Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj po datumu objavljene novosti

541 Online novosti

22-10-2010

Babogredac ne da do izvora termalne vode


Suvlasnik zagrebačke tvrtke Geon, specijalizirane za iskorištavanje geotermalnih potencijala, Dragan Jurilj prije dva dana je u Županji podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju staklenika u poduzetničkoj zoni u Babinoj Gredi. Zamjenik načelnika Željko Kopić potvrdio nam je da bi prema planu prva staklenička proizvodnja, na površini od tri hektara, trebala početi na proljeće, a riječ je o hidroponskom uzgoju rajčice. Ondje bi posao trebalo dobiti 40 osoba.
Iako zamjenik načelnika tvrdi da je zemljište na kojem bi trebali niknuti staklenici u državnom vlasništvu, Babogredac Ilija Martić vlasnik je najvažnijeg dijela - parcele veličine 18.000 četvornih metara na kojoj se nalazi bušotina. “Ne sporim da je rudarski objekt u vlasništvu Ine, ali nalazi se na mom terenu. Svoju sam cijenu rekao i od nje ne odustajem, to više što sam nedavno u Urbanizmu saznao, o čemu imam i potvrdu, da je zemljište na kojem je bušotina prekategorizirano u građevinsko, što mu dodatno diže vrijednost”, ustvrdio je Martić.
Dragan Jurilj potvrdio nam je da je predao zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. “Ovo je samo početak labirinta započetih procedura kroz koje moram proći. Dozvole za gradnju tražim na lokacijama na kojima imam riješene imovinskopravne odnose”, kazao je Jurilj.
IZVOR

16-10-2010

Oko stoke se narade, ali i zarade


Nakupci iz Dalmacije protekle su nedjelje u Babinoj Gredi već u rano jutro napunili svoje tegljače i s tradicionalnog stočnog sajma otišli obavljena posla. Zadovoljan se kući vratio i Mladen Bilić iz Babine Grede, koji je svoje tovljenike utržio nakupcu iz Trogira.
- Bravci za sada drže cijenu od 10 kuna za kilogram i tako će biti sljedećeg mjeseca, sve do početka ovogodišnje sezone svinjokolja, kada će im cijena skočiti na 11 kuna. Prošle godine uzgajivači su tražili po 13 i 14 kuna, no zanimanje je bilo vrlo slabo pa su ih na kraju prodali za 11 kuna po kilogramu. Iako za nas koji se bavimo tim poslom ta cijena nije isplativa, jer tu nemamo nikakve zarade, više jednostavno ne možemo tražiti. Pa radnici u poduzećima mjesečno zarađuju par tisuća kuna i treba ljudima omogućiti da si kupe tovljenika i prehrane obitelj. Jedini koji profitiraju su mesari i trgovci - rekao je Bilić.
Dodaje da su u posljednje vrijeme i prasci vrlo jeftini, također 10 kuna za kilogram, pa stoga i ne čudi što su Dalmatinci nedavno ispraznili sajam. Bikovi su se prodavali po cijeni od 11 kuna za kilogram plus PDV. Bilić je nositelj OPG-a i u svome gazdinstvu ima velik broj grla razne stoke; 40 goveda, krava i telića, na desetke svinja i upravo mu bavljenje tim poslom, priznaje, osigurava pristojan život.
- Stoka meni “dotjera” i traktor i automobil! Raditi se mora, posao oko stoke zahtijeva mnogo truda i ako mu čovjek pristupa onako kako treba, rezultati neće izostati. Obrađujem i 50 jutara zemlje, poštujem optimalne rokove i za nas seljake koji ozbiljno radimo nema odmora ni blagdana - kaže.

U birtiju možemo samo onda kada pada kiša - poručuje vrijedni Babogredac i ponosni otac četvero djece, koji sa suprugom održava i bogati voćnjak. “Voće je isključivo za naše potrebe, živimo zdravo i domaće je uvijek naš izbor”, priznaje Bilić.
IZVOR

11-10-2010

Akcija “Sigurno kretanje biciklom u prometu”


U ponedjeljak, 11. listopada 2010. godine u vremenu od 13 do 14 sati, policijski službenici kontakt policije i prometne policije Policijske postaje Županja u suradnji s Vijećem za komunalnu prevenciju općine Babina Greda i ravnateljem osnovne škole "Mijat Stojanović" u Babinoj Gredi proveli su preventivno-edukacijsku akciju „Sigurno kretanje biciklom u prometu“ na igralištu osnovne škole. Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa imaju važnu ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, navedena akcija inicirana je s ciljem upoznavanja djece s osnovnim pravilima sigurnog upravljanja biciklom u cestovnom prometu. U provođenje akcije uključilo se oko stotinjak učenika predmetne osnovne škole, kojima je tom prilikom održano kratko edukativno predavanje o temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu a nakon čega je za učenike petih razreda  održano testiranje u vještini vožnje biciklom na poligonu, postavljenom na vanjskom igralištu škole a koji se sastojao od nekoliko elemenata: vožnja oko čunjeva, pravocrtna vožnja, vožnja preko prepreka i dr.Na kraju druženja, učenicima je  podijeljen promidžbeni materijal osiguran iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u vidu privjesaka za ključeve, edukativnih kružnica s osnovnim pravilima za vozače bicikla kao i zahvalnica za sudjelovanje koje je učenicima uručio pomoćnik načelnika za temeljnu policiju u Policijskoj postaji Županja gospodin Željko Marošević. Jednako tako za djecu su od strane Vijeća za komunalnu prevenciju općine Babina Greda osigurane i krijesnice – obasjavači za pješake, koje je učenicima uručio g. Željko Kopić. Za vrijeme trajanja akcije učenicima je prezentirana i službena oprema, uređaji i vozila kojima se koriste policijski službenici (uređaj za alkotestiranje „Drager“, uređaj za mjerenje brzine kretanja vozila „Star laser“ te specijalno vozilo za prijevoz osoba tzv  „marica“).Ovom prilikom Policijska postaja Županja zahvaljuje se ravnatelju osnovne škole  gospodinu Gugić Damiru, Vijeću za komunalnu prevenciju općine Babina Greda kao i svim učenicima na njihovom odazivu i sudjelovanju u navedenoj akciji.


IZVOR

13-10-2010

Novac za dvoranu osiguran, zapelo na nekoliko kvadrata?!


Za 398 učenika Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi nastava tjelesne kulture odvija se u učionicama ili holu na ulazu u školsku zgradu! Jedno od najvećih sela na području županjske Posavine i općinsko središte jedino je koje nema sportsku dvoranu, a pitanje je kada će je i dobiti.
U skučenom i neprimjerenom prostoru babogredski učenici i učitelji prisiljeni su orijentirati se samo na one aktivnosti i sportove koje im dopuštaju uvjeti, primjerice stolni tenis, a prije sata tjelesnog moraju odmicati klupe i stolice te “pretumbati” cijelu učionicu. Ravnatelj Damir Gugić ne krije ogorčenje situacijom, za koju odgovornima drži općinske čelnike. “Osobno sam bio u ministarstvu, sastajao se s pročelnikom Županijskog ureda za školstvo, i svi su suglasni s tim da je dvorana Babinoj Gredi nužna. Dobio sam njihovu punu potporu i to je sve što ja kao ravnatelj škole mogu učiniti. Konkretne aktivnosti trebaju odraditi općinski čelnici, ali bojim se da je tu nešto jako, jako zapelo. O potrebi gradnje dvorane govori se već godinama, izmjenjivale su se lokalne vlasti, ali nitko od njih još nije ozbiljno zagrizao u taj projekt”, upozorava Gugić, koji smatra da lokalni čelnici zapravo ni sami još uvijek ne znaju što hoće.
Ministarstvo prosvjete spremno je financirati gradnju školske sportske dvorane površine 1.200 četvornih metara, a ako lokalne vlasti žele veći objekt, sami moraju snositi troškove. Osim toga, Ministarstvo uopće neće financirati dvoranu koja nije u sklopu škole, a proteklih su se godina u selu mogli čuti razni prijedlozi lokacija gdje bi se ona trebala sagraditi. Gugić tvrdi da u školskom dvorištu ima dovoljno prostora za gradnju dvorane, čak i one dvodijelne do 1.500 kvadrata. No, nekima očito ni to nije dovoljno jer u selu žele imati veliku trodijelnu dvoranu, ali za nju nema uvjeta, osim ako općina ne riješi vlasničke odnose i kupnjom susjednih nekretnina ne osigura prostor. “Mene kao ravnatelja škole zanima samo to da se našim učenicima što prije osiguraju primjereni uvjeti za nastavu tjelesne kulture i mislim da bi se oko ovog pitanja trebale usuglasiti sve stranke jer dvorana je u interesu svih nas, našega sela i, prije svega, naše djece”, ističe Gugić, apelirajući na lokalne čelnike da se zauzmu i napokon pokrenu njenu gradnju.

Zamjenik načelnika Babine Grede Željko Kopić priznaje da sve dosadašnje vlasti snose krivnju zbog toga što selo još nema sportsku dvoranu. Ističe da je Općina dobila suglasnost resornog ministarstva i da je Županija osigurala novac za izradu projekte dokumentacije. No, zapelo je, prema njegovim riječima, u urbanizmu, gdje nije prihvaćeno idejno rješenje jer ima nekoliko kvadrata viška koji se ne mogu uklopiti u školsko dvorište.
IZVOR

06-10-2010

Vozač općinskog autobusa švercao 200 šteka cigareta


Babogredskim kuloarima ovih je dana pukla priča o tome kako je njihov sumještanin i vozač općinskog autobusa, koji je Babinoj Gredi početkom godine donirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uhvaćen u švercu čak 200 šteka cigareta. Selom krenule razne špekulacije o tome da je upravo općinski autobus zlorabio za ilegalno prevoženje robe jer teško je vjerovati da bi netko tolike cigarete prevozio u prtljažniku automobila. Postavljaju se i pitanja odakle mu novac za kupnju cigareta, jer je riječ o čak 30-ak tisuća kuna, kome su cigarete bile namijenjene, koliko ih je već prevezao, koliko je profitirao švercajući robu iz Bosne i s kime li je dijelio dobit. Neki se nadalje pitaju kako lokalni čelnici osobi s druge strane zakona uopće mogu povjeriti općinski autobus.
Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela potvrdio nam je da je spomenuti Babogredac sredinom rujna zatečen u prekršaju izbjegavanja carinskog nadzora na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu, ali ne s općinskim autobusom nego vlastitim automobilom, gdje je pronađeno 1.999 kutija cigareta. Nad njim je obavljeno kriminalističko istraživanje, a podnesena je i kaznena prijava zbog nezakonite trgovine nadležnom državnom odvjetništvu.

Zamjenik načelnika Babine Grede Željko Kopić pojašnjava da vozač nije zaposlenik Općine nego su ga angažirale lokalne udruge kako bi ih, prema potrebi, odvozio na gostovanja te da su one dužne osigurati i gorivo i platiti vozača za autobus koji je u općinskom vlasništvu. A upravo su njega izabrali zato što jedini ima prometnu dozvolu za upravljanje autobusom.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 [85] 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>