Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

07-01-2011

U Babinoj Gredi najviše stradale njive SDP-ovaca?


Pravu lavinu nezadovoljstva i gorčine pokrenula je isplata naknade za štete od elementarnih nepogoda na području Općine Babina Greda. Revoltirani su svi, od oštećenih poljoprivrednika čiji su usjevi ponegdje potpuno uništeni do lokalnih čelnika koje većina Babogredaca smatra odgovornima za, kako tvrde, sramotnu odšetu koju im je država odobrila. No, kao glavne krivce ipak ističu članove Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. “Sramotno je ovo što se dogodilo u Babinoj Gredi, koja je najviše stradala u poplavama u lipnju prošle godine. Na temelju razmjera šteta u našemu selu proglašeno je stanje elementarne nepogode za cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju. Članovi Općinskog povjerenstva uopće nisu izlazili na teren nego su procjenu štete obavljali iz lokalnog kafića, samovoljno i prema vlastitom nahođenju određujući postotak uništenja usjeva od osobe do osobe. I naravno, nastojali su što šire ruke biti prema svojim drugovima i članovima partije, kojima su isplaćene i najveće naknade. Mi ostali smo zakinuti, posebice proizvođači šećerne repe, za koju je, unatoč velikim razmjerima stradavanja, utvrđena samo minimalna šteta. I to samo zato što smatraju da u našem selu repu siju jedino HDZ-ovci”, oštar je Marko Mrkonjić, koji je pretpio velike štete na usjevima.
I njegov sumještanin Ilija Martić, koji se bavi povrtlarstvom, ostao je neugodno iznenađen shvativši da je oštećen i da mu je Povjerenstvo, između ostaloga, zaboravilo uvrstiti i stopostotnu štetu na konzumnom luku. Od općinskih je čelnika pismenim putem zatražio pojašnjenje o tome tko je bio na terenu i tko je obavljao procjenu štete, a cijeli bi slučaj, kako doznajemo, mogao dobiti i sudski epilog.
Načelnik Josip Krnić priznaje da je i sam nezadovoljan iznosom odobrenim za njegovo selo ustvrdivši da je Babina Greda, kao najveća katastarska općina u Hrvatskoj, zakinuta. Smeta mu što svi nezadovoljnici upravo njega spominju kao krivca. Dodaje da su na temelju Babine Grede mnogi digli novac, pa su tako financijski bolje prošle i one općine koje su smještene na brdu nego selo koje je danima plivalo. Svoje je tvrdnje potkrijepio i priznanjem jednog poljoprivrednika iz obližnjeg sela koji mu je rekao da mu je neugodno ići po novac za naknadu štete jer mu kukuruz, koji je navodno stradao u poplavama, nikada nije bio bolji.
Babogredci sada kažu da su sami krivi što nisu bili mudriji i znali uloviti u mutnome. “Velik broj mještana nije ni prijavio štete jer su, poučeni dosadašnjim iskustvom, sumnjali da će ih država uopće obeštetiti. I umjesto da smo napuhavali iznose kao većina drugih koji sada zadovoljno trljaju ruke, mi smo išli pošteno i na kraju izvisili”, poručuju revoltirani Babogredci.

“Sada sam se uvjerio da se ne isplati biti pošten. Šteta na babogredskom području procijenjena je na sedam milijuna kuna, a Državno povjerenstvo bez ikakvog razloga odbilo nam je priznati 800 tisuća kuna. Nisu nam priznate ni štete na okućnicama, a najsramotnije je to što je ljudima kojima su kuće plivale i koji su pretrpjeli velike štete isplaćeno samo 300-tinjak kuna naknade. Ljudi su s pravom ogorčeni”, revoltiran je Krnić.
IZVOR

24-09-2010

Do stana i natrag


Brodskoj javnosti predstavljena je odlična knjiga ‘Do stana i natrag’, autora Ilije Babića iz Babine Grede. Promocija je održana u četvrtak, 23. rujna,  u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu.


Riječ je o knjizi koja opisuje nekadašnji život i rad seljaka na drevnim šokačkim stanovima u Slavoniji.


Knjigu je izdala Udruga za očuvanje kulturne baštine Šokadija iz Babine Grede, čiji je Ilija Babić predsjednik. On je kao dijete odrastao u šokačkom okruženju, 5 kilometara u školu pješačio i natrag do stana, a svoje uspomene na djetinjstvo i mladost stavio je u ovu knjigu koju je pisao isključivo na slavonskom dijalektu. O knjizi su uz autora među ostalima govorili urednica Đurđica Babić, te u ime priređivača promocije Matice Hrvatske Antun Bartek. Na svečanoj promociji knjige Do stana i natrag, negdašnji život na šokačkim stanovima kazivanjem i pjesmom prikazali su članovi pjevačke skupine Babogreci.


IZVOR

05-06-2005

Ogranak Matice hrvatske Vinkovci


Drugo izdanje knjige Vladimira Bakarića "Nešto poslije ponoći & Tragom staklene mape, pripovijetke za djecu i one koji će to uvijek biti", objavljene u nakladi vinkovačkoga ogranka, predstavili su 6. svibnja u Babinoj Gredi Vladimir Bakarić, Viktor Lukačević i Dražen Švagelj. Iste je večeri u Babinoj Gredi održana projekcija dokumentarnoga filma Vinkovački ratni dnevnik Ane Vonić i Line Kežić. Nakon što je 5. svibnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci otvorena Izložba izabranih knjiga Matice hrvatske, koju su predstavili prof. Grga Krajina ravnatelj knjižnice, Emilija Pezer, voditeljica Matične službe knjižnice, i prof. Višnjica Sorčik iz vinkovačke gimnazije, program vinkovačkoga ogranka Matice hrvatske u sklopu Dana Matice hrvatske u vukovarsko–srijemskoj županiji završen je 8. svibnja izvedbom posljednje dvije koreografije i priče iz predstave Moj grad i ja / Ja i moj grad — Vrijeme bez vremena — grad zarobljen budućnošću i Izbori nam dolaze, koje je, prema tekstovima Elvisa Kneza, Frane Sliškovića, Ivone Ratkić i Dinke Markasović, na scenu postavila Dinka Markasović, a izvela Udruga građana Kazalište Joza Ivakić Vinkovci u dvorani Matice hrvatske.
IZVOR

19-12-2010

Emisija za selo 19. prosinca iz Babine Grede


Kako poljoprivrednici ocjenjuju godinu na izmaku?
Mljekari traže povećanje otkupne cijene mlijeka, hoće li prosvjedovati-odlučit će sljedeći tjedan.
Doznajemo kakvi su božićni običaji u Slavoniji, i Istri te drniškome kraju


Vodimo vas na jedinstvenu trogirsku manifestaciju 2. bakalarijadu te u jedno od najvećih sela u istočnoj Slavoniji Babinu Gredu. Stočarski je to kraj sa stoljetnom tradicijom sajmovanja, poznat  i po manifestaciji „Konji bijeci“ .
Babogredci iskorištavanjem otkrivenih izvora geotermalnih voda planiraju unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju te izgraditi  staklenike u kojima bi se proizvodila ekološka hrana. Potaknulo bi to razvoj seoskog turizma te osiguralo nova  radna mjesta i ostanak mladih u tom mjestu.


Urednica je Mirta Milas.


IZVOR

04-12-2010

Općinari se potukli zbog čišćenja snijega?


Koalicijski partneri u Babinoj Gredi su nesuglasice počeli rješavati i šakama! Babogredski kuloari ovih dana bruje o tome kako se zamjenik načelnika Željko Kopić potukao sa svojim sumještaninom, HSS-ovcem Martinom Babićem.
Kopić je, navodno, tvrdi naš izvor, došao pred Babićevu kuću u Ulici V. Nazora gdje su se najprije verbalno sukobili, potom se počeli naguravati, a međusobni obračun nastavili su na tlu.
Očevici tvrde da je bila i policija, no sudionici su navodno uspjeli izgladiti stvar, tako da nije napravljen zapisnik o incidentu. Vijest se poput munje proširila selom, a Babogredci se, očito dobro zabavljajući prepričavanjem najnovijeg skandala, naveliko pitaju i špekuliraju o razlozima tučnjave.
- Nije nam samo jasno jesu li se koalicijski partneri posvađali i potukli zbog zemlje, jer je Općinsko vijeće večer prije donijelo odluku o raspisivanju natječaja za prodaju i zakup zemlje, a njih obojica “pikaju” na državnu zemlju, ili je u pitanju pak koncesija za čišćenje snijega. Navodno je, kako doznajemo, Babić općinsku ralicu dovezao pred svoju kuću, a Kopić je došao po nju pa su se malo “pofajtali” - ispričao nam je vijećnik koji je želio ostati anoniman.
Naš izvor pojašnjava da je čišćenje snijega u Babinoj Gredi vrlo primamljiv i tražen posao jer je dobro plaćen. Samo za sat rada zaradi se 200 kuna, a od osoba kojima je taj posao povjeren traži se da imaju traktor i da su u sustavu PDV-a.


Martin Babić opovrgnuo je navode o tučnjavi i ustvrdio kako nije imao nikakvih nesuglasica s Kopićem.
Umjesto toga ponudio je tek da nam nešto kaže o problemima koji su stigli babogredske svinjogojce i prijekoj potrebi organiziranja hitnog interventnog otkupa svinja. Do zamjenika načelnika Željka Kopića nismo uspjeli doći jer nije odgovarao na pozive.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 [92] 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>