Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

16-11-2010

HAC je nelegalno sagradio parking na našoj parceli!


Četrnaest Babogredaca putem odvjetnika Dražena Ivančića iz Slavonskog Broda podnijelo je tužbu protiv Hrvatskih autocesta koje su, kako tvrde, na južnom traku autoceste A3 Zagreb - Lipovac kod Babine Grede nelegano sagradile parkiralište. Tvrdnje potkrepljuju vlasničkim listom čestice na kojoj se prostire odmorište, gdje su jasno navedena imena vlasnika, njih 28 iz Babine Grede, koji u vlasništvu participiraju s istim udjelima. Riječ je o parceli površine 52.182 četvorna metra, što znači da svakom vlasniku pripada nešto više od 1.800 četvornih metara. Među njima je i Jozo Martić, čiji je sin Ilija sasvim slučajno otkrio da je HAC bez ikakve naknade uzurpirao privatno zemljište i inicirao podnošenje tužbe.
- Otac me poslao u gruntovnicu, u Županju, da mu povadim vlasničke listove svih nekretnina koje posjeduje, a kada mi je službenica uručila i vlasnički list spomenute čestice, čiji je suvlasnik i moj otac, ostao sam iznenađen, tim više kada sam ugledao da je namjena zemljišta neplodno parkiralište. Odmah je postalo jasno o čemu se radi. Na listu su bile naznačene zabilježbe kojima je tijekom 2006. godine, u dva navrata, odbijen HAC sa zahtjevom da se uknjiži kao vlasnik na spomenutoj čestici, pojašnjava Ilija Martić.
Obišao je i ostale suvlasnike parcele koji su također bili iznenađeni saznanjem da im je HAC uzurpirao imovinu. Smatraju da su oštećeni i da im je država trebala pošteno isplatiti naknadu, jer zemljište nije izvlašteno, niti je s vlasnicima itko pokušao postići bilo kakav dogovor. Babogredci ne spore da je riječ o javnom dobru i jasno im je da povrat zamljišta ne mogu tražiti, no prisjećaju se da je država zemljište za gradnju autoceste privatnim vlasnicima plaćala po 18 kuna za četvorni metar.
Do zaključenja lista nismo dobili službeni odgovor HAC-a.

Kontaktirali su, ističe Martić, i pravnu službu HAC-a koja odbacuje bilo kakvu odgovornost uz pojašnjenje da je sve učinjeno prema pravilima i da su oni sve svoje obveze uredno izmirili. Smatrajući se prevarenima, Babogredci su odlučili pravdu potražiti na sudu i izboriti se za obeštećenje koje im pripada uvećano za zateznu kamatu. Pojavile su se čak i špekulacije o tome da je možda netko i “digao” novac za zemljište, predstavljajući se kao vlasnik parcele, što bi, pak, otvorilo pravu Pandorinu kutiju.
IZVOR

26-10-2010

Carinici uhvatili još jednog Babogredca s 2.000 cigareta


Unatoč pooštrenom carinskom režimu, koji je najviše pogodio stanovnike pograničnih područja ograničivši im pravo na unos samo dvije kutije cigareta po osobi, pojedini babogredski šverceri ne odustaju od očito već dobro uhodanog posla - ilegalnog uvoza duhanskih proizvoda.
Sredinom rujna u izbjegavanju carinskog nadzora uhvaćen je Babogredac, inače vozač općinskog autobusa, kod kojega je pronađeno 200 šteka cigareta. Loše iskustvo koje je za sobom povuklo kriminalističko istraživanje, kaznenu prijavu i još brojne neugodnosti očito nisu bili dovoljna škola za njegovog sumještanina. Uvjeren da će imati više sreće i uspjeti prošvercati robu, Babogredac se prije nekoliko dana uputio u nabavku, no račune su mu pomrsili carinici na graničnom prijelazu u Šamcu.
Uhvaćen je s više od stotinu šteka cigareta i ostao je bez sigurne zarade na koju je računao. I dok je dio Babogredaca razočaran, jer je ostao bez bosanskih cigareta kojim ih je do sada redovito opskrbljivao njihov “seoski agent”, babogredski kuloari ironično komentiraju kako su carinski službenici prekinuli vrlo uspješnu međugraničnu suradnju koju je Babina Greda imala sa susjednom općinom Šamac. A i zagrebačkom poduzetniku zainteresiranom za iskorištavanje geotermalnog izvorišta u Babinoj Gredi toplo preporučuju da bi mu bilo pametnije saditi duhan, a ne investirati u hidropolski uzgoj rajčice koja u Babinoj Gredi očito nije “in”.
IZVOR

22-10-2010

Babogredac ne da do izvora termalne vode


Suvlasnik zagrebačke tvrtke Geon, specijalizirane za iskorištavanje geotermalnih potencijala, Dragan Jurilj prije dva dana je u Županji podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju staklenika u poduzetničkoj zoni u Babinoj Gredi. Zamjenik načelnika Željko Kopić potvrdio nam je da bi prema planu prva staklenička proizvodnja, na površini od tri hektara, trebala početi na proljeće, a riječ je o hidroponskom uzgoju rajčice. Ondje bi posao trebalo dobiti 40 osoba.
Iako zamjenik načelnika tvrdi da je zemljište na kojem bi trebali niknuti staklenici u državnom vlasništvu, Babogredac Ilija Martić vlasnik je najvažnijeg dijela - parcele veličine 18.000 četvornih metara na kojoj se nalazi bušotina. “Ne sporim da je rudarski objekt u vlasništvu Ine, ali nalazi se na mom terenu. Svoju sam cijenu rekao i od nje ne odustajem, to više što sam nedavno u Urbanizmu saznao, o čemu imam i potvrdu, da je zemljište na kojem je bušotina prekategorizirano u građevinsko, što mu dodatno diže vrijednost”, ustvrdio je Martić.
Dragan Jurilj potvrdio nam je da je predao zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. “Ovo je samo početak labirinta započetih procedura kroz koje moram proći. Dozvole za gradnju tražim na lokacijama na kojima imam riješene imovinskopravne odnose”, kazao je Jurilj.
IZVOR

16-10-2010

Oko stoke se narade, ali i zarade


Nakupci iz Dalmacije protekle su nedjelje u Babinoj Gredi već u rano jutro napunili svoje tegljače i s tradicionalnog stočnog sajma otišli obavljena posla. Zadovoljan se kući vratio i Mladen Bilić iz Babine Grede, koji je svoje tovljenike utržio nakupcu iz Trogira.
- Bravci za sada drže cijenu od 10 kuna za kilogram i tako će biti sljedećeg mjeseca, sve do početka ovogodišnje sezone svinjokolja, kada će im cijena skočiti na 11 kuna. Prošle godine uzgajivači su tražili po 13 i 14 kuna, no zanimanje je bilo vrlo slabo pa su ih na kraju prodali za 11 kuna po kilogramu. Iako za nas koji se bavimo tim poslom ta cijena nije isplativa, jer tu nemamo nikakve zarade, više jednostavno ne možemo tražiti. Pa radnici u poduzećima mjesečno zarađuju par tisuća kuna i treba ljudima omogućiti da si kupe tovljenika i prehrane obitelj. Jedini koji profitiraju su mesari i trgovci - rekao je Bilić.
Dodaje da su u posljednje vrijeme i prasci vrlo jeftini, također 10 kuna za kilogram, pa stoga i ne čudi što su Dalmatinci nedavno ispraznili sajam. Bikovi su se prodavali po cijeni od 11 kuna za kilogram plus PDV. Bilić je nositelj OPG-a i u svome gazdinstvu ima velik broj grla razne stoke; 40 goveda, krava i telića, na desetke svinja i upravo mu bavljenje tim poslom, priznaje, osigurava pristojan život.
- Stoka meni “dotjera” i traktor i automobil! Raditi se mora, posao oko stoke zahtijeva mnogo truda i ako mu čovjek pristupa onako kako treba, rezultati neće izostati. Obrađujem i 50 jutara zemlje, poštujem optimalne rokove i za nas seljake koji ozbiljno radimo nema odmora ni blagdana - kaže.

U birtiju možemo samo onda kada pada kiša - poručuje vrijedni Babogredac i ponosni otac četvero djece, koji sa suprugom održava i bogati voćnjak. “Voće je isključivo za naše potrebe, živimo zdravo i domaće je uvijek naš izbor”, priznaje Bilić.
IZVOR

11-10-2010

Akcija “Sigurno kretanje biciklom u prometu”


U ponedjeljak, 11. listopada 2010. godine u vremenu od 13 do 14 sati, policijski službenici kontakt policije i prometne policije Policijske postaje Županja u suradnji s Vijećem za komunalnu prevenciju općine Babina Greda i ravnateljem osnovne škole "Mijat Stojanović" u Babinoj Gredi proveli su preventivno-edukacijsku akciju „Sigurno kretanje biciklom u prometu“ na igralištu osnovne škole. Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa imaju važnu ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, navedena akcija inicirana je s ciljem upoznavanja djece s osnovnim pravilima sigurnog upravljanja biciklom u cestovnom prometu. U provođenje akcije uključilo se oko stotinjak učenika predmetne osnovne škole, kojima je tom prilikom održano kratko edukativno predavanje o temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu a nakon čega je za učenike petih razreda  održano testiranje u vještini vožnje biciklom na poligonu, postavljenom na vanjskom igralištu škole a koji se sastojao od nekoliko elemenata: vožnja oko čunjeva, pravocrtna vožnja, vožnja preko prepreka i dr.Na kraju druženja, učenicima je  podijeljen promidžbeni materijal osiguran iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u vidu privjesaka za ključeve, edukativnih kružnica s osnovnim pravilima za vozače bicikla kao i zahvalnica za sudjelovanje koje je učenicima uručio pomoćnik načelnika za temeljnu policiju u Policijskoj postaji Županja gospodin Željko Marošević. Jednako tako za djecu su od strane Vijeća za komunalnu prevenciju općine Babina Greda osigurane i krijesnice – obasjavači za pješake, koje je učenicima uručio g. Željko Kopić. Za vrijeme trajanja akcije učenicima je prezentirana i službena oprema, uređaji i vozila kojima se koriste policijski službenici (uređaj za alkotestiranje „Drager“, uređaj za mjerenje brzine kretanja vozila „Star laser“ te specijalno vozilo za prijevoz osoba tzv  „marica“).Ovom prilikom Policijska postaja Županja zahvaljuje se ravnatelju osnovne škole  gospodinu Gugić Damiru, Vijeću za komunalnu prevenciju općine Babina Greda kao i svim učenicima na njihovom odazivu i sudjelovanju u navedenoj akciji.


IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>