici nisu podržali ni jedan projekt, a kakva je razina njihove komunikacije pokazuje i to što me Mrkonjić na sjednici Vijeća nazvao majmunom”, rekao je Krnić.
IZVOR

28-03-2011

Međunarodna unija folklornih skupina dodijelila Zastavu identiteta Družini


Svečanost dodjele zastave održana je u Babinoj Gredi, a domaćin je bio KUD "Mijat Stojanović", član "Družine" koja okuplja 50 folklornih skupina iz Hrvatske.


"Družina" je Zastavu identiteta dobila zbog njihovog vrlo aktivnog rada u Uniji i bogate međunarodne suradnje. Tim povodom danas je članove "Družine" i predstavnike IGF-a primio zamjenik župana Mato Golubičić.


U izaslanstvu su, uz ostale, bili i predsjednik Međunarodne unije folklornih skupina Alessandro Lill i predsjednica "Družine" dr. sc Manda Svirac, kao i predstavnici KUD-a „Mijat Stojanović“.


Svečanost dodjele Zastave identiteta "Družini" održana je u Babinoj Gredi, dok je u župnoj crkvi sv. Lovre u Babinoj Gredi služena sveta misa uz blagoslov zastave. Kum zastave je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.


IZVOR

23-03-2011

Selo u svađi zbog njiva, pljušte kaznene prijave protiv općinara


Čak šest sati trajalo je otvaranje ponuda za prodaju i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u općini Babina Greda s, prošlog mjeseca raspisanog, natječaja za nešto više od 300 hektara i sve je snimano kamerom.
Pristiglo je čak 169 ponuda, a otvaranje je bilo javno i transparentno, a Općinsko povjerenstvo, potvrđuje predsjednik Jakob Verić, koji je ujedno i predsjednik Općinskog vijeća, odradilo je svoj dio posla.
- Rađeno je po zakonom utvrđenim kriterijima koje smo u svim slučajevima primjenjivali i vjerujem da smo posao odradili kvalitetno. Pravilnikom je točno utvrđeno tko ima prioritete i toga smo se i držali, a na Općinskom je vijeću da ga razmotri i odluči hoće li ga prihvatiti. Do konačne odluke predstoje još dva filtera - Državno odvjetništvo i Ministarstvo poljoprivrede - kaže Verić.
Inače, prodaja državne zemlje uznemirila je duhove u selu, prouzročila svađe, prepucavanja i podmetanja, a kaznene prijave protiv lokalnih dužnosnika, ali i nekih mještana, počele su pljuštati sa svih strana.
U suradnji s Državnim odvjetništvom proteklog je petka krim-policija u Općini pročešljavala dokumentaciju provjeravajući navode iz zaprimljenih prijava.
- Izloženi smo nezapamćenom pritisku, zasuti kaznenim prijavama, dopisima iz kojekavih odvjetničkih kuća, zakulisne igre pojedinaca koji zapravo i stoje iza svega poprimaju sve veće razmjere. Kaznenih prijava, koje pojedinci zbog vlastitih interesa podnose pod krinkom anonimnosti zbog svega i svačega, počevši od dodjele općinskih stipendija pa nadalje, ne bojim se. Neka institucije rade svoj posao, a pitam se samo tko će snositi odgovornost kada se utvrdi da su optužbe bile neutemeljene i neistinite - pita babogredski načelnik Josip Krnić.
Dodaje da je iznenađen tolikim interesom i borbom za parcele na koje u prvom i drugom krugu nitko nije htio ni pljunuti, a sada je za njima prava pomama, nabijaju se cijene, jedni drugima podmeću klipove i čine sve kako bi se dokopali zemlje. Zbog svega što se događa u selu i prljavih igara pojedinaca Krnić je čak izrazio bojazan da će članovi Povjerenstva dati ostavke i da posao neće biti moguće ni privesti kraju.
- Upravo zato nisam želio sudjelovati u tome poslu i maknuo sam se iz cijele priče. No znam da je jedno sigurno, a to je da će sve biti odrađeno u skladu sa zakonom, i to bez ikakvog pardona - poručio je Krnić.

A da je situacija u selu izmaknula kontroli i da su pojedinci odlučili svim raspoloživim sredstvima boriti se za zemlju, svjedoči i to što su čak i neki investitori odustali od vrijednih projekata u selu jer tvrde da nisu željeli pristajati na ucjene pojedinaca.
Josip Krnić
babogredski načelnik
Izloženi smo nezapamćenom pritisku, zasuti kaznenim prijavama, dopisima odvjetnika, zakulisne igre pojedinaca poprimaju sve veće razmjere
Na parcele, u 1. i 2. krugu, nitko nije htio ni pljunuti, a sada je za njima prava pomama, nabijaju se cijene, jedni drugima podmeću klipove i čine sve da ih se dokopaju
IZVOR

15-03-2011

Ruža Babogretka pričala priče “Iz bakinog ormana”


Promocija knjige “Iz bakinog ormana” i prateća izložba slika autorice Ruže Knežević Babogretke do posljednjeg je mjesta ispunila dvoranu slavonskobrodske Gradske knjižnice. Sve je doduše izgledalo više kao babogredska velika soba u kojoj je “orman sa šlinganim i raznim rubinama” na kojem mirišu jabuke, a kraj njega asparagusi, pa onda “peć kraljica”, a za “trpezom” uz “ausec” pun domaćih kolača i upaljenu lampu “na petriol” “pripovidaju dive” iz Babine Grede - “najvećeg i najlipšeg slavonskog sela” - o vremenima njihovih baka, o životu, običajima, zgodama i nezgodama. Ružine pričice, ispričane autohtonim babogredskim govorom i prožete komičnim situacijama u kojima su se našle Matika, Agica, snaša Marica, Reza, baka Stana, Marta… sat su vremena, prekidane smijehom, držale pozornost posjetitelja, koji dugo godina znaju Ružu kao Babogretku iako je gotovo pola stoljeća mještanka Slavonskog Broda. Žene o kojima Ruža piše imaju seosku lucidnost i mudrost, imaju smjelost, putenost i grijeh… i ljubav koja poništava grijeh.
O pričama iz kojih “cure” izrazi koji su iščezli, kao i o njezinim pjesmama, govorili su etnolog Zvonimir Toldi, prof. Darija Matajić i Dunja Vanić, a o njezinim slikama, koje također motivima dočaravaju Babinu Gredu, govorio je akademski slikar Predrag Goll, čiju školu slikanja polazi i Ruža Babogretka. Kompletan doživljaj stare Babine Grede dočarali su i čitači dijelova priča Iz bakinog ormana, Jadranka Jurković, Sunčica Kaurić, Karla Babić i Mata Baboselac Mišin te mladi gajdaš Filip Kaurić. Po osmijesima na licu brojnih slušača moglo se zaključiti da regionalna književnost Ruže Babogretke zaslužuje pozornost i ima budućnost.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 [82] 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>