Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

23-03-2011

Selo u svađi zbog njiva, pljušte kaznene prijave protiv općinara


Čak šest sati trajalo je otvaranje ponuda za prodaju i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u općini Babina Greda s, prošlog mjeseca raspisanog, natječaja za nešto više od 300 hektara i sve je snimano kamerom.
Pristiglo je čak 169 ponuda, a otvaranje je bilo javno i transparentno, a Općinsko povjerenstvo, potvrđuje predsjednik Jakob Verić, koji je ujedno i predsjednik Općinskog vijeća, odradilo je svoj dio posla.
- Rađeno je po zakonom utvrđenim kriterijima koje smo u svim slučajevima primjenjivali i vjerujem da smo posao odradili kvalitetno. Pravilnikom je točno utvrđeno tko ima prioritete i toga smo se i držali, a na Općinskom je vijeću da ga razmotri i odluči hoće li ga prihvatiti. Do konačne odluke predstoje još dva filtera - Državno odvjetništvo i Ministarstvo poljoprivrede - kaže Verić.
Inače, prodaja državne zemlje uznemirila je duhove u selu, prouzročila svađe, prepucavanja i podmetanja, a kaznene prijave protiv lokalnih dužnosnika, ali i nekih mještana, počele su pljuštati sa svih strana.
U suradnji s Državnim odvjetništvom proteklog je petka krim-policija u Općini pročešljavala dokumentaciju provjeravajući navode iz zaprimljenih prijava.
- Izloženi smo nezapamćenom pritisku, zasuti kaznenim prijavama, dopisima iz kojekavih odvjetničkih kuća, zakulisne igre pojedinaca koji zapravo i stoje iza svega poprimaju sve veće razmjere. Kaznenih prijava, koje pojedinci zbog vlastitih interesa podnose pod krinkom anonimnosti zbog svega i svačega, počevši od dodjele općinskih stipendija pa nadalje, ne bojim se. Neka institucije rade svoj posao, a pitam se samo tko će snositi odgovornost kada se utvrdi da su optužbe bile neutemeljene i neistinite - pita babogredski načelnik Josip Krnić.
Dodaje da je iznenađen tolikim interesom i borbom za parcele na koje u prvom i drugom krugu nitko nije htio ni pljunuti, a sada je za njima prava pomama, nabijaju se cijene, jedni drugima podmeću klipove i čine sve kako bi se dokopali zemlje. Zbog svega što se događa u selu i prljavih igara pojedinaca Krnić je čak izrazio bojazan da će članovi Povjerenstva dati ostavke i da posao neće biti moguće ni privesti kraju.
- Upravo zato nisam želio sudjelovati u tome poslu i maknuo sam se iz cijele priče. No znam da je jedno sigurno, a to je da će sve biti odrađeno u skladu sa zakonom, i to bez ikakvog pardona - poručio je Krnić.

A da je situacija u selu izmaknula kontroli i da su pojedinci odlučili svim raspoloživim sredstvima boriti se za zemlju, svjedoči i to što su čak i neki investitori odustali od vrijednih projekata u selu jer tvrde da nisu željeli pristajati na ucjene pojedinaca.
Josip Krnić
babogredski načelnik
Izloženi smo nezapamćenom pritisku, zasuti kaznenim prijavama, dopisima odvjetnika, zakulisne igre pojedinaca poprimaju sve veće razmjere
Na parcele, u 1. i 2. krugu, nitko nije htio ni pljunuti, a sada je za njima prava pomama, nabijaju se cijene, jedni drugima podmeću klipove i čine sve da ih se dokopaju
IZVOR

15-03-2011

Ruža Babogretka pričala priče “Iz bakinog ormana”


Promocija knjige “Iz bakinog ormana” i prateća izložba slika autorice Ruže Knežević Babogretke do posljednjeg je mjesta ispunila dvoranu slavonskobrodske Gradske knjižnice. Sve je doduše izgledalo više kao babogredska velika soba u kojoj je “orman sa šlinganim i raznim rubinama” na kojem mirišu jabuke, a kraj njega asparagusi, pa onda “peć kraljica”, a za “trpezom” uz “ausec” pun domaćih kolača i upaljenu lampu “na petriol” “pripovidaju dive” iz Babine Grede - “najvećeg i najlipšeg slavonskog sela” - o vremenima njihovih baka, o životu, običajima, zgodama i nezgodama. Ružine pričice, ispričane autohtonim babogredskim govorom i prožete komičnim situacijama u kojima su se našle Matika, Agica, snaša Marica, Reza, baka Stana, Marta… sat su vremena, prekidane smijehom, držale pozornost posjetitelja, koji dugo godina znaju Ružu kao Babogretku iako je gotovo pola stoljeća mještanka Slavonskog Broda. Žene o kojima Ruža piše imaju seosku lucidnost i mudrost, imaju smjelost, putenost i grijeh… i ljubav koja poništava grijeh.
O pričama iz kojih “cure” izrazi koji su iščezli, kao i o njezinim pjesmama, govorili su etnolog Zvonimir Toldi, prof. Darija Matajić i Dunja Vanić, a o njezinim slikama, koje također motivima dočaravaju Babinu Gredu, govorio je akademski slikar Predrag Goll, čiju školu slikanja polazi i Ruža Babogretka. Kompletan doživljaj stare Babine Grede dočarali su i čitači dijelova priča Iz bakinog ormana, Jadranka Jurković, Sunčica Kaurić, Karla Babić i Mata Baboselac Mišin te mladi gajdaš Filip Kaurić. Po osmijesima na licu brojnih slušača moglo se zaključiti da regionalna književnost Ruže Babogretke zaslužuje pozornost i ima budućnost.
IZVOR

11-03-2011

Babogredci prijavili predsjednika Vije?a i lokalnog mljekara


Stanovnici Babine Grede podnijeli su kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, PU vukovarsko-srijemskoj i Ravnateljstvu policije protiv aktualnog predsjednika Općinskog vijeća Jakoba Verića i Ive Stojanovića, vlasnika farme iz operativnog programa razvoja mljekarstva. Informaciju nam je potvrdio glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela, poručivši da policija obavlja izvide i provjerava navode iz kaznene prijave.
Verića i Stojanovića njihovi sumještani optužuju za malverzacije s državnim poljoprivrednim zemljištem radi stjecanja protupravne imovinske koristi. “Nakon što je u veljači 2005. godine Jakob Verić prošao na natječaju i sklopio ugovor o kupnji 24 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području Općine Babina Greda, a koje se nalazi u Rudinama i Kladavcu, predmetno je zemljište, na temelju ranijeg dogovora, dao u zakup Ivi Stojanoviću, za kojega se zapravo i javio na natječaj. Isti ga obrađuje već nekoliko godina dok državne poticaje za zemljište i dalje koristi Verić, što je protivno odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu”, stoji u kaznenoj prijavi. Babogredci, naime, smatraju da takav postupak dvaju sumještanina jasno upućuje na elemente kaznenog djela prijevare i zloporabe položaja i ovlasti na štetu Babogredaca. Predložili su i više od deset svjedoka, uglavnom bivših i aktualnih lokalnih dužnosnika.
Budući da je u Babinoj Gredi u tijeku postupak prodaje preostalog državnog zemljišta, podnositelji kaznene prijave upozoravaju da Verić i Stojanović namjeravaju isto ponoviti i u ovom natječaju.

Prozvani Jakob Verić, inače zaposlenik Hrvatske poljoprivredne agencije u Vinkovcima, izjavio je da postupak njegovih navodnih sumještana ne zaslužuje nikakav komentar jer je riječ o najobičnijim glupostima. “Očito da je nekome bilo jako dosadno ove zime. Neka svoje optužbe izvole i dokazati. Ako uspiju, spreman sam snositi posljedice, a ako ne uspiju, to ćemo riješiti sudskim putem”, rekao je Verić, pojasnivši da nije riječ o 24 nego o 13 hektara, koje još uvijek otplaćuje. Prvi komentar Ive Stojanovića također je bio da je nekome očito jako dosadano. “Ma to su gluposti jer ako sam uzeo zemlju u zakup, morao bi postojati i ugovor sklopljen kod javnog bilježnika. Nisam ja Pavo Barić ni Željko Kopić. Neke očito boli to što sam izašao i na ovaj natječaj sa svim mogućim prioritetima i ne znaju što bi sada od muke”, rekao je Stojanović.
IZVOR

05-03-2011

Opet ništa od staklenika i elektrane u Babinoj Gredi


Zbog nemogućnosti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, pompozno najavljivani projekt korištenja izvorišta termalne vode kraj Babine Grede doveden je u pitanje.
Prema idejnom rješenju zagrebačkog Geoena, tvrtke za iskorištavanje geotermalnih potencijala, u tome su selu na pedesetak hektara trebali niknuti turistički, industrijski i poljoprivredni objekti. U prvoj etapi planirana je gradnja staklenika i pokretanje povrtlarske proizvodnje, a nakon probijanja druge bušotine, i gradnja elektrane snage do 1.100 kW i toplane te proširivanje staklenika.
Investitori su namjeravali s lokalnom zajednicom i ponudom geotermalne energije po minimalnim cijenama privlačiti druge ulagače. Planove im je poremetio Babogredac Ilija Martić, vlasnik parcele od 18 tisuća četvornih metara na kojoj se nalazi bušotina geotermalnog izvorišta, s kojim suvlasnik Geoena Dragan Jurilj nije uspio postići dogovor. Martić je tražio deset eura za kvadrat, što je Jurilju bilo previše jer smatra da je riječ o poljoprivrednom, a ne o eksploatacijskom zemljištu.
- Bojim se da je on u cijeloj priči zapravo samo trgovac koji je došao odraditi posao za nekoga, za male se novce domoći željenoga objekta i onda ga debelo preprodati - smatra babogredski povrtlar i nastavlja: - Ne sviđa mi se način na koji se sve to radi jer mene kao Babogredca, koji želi dobro svome selu, zanima da dođe netko ozbiljan koji će uložiti u proizvodnju, zaposliti ljude i osigurati im egzistenciju. Netko prepoznatljiv poput Agrokora. Ne sporim da je rudarski objekt u vlasništvu Ine, ali nalazi se na mom terenu i to je nepobitna činjenica.
Jurilja je zaprepastilo to da jedan čovjek koči vrijedan i kompleksan projekt od lokalnog i županijskog značaja, koji donosi prosperitet i radna mjesta.
- Uložio sam previše i truda i vremena, pokrenuo sedam, osam upravnih postupaka, a pri kraju je onaj za pravo na istraživanje. Ishodio sam lokacijsku dozvolu, energetsko odobrenje za gradnju elektrane i ne pristajem na ucjene. S takvim čovjekom više ne želim imati nikakvog posla i lokalnim sam vlastima dao do znanja da izvole riješiti problem sa sumještaninom te da mi se nakon toga jave - kaže Jurilj.
No, sudeći prema Martićevim porukama da bi lokalni čelnici s njim dogovorili posao, ali bez novca, geotermalno izvorište u Babinoj Gredi još će dugo biti neiskorišteno.

Geotermalno izvorište otkrila je Ina tražeći naftu. Od središta sela udaljeno je samo kilometar, a po izdašnosti i energetski kvalitetnije od izvora uz koje su izgrađene Tuheljske, Varaždinske ili Stubičke toplice. Izdašnost bušotine je 200 kubika vode u satu, a temperatura vode je 121,1 stupanj. Dnevna proizvodnja termalne vode odgovara dnevnoj proizvodnji oko 300 MWh struje.
IZVOR

03-03-2011

IVAN MATIĆ PREUZEO DUŽNOST NAČELNIKA PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE"Izuzetno sam zadovoljan radom i suradnjom koju sam ostvario sa svima u PU vukovarsko-srijemskoj. Napravili smo neke pomake, posebice kada je riječ o graničnim pitanjima u svjetlu skorašnje buduće Schengenske granice" rekao je sada već bivši načelnik PU vukovarsko-srijemske Stipica Kuna novinarima tijekom prijema u uredu načelnika PU vukovarsko-srijemske gdje od jučer sjedi novi načelnik Ivan Matić.On je, pak, ovdašnjem pučanstvu poznat, a nakon dugogodišnje uspješne karijere u MUP-u gdje se dragovoljno uključio u obranu Lijepe naše 1991.g., na novu dužnost čelnog čovjeka PU vukovarsko-srijemske došao je s mjesta zapovjednika Interventne jedinice policije PU vukovarsko-srijemske na kojem je bio 10 godina."Nisam očekivao postavljanje na ovo mjesto od strane vrha Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, ali rado prihvaćam novu dužnost koja će za mene biti novi izazov, pogotovo nakon mog uspješnog prethodnika" rekao je Matić nadajući se, kao što je i dosada bio slučaj sa svim načelnicima, daljnjoj dobroj suradnji s predstavnicima medija.Tu je uspješnu suradnju istaknuo i Kuna koji odlazi na dužnost pomoćnika načelnika Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije.


IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 [91] 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>