KUD

- klikni na foto za više -

 

Kulturno umjetničko društvo »Mijat Stojanović«, osnovano je 1950, jer se osjećala potreba nakon prestanka djelovanja prijašnjih društava »Stojanović« i »Zvonimir«.
Osnivači su bili Nikola Fajdić, upravitelj škole, te Viktor Leninger, Mato Knežević, župnik Josip Blažeković i Franjo Delić.
Predsjednik Fajdić uvježbavao je društvo u tamburanju i diletantskim predstavama. Ali nakon njegova odlaska prestaje rad društva, jer se ostali prosvjetni radnici nisu prihvatili započetog posla.
No Franjo Delić i župnik Blažeković počeli su 1963/4 unutar Čitaoničkog društva »Seljačke Sloge« uvježbavati folklornu grupu s tamburaškim zborom ranije osnovanog društva. Uspješno su nastupali na dvije radio emisije u Osijeku, te na festivalu u Sarajevu. Stoga su pokretači predložili, da se ne nastupa kao grupa čitaonice, nego da se obnovi već osnovano KUD »Mijat Stojanović« iz 1950. To je prihvaćeno i poslije 1965. pod predsjedništvom Franje Delića društvo uspješno djeluje i nastupa tamburanjem, narodnim pjesmama i igrama na različitim smotrama i priredbama (Županja, Vinkovci, Đakovo).
Godine 1965. RTV Zagreb snimila ih je za emisiju narodnih pjesama i igara, te doznačila društvu 300.000 st. dinara.
Godine 1967. i 1968. sudjeluju uspješno na smotrama u Zagrebu.

(izvor: http://sokacgranicar.bloger.hr/)