Ceste

- klikni na foto za više -

 

Apotekar se u Babinoj Gredi prvi put spominje u dokumentu iz 1876. godine kada je F. Herzig, apotekar iz Babine Grede, od kotarskih vlasti zatražio dozvolu da otvori još jednu apoteku u Vinkovcima. Da je postojala apoteka u Babinoj Gredi potvrđuje i jedan spis kotarskog liječnika iz 1876. u kojem se govori da apotekar u Babinoj Gredi nije bio nabavio medicinske tegove po novom sistemu. Nakon 1879.g. apoteka iz Babine Grede se više ne spominje u farmaceutskim almanasima, vjerovatno je te godine prestala s radom.

Zgrada stoljetnje apoteke je izgrađena 1899.g. Iste godine August pl. Kovačić iz Vukovara dobiva dozvolu za apoteku u Babinoj Gredi. Apoteka se zvala "Kod Spasitelja".

1917. godine Kovačić prodaje apoteku (dozvolu, obrt, inventar i zakup) Rudolfu Mirtu iz Ivanić Grada. Nakon drugog rata apoteka je nacionalizirana (izvlaštena), a rad nastavlja kao "Narodna apoteka". g. Mirt u njoj ostaje službujući sve do svojeg umirovljenja 1955.g.

Neposredno nakon domovinskog rata zgrada apoteke je "čudesnim putevima" privatizirana, čak je i "Narodna apoteka" (u vlasništvu županjskog Doma zdravlja) bila prisiljena se iseliti i na koncu posve nestati iz sela...