Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

30-09-2011

Berava više neće biti septička jama


Nakon nezapamćenih poplava koje su u lipnju prošle godine poharale Babinu Gredu, Hrvatske vode odmah su priskočile u pomoć kako bi riješile problem odvodnje u selu. Bageri su ubrzo izašli na teren i do sada je uređeno čak 40 kilometara kanalske mreže na širem babogredskom ataru. Načelnik Josip Krnić odlučio je stati na kraj i ružnoj navici svojih sumještana koji otpadne i fekalne vode ispuštaju u Beravu. Riječ je o kanalu dugačkom 20-ak kilometara koji se proteže duž Babine Grede, od Gundinaca pa sve do Krajc kanala u Cerni. Babogredci su oduvijek bili vezani uz tu rijeku koja se do prije nekoliko godina i mogla tako nazvati, no širenjem kanalske mreže i novim sustavom prokopavanja kanala količina vode znatno je smanjena, a Berava gotovo presušila. Unatoč tome, brojna su kućanstva otpadne i fekalne vode nastavila ispuštati u kanal. Krnić je ponudio prihvatljivo rješenje koje ne zahtijeva velike troškove, a mnogo će značiti za cijelo selo. Sumještanima će predložiti izgradnju septičkih jama s postavljanjem prirodnih filtara, odnosno ugljena, šljunka i pijeska, što će otpadne vode pretvarati u vode druge kategorije, koje će se tada moći nesmetano ispuštati u Beravu.
Budući da je kanal detektiran kao kritična točka, Hrvatske vode krenule su u njegovu sanaciju. Prije svega zbog činjenice što je Babina Greda zaštićeno vodonosno područje i više od 70 posto vode iz regionalnog vodovoda istočne Slavonije nalazi se pod tim selom, a čak osam posto stanovnika Hrvatske pije babogredsku vodu. Već je prije očišćen i izmuljen dio korita od Gundinaca do Babine Grede, a trenutačno su u tijeku radovi u Ulici Vladimira Nazora. “Ne treba zanemariti činjenicu da će stavljanjem u funkciju kanala Dunav-Sava, čiji su pripremni radovi u Babinoj Gredi već krenuli izgradnjom melioracijskog kanala koji će vodu akumulirati iz rijeke Save, Berava ponovno postati tekuća rijeka. To nam je i cilj jer su Babogredci uz nju ipak povijesno vezani”, pojasnio je Krnić.

Načelnik Krnić pohvalio je suradnju s Hrvatskim vodama koje su spremne pomoći i u izgradnji kanalizacijske mreže. “Iz izvornog proračuna teškog 2,6 milijuna kuna ne možemo izdvojiti oko četiri milijuna samo za projektnu dokumentaciju. Babina Greda je veliko selo i trebat će izgraditi čak 50 kilometara kanalizacijske mreže, što je vrlo skupa investicija. Zato smo se obratili Hrvatskim vodama, no u okviru svojih mogućnosti spremni smo ih financijski pratiti”, kazao je načelnik.
IZVOR

28-09-2011

Posao u stakleniku tek krajem 2012. godine


Unatoč očekivanjima Babogredaca da će prvi od njih na proljeće 2012. dobiti posao u stakleniku, koji bi trebao niknuti u blizini geotermalne bušotine u tome selu, zainteresirani će se ipak morati strpjeti do kraja sljedeće godine. Slavonskobrodski poduzetnik Ante Prkačin, koji je krajem lipnja postao vlasnik parcele u Babinoj Gredi s izvorištem termalne vode, potvrdio nam je da će prva konkretna akcija, kako ju je nazvao, biti staklenička proizvodnja.
Kupac tog atraktivnog zemljišta zapravo je tvrtka Cezarion d.o.o. u vlasništvu Prkačinovog sina i zeta. Nakon sređivanja imovinsko-pravnih odnosa, novi vlasnici parcele sada objedinjuju postojeću dokumentaciju, koju, s ciljem stavljanja u funkciju geotermalnog izvorišta, ishodi tvrtka Geoen iz Zagreba. Njezin suvlasnik Dragan Jurilj bio je ozbiljno zagrizao u taj projekt, ali se s vlasnikom parcele, koja se prostire na 17.700 četvornih metara, Ilijom Martićem, dvije godine nije mogao dogovoriti oko cijene te se odlučio povući.
Prkačin mu je ponudio suradnju, a s obzirom na to da je s Juriljem već ranije surađivao i da ima dobra iskustva, ponudio mu je partnerski odnos i osnivanje zajedničke tvrtke koja će voditi posao u Babinoj Gredi.
- Projekt je trenutačno u fazi projektiranja staklenika. Istovremeno ćemo provoditi i istraživanje bušotine, za što je već ishođena dozvola. Uvijek sam bio realan i mogu reći da će staklenička proizvodnja biti pokrenuta do kraja sljedeće godine. Izuzetno sam zadovoljan odnosima koje sam uspostavio s općinskim i županijskim čelnicima jer potpora lokalne zajednice vrlo je važna. Župan Božo Galić mi je rekao da Županija za takve projekte radi 24 sata dnevno i to mi stvarno mnogo znači - rekao je Prkačin.
Iako će u početku posao dobiti nekoliko desetaka osoba, Babogredci u konačnici očekuju otvaranje najavljenih 250 radnih mjesta i gospodarski procvat babogredskog područja. Usto, lokalne vlasti mnogo očekuju i od rudne rente, odnosno naknade za eksploataciju geotermalne vode, što će im značajno podebljati proračun.

Što se tiče vrijednosti projekta, ocijenio ju je neograničenom, a startat će s četiri do pet milijuna eura. Babogredci ne kriju zadovoljstvo što su se stvari napokon pokrenule s mrtve točke i što će se upravo u njihovom selu osvariti investicija kakvom se ne mogu pohvaliti mnogo veće sredine. Na pedesetak hektara oko geotermalne bušotine trebali bi niknuti turistički, industrijski i poljoprivredni objekti koje je još prije dvije godine predstavila tvrtka Geoen.
IZVOR

06-09-2011

Provalili u kuću starice, opljačkali je i ozlijedili


Dragica Grbavac (81) iz Babine Grede zadobila je lakše ozljede kada su joj u nedjelju navečer, između 22,30 i 23 sata, u obiteljsku kuću smještenu u Ulici Vladimira Nazora, upala dva maskirana razbojnika i napala je tražeći novac. O razbojstvu nad staricom jučer je izvijestila PU vukovarsko-srijemska čijem su istražitelju na temelju naloga v.d. općinskog državnog odvjetnika u Vinkovcima naložene dokazne radnje. Šokirana i uplašena starica uspjela je proći bez težih ozljeda, a nakon što su razbojnici napustili kuću, pobjegla je kod susjeda koji su pozvali policiju i pružili joj prenoćište. Staricu smo jučer zatekli u kući. Unatoč nemilom događaju i svemu što je proteklu večer doživjela, bila je raspoložena za razgovor, pokazujući razbacane stvari i nered koji su razbojnici za sobom ostavili, prisjećajući se svega što se dogodilo.

“Nisam se dala”
- Baba kao baba. Rano idem u krevet, a tako je bilo i preksinoć. Zaspala sam u spavaćoj sobi na katu, no ubrzo me probudilo neko komešanje i snažno svijetlo upereno u lice. Kao u magli sam vidjela nekog mlađeg visokog muškarca, s maskom na glavi, kako mi pretura po ormaru. Drugi me snažno uhvatio za prsa i upitao gdje je novac. Počeli su me tresti, vezati mi ruke i noge nekom ljepljivom vrpcom, a ja se nisam dala. Počela sam se snažno ritati i opirati. Nekoliko su me puta udarili i snažno počupali za kosu, pala sam dolje i nosom udarila u noćni ormarić kraj kreveta", ispričala nam je još uvijek vidljivo uznemirena starica.
Što su joj razbojnici odnijeli, nije nam mogla reći jer nije još sve pregledala. Jedino što je primijetila da nedostaje su četiri zlatna prstena koja su bila na ormariću pokraj kreveta. Bila je presretna kada je u hodniku na ormariću zatekla svoj zlatni lančić i privjesak s Gospinim likom kojeg, kaže, razbojnici u mraku nisu opazili.

Razbojnici vjerovali da ima novca
- Stalno su me ispitivali za novac, ali rekla sam im da ja novac držim u banci i da kod kuće nemam ništa, prisjećala se starica, dodajući da se, dok je bila mlađa, bavila svinjogojstvom, a sada jedva da uspije i koju šljivu skupiti. Već 15 godina, otkako joj je umro suprug, živi sama i kaže da još nikada nije ovako što doživjela. Djeca joj žive u inozemstvu, sin u Njemačkoj, a kći u Kanadi, što je lopovima zasigurno bio dodatan motiv jer su bili uvjereni u to da starica ima novca koji joj djeca redovito šalju, pa su u selu slovili kao jedna od imućnijih obitelji.

Dragica Grbavac kaže da su napadači mlađe muške osobe za koje vjeruje da nisu iz sela. No, takvo mišljenje ne dijele i njeni sumještani s kojima smo razgovarali, a koji su uvjereni da su razbojstvo nad staricom počinile osobe koje vrlo dobro poznaju njenu situaciju i koje točno znaju što traže i gdje dolaze.
IZVOR

01-09-2011

Na sladoled po 1 kunu u Babinu Gredu dolaze i iz susjednih sela


Simboličnom cijenom od samo jedne kune za kuglu sladoleda vlasnik slastičarnice Korzo u centru Babine Grede, Muarem Rufati, uspio je od svoga sladoleda napraviti pravi brend.
- Odlučio sam se za takvu cijenu jer je u skladu s krizom i recesijom. Kažu da svi moramo dati svoj doprinos pa sam, evo, i ja odlučio omogućiti svojim sumještanima da za simboličan novac uživaju u svima dragoj ljetnoj slastici - pojašnjava vlasnik.
A znatno jeftiniji sladoled nego u ostalim mjestima, gdje se kugla prodaje za četiri kune, u Babinu Gredu privukao je i mještane susjednih sela. Posebice one s više djece, kojima zbog jeftinog osvježenja nije teško skoknuti do Babine Grede.
- Osim što je samo kunu, sladoled je odličan i uvijek svjež. Ima čak 16 vrsta i zašto ne bih doveo djecu i počastio ih, i to za vrlo male novce. Čim uhvatim vremena, uglavnom predvečer, natovarim pun automobil djece, i susjednove i moje, i na sladoled! To im je prava atrakcija, a moram priznati da i meni dobro dođe jer mu ni ja ne mogu odoljeti. Nikada se nismo toliko najeli sladoleda kao ovog ljeta - rekao nam je Josip iz Gundinaca. A ni mladima nije teško sjesti na bicikl i provozati se do Babine Grede.
Iako su djelatnici slastičarnice prijašnjih godina sladoled svakodnevno razvozili kroz selo, od takve su prakse odustali.
- Pa kad već dajemo jeftin sladoled, ne moramo ga još odnositi i na kućni prag! Neka se naši kupci prošetaju, sjednu na tereasu, popiju kavicu i limunadu i malo odmore - preporučuje Muarem Rufati.
Njegova odluka o simboličnoj cijeni sladoleda natjerala je i druge prodavače u selu da spuste cijenu, no Babogredci s kojima smo razgovarali tvrde da mu kvalitetom sladoleda ipak malo tko može konkurirati.
IZVOR

31-08-2011

Uz mjericu - pola litre šljivovice dnevno, prsti pletu kao po harfi


Već 73 godine Zlatko Okanović iz Babine Grede izrađuje sepete, a pod njegovim vještim prstima nastalo ih je na tisuće. U Babinu Gredu doselio je nakon 2. svjetskog rata, majka mu je umrla kada je imao pet godina, a maćeha ga nije prihvatila pa je odrastao kao siroče i dugo vremena bio sluga. U Babinoj Gredi se oženio, dobio dva sina, a sada je i ponosni pradjed, koji na praunuka želi prenijeti svoje umijeće pletenja sepeta, ali je shvatio da mlade danas to više ne zanima.
Svako jutro ustaje u cik zore i obilazi šumu i okolne kanale tražeći žestilovnu od koje se izrađuju pravi domaći sepeti, a potom se vraća kući, pocijepa je natanko i počinje plesti. “Na nogama sam već u pet, pola šest. Snaha mi skuha kavu, a ja uzimam svoj lijek - rakiju. Imam svoju mjericu, pola litre dnevno, i tako već godinama. Nema boljeg lijeka za smirenje i opuštanje, ruka ne drhti i prsti pletu kao po harfi. Organizam se već navikao i da samo jedan dan prekočim, odmah bi se razbolio”, ustvrdio je veseli Babogredac.
Sepete, kaže, ne izrađuje zbog novca jer ima dobru mirovinu, nego zato što ga oni drže na životu - besposlen i beskoristan ne može živjeti. A potražnja za njima vrlo je velika, posebice u jesen, kupci mu se javljaju svaki dan. Sepeti nisu korpe jer se oni ne nose nego uprte na leđa. Ne postoji ni jedna druga riječ koja može zamijeniti riječ sepet niti bilo koje drugo pomagalo koje ga može zamijeniti u poslovima kojima služi - kupljenju šljiva ili dizanju kukuruza, pojasnio nam je vrijedni proizvođač sepeta, jedini preostali u županjskoj Posavini.
A svoje umijeće pokazao je i protekle nedjelje na Stanarskim susretima u Babinoj Gredi, vješto zarezujući nožem žestilovnu i pleteći je oko osnovne konstrukcije budućeg sepeta. Brojni su posjetitelji sa zanimanjem pratili što radi, a sepeti su planuli po simboličnoj cijeni od 35 kuna za veliki i 30 za mali.

Zlatko Okanović prisjeća se kako je nekada bio strastveni konjogojac i aktivni sudionik svih manifestacija od Županje do Osijeka. Sve do prije 18 godina, kada je doživio prometnu nesreću. “Vraćali smo se s Đakovačkih vezova i bio sam zadnji u koloni kada je na moga konja i zapregu naletio automobil i pokupio nas. Do sada sam imao već devet operacija na nozi i opet nije u redu. Otada su mi sepeti glavna preokupacija. Taj me posao smiruje, opušta i veseli me svaki sepet koji izradim”, rekao nam je djed Zlatko.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 [86] 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>