Novosti online

- klikni na foto za više -

 
poredaj novosti po datumu

582 Online novosti

13-10-2010

Novac za dvoranu osiguran, zapelo na nekoliko kvadrata?!


Za 398 učenika Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi nastava tjelesne kulture odvija se u učionicama ili holu na ulazu u školsku zgradu! Jedno od najvećih sela na području županjske Posavine i općinsko središte jedino je koje nema sportsku dvoranu, a pitanje je kada će je i dobiti.
U skučenom i neprimjerenom prostoru babogredski učenici i učitelji prisiljeni su orijentirati se samo na one aktivnosti i sportove koje im dopuštaju uvjeti, primjerice stolni tenis, a prije sata tjelesnog moraju odmicati klupe i stolice te “pretumbati” cijelu učionicu. Ravnatelj Damir Gugić ne krije ogorčenje situacijom, za koju odgovornima drži općinske čelnike. “Osobno sam bio u ministarstvu, sastajao se s pročelnikom Županijskog ureda za školstvo, i svi su suglasni s tim da je dvorana Babinoj Gredi nužna. Dobio sam njihovu punu potporu i to je sve što ja kao ravnatelj škole mogu učiniti. Konkretne aktivnosti trebaju odraditi općinski čelnici, ali bojim se da je tu nešto jako, jako zapelo. O potrebi gradnje dvorane govori se već godinama, izmjenjivale su se lokalne vlasti, ali nitko od njih još nije ozbiljno zagrizao u taj projekt”, upozorava Gugić, koji smatra da lokalni čelnici zapravo ni sami još uvijek ne znaju što hoće.
Ministarstvo prosvjete spremno je financirati gradnju školske sportske dvorane površine 1.200 četvornih metara, a ako lokalne vlasti žele veći objekt, sami moraju snositi troškove. Osim toga, Ministarstvo uopće neće financirati dvoranu koja nije u sklopu škole, a proteklih su se godina u selu mogli čuti razni prijedlozi lokacija gdje bi se ona trebala sagraditi. Gugić tvrdi da u školskom dvorištu ima dovoljno prostora za gradnju dvorane, čak i one dvodijelne do 1.500 kvadrata. No, nekima očito ni to nije dovoljno jer u selu žele imati veliku trodijelnu dvoranu, ali za nju nema uvjeta, osim ako općina ne riješi vlasničke odnose i kupnjom susjednih nekretnina ne osigura prostor. “Mene kao ravnatelja škole zanima samo to da se našim učenicima što prije osiguraju primjereni uvjeti za nastavu tjelesne kulture i mislim da bi se oko ovog pitanja trebale usuglasiti sve stranke jer dvorana je u interesu svih nas, našega sela i, prije svega, naše djece”, ističe Gugić, apelirajući na lokalne čelnike da se zauzmu i napokon pokrenu njenu gradnju.

Zamjenik načelnika Babine Grede Željko Kopić priznaje da sve dosadašnje vlasti snose krivnju zbog toga što selo još nema sportsku dvoranu. Ističe da je Općina dobila suglasnost resornog ministarstva i da je Županija osigurala novac za izradu projekte dokumentacije. No, zapelo je, prema njegovim riječima, u urbanizmu, gdje nije prihvaćeno idejno rješenje jer ima nekoliko kvadrata viška koji se ne mogu uklopiti u školsko dvorište.
IZVOR

06-10-2010

Vozač općinskog autobusa švercao 200 šteka cigareta


Babogredskim kuloarima ovih je dana pukla priča o tome kako je njihov sumještanin i vozač općinskog autobusa, koji je Babinoj Gredi početkom godine donirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uhvaćen u švercu čak 200 šteka cigareta. Selom krenule razne špekulacije o tome da je upravo općinski autobus zlorabio za ilegalno prevoženje robe jer teško je vjerovati da bi netko tolike cigarete prevozio u prtljažniku automobila. Postavljaju se i pitanja odakle mu novac za kupnju cigareta, jer je riječ o čak 30-ak tisuća kuna, kome su cigarete bile namijenjene, koliko ih je već prevezao, koliko je profitirao švercajući robu iz Bosne i s kime li je dijelio dobit. Neki se nadalje pitaju kako lokalni čelnici osobi s druge strane zakona uopće mogu povjeriti općinski autobus.
Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela potvrdio nam je da je spomenuti Babogredac sredinom rujna zatečen u prekršaju izbjegavanja carinskog nadzora na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu, ali ne s općinskim autobusom nego vlastitim automobilom, gdje je pronađeno 1.999 kutija cigareta. Nad njim je obavljeno kriminalističko istraživanje, a podnesena je i kaznena prijava zbog nezakonite trgovine nadležnom državnom odvjetništvu.

Zamjenik načelnika Babine Grede Željko Kopić pojašnjava da vozač nije zaposlenik Općine nego su ga angažirale lokalne udruge kako bi ih, prema potrebi, odvozio na gostovanja te da su one dužne osigurati i gorivo i platiti vozača za autobus koji je u općinskom vlasništvu. A upravo su njega izabrali zato što jedini ima prometnu dozvolu za upravljanje autobusom.
IZVOR

01-02-1999

Potres u Babinoj Gredi


Jutros u 9.18 sati Seizmološka služba RH zabilježila je potres umjerene jakosti, magnitude 3.5 po Richteru, iz epicentralne udaljenosti od 220 km istočno-jugoistočno od sezimološke postaje Puntijarka kod Zagreba. Epicentar potresa bio je u blizini Babine Grede, a jakost potresa u epicentru mogla je iznositi IV. do V. stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.
Potres te jakosti nije mogao prouzročiti materijalne štete. Osjetili su ga stanovnici Babine Grede i Županje te samo ponegdje u Vinkovcima.
IZVOR

30-08-2010

Šokački divani i pjesma čuvaju sjećanje na Stanove


Na stanovima, daleko izvan sela, u blizini šume ili Berave, nekada se živjelo, radilo i stvaralo, znaju reći s uzdahom nostalgije mještani Babine Grede.
Ali, čini se, ne samo oni, jer i ovogodišnji, 8. stanarski susreti, na stan Ivana Kneževića Todorovog doveli su i natjecatelje iz nekoliko mjesta Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, pa su žal za prošlim vremenima, uz tamburaše te nadmetanja stanara i stanarica, zajednički podijelili mnogi.
I sve to zahvaljujući Iliji Babiću i Udruzi za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija iz Babine Grede.
- Kada smo u ovoj udruzi odlučili organizirati prve stanarske susrete, bilo je podosta onih koji su nam zamjerili i kazali kako želimo potisnuti druge manifestacije u Babinoj Gredi te da stvaramo nepotrebnu konkurenciju. Vrijeme je pokazalo da nismo imali cilj ništa uništiti ili obezvrijediti, već jednostavno prikazati kako se nekada živjelo na stanovima, što se radilo, što se kuhalo i jelo - ispričao nam je veliki zaljubljenik u Šokadiju Ilija Babić.
Udruga je željela svake godine organizirati stanarske susrete na nekom drugom stanu u Babinoj Gredi, no zbog raznih razloga to nisu uspijevali. Ali, uspjeli su ove godine ugostiti natjecatelje iz Kaniže, Oprisavaca, Podvinja i Gundinaca, naravno, uz domaće stanare i stanarice, a došli su im i Šokci iz Osijeka, Tkanica iz Vinkovaca i mnogi drugi.
Posljednji stan na izlazu iz Babine Grede u pravcu Cerne bio je mjesto oštre konkurencije čobana i čobanica, a kuharice okupljene iznad štednjaka nisu se štedjele ni ove godine.
Pokrovitelj 8. stanarskih susreta bio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, za kojega Babogredce veže mnogo toga.
- S gospodinom Mesićem imamo dobro suradnju još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, i to kada se u Babinoj Gredi gradila nova škola. Naime, njegova tvrtka je izradila projekt za našu školu i mi se od tada znamo i dobro surađujemo. Žao nam je samo što ni ove godine nije mogao doći k nama, jer je otišao u Kirgistan - pohvalio nam se, ali i istovremeno požalio Ilija Babić.
Organizaciju Stanarskih susreta pomogli su Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda.
- Ali i mnogo mnogo ljudi, bez kojih doista ne bismo uspjeli. Hvala im na tome - poručio je predsjednik babogredske Šokadije.
Koliko u toj slavonskoj općini ima zanimljivosti, koje se mogu čuti upravo na Stanarskim susretima, potvrđuje i to što su napokon uspjeli organizirati pravi jahački maraton u dužini od 22 kilometra, uz sudjelovanje 30 jahača, odnosno, deset skupina po tri jahača.
Projahali su oni prvom jahačkom crtom kanala Dunav-Sava, krenuvši s Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tihomira Babića i došavši u poslijepodnevnim satima na stan Ivana Kneževića-Todorovog. I sve to, saznajemo, uz potporu tvrtke GEOen d.o.o. Dragana i Željka Jurilja.
- A o lipicancima u Babinoj Gredi sve se zna, od toga da je davne 1936. godine u naše mjesto stigao prvi lipicanski pastuh, do činjenice da smo 1942. godine osnovali udrugu. I uvijek smo bili vezani uz lipicance, uz svoje konje bijelce - ističu mještani Babine Grede.
I upravo zbog takvih povijesnih priča, zbog druženja i zabave, na kojima je i ove godine kroz sjećanja i pjesmu Tamburaškog sastava “Arteški bunar” kanula i pokoja suza, Stanarski susreti nemaju se kome opravdavati zašto postoje. Možda ih ima zbog činjenice da je u Babinoj Gredi nekada bilo čak 349 stanova, najviše u Slavoniji, ali možda i zbog starih stihova koje je predsjednik Šokadije Ilija Babić i ove godine ponovio: “Zlatni rudnici stanovi su bili, marvu, čele i đecu ranili”.

Ovogodišnji stanarski susreti, održani u nedjelju, 29. kolovoza, imali su i jednu novost - otvorili su priču pod nazivom “Šokci pričaju o anglerima”.
- Mnogi uopće nemaju pojma što su i tko su angleri, a kada bi se trebalo prevesti na jezik današnjice, najjednostavnije bi bilo reći da su to šverceri, muljatori, prevaranti, ljudi koji su preprodavali, i to najviše konje. U Babinoj Gredi bilo ih je mnogo, ali živih više nema, no sjećanja onih koji su bili vezani uz njih ili su poslovali s njima vrlo su zanimljiva. Njih nekolicina, točnije, petorica, koja se mogu teškom mukom pronaći u Slavoniji, prave su legende. Jedan je čak uz konja jednom davno prodao i ženu - pričaju nam samo neke od detalja ovih babogredskih priča o anglerima.
IZVOR

26-08-2010

Povrće iz Babine Grede na Bliski istok prevozit će se Savom i Dunavom


Na rijeci Savi, u neposrednoj blizini Babine Grede, u naselju Dubočica, bit će sagrađena luka namijenjena za otpremanje rasutog tereta. Riječ je o polaznoj postaji u transportu povrća koje će biti uzgajano u staklenicima, čije je podizanje najavljeno početkom iduće godine na geotermalnom polju kod Babine Grede. No, bit će, dakako, na raspolaganju i svim ostalim zainteresiranim korisnicima.
Plovnim će putem Savom, a potom Dunavom babogredsko, ali i područje županjske Posavine, biti povezano s Crnim morem, a preko njega sa zemljama Dalekog i Bliskog istoka. Zamjenik načelnika Babine Grede Željko Kopić ističe da su pripremni radovi na Savi već počeli i da su općinske vlasti maksimalno uključene u sve aktivnosti vezane uz skorašnji početak gradnje luke.
Ministarstvo mora, prometa i veza podržalo je projekt kao veliki potencijal ne samo za Babinu Gredu nego i cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju. Predstavnici toga ministarstva, Hrvatskih voda i Lučke kapetanije Slavonski Brod trebaju se ovih dana sastati s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i utvrditi daljnje aktivnosti koje će ubrzati realizaciju toga projekta koji bi trebao prerasti u projekt županijske luke na rijeci Savi.
Potporu gradnji luke dala je i Općina Domaljevac-Šamac u susjednoj bosanskoj Posavini smještena uz desnu obalu Save, točno nasuprot Babinoj Gredi, pa će projekt u okviru međugranične suradnje biti kandidiran kod pretpristupnih fondova.

Babogredski kraj trebao bi osjetiti i još neke blagodati rijeke Save, prije svega kada je riječ o navodnjavanju. Na predjelu Škopinjaka, u sjevernom dijelu babogredskog atara nastavljena je gradnja prve dionice dovodnog melioracijskog kanala prosječne širine pojasa od 120 metara. Njegova se trasa u cijelosti podudara s trasom višenamjenskog kanala Dunav - Sava pa ujedno i predstavlja prvu fazu gradnje toga 60 km dugog plovnog puta. Duljina planiranoga kanala koji će preko crpne stanice na Savi transportirati vodu prema Bosutu je oko 15 kilometara. Gradnja će se odvijati kroz šest etapa i trajati do 2017. godine, što će stajati gotovo 400 milijuna kuna. Do kraja ove godine predviđen je završetak prve faze od oko 6 kilometara. Kanal će se u konačnici protezati kroz Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju, a služit će prije svega za navodnjavanje oko 33.000 hektara obradivih površina.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 [94] 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>