Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

04-01-2012

Otvorit će pučku kuhinju i graditi kadrovske stanove


Općina Babina Greda ambiciozno je ušla u 2012. godinu. Među planiranim investicijama, mještanima je najvažnija izgradnja školske sportske dvorane. Nestrpljivo je iščekuju učenici Osnovne škole Mijata Stojanovića, koji sate tjelesne kulture imaju u učionici i holu. A babogredski načelnik Josip Krnić, prepun planova i vizija razvoja sela, najavljuje i preseljenje općinske uprave iz postojećeg neuglednog i skučenog u primjereniji prostor. Obnovit će se i urediti stara zgrada bivše mljekare u središtu sela, gdje će općinari napokon imati dovoljno prostora za rad. Uz načelnika, urede bi trebali dobiti i predsjednik Vijeća, budući općinski pročelnik i zaposlenici Agencije za razvoj i korištenje europskih fondova. Ondje bi trebalo biti sjedište i budućeg komunalnog poduzeća. Na katu je predviđeno uređenje općinske vijećnice i čajne kuhinje. Krovište nove zgrade Općine činit će solarni paneli.
- Zgrada će biti energetski neovisna jer ćemo sami proizvoditi struju i ostvariti određene uštede. S HEP-om ćemo potpisati ugovor o prodaji viška električne energije i Općini osigurati dodatan izvor prihoda - pojašnjava načelnik.
Sadašnja općinska zgrada bit će preuređena u muzej, sa spomen-sobom zaslužnih Babogredaca i stalnim postavom lokalnih slikara naivaca.
A solarnim kolektorima Babogredci planiraju pokriti i zgradu nekadašnje zadruge Škopinjak, čiju bi polovicu država trebala darivati Općini za izgradnju stanova za deficitarni kadar, kojima će se stimulirati dolazak u Babinu Gredu. U prizemlju će biti vatrogasni dom, a u planu je i manja pučka kuhinja.
- Pripremali bi se kuhani obroci za stare i nemoćne osobe koje žive same. Troškove će snositi Općina, a postoji mogućnost da u njima participiraju i djeca korisnika, koja žive izvan Babine Grede. O staračkoj populaciji moramo voditi računa jer je u selu sve više staračkih kućanstva - ustvrdio je Krnić.
Ipak, ono što općinske čelnike posebno veseli jest činjenica da sve više mladih u selu prepoznaje značenje seoskog turizma, proizvodnje domaćih ekoproizvoda i potrebu organiziranja aktivnog godišnjeg odmora posjetiteljima koji se žele okušati u seoskim poslovima.

A jedan od zanimljivih projekata je i izgradnja trga u centru sela, koji bi svojim idejnim rješenjem trebao povezati kulen i graševinu. Načelnik najavljuje potpisivanje Povelje prijateljstva između Babine Greda i Kutjeva, čiji će predstavnici na budućem trgu zasaditi nekoliko trsova vinove loze koji će se, smatra Krnić, odlično uklopiti s bogatom ponudom najkvalitetnijeg babogredskog kulena.
IZVOR

29-12-2011

Mrkonjić: Verić reketari seljake


Općinski proračun Babine Grede za 2012. iznosi nikada većih osam milijuna kuna. Najveća je investicija dugoočekivana gradnja školske sportske dvorane, za koju je i Vukovarsko-srijemska županija osigurala 200.000 kuna. Proračun je izglasan, podržali su ga i vijećnici HSS-a, koji su nedavno postavili ultimatum i zaprijetili raskidom koalicije i prijevremenim lokalnim izborima. SDP-ovci su udovoljili njihovom zahtjevu te je osiguran novac za uređenje i nasipanje poljskih puteva.
Prije prora?una za 2012. na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća našao se rebalans ovogodišnjeg proračuna, a vijećnik i čelnik babogredskog HDZ-a Marko Mrkonjić napustio je sjednicu. To je, čini se, bio okidač za rasplamsavanje sukoba između njega i predsjednika Vijeća Jakoba Verića (HSS), što bi moglo dobiti sudski epilog.
- Verić nam je najprije poziv s nepotpunim materijalima dostavio dva dana prije sjednice. Tijekom rasprave o rebalansu proračuna javio sam se za riječ i htio upozoriti na netransparentnost izvršenja proračuna na primjeru nogometnog kluba, ali Verić mi je uskratio to pravo. Ako na sjednicima nikada nema aktualnog sata ni točke “razno” i ako se vijećnicima ne dopušta sudjelovanje u raspravi o tako važnoj temi, onda ondje više nemam što tražiti - kazao nam je Mrkonjić. Oštro se obrušio na Verića optuživši ga za konstantno kršenje statuta, bahatost i nastojanje da privatizira Općinsko vijeće.
- Ponaša se samovoljno, kao i u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji u Vinkovcima, gdje je zaposlen po političkoj liniji i koju je očito privatizirao. Samovoljno dijeli poticaje i kvote. Odgovorno tvrdim da Verić reketari poljoprivredne proizvođače, za što imamo čvrste argumente i dokaze. Ovih ćemo ih dana predati državnim tijelima i institucijama da odrade svoj posao i očekujemo reakciju pravne države - ustvrdio je Mrkonjić.
Prozvani predsjednik Općinskog vijeća, Jakob Verić, odbacio je Mrkonjićeve optužbe ustvrdivši da nije istina da mu je uskratio riječ te da je Mrkonjić nekoliko puta sudjelovao u raspravi prije nego što je zbog samo njemu poznatih razloga napustio sjednicu. Složio se s primjedbom da su pozivi za sjednicu dostavljeni kasno, ali razlog je tehnički, općinski je pisa? bio u kvaru i nisu se mogli tiskati materijali s prijedlogom proračuna.

- Mrkonjić očito ima nekih problema kada po selu napada ljude. Ako ima dokaze za svoje optužbe, koje su vrlo ozbiljne, neka ih predoči, ja tu nemam što reći. Ali nije prvi put da Mrkonjić priča nešto za što se vrlo brzo pokaže da nema veze s istinom - rekao je Jakob Verić. Poručio je da će si sljedećih nekoliko dana dati truda, uzeti godišnji odmor i detaljno pročešljati svu arhivu u Općini iz vremena dok je Mrkonjić obnašao dužnost načelnika i pronaći mu nešto zbog čega će završiti na optuženičkoj klupi i odgovarati pred sudom.
IZVOR

26-12-2011

Preminula vlasnica kuće u kojoj je izbio požar


Nakon što je prevezena u vinkovačku Opću bolnicu zbog teških ozljeda koje je zadobila u požaru u svojoj kući, 85-godišnjakinja je tijekom jučerašnjeg dana umrla, priopćila je PU vukovarsko-srijemska.


Požar je izbio u subotu oko 9 sati u njenoj kući u Nazorovoj bb u Babinoj Gredi zbog neopreznog i nestrućnog rukovanja s peći na kruto gorivo pa je otvoreni plemen iz peći zahvatio odjeću i noge, tijelo i ruke 85-godišnje žene.O nesreći je izviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru koje će odrediti daljnje radnje.


IZVOR

14-12-2011

Autohtonost kulena brane - Reljkovićevim zapisom


Autohtone slavonske specijalitete nitko neće zabraniti ulaskom u EU - ističe se svakodnevno, a o tome su se rasprave po slavonskim selima najviše vodile ovih jesenskih dana u vrijeme svinjokolja. I nedavna prezentacija inicijative Slavonska košarica, održana u Babinoj Gredi, bila je prigoda da se babogredski načelnik Josip Krnić iznova pohvali činjenicom da se kulin u tome selu proizvodio prije više od stotinu godinu.
- Malo tko zna da Hrvatska može braniti autohtonost kulina pred Europom dokumentom iz Babine Grede. Nitko nema stariji dokument koji dokazuje da je kulin proizvod Slavonije, a mi Babogredci imamo baš to - kazao je načelnik Josip Krnić i podsjetio na dokument iz babogredske kumpanije.
- Legenda kaže, a Matija Antun Relković je sve to i zapisao: Jovo ukrao dva kulina iz pušnice i dobio 20 dana rešta (zatvora) i 25 preko leđa. Ako je tada netko dobio tako veliku kaznu, to svjedoči da je i u vrijeme babogredske kumpanije, o čemu svjedoči i babogredski zakonik iz 1790. godine, kulin bio cijenjen i vrlo vrijedan - naglasio je Krnić,ponosan na prošlost Babine Grede.
Ustvrdio je da se povijesne činjenice treba držati i dobro je, kaže, iskoristiti.
- Kulin i njegovu povijest treba promovirati. Također, u suradnji s gradom Kutjevom želimo promovirati i kutjevačku graševinu. Cilj je okrenuti se prema vanjskome tržištu - kaže Krnić.
U promociji bogatstva Slavonije šansu vidi i u inozemstvu, u Hrvatima koji žive vani a znaju, kako ističe, cijeniti slavonske specijalitete.
- Ne treba ići po sajmovima, već direktno prema kupcu - poručuje babogredski načelnik Josip Krnić.
IZVOR

08-12-2011

Zdravko se može iskupiti tako da nas vodi na Euro!


Od utakmice s Malmöm moji nogometaši igraju poput Babine Grede, rekao je na jednoj od konferencija za novinare Dinamov izvršni direktor Zdravko Mamić prozivajući svoju momčad koja nije igrala onako kako je on to zamislio.


Kada je izgovorio tu rečenicu Mamić vjerojatno nije ni znao da u županjskoj Posavini postoji klub iz Babine Grede, sela s 4200 stanovnika, i koliko će te riječi uvrijediti igrače i upravu kluba koji se natječe u 2. ŽNL NS Županja. Odmah poslije te izjave Mamiću je odgovorio Ivan Lučić, trener Šokadije iz Babine Grede, rekavši da nije korektno spominjati taj klub i time ga praktički ismijavati.


– Da su se dinamovci ugledali na nas, možda bi sad imali koji bod u Ligi prvaka – rekao je Lučić i tako zaradio simpatije nogometnih zaljubljenika u cijeloj Hrvatskoj. S riječima trenera potpuno se slaže i Ilija Vuković, predsjednik NK Šokadije iz Babine Grede.


– Mali smo klub, ali duge tradicije. Vjerujem da Mamić to ne zna, ali Šokadija iz Babine Grede osnovana je još daleke 1929. godine - rekao je Vuković.


Vukovića su riječi Dinamova izvršnog direktora dodatno povrijedile jer je i sam dinamovac, kao i cijela njegova obitelj.


– Dinamov sam navijač postao i prije Mamića. U mojoj obitelji od djeda pa do najmlađih svi su redom dinamovci. Uostalom, u Babinoj Gredi većina stanovnika, njih barem 75 posto, navija za Dinamo - istaknuo je Vuković.


Izjavom Dinamova izvršnog direktora Mamića bili su nezadovoljni i nogometaši Šokadije.


– Dečki su poludjeli, i mislim s pravom - kaže Iko Parlov, kapetan Šokadije, inače navijač Hajduka, koji predlaže:


– Jedini način da se Mamić ispriča je da nama navijačima hrvatske reprezentacije iz Babine Grede, koji idemo na sve utakmice, osigura pokoju ulaznicu za Europsko prvenstvo.


U isto vrijeme predsjednik kluba Vuković kaže da je Mamiću oprostio poslije nedavne isprike, ali i da predlaže da seniorska momčad Dinama posjeti Babinu Gredu.


– Klub je u dosta teškoj situaciji jer je novca uvijek malo. Naš je godišnji proračun 100.000 kuna, a prema najavama iz Općine, sljedeće godine bi općina za 20 posto mogla smanjiti izdvajanja za klub - kazao je Vuković.


IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 [83] 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>